TOPlist

Yamaha představila robota, který umí řídit motocykl. Mají se závodníci z MotoGP obávat o svou práci?

Japonsko již dlouhá léta patří mezi robotickou velmoc, která se může pochlubit hned několika prvenstvími v tomto technologickém odvětví. Zřejmě nejznámějším zástupcem se stal humanoidní robot Asimo a v neposlední řadě i robopes Aibo, jehož prodej byl ukončen v roce 2006. Mezi další zajímavé projekty patří Motobot V1 od společnosti Yamaha, která se primárně soustředí na výrobu motocyklů. V podstatě se jedná o autonomní systém určený k ovládání jednostopých vozidel, jenž má pomoci při vývoji bezpečnostních asistentů.

 

Zatímco automobilky integrují své systémy přímo do jednotlivých částí vozu, Yamaha se rozhodla pro zcela odlišný přístup. Motobot připomíná závodního jezdce, který má stejně jako člověk dva páry končetin. Robotické paže se starají o řazení, manévrování, ovládání spojky a plynové rukojeti.

Dolní končetiny mají za úkol řazení jednotlivých rychlostí a přibržďování zadního kola. Kdo by čekal, že inženýři robota posadí na skůtr z kategorie do 50 ccm, je na omylu. Motobot sedlá Yamahu R1M, která patří mezi nejrychlejší superbiky na světě.

Ačkoliv robot zvládá stabilní jízdu s mírnými korekcemi směru, další fáze projektu počítají s řízením motocyklu na závodních okruzích v rychlostech nad 200 km/h. Pokročilejší verze Motobota mají sloužit jako testovací jezdci nových modelů Yamahy. Konstruktéři se zároveň pochlubili, že inspiraci hledali u závodníků ze série MotoGP.

Autor článku Richard Streit
Richard Streit
Redaktor serveru SMARTmania.cz, fanoušek mobilní a výpočetní techniky. Vyznává a aktivně provozuje adrenalinové sporty. Mezi další zájmy patří hudba, příroda a moderní vědy. Jeho velkou vášní je Apple a partnerský web CeskyMac.cz.

Kapitoly článku