TOPlist

Moonspike: Zabodněte svůj odkaz hluboko pod povrch Měsíce, zůstane zde tisíce let

Když se dnes řekne zálohování dat, většina z nás si nejspíše představí různá cloudová úložiště, externí disky, nebo i zálohy vypálené na CD a DVD nosičích. Co tak ale vyslat svá data na Měsíc?

Na crowdfundingové stránce Kickstarter právě běží kampaň Moonspike, jejíž cílem je vybrat 600 000 liber (zhruba 22 milionů Kč), s jejichž pomocí sestaví raketu nesoucí malý, ale velmi odolný titanový hřeb. Ten ponese data jako jsou fotografie, videa, dokumenty a další, a při dopadu se zavrtá hluboko pod povrch Měsíce, kde budou data chráněna příští tisíce let.

 
Odolný titanový hřeb, který se má zavrtat hluboko pod povrch Měsíce

Inženýři pracující na projektu plánují vyslat raketu vážící okolo 150 kilogramů a poháněnou kapalným palivem na nízkou oběžnou dráhu Země, odkud bude následně pokračovat dále na Měsíc. 

Na projekt se prozatím podařilo vybrat téměř 26 000 liber (954 000 Kč), tedy zhruba 4 procenta z celkové částky. Moonspike láká především na transparentnost, podle jeho slov bude mít každý přispěvatel přístup k drtivé většině informací, ať už pozitivních, tak i negativních. Také bude mít možnost ptát se inženýrů a přidávat své postřehy, které by mohly změnit směr, kterým se projekt ubírá. Jako další odměny nabízí společnost vrytí vašeho jména na kosmickou loď, místo v letovém středisku, VIP návštěvu v továrně, kde se rakety sestavují a mnoho dalších.

  

Ačkoliv se jedná o zajímavý a velmi odvážný projekt, bude nejspíše znamenat další odpadky ve vesmíru, kterých kolem Země létá již obrovské množství, a nyní se chystáme znečišťovat i Měsíc. A navíc, ke svým datům se pak člověk, minimálně v příštích několika desetiletích, dostane s velkými problémy, pokud vůbec.

Autor článku David Preiss
David Preiss

Kapitoly článku