TOPlist

Microsoft Research: K bezdrátovému nabití smartphonu bude stačit lampička

Bezdrátové nabíjení mobilních telefonů má v současné době několik nedostatků, přičemž ten největší je nutnost pokládat telefon přesně na nabíjecí podložku. Technologie, která by dokázala šířit energii místností podobně jako například Wi-Fi signál je prozatím v nedohlednu, i když se o něco podobného pokouší společnost WattUp.

  

S bezdrátovým nabíjením na větší vzdálenosti experimentují i výzkumníci z laboratoří Microsoft Research. Na rozdíl od technologie WattUp, kdy je energie šířena rádiovými vlnami, je řešení Microsoftu s interním názvem AutoCharge postaveno na fotovoltaice a dalších běžných technologiích. Nabíjený telefon (nebo jakékoliv jiné zařízení) musí být pro tyto účely vybaven solárním panelem, o nabíjení se postará LED světlo doplněné o pohybovou kameru se schopností rozpoznávání objektů

  

Jakmile kamera vyhodnotí přítomnost zařízení se solárním panelem, zacílí na něj zdroj světla. I když se výzkumníci chlubí krátkými reakcemi při rozpoznávání objektů, slabinou tohoto řešení bude zřejmě nízká účinnost a nutnost mít neustále rozsvícené světlo, díky čemuž by bylo noční nabíjení telefonu velmi nepohodlné.

  

Bezdrátové nabíjení mobilních telefonů tak bude v nejbližší době existovat v podobě, v jaké jej známe nyní. K jeho šíření se aktuálně starají fastfoodové řetězce, bohužel celé odvětví trpí nejednotným standardem technologie – zatímco McDonald´s implementoval 600 bezdrátových nabíječek standardu Qi do stolů v 50 restauracích ve Velké Británii, řetězec Starbucks ve stejné zemi vybavil své kavárny řešením Powermat PMA. Doufejme, že vývoj bezdrátových nabíječek neustane a dočkáme se jednotného účinného standardu pro bezkontaktní nabíjení alespoň v rámci jedné místnosti.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku