Asus P750: QVGA i VGA displej?

Diskuze o operačním systému Windows Mobile 6/6.1/6.5 a dalších vývojových větvích (6.5.x)
Jiří Hrma
šéfredaktor
šéfredaktor
Příspěvky: 9214
Registrován: čtv čer 16, 2005 16:44
Zařízení: Samsung Galaxy Note9
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Asus P750: QVGA i VGA displej?

Příspěvek od Jiří Hrma » čtv bře 13, 2008 10:35

Na MoDaCu se objevila zajímavá informace o displeji, kterým je vybaven očekávaný komunikátor Asus P750. Výrobce ve své oficiální specifikaci uvádí, že je telefon vybavený displejem s QVGA rozlišením (240×320px) a jeho úhlopříčka je 2.6". Pokud ale podrobně nahlédneme do produktové specifikace samotného displeje, najdeme zde překvapivé zjištění.

Obrázek

Za výrobou displeje stojí firma tpo (A Topoly and Philips display company), u P750 je použit typ s označením TD026TTEA1, který podle tohoto dokumentu dokáže pracovat ve dvou rozlišeních, VGA i QVGA!

Asus se ale z nějakého důvodu rozhodl využívat pouze QVGA rozlišení, což je veliká škoda, VGA displej by P750 slušel mnohem více. Je možné, že toto rozlišení displeje bylo zvoleno kvůli 64 MB operační paměti RAM, jelikož aplikace napsané pro VGA rozlišení jsou na paměť mnohem náročnější.

Zdroj: MoDaCo

Uživatelský avatar
IkE Blaster
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 2379
Registrován: sob led 19, 2008 21:42
Zařízení:    
Bydliště: Písek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od IkE Blaster » čtv bře 13, 2008 10:37

no jestli ti prijde zajimavy pohrbit pda kvuli VGA, tak proc ne :)

nejak nechapu vyznam clanku...

Uživatelský avatar
Standa
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 1622
Registrován: úte led 15, 2008 20:38
Zařízení: BlackBerry Z10, Samsung Galaxy Note 10.1

Příspěvek od Standa » čtv bře 13, 2008 11:48

U displeje 2.6 je VGA spíš jen o vzhledu, než o funkci. Ale jen ať se na QVGA nadává - už je to docela archaismus.
Moc ale nesouhlasím s ramkou 64MB, coby důvodem pro QVGA, protože VGA zařízení s 64MB ram se dá stále dobře použít. Spíš to vidím na stejný trend jako u HTC, Nokia apod. - jednoduše neudělat něco, co by mělo lepší parametry, radši se stále držet u země, však oni to koupí.

Uživatelský avatar
Kato
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel
Příspěvky: 352
Registrován: sob zář 17, 2005 19:11
Zařízení: HTC Desire (AOS 4.2.2),Nokia Lumia 800, Apple iPad
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kato » čtv bře 13, 2008 13:43

Na 2.6" by VGA fakt bylo zbytecne... Ovsem jestli (ted varim z vody a u tohoto zarizeni to na 100% nebude) napr. u pristi verze WM budou ovladace na grafiku podporovat zmenu rozliseni (jako to zname u klasickeho PC/NTB), tak by to vubec nemusela byt spatna myslenka :)

4IkE Blaster: Ty toho jeste nechapes... :smile:
(neber to jako osobni utok, ale rypnout jsem si musel :lol: )
Obrázek

Uživatelský avatar
bkf1
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 1525
Registrován: pon črc 03, 2006 13:38
Zařízení: TouchHD (Cloudy v2.2+CZ), SGS1 (ofic. 2.3.6 JW1)

Příspěvek od bkf1 » čtv bře 13, 2008 15:35

Standa píše:Ale jen ať se na QVGA nadává - už je to docela archaismus.
Ja nevim v jakejch zijes relacich, ale QVGA je porad standard, staci se jen podivat kolik PDA se jeste dela s QVGA a zjistis, ze je jich porad mnohem vic nez tech s VGA.

Uživatelský avatar
IkE Blaster
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 2379
Registrován: sob led 19, 2008 21:42
Zařízení:    
Bydliště: Písek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od IkE Blaster » čtv bře 13, 2008 16:12

hm kdyz to beres takhle. btw archaismus je oznaceni pro zastarale slovo :D oznacil bych to za prezitek minule doby

to same GPRS nebo analog tv/radio. GPRS je hrozny prezitek, ale stale se pouziva a podporuje vsude. sice je to standart, ale je to prezitek a rozhodne bych ho radsi nahradil necim jinym (me osobne se to moc netyka, vetsinou jsem v dosahu wifin)

shark
přispěvatel
přispěvatel
Příspěvky: 91
Registrován: čtv čer 23, 2005 7:07
Zařízení: MDA Compact IV
Bydliště: praha

Příspěvek od shark » čtv bře 13, 2008 16:31

no, me to prijde, ze za 3-6 mesicu udelaji novou verzi a s velkou slavou reknou, ze tam maj vga displej...a zase to lidi koupej...prece tam nemuzou hned napoprve nacpat vsechny technologie a nemit prostor pro "inovace"...teda kdyby chteli, tak muzou, ale to by treba tak nevydelali.

pro me bude P750 idealni az tam bude vga, FM radio (kvuli navigaci) a krapet vic ty pameti.
dvb-h (t) tuner by taky nebyl spatnej, nicmene to uz neni nezbytne nutny, jenom by to byla dalsi hracka...;-)

takze pocitam este tak 2-3 "nove" modely a bude to naprosto idelani pristroj (aspon pro me)
MDA Compact IV - WM 6.1

Uživatelský avatar
Lukáš Mano
smartguru
smartguru
Příspěvky: 527
Registrován: úte říj 10, 2006 7:21
Zařízení: iP4, HTC Desire
Bydliště: Liberec/Praha

Příspěvek od Lukáš Mano » čtv bře 13, 2008 16:35

4Shark: To je bussines :wink: Přeci na někom ti "chudáci" musí vydělávat.
Používejte fórum, přes soukromé zprávy podporu neposkytuji. Díky za pochopení.

shark
přispěvatel
přispěvatel
Příspěvky: 91
Registrován: čtv čer 23, 2005 7:07
Zařízení: MDA Compact IV
Bydliště: praha

Příspěvek od shark » čtv bře 13, 2008 16:44

ale jo...ja to beru , nerad, ale nic jinyho mi nezbejva

jenom si tak rikam, ze pokud by to tam vsechno co sem psal do ty p750 dali, tak co byde nasledovat...nejak me nenapada co by to mohlo jetse umet navic... :-)
MDA Compact IV - WM 6.1

tslany
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 3099
Registrován: sob úno 24, 2007 9:56
Zařízení: Lumia 830, Lumia 435DS, Asus T100
Bydliště: Brno

Příspěvek od tslany » čtv bře 13, 2008 17:04

když já chcu, tak rozlišení displeje změním na čemkoliv (i když budu muset použít kladivo, např. rozlišení 0x0px dělám dost často :lol: ) ale jinak to tipuju, že možná v tom QVGA režimu se 1 bod bude brát jako 4 nebo že se rozsvítí jenom 1 bod a okolní 3 se vynechal (i když pochybuju, taková blbůstka, no :-) )
Nokia Lumia 830 black, Microsoft Lumia 435 Dual SIM green AKG K324P, Asus T100

Uživatelský avatar
IkE Blaster
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 2379
Registrován: sob led 19, 2008 21:42
Zařízení:    
Bydliště: Písek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od IkE Blaster » čtv bře 13, 2008 17:23

to se spis vyrabeji dve verze jednoho displaye, jenom jiny pocty pixelu. sw pristup apod. by byl stejny ;)

0x0px... za chvili to tu bude, ze tvuj vlas ma 65536 polygonu, je slozen z 10 mld. pixelu atd, ne? :roll:

Erkil1452
přispěvatel
přispěvatel
Příspěvky: 107
Registrován: sob led 19, 2008 19:28

Příspěvek od Erkil1452 » čtv bře 13, 2008 17:25

Ike: Tak kdyz ses takovej jazykospytec (ted fakt nevim jaky i/y), tak spravne oznaceni pro takove slovo je historismus:-)
HTC Touch Cruise + 8GB microSDHC Sandisc class 4 + 1 GB microSD Kingston + redukce microSD-SD +USB microSDHC reader + 1GB SD A-DATA + 256MB SD Panasonic + 256M CF Type I Apacer Steno + 256 MB noname flashdisc + mam jeste nejaky CD, DVD a diskety

tslany
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 3099
Registrován: sob úno 24, 2007 9:56
Zařízení: Lumia 830, Lumia 435DS, Asus T100
Bydliště: Brno

Příspěvek od tslany » čtv bře 13, 2008 17:30

tak když vezmeš kladivem po displeji, co ti vznikne?
Nokia Lumia 830 black, Microsoft Lumia 435 Dual SIM green AKG K324P, Asus T100

Uživatelský avatar
radyo
nováček
nováček
Příspěvky: 16
Registrován: pon srp 13, 2007 18:14
Bydliště: Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od radyo » čtv bře 13, 2008 17:43

4tslany: rozmlátení displej čo iné :tlem:
Ak nedokážete o nikom povedať nič pekného, staňte sa žurnalistom.

Uživatelský avatar
Standa
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 1622
Registrován: úte led 15, 2008 20:38
Zařízení: BlackBerry Z10, Samsung Galaxy Note 10.1

Příspěvek od Standa » čtv bře 13, 2008 23:36

bkf1 píše:
Standa píše:Ale jen ať se na QVGA nadává - už je to docela archaismus.
Ja nevim v jakejch zijes relacich, ale QVGA je porad standard, staci se jen podivat kolik PDA se jeste dela s QVGA a zjistis, ze je jich porad mnohem vic nez tech s VGA.
V tom s tebou souhlasím, QVGA je bohužel standard.
IkE Blaster píše:hm kdyz to beres takhle. btw archaismus je oznaceni pro zastarale slovo :D oznacil bych to za prezitek minule doby
Je pěkné, že studuješ slovníky cizích slov :), ale já vím, co znamená archaismus. Jen jsem si jej drze dovolil přenést do oblasti technické, a doufal jsem v pochopení... ;-) Když ještě k tomu nastuduješ jiný slovník, zjistíš, že archaismus je také výraz pro zastaralý jev, což QVGA v dnešní době samosebou je 8-)

No a vážně - když se jako uživatel VGA podívám třeba na displej TyTNa, Varia, atd. (jistě, jistě... i Kaiser), tak nechápu, co je na tom pozitivního ať už z hlediska funkčního (internet, Excel...), tak z hlediska estetického (kostky jak z Lega). Ale je to jen můj názor a chápu vás - když jsem kdysi měl QVGA, taky jsem se na végéáčkaře díval jako na namyšlené prudiče :-)

Uživatelský avatar
IkE Blaster
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 2379
Registrován: sob led 19, 2008 21:42
Zařízení:    
Bydliště: Písek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od IkE Blaster » čtv bře 13, 2008 23:55

sry, ale tobe prijde na 2.6'' display QVGA malo? pripadaji ti pixely jako kostky z lega? jestli ano, tak bud jsi mel sptane zarizeni, nebo mas zrak lepsi nez kocka :D ano, VGA vypada lepe, ale je opravdu rozumne pouzitelne? podle me je minimumj pro VGA tak 3.5'', spis 4''

tak tu cestinu tolik nereste, jenom mam takovy pud porad nekoho opravovat... proste mi to sem moc nepasovalo, ale samozrejme to kazdy normalnejsi clovek pochopi (stejne jako kdyz mam zavrit vodu a reknou mi vypni vodu - clovek to pochopi)

Uživatelský avatar
Radek Hulán
smartstar
smartstar
Příspěvky: 993
Registrován: čtv led 03, 2008 10:51
Zařízení: Samsung S7 edge / Lumia 930/1020/920/900/800
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radek Hulán » pát bře 14, 2008 1:33

IkE Blaster píše:no jestli ti prijde zajimavy pohrbit pda kvuli VGA, tak proc ne :)
Přesně, displej s velikostí bodu 0.1mm je totiž to, co každý potřebuje. Pod 3" samozřejmě VGA nemá smysl, je to jen lákadlo na lamy, které nechápou, že písmo o reálné velikosti 3mm opravdu NENÍ čitelné...

Uživatelský avatar
anawarr
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel
Příspěvky: 310
Registrován: úte led 17, 2006 8:28
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od anawarr » pát bře 14, 2008 8:38

obávám se pánové, že je to jenom otázka ceny výroby displejů... pokud se cena vga dostane na cenu výroby qvga, budou to výrobci koncových mobilních zařízení osazovat, i když ostatní střeva to nezvládnou a postupně se to bude stále častěji zapojovat...

subjektivně je mi jedno jestli gvga, nebo vga, když bude malý kontrast, špatné podání barev a pomalý systém.

upřednostňovat jemnost displeje před funkčností (rodiny founů s OS) svědčí o tom, že většina jen hraje hry, kouká na video a stačil by vám upně "hloupý" foun...

hou

Uživatelský avatar
bkf1
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 1525
Registrován: pon črc 03, 2006 13:38
Zařízení: TouchHD (Cloudy v2.2+CZ), SGS1 (ofic. 2.3.6 JW1)

Příspěvek od bkf1 » pát bře 14, 2008 8:58

a hele mame tu zivouci legendu vsech diskuznich for o informacnich technologiich :tlem:

TO anawarr:
Rozhodne s tebou souhlasim. Pro me jsou taky dulezitejsi funkce, dobra odezva OS a displej v takove kvalite, abych na ulici nemusel hledat nejake tmave zakouti, abych vubec videl, co na nem je. Jinak souhlasim hodne lidi ma PocketPC jen pro paradu a vetsina takovych lidi pak pozdeji meni za obycejny telefon, protoze zjistuji, ze PDA je pro ne zbytecnost. To je proste rozdil mezi lidma na co to chteji... kdyz chteji funkce, tak PDA, ale kdyz chteji hlavne machrovat barvickama, efektama a co se tyce funkci se spokoji jen s naprostym zakladem, tak by si radsi meli koupit iFoun, ktery je presne urcen pro tyhle lidi (osobne byl ale byt takovyma lidma sel radsi do Nokie, ktera se posledni dobou hodne zlepsila i ohledne Nokia OS (3. edice a vyssi) a hlavne poskytuje vcelku zakladni veci jako je napr. posilani pres BT na jine tel., coz u iFounu neni ani nahodou).

Uživatelský avatar
Standa
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 1622
Registrován: úte led 15, 2008 20:38
Zařízení: BlackBerry Z10, Samsung Galaxy Note 10.1

Příspěvek od Standa » pát bře 14, 2008 9:07

Radek Hulán píše:Přesně, displej s velikostí bodu 0.1mm je totiž to, co každý potřebuje. Pod 3" samozřejmě VGA nemá smysl, je to jen lákadlo na lamy, které nechápou, že písmo o reálné velikosti 3mm opravdu NENÍ čitelné...
V jedné diskuzi jsi byl nadšen, a psal jsi o výměně Kaisera za Xperii, hned jak bude dostupná. Neřadíš se v tom případě taky mezi lamy? Tedy vzhledem k rozlišení displeje a jeho velikosti u Xperie? ;-)
Doufám, že mi aspoň jednou něco vyvrátíš a nebudeš jen ignorovat, díky.
IkE Blaster píše:sry, ale tobe prijde na 2.6'' display QVGA malo? pripadaji ti pixely jako kostky z lega? jestli ano, tak bud jsi mel sptane zarizeni, nebo mas zrak lepsi nez kocka :D ano, VGA vypada lepe, ale je opravdu rozumne pouzitelne? podle me je minimumj pro VGA tak 3.5'', spis 4''
Určitě pro funkční užití je třeba aspoň těch 3-3.5''. Neříkám, že na 2.6'' je třeba VGA, ale i v tomto poměru QVGA 2.6 - VGA 3.5 je ten druhý LCD jemnější. Takhle to myslím.

P.S. A všem drsňákům a jiným managerům, kteří mají pda na "byznys" a práci - já mám pda z větší části pro zábavu (hudba, filmy, programování, nternet, čtení, kreslení, atd...) a netajím se tím, nemám potřebu si na něco hrát a zvyšovat si ego hitech cihličkou.
No, vy "pracující", nechci vás zdržovat, běžte si zkontrolovat na QVGA 2.8 nějaký graf prosperity vaší firmy pro dnešní poradu, naplánujte příští schůzku a zkontrolujte vývoj akcií na internetu (za mohutného skrolování)... :-)

Zamčeno

Zpět na „Windows Mobile 6/6.1/6.5/6.5.x“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 25 hostů