TOPlist

Nové Chromebooky by mohly skrze klávesnici bezdrátově dobíjet chytré telefony

Americká společnost Google si podle portálu SlashGear.com nechala patentovat speciální induktivní klávesnici, která by byla schopná bezdrátově dobíjet mobilní telefon. Kdy se jí dočkáme?

Patentovaná klávesnice se od těch standardních liší v tom, že jsou pod jejími tlačítky umístěny indukční cívky pro bezdrátové dobíjení. Aby celý koncept fungoval, je samozřejmě nutné, aby byl k dispozici dostatek energie k dobíjení jak laptopu, tak telefonu či jiného mobilního zařízení. To by však neměl být problém, jelikož nejnovější generace Chromebooku obsahuje dva konektory USB typu C, jež slouží jak k dobíjení počítače, tak k přenosu dat či připojení externího displeje. Kromě toho tyto nové porty zvládnou přenášet více elektrické energie, než předchozí verze USB.

Otázkou je, jak by celý koncept fungoval. Když používáte svůj laptop, nejspíš současně nejste také na telefonu, tudíž při brouzdání po internetu na počítači nastává ideální čas k dobíjení telefonu. Na druhou stranu pokud by klávesnice měla sloužit jako podložka pro bezdrátové dobíjení, nemůžete na ni v případě, že svůj laptop zrovna používáte, umístit telefon.

Jediným řešením je tedy dobíjet telefon tehdy, pokud počítač nepoužíváte. Lze tak dovodit, že indukční klávesnice u Chromebooků bude sloužit spíše jako nabíječka mobilních zařízení „v případě nouze“, kdy si uživatel doma zapomene nabíječku s kabelem ke svému telefonu. Zda a kdy se nové klávesnice u Chromebooků dočkáme zatím není jasné.

Autor článku Martin Stančík
Martin Stančík

Kapitoly článku