Přechod z Androidu na Lumii 920 - otázky

Diskuzní fórum věnované smartphonům Nokia Lumia 930, 925, 920 a 900.
Atreus
už mám dva příspěvky
už mám dva příspěvky
Zařízení: Xperia Ion

Post by Atreus »

Zdravím,

plánuji po mnoha letech opustit Android (akt. Xperia Ion) a přejít postupně kompletně na WP zařízení. Jelikož často mobilně fotím, vybral jsem si Lumii 920. Než udělám finální objednávku, potřeboval bych si ujasnit pár věcí, na které jsem našel na netu protichůdné odpovědi. Laskavým diskutérům předem děkuji za čas a dobrou vůli s odpověďmi :-)

1) Google aplikační ekosystém - jsem poměrně hodně zaháčkovaný v Gmailu, Google Docs + Drive, Google kalendáři. Často využívám Google textové i hlasové vyhledávání. Opustit tyto služby by pro mne bylo velmi obtížné.
- existují pro WP aplikace Google pro tyto služby? (synchronizace emailu, kalendáře a zejména snadný přístup k dokumentům jako má androidí aplikace Google Drive?)
2) Chrome - synchronizuji své záložky napříč 3mi zařízeními, potřebuji Chrome používat pracovně kvůli řadě pluginů (živím se webařinou).
- Existuje pro WP aplikace s Chromem? Nebo budu odsouzen k MSIE?
3) Flash a video formáty - Lumia 920 údajně nezvládá flash. Jak moc velké omezení to pro mne bude (např. YouTube)? Znamená to, že video soubory na které jsem z androidu zvyklý na telefonu nepřehraju? Dá se to nějak "obejít" (na androidí tablety Samsungu šlo např. dostat aktuální Flash ručně)
4) Fotky za dne - údajně měla Lumia 920 trochu problémy s focením za dne, ale byl příslib to v aktualizaci vyřešit. Stalo / stane se tak doopravdy?
5) Operační systém - leckde jsem se dočetl, že Lumia 920 nebude mít podporu v dalších verzích Windows Phone - je to pravda, kachna či zatím otazník?
6) Baterie - Lumie 920 prý nemá tak silnou baterii, jak by se papírově dle parametrů mohlo zdát. Je to hoax, nebo realita?

Předem díky za odpovědi. Pokud někoho napadne ještě nějaká past nebo omezení, kterého by si měl být dlouho zvyklý adroidista vědom, budu rád za heads-up :-)
Radek Hulán
smartstar
smartstar
Zařízení: Samsung S7 edge / Lumia 930/1020/920/900/800

Post by Radek Hulán »

ad 1) použít SkyDrive / Outlook.com bude rozhodně lepší, Google hází Microsoftu klacky pod nohy, API nastavuje jako privátní (kalendář), ruší je (Exchange Activesync) a tak.. zbastlený Android se prostě koncepčně lepších WP bojí, dnešní Google je taková trošku sviňka. Pokud je nicméně Google nutnost, nebude WP ideální volba. Faktem nicméně je, že Microsoft nabízí lepší cloudové služby a přeposlat si email je trivialita.
ad 2) MSIE 10 je nej prohlížeč.
ad 3) Flash je mrtvý, i pro Android, Youtube a spol stejně jede přes HTML5
ad 4) lepší foťák než Lumia 920 nemá nic
ad 5) nesmysl
ad 6) nesmysl
mimonaut
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: Nokia Lumia 950XL

Post by mimonaut »

Se synchronizací s chrome nepočítej.
IE10 je sice fajn rychlý prohlížeč s kvalitním zobrazením webů, nicméně alternativy i kdybys chtěl nejsou. Funkcionalitu je možné rozšířit instalací např. UCbrowseru, který je v posledních wp8 verzích velmi povedený.
ekosystém Microsoftu jako alternativa k ekosystému google je srovnatelný, ve spoustě věcech mnohem lepší. Pokud chceš využívat i přes to služby google, nepřecházej, ve většině případů pohoříš.
přístup k dokumentům apod. je mnohem lépe vyřešený na skydrive než na google drive.
v následující aktualizaci GDR2 bude pro wp opět plně zpřístupněná synchronizace s google kalendářem a kontakty (CARDAV a CALDAV protokoly), nicméně řešení Microsoftu je o krok dál, takže pokud přejít, doporučuji kompletně.
lumia 920 dokáže dělat velmi pěkné fotky i vedne. Zde na fóru je galerie fotografií od nás, uživatelů, můžeš se přesvědčit. Další vylepšení fotoaparátu přijde s následující aktualizací "Amber", není se čeho bát.
výdrž je adekvátní používání, rozhodně není špatná. Řekl bych, ze lepší než např. u iPhone 4, nebo SGS3 (vlastní zkušenost).
Lumia 920 má potvrzený update na příští Major verzi systému, takže se v tomto ohledu není absolutně čeho bát.
karelchadim
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel
Zařízení: P9 lite|P8 lite|Lumia 830|HTC 8x|LG Optimus 7

Post by karelchadim »

Jen bych doplnil že Gmail se samozřejmě synchronizovat dá, včetně kontaktů a kalendáře. Na drive existuje aplikace ne tedy přímo od Googlu jak už Radek psal Google teď dělá co může aby WP znepříjemnil život, ten kdo na to doplácí je ale uživatel. Každý mobilní operační systém má svůj ekosystém a na to výrobce sází a váže si tak zákazníky k sobě. Přechod na WP by tudíž byl poměrně bolestivý. Původně jsem měl také většinu věcí u Google a postupně jsem přemigroval vše k Microsoftu, takže to není nereálné, ale chce to obětovat nějaký čas a oželet některé služby nebo funkce. Pokud by to ale byl natolik nepřekonatelný problém možná by bylo snažší vybrat Androida a vzhledem k ceně Lumie 920 by nemusel být takový problém vrazit peníze do Samsungu S4, fotit špatně nebude i když na Lumii samozřejmě nemá.
Geary
nováček
nováček
Zařízení: Htc One M8, iPad Air

Post by Geary »

1. To je problém 2.chrome pro WP není 3.flash nezvládá a obejít to nejde, ale videa z youtube přehraje bez problémů. 4.fotí i natáčí parádně, možná bezkonkurenčně. 5. Podporu mít bude určitě 6. Výdrž dobrá není, htc one x a nexus4 má výdrž o něco lepší. Já jsem taky přešel, ale pak jsem postupně začal přicházet na věci, který mi hodně vadily, tak jsem se zase vrátil k androidu. Nejlepší před takovou investicí je , si nějaký telefon s wp pujčit a vše si vyzkoušet, jen tak se dá zjistit, jestli ti to bude vyhovovat, protože co uživatel, to názor. Někdo je nadšený, někomu chybí funkce, co umí android(který umí skoro vše)
mimonaut
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: Nokia Lumia 950XL

Post by mimonaut »

Pokud jsi z Prahy, nemám problém zajít na drink a vše prodebatovat, ukázat. Pokud jsi zaháčkovaný u googlu, je vždycky lepší si nový systém osahat a zeptat se, než jít po hlavě do neznáma a pak nadávat :-)
Jak psal geary, někdo je z WP nadšený, někdo zklamaný. Mne přesvědčil, jeho ne..
CageJ
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: Lumia 520.820,920,830

Post by CageJ »

flash nejde uz na ziadnych smartphonoch.. Adobe ho oficialne pre mobilnu platormu zabil...
bezi iba na Symbianoch a starych Androidoch..
Atreus
už mám dva příspěvky
už mám dva příspěvky
Zařízení: Xperia Ion

Post by Atreus »

Díky všem za odpovědi :-)

Problém s Googlem je hlavně ten, že na něm spolupracuji s kolegy na dálku z více zemí - sdílíme přes GDrive, hodně věcí máme v GDocs, máme nasdílené Googlí kalendáře .. a přejít všechny určitě nedokopu. Z tohoto pohledu to tedy bohužel vypadá, že mne sociální aspekt zatím donutí vyčkat na Android se srovnatelným foťákem.

Stejně tak používat jiný browser mobilně a na notebooku nedává smysl, zvlášť když pro MSIE neexistují žádná užitečná rozšíření v mém oboru.

Nu což, díky pánové .. ušetřili jste mi peripetie s vracením zdá se :-)
CageJ
smartmaniak
smartmaniak

Post by CageJ »

skor pockat do juna-jula na ten GDR2 a tvoj problem bude vyrieseny..
a GDocs by mali ist samozrejme cez web normalne

EDIT : Je nato aj APP
http://www.windowsphone.com/en-us/store ... 237de2db9e" onclick="window.open(this.href);return false;
milennium
smartstar
smartstar
Zařízení: NEXUS 6 / 64GB

Post by milennium »

Atreus wrote:Díky všem za odpovědi :-)

Problém s Googlem je hlavně ten, že na něm spolupracuji s kolegy na dálku z více zemí - sdílíme přes GDrive, hodně věcí máme v GDocs, máme nasdílené Googlí kalendáře .. a přejít všechny určitě nedokopu. Z tohoto pohledu to tedy bohužel vypadá, že mne sociální aspekt zatím donutí vyčkat na Android se srovnatelným foťákem.

Stejně tak používat jiný browser mobilně a na notebooku nedává smysl, zvlášť když pro MSIE neexistují žádná užitečná rozšíření v mém oboru.

Nu což, díky pánové .. ušetřili jste mi peripetie s vracením zdá se :-)
Přesně tak, nemá smysl přecházet... To co máš/používáš teď ti WP nenabídne. A lámat si pak hlavu a trápit se s tím je blbost...
Deaktivovaný účet (01.2013)

Re: Přechod z Androidu na Lumii 920 - otázky

Post by Deaktivovaný účet (01.2013) »

Cage: Flash mi normálně běží na ICS, což bych neřekl, že je stará verze Androidu.
hudyss
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel
Zařízení: Google Pixel 2

Post by hudyss »

Ale ICS je uz stary Android.
M.BoBo
smartguru
smartguru
Zařízení: iPhone XS, iPad 2018, Apple Watch 5

Post by M.BoBo »

Pár praktických zkušeností s L920.

Používal jsem gMail a čas od času přišel protistraně místo správného mailu pouze rozsypaný čaj, nepomohl reset ani odeslání mailu jako nová zpráva (dělo se tak nejčastěji když jsem na mail reagoval). Hodně to naštve, když na telefonu napíšeš delší mail, a on ti odejde jako čaj, rozumněj nesmyslené znaky, a když se podíváš do složky odeslané, tak již tam je zkomolený, takže jediná možnost je napsat ho znovu (a pak znovu a znovu, až si ten mail radši napíšeš na PC). NEGATIV 1

Další mínus je správa baterie. Když jsem ho zapl, týden používal (hledal alternativy ke službě gTalk-nenašel), tak baterie byla výborná, přišla mi ještě lepší než na SGS3, ale po nainstalování programu WhatsApp, a myBattery se snížila výdrž na polovinu, že telefon se sotva dožil dne. Toto se mi na Android zařízení nikdy nestalo!! NEGATIV 2

Ohledně focení a videa. Video natáčí výborně + skvělá kvalita zvuku. U focení nebyla na začátku kvalita nijak valná rozmazané fotografie, zvlášt ve dne (večer to byla samozřejmost), ale upgrade fw to trochu napravil, ne však úplně, stále mám za to, že např SGSS3 nebo iP4s fotil ve dne lépe, podotýkám ve dne, jelikož v šeru Lumia excelovala!!

Prohlížeč je výborný, ale záložky s gChrome bohužel nesesynchronizuje. Systém jako takový je také skvělý, ale jsou zde mnohá omezení především v aplikační základně, která není tak rozsáhlá jako u konkurence.

Shrnutí: Lumia 920 je dobrý telefon, zvlášt z dovozu za cenu kolem 8000-9000 jak již zde bylo uvedeno. Česká distribuce je nesmysl, ale i zde pozor a to hlavně se servisem. Arvato kam Nokie spadají je ten nejhorší servis, mám osobně špatné zkušenosti, tudíž já už si žádnou Nokii nikdy i díky tomuto nekoupím.
hudyss
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel

Post by hudyss »

Hele Bobo jsem koukal, co jsi koupil Note 2, tak už s ním házíš o zem :P To byl vtip, holt stane se.

Já za sebe můžu říct, co mám L920, tak jsem po dlouhé době opět spokojen. Prostě mi na na něm nic nechybí. Vše funguje jak má, je to rychlý, nic se neseká. Už mě nebavilo, každý den se dívat na XDA jestli je tam nějaká nová ROM či update pro stávající co jsem měl v telefonu. Na to už jsem asi starej.
M.BoBo
smartguru
smartguru

Post by M.BoBo »

Právě jsem ho opečovával, žádnej škrábanec, origo kryt ještě ve folii, holt smůla, naštěstí funguje, a není na něm pavouk:D.. Na Note zatím jedu na ofiko ROM, Nova Launcher, vypnuté animace v nástrojích pro vývojáře, a zrychlené prostředí Nova (rychlejší než světlo) a max spokojenost:D

Já byl s Lumií taky spokojenej, při přechodu na Note sem si říkal, zda nebudu litovat, ale nelituju, ty negativa co jsem uvedl jsou dost závažná, ten mail, výdrž při používání messengeru, a ještě co sem si ted vzpomněl, tak výpadky při hovoru(kdy mě protistrana přestala slyšet), které již uvádělo vícero uživatelů. A servis na to ser. a nic neopraví, jen vyčistil kamerku a vyměnil vibrační motorek, který jsem po něm nežádal. Ale co bylo to bylo, Nokii už i díky této "skvělé" podpoře ne.
CageJ
smartmaniak
smartmaniak

Post by CageJ »

S tym mailom sa mi to nikdy nestalo... ktovie preco to robi/lo...

Vydrz jeden den je u vsetkych smartphonoch pri aktivnom pouzivani.. s tym sa neda nic robit..

A co sa mna tyka, po mojich skusenostiach so Samsungom.. NIKDY ale PROSTE NIKDY VIAC si ten korejsky smejd nekupim..
M.BoBo
smartguru
smartguru

Post by M.BoBo »

S tím mailem se to již řešilo v diskusi o L920, nedělalo to vždy, ale náhodně. A nepomohl ani restart telefonu (obnovení sem nezkoušel). Výdrž 1 den ano, ale aby se radikálně snížila použitím jednoho programu??.. Jak jsem psal, výdrž byla lepší než SGS3 na začátku, ale pak byla tak na 3/5 výdrže SGS3..
Nejsem jen zastánce Samsungu, tak nerozpoutávejme flame. Psal jsem svoje praktické zkušenosti s tímto Windows Phonem..
Deaktivovaný účet (01.2013)

Re: Přechod z Androidu na Lumii 920 - otázky

Post by Deaktivovaný účet (01.2013) »

CageJ: U všech ne. Taková Motorola Razr Maxx či Lenovo P770 vydrží při tom, co nazýváte aktivním používáním klidně dva dny.
hudyss
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel

Post by hudyss »

Když řešíte baterku, tak ráno 6:30 L920 sundaná z nabíječky. Od té doby 4 hovory, často Whatsapp, synchro 3 emailu, několik aplikaci na pozadí, stále na wifi a teď mám 87% baterky. Já si opravdu nemůžu stěžovat, stejně jako ostatní dny.
milennium
smartstar
smartstar
Zařízení: NEXUS 6 / 64GB

Post by milennium »

Sice mám HTC8X, ale s výdrží taky nemám žádný problém. A to hojně využívám WhatsApp, 3 push emailových účtů, IM+, a počasí, a atd......
Locked

Return to “Nokia Lumia 930/925/920 a 900”