TOPlist

Microsoft hledá cesty, jak využít mobilní Continuum ke spouštění desktopových aplikací

Nové vlajkové smartphony od Microsoftu lze v omezené míře používat jako počítače, a to díky příslušenství Display Dock (či bezdrátově) a adaptivnímu režimu Continuum. Výhodou tohoto řešení je možnost spouštět na externím displeji univerzální Windows aplikace v rozložení pro běžné počítače. V Redmodnu však přemýšlí i nad širšími možnostmi využití.

  

Na konferenci Microsoft Connect 2015 potvrdil viceprezident Microsoftu pro vývojářskou platformu Windows Kevin Gallo, že koketují s myšlenkou spouštět za pomoci funkce Continuum na mobilních telefonech i Win32 aplikace, tedy klasické aplikace plochy Windows.

Microsoft letos na veletrhu IFA představil Project Centennial, který má umožnit snadnou portaci aplikací plochy do Windows Store. Tyto aplikace však nebudou moci spouštět zařízení s ARM procesory, tudíž se opět dostává do hry spekulovaný smartphone postavený na procesoru Intel, označovaný jako Surface Phone.

  

O tom, že divize, která vyvíjí rodinu zařízení Surface, pracuje na telefonu, víme z nedávné reportáže magazínu Wired (více informací). Nemáme informace o tom, jak vývoj tohoto zařízení pokročil, nicméně jednu vlaštovku zachytil HTML 5 Test, v jehož databázi se objevil prohlížeč Microsoft Edge 12 běžící na telefonu Microsoft Surface Phone. Vzhledem k poměrně starému sestavení Windows 10 Mobile s číslem 10240 a rozlišení displeje 360 × 640 pixelů je však možné, že se jedná o raný prototyp, chybu benchmarku nebo o nějaký „vtípek“.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku