Proč nění čeština v Mangu, odpověď od Microsoftu

Všeobecná diskuze o systému Windows Phone 8.1 (vlastnosti, jádro, buildy...)
Martin Suchan
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: Nokia Lumia 925

Post by Martin Suchan »

Dostal jsem zajímavou odpověď od jednoho zástupce Microsoftu na otázku, proč není čeština v Mangu pro již vydaná zařízení... no posuďte sami:

Moje otázka:
A pokud mohu mít ještě jednu otázku pod čarou - neplánuje Microsoft nějak řešit problém toho, že aktualizace Mango nepřidává češtinu a český slovník (který navíc byl v Mango beta1), jen klávesnici do původních WP7 mobilů první generace, a to i přesto, že soubory s češtinou jsou přítomné v updatu? Právě toto je fakt, který celkem zklamal dost lidí, co jsem četl na různých fórech. Určitá skupina sice experimentovala s úpravou registrů ve verzi OS NoDo, kde šlo jednou hodnotou češtinu povolit po instalaci Manga, nepřijde mi ale používat takovýto krkolomný postup jako optimální řešení. Jako důvod asi chápu snahu prodat nová zařízení, co teď přijdou do prodeje a budou mít češtinu, ale i tak je to nepříjemný detail.
A odpověď
- to co zmiňujete, byl přesně důvod proč jsme před mangem nijak zvlášť netlačili na prodeje telefonů. důvodem si troufám říci že není snaha o prodej více zařízení (v celosvětovém kontextu je těch pár kousků HW v česku irelevantní - vždyť česko má jen 10mil obyvatel). vycházeli jsme spíš z předpokladu, že geek, který si koupí telefon dopředu i v angličtině je natolik v angličtině zdatný, že mu to nebude vadit - všichni zaměstnanci MS ČR jsou uplně ve stejné situaci a musím říci že i v případě PC zcela dobrovolně používám anglickou verzi nemyslím si že se něco v budoucnu v
tomto změní
Pokud to chápu - MS nechtěl, abysme si kupovali mobily s WP7 první generace, protože tam nebude čeština... a pokud si ho už koupíme, tak si máme vystačit s angličtinou :roll:
Mars
nováček
nováček
Zařízení: HTC 7 Mozart

Post by Mars »

Do telefonu se mi ta čeština ne záměrně dostala, a stejně používám angličtinu, nějak to jakoby ztrácí, některé příspěvky co jsem tu četl od různých lidí mi dávají zapravdu. Ta angličtina se mi tam prostě hodí víc, nejspíš to bude tím, že jsem si na ní zvykl.
femx
přispěvatel
přispěvatel
Zařízení: Samsung Omnia 7 Tango

Post by femx »

No spis jde o to ze az ten mobil budes chtit prodat s cestinou ho prodas urcite snaz. Samozrejme ponechme ted otazku kolik za nej potom jeste dostanes stranou :)
Radek Hulán
smartstar
smartstar
Zařízení: Samsung S7 edge / Lumia 930/1020/920/900/800

Post by Radek Hulán »

Když si koupíš anglická Windows 7 nebudeš asi čekat, že to je nějaký Service Pack změní na česká.

Toto je úplně stejná situace. WP7.0 si kupoval člověk anglicky s tím, že je bude mít anglicky, na češtinu nemá žádný (morální či obchodní) nárok.

To, že WP7.5 jde mimochodem snadno počeštit i pro stávající zařízení, byť je k tomu nutný jeden zápis do registrů, je více než hezký bonus zdarma pro geeky, kteří češtinu přesto chtějí, třeba i jen proto aby si vyzkoušeli "že to jde".

Microsoft od počátku tvrdil, že EN zařízení počeštit nepůjde, nakonec je to vlastně snadné... Já jsem spokojen - mám češtinu aniž jsem s ní počítal.
Martin Suchan
smartmaniak
smartmaniak

Post by Martin Suchan »

Mě jde spíše o to, proč tu češtinu nepovolili, když je to otázka pár záznamů v registrech (to samé další jazyky, ruština, japonština, čínština a další) - pokud by uživatelé viděli, že mohou mít snadno moderní telefon s WP7 Mango a svým jazykem, tak by do toho určitě šli ... více uživatelů = profit, nebo snad ne? :wink:
Radek Hulán
smartstar
smartstar

Post by Radek Hulán »

A proč ano? Copak ti někdo dává česká Windows, když si koupíš Home edici anglických? Microst by tím naštval výrobce telefonů, za pár týdnů jsou zde Mango telefony, každý si WP7.0 kupoval anglicky, Microsoft vždy tvrdil, že pro současné telefony CZ nebude, a plus je možné, že některé mají malou ROMku (nejde jen o CZ, "svoje" jazyky by chtěla každá z nových 20 zemí), navíc náklady na testování...

Osobně vidím obrovské plus v tom, že to po 5 sekundovém zásahu v registrech to v praxi (na riziko uživatele) jde. To je mnohem více než jsem čekal a jsem happy na 120%.

