TOPlist

Vaše klávesnice může odhalit rozvíjející se Parkinsonovu chorobu, ukázala studie

I přes veškerou snahu medicíny se do dnešního dne nepodařilo najít účinný lék na Parkinsonovu chorobu, ani způsob, jak ji diagnostikovat dříve než 5 až 10 let po jejím vypuknutí. Začíná totiž nenápadně, nadměrnou ztrátou nervových buněk. Později, právě až po letech, se začne projevovat navenek v podobě problémů s koordinací pohybů.

 

Při včasném podchycení je však možné zmírnit následky a zpomalit průběh nemoci. Výzkumníci v MIT (Massachusetts Institute of Technology) se proto zaměřili na způsob, jak onemocnění odhalit co nejdříve.

S pomocí algoritmu se vědcům podařilo analyzovat rozdíly v úderech do klávesnice mezi ospalými a čerstvě odpočinutými účastníky. Ve chvíli, kdy je člověk unaven, jsou jeho motorické schopnosti narušeny podobným způsobem, jako u pacientů s Parkinsonovou chorobou. U zdravého, respektive odpočinutého, člověka píšícího na klávesnici je čas, kdy stiskne klávesu a znovu ji uvolní, víceméně stálý. Když je však narušena motorika vlivem nemoci (nebo únavy), tento čas velmi výrazně kolísá.

Výzkum proběhl s 15 zdravými účastníky a 21 účastníky, kterým byla diagnostikována Parkinsonova nemoc. I na takhle malém vzorku byly rozdíly velmi výrazné, aby však byla potvrzena validita této metody, je potřeba provést výzkum na větším vzorku respondentů. S tím by mohla pomoci i chystaná aplikace pro chytré telefony. Ta, spolu s doplňkem pro webové prohlížeče, bude sbírat informace o stylu psaní a vyhodnocovat, zda by se u uživatele mohla rozvíjet Parkinsonova choroba, nebo například revmatická artritida, a díky včasné diagnóze zmírnit její následky.

Autor článku David Preiss
David Preiss

Kapitoly článku