O novém čipsetu nVidia Tegra podrobněji; máme se obávat?

Diskuze o operačním systému Windows Mobile 6/6.1/6.5 a dalších vývojových větvích (6.5.x)
Post Reply
Jiří Hrma
šéfredaktor
šéfredaktor
Zařízení: ---

Post by Jiří Hrma »

Jistě jste zaznamenali dnešní zprávu o tom, že společnost HTC bude v některých svých zařízeních používat čipovou sadu nVidia Tegra. Na carnerově blogu se objevil zajímavý článek, ve kterém je pěkně popsáno, jak taková Tegra vlastně funguje co všechno tvoří její hnací motory.

Celý článek naleznete zde.

Image

A teď ještě jeden pohled z druhé strany; pod mým článkem o Tegře mě velmi zaujal komentář našeho zkušeného čtenáře Standy, který byl prvním a možná stále jediným vlastníkem Pocket PC O2 XDA Flame, který disponuje grafickým akcelerátorem nVidia GoForce 5500. Bohužel, u tohoto zařízení se stalo něco podobného, jako v případě Qualcommu a některých PDA od HTC. nVidia jednoduše výrobci nedodala potřebné drivery, kvůli čemuž nebylo možné z GoForce 5500 dostat to, co nVidia slibovala na papíře:
Standa wrote: Znáte současný nejlepší reálně použitý GPU? Někteří máme tu čest a známe - nVidia GoForce 5500. Papírově vynikající. Bohužel zlodějská nVidia se kompletně vybodla na vývojáře, dokumentaci schraňuje v šuplíku a nevydává. Identicky se zachoval i Qualcomm se svými "špičkovými" čipy do pda. Po této zkušenosti samozřejmě nečekám od platformy Tegra vůbec nic. nVidia nahrabe a zavře dveře. Stejně jak to už jednou udělala, stejně jako to dělá Qualcomm, a stejně jako to dělá HTC.
Pokud ovšem Tegra bude opravdu fungovat, a ne jen na papíře a v demo aplikacích, rád změním názor. I když ukradené peníze mi nVidia už sotva vrátí.
Image
O2 XDA Flame má podobný problém jako některá HTC s Qualcommem... snad se podobná situace nebude opakovat u nových HTC

Já tedy jen doufám, že se v tomto směru HTC nedopustí stejné chyby jako v případě Flame nebo Qualcomm čipsetů, a že bude mít k dispozici od nVidie veškerou potřebnou dokumentaci a knihovny, které integruje do Windows Mobile a my, koncoví uživatelé, se tak ve výsledku dočkáme konečně funkčních a rychlých zařízení.
carnero
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel
Zařízení: Galaxy Nexus, Incredible S

Post by carnero »

Celkem by mě zajímalo kde je problém. Někteří obviňují HTC, zbytek ovlivňuje nVidii. Ale mezi tím vším jsou ještě hlasy na téma "nVidia ma zakázáno poskytovat drivery a jejich updaty". Bohužel dohledat pravdu asi bude nemožné.
Standa
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: BlackBerry Z10, Samsung Galaxy Note 10.1

Post by Standa »

Myslím, že není problém v jedné "hodné" firmě, které něco ta druhá "zlá" zakázala. Takový binec přece mezi velkými výrobci není. Všechno mají ošetřené smlouvami a přesně ví co bude Takže bych to tipl spíš na záměr.
carnero
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel
Zařízení: Galaxy Nexus, Incredible S

Post by carnero »

Řekl bych, že čím větší firma, tím větší bordel tam panuje. Hrozně mi to připomíná Rusko a Ukrajinu. Na všechno jsou správné a platné smlouvy a plyn stejně neteče.

Ale i když si to napsal hezky, vůbec se nic nezměnilo. Jen se vyměnilo slovo "omyl" za slovo "záměr". Pořád musí existovat někdo kdo ten záměr měl nebo omyl udělal.
elcrys
smartguru
smartguru
Zařízení: Sony Ericsson Xperia mini, Nexus 7 (2013)

Post by elcrys »

Jestli bude v koncovém zařízení využitelná polovina vlastností Tegry, tak to bude moc. Z věření oficiálním specifikacím čipsetů mě už HTC/Qualcomm vyléčilo. Stačí se podívat do archivů na některé specifikace čipsetu a pak na libovolné zařízení jím vybavené a zjistíte, že realita je úplně jinde (to se týká prakticky všech výrobců). Myslím, že se žádná revoluce konat nebude, maximálně evoluce.
Standa
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: BlackBerry Z10, Samsung Galaxy Note 10.1

Post by Standa »

carnero: jasný. Je docela možné, že ve velkých firmách je bordel. Do toho nevidím a byl to jen můj laický a zřejmě bláhový názor. Každopádně podle mě jde spíš o záměr, protože o omyl mohlo jít v případě Kaisera, ale udělat stejnou chybu i v dalších letech na dalších přístrojích - to už omyl není.
Tior
přispěvatel
přispěvatel
Zařízení: Orange San Francisco, Ainol Aurora II

Post by Tior »

Ciste o zamer urcite neslo, ale asi uz to bylo predem nasmlouvane, proto stale qualcomm, ktery bohuzel nebyl schopen dodat ovladace..menit dodavatele chipu by se htc nevyplatilo. Tohle je podle me alespon jedine rozumne vysvetleni. Ale nechapu proc ani nvidie nebyla schopna dodat drivery pro goforce 5500 a nechce poskytnou ani dokumentaci,.. jednoduse nic co by pomohlo k vytvoreni ovladacu, coz je velka skoda. Clovek si koupi neco co je papirove uzasne, ale ve skutecnosti to ma jen zlomek vykonu, opravdu super.
Post Reply

Return to “Windows Mobile 6/6.1/6.5/6.5.x”