TOPlist

MediaTek ukázal na MWC nové procesory: Model MT8173 bude vybaven jádry Cortex-A72

Na právě probíhající kongresu MWC v Barceloně nesmí samozřejmě chybět ani společnost MediaTek. Ta představila hned několik novinek, mezi ty nejvýznamnější patří především nový SoC čip MT8173 určený pro tablety.

Tento čtyřjádrový 64bitový procesor se skládá ze dvou výkonných jader Cortex-A72 a dvou slabších Cortex-A53. Jedná se tak o první čip od MediaTeku vybavený v současné době nejvýkonnějšími jádry Cortex-A72. Díky této kombinaci by měl být zajištěn dostatek výkonu a zároveň velmi dobrá efektivita využití energie. Při požadavku na maximální výkon mohou všechna jádra běžet současně na frekvenci až 2,4 GHz.

 

O grafický výkon se stará čip PowerVR GX6250, který podporuje jak standard OpenGL ES 3.1, tak také OpenCL. Hardwarová akcelerace 4K videa již patří mezi samozřejmost. MT8173 vypadá jako zajímavá alternativa k současným Snapdragonům případně Atomům. Pokud výrobce stanoví nižší cenu než konkurence, mohli bychom se v brzké době dočkat levných, ale výkonných tabletů.

Druhou významnou novinkou je nový osmijádrový 64bitový procesor MT6753, který je primárně určený pro mobilní zařízení spadající do střední třídy. Osm jader Cortex-A53 má maximální frekvenci 1,5 GHz. Nejvýznamnější změnou proti současným modelům je rozšíření podpory mobilních sítí. Kromě obvyklých standardů se dočkáme podpory LTE (FDD i TDD), podporované frekvence zatím nejsou známé. Výrobce však tvrdí, že by se mělo jednat o univerzální čip určený pro zařízení po celém světě. Je tak naděje, že se dočkáme i frekvencí, které používají čeští operátoři.

 

Grafický čip Mali-T720 by měl svým výkonem dostačovat většina uživatelů a zároveň by měl být poměrně šetrný k baterii. MT6753 podporuje akceleraci full HD videa, o 4K rozlišení se výrobce bohužel nezmiňuje. Střední třídě odpovídá podpora fotoaparátu s rozlišením 16 megapixelů. Dočkat bychom se měli také pokročilých funkcí jako je například funkce obraz v obraze (Picture in Picture).

První zařízení vybavená těmito novými procesory by se měla objevit na trhu v druhém čtvrtletí letošního roku. Zatím jsou dostupné pouze vzorky pro vývojáře a konstruktéry.

Autor článku Zdeněk Beran
Zdeněk Beran
Redaktor serveru SMARTmania.cz a dalších technologických webů, fanoušek počítačového hardwaru, mobilních zařízení všeho druhu a jiné elektroniky, milovník akčních počítačových her a PUBG.

Kapitoly článku