je mi jasný, že dilema, které řeším já, řešilo/řeší i milion dalších uživatelů. Přesto jsem nedokázal dohledat uspokojivé odpovědi na palčivé otázky, jen mi každý podsouval Gé dvojku jako jasnou volbu. Byl bych rád, kdyby mi dokázal poradit někdo, kdo má zkušenosti s jednotlivými přístroji a ne někdo, kdo si tabulkově porovná telefony a řekne mi výsledek (to už jsem si zkoušel milionkrát).
Telefon chci využívat adekvátně k jeho výbavě - fotky, docela dost videí (ale nic ve tmě), sem tam hra, spousta aplikací, navigace, internet všude ve všech podobách a spousta dalších věcí. Vzhledově nemám problém ani s jedním z dvojice kandidátů, chci Android ikdyž s ním zatím nemám zkušenosti. V otázce výkonu nemám výhrady (počítám s verzí S4 i9506 s krapet rychlejším procesorem a LTE-A). Stejně tak v otázce výdrže baterie a podobných aspektech mi drobné rozdíly nevadí.
Zatím u mě vede S4 ale jen kvůli drobnostem. Ať už je to o chlup hezčí design, HW tlačítka, aplikace S Health, delší ostření foťáku u G2, asi větší podpora S4 co se Custom ROM týče (do budoucna počítám se změnou ROM). Ikdyž G2 má prý o chlup odladěnější prostředí. Vadí mi ale absence paměťovek na G2, někomu 32gb bude stačit, já jsem klidnější, když mám k dispozici slot na karty, kdyby náhodou (nikdy jsem neměl telefon bez paměťovek).
Co mne ale trápí a na co jsem nikde nedohledal rozumnou odpověď: (týká se to vesměs jen Samsungu Galaxy S4)
Vypalování displeje AMOLED - ANO/NE
Někdo říká, že se mu na Galaxy S3 či S4 už po půl roce "vypálily" barvy, černá je šedou, celkové podání barev je mdlé. A co mě štve nejvíc, prý na tom má velkou zásluhu navigace, po které jsou prý patrné vypálené stopy údajů na obrazovce (což by mne mrzelo, jelikož jsem řidič z povolání a GPS v telefonu tudíž využívám dost často). Jas mívám nastavený skoro na maximum. Chci telefon používat aspoň 2-3 roky a za cenu kolem 9k očekávám, že to telefon a všechny jeho součásti vydrží (nemlátím přístrojem o skálu ani jej netopím ve vaně, takže se dá říct, že jsem nenáročný uživatel).
Případně, kdybych třeba za rok viděl znatelný pokles v barevnosti, uznají mi to v záruce nebo řeknou, že je to "vada z používání a opotřebení"? Asi to druhé že?...
Je možné "naučit" telefon nahrávat video se 120fps
Jednoduše - jde to změnit nahráním jiné ROM nebo to telefon nezvládne hardwarově? Úplně by mi stačilo takové video ve VGA rozlišení 640x480, ale kdyby to šlo i v HD, nebránil bych se.
Neodladěnost TouchWiz u S4
Prý se to lehce "trhá" i při procházení nabídek menu apod., což by mne úplně nelákalo - za ty peníze... Pryč jsou časy, kdy jsem Nokii N97 za 12 táců musel 4x za den restartovat, protože se kousla a nebylo s ní hnutí. A podle mě není známka punku vždy čekat 1-2 vteřiny, než se načte menu a každá další zvolená položka v něm (nastavení, správce souborů, složky s aplikacemi). Nerad bych to tak měl i s novým telefonem, chci něco svižného a příjemného na pohled. Ikdyž tento problém a jeho řešení asi souvisí s následujícím -
ROOT/změna ROM - přijdu o záruku
"ANO", "NE" nebo "MOŽNÁ"? Kdybych nahrál jinou ROM a nedejbože byl třeba HW průser, že bych nesl telefon do servisu, je možný tam nahrát zpátky tovární ROM a "zamést za sebou stopy"? Nebo by v servisu poznali, že jsem si s tím hrál a přišel bych o záruku? Krom toho, na netu jsem našel bezpočet článků se zaměřením na ROOT a alternativní ROMky, ale nikde jsem nenašel podrobné vysvětlení a návod, třeba i se slovníkem pojmů pro začátečníka - jako nejsem blbej a se Symbianem jsem si vyhrál dosyta, ale to bylo o dost jednodušší, stačilo připojit k PC, flashnout firmware a za 15 minut byl telefon jako vyměněný. A když byl problém. flashnul se zpátky tovární FW a nikdo nikdy nic nepoznal. Co jsem zatím něco omrknul, tak Android se dá spustit ve více režimech, je tam možnost i podrobně pohrát se systémem a ač nejsem počítačový analfabet, šikl by se nějaký "lopatový" podrobný návod, jako když vedete dítě poprvé do školky.
Někdo píše to, někdo ono. Zatím u mne vede "o šepot jednorožce" S4 i9506, ale v definitivním rozhodnutí mi brání ta neodladěnost a hlavně údajné vypalování barev. Jestli je to neřešitelný problém, pak nechápu, jak může (dřívější) vlajková loď mít tolik zastánců.
Za jakékoliv odpovědi předem díky a přeji klidné svátky a do nového roku jen to nejlepší!