Osobně bych MS poděkoval, protože jsem dostal více, než jsem očekával a než MS od počátku tvrdil, že dostanu.
Gater
častý přispěvatel
častý přispěvatel
Zařízení: HTC 7 Mozart

Post by Gater »

Mě by docela zajímalo, proč tam teď není ten český slovník pro T9, když v první Mango betě byl. To mě docela naštvalo.
imaxik
přispěvatel
přispěvatel
Zařízení: Omnia 7

Post by imaxik »

Duvod proc nepujde cestina na soucasne telefony podle FB Windows Phone CZ
Windows Phone CZ wrote:Ohled na naše partnery (výrobce telefonů) nám nedovoluje zabíhat do podrobností, ale můžeme vás ubezpečit, že se nejedná o žádný marketingový trik a že problém je hardwarového rázu. To je všechno, co k tomu v tuto chvíli můžeme říct. Díky za pochopení.
Takze nekdo keca :evil:

V tomto ma Apple navrh, protoze po aktualizaci jazyku je dostaly vsechna zarizeni.
Standa99
častý přispěvatel
častý přispěvatel
Zařízení: Pixel

Post by Standa99 »

........
Fixie
častý přispěvatel
častý přispěvatel
Zařízení: Omnia W

Post by Fixie »

na druhou stranu český slovník by tam být měl, to že umím anglicky a sem geek, neznamená že budu psát ostatním lidem SMSky v anglictine. Sice se k tomuto tematu nevyjadroval, ale slovník chybí. A čekat na slovníky od Nokie se mi teda nechce
Martin Suchan
smartmaniak
smartmaniak

Post by Martin Suchan »

imaxik wrote:Duvod proc nepujde cestina na soucasne telefony podle FB Windows Phone CZ
Takze nekdo keca :evil:

V tomto ma Apple navrh, protoze po aktualizaci jazyku je dostaly vsechna zarizeni.
Podle mě to bude tak, že sice základní menu telefonu je snadné přeložit do jiných jazyků, ale bylo by nákladné odladit všechny detaily a odlišnosti jednotlivých zařízení, třeba právě to nastavení foťáku, které bylo třeba dodělávat extra. Výrobci a Microsoft si nemůžou dovolit řešení, které není na 100% otestované a funkční u všech zařízení, a proto to raději neřeší.
imaxik
přispěvatel
přispěvatel

Post by imaxik »

O jakych odlisnostech tu mluvite, kdyz ty zarizeni jsou z pohledu jazykoveho balicku plne zamenitelne. A pokud by to byl nahodou problem s tim, ze by tam nevlezly vsechny balicky, tak MS mohl vydat aplikaci ve ktere by slo vybrat jen omezeny pocet novych jazyku, ktere by se nasledne stahly.
geronimo_cz
častý přispěvatel
častý přispěvatel
Zařízení: LG Optimus 7

Post by geronimo_cz »

Radek ma uplnou pravdu.. to ze tam cestina aktivovat de, je pro nas bonus navic.. pokud by to povilili automacicky tak si kazdej radsi koupi rok starej model, kterej stoji okolo 5tisic, dys v podstate bude umet to stejny.. nemyslim si ze dyz tam bude ted 1.4cpu, ze to bude rychlejsi..
chmeldas
smartguru
smartguru
Zařízení: iPhone 6S/ Miix 2 8"

Post by chmeldas »

Vaše rozčarování nechápu. Stejně jako já jste si koupili OS lokalizovaný do angličtiny a teď se čertíte, že nemáte češtinu. Ano MS ji zpřístupnit mohl, ale nemusel. Při koupi WP jsem byl smířený s absencí lokalizace a českých znaků na klávesnici. O lokalizaci ani CZ klávesnici se v té době ještě nemluvilo a teď mám světe div se na anglickém OS českou klávesnici. MS mi ji dal i když nemusel a jsem spokojený.
Radek33
častý přispěvatel
častý přispěvatel
Zařízení: Nokia Lumia 800

Post by Radek33 »

No kdybychom byli se vším spokojení, tak bychom telefonovali z oranžového mobilu Bosh s jednořádkovým displejem a vychytávkou by bylo zasílání sms.

Osobně nepotřebuju aby bylo menu v češtině. Vidím v tom velký problém už z toho hlediska, že by všechny programy na Marketu museli být také v mnoha jazycích. Hodně mi záleží na jednotném designu a abych měl menu telefonu v češtině a nějakou aplikaci v angličtině, to by mi vadilo. Jiná je otázka českého slovníku T9, to si žádá velkou nespokojenost i z toho důvodu, že již existuje. To si říká o dvě věci. 1) Většinu obyčejných zákazníků to odradí, 2) Ti schopnější se budou hrabat v registrech. Obojí Microsoft nechce, takže jejich postup nechápu.
Vlasta W.
smartstar
smartstar
Zařízení: HTC 7 Mozart, Nokia Lumia 720

RE: Proč nění čeština v Mangu, odpověď od Microsoftu

Post by Vlasta W. »

Mne osobne nevadi, ze tam cestina neni. Vadi mi, ze Microsoft takhle nechutne lze. A vadi mi to hodne. Kdyby rekli, ze cestina neni a jeji doplneni neni oficialne podporovany scenar, ani nevzdychnu. Lez ale na MS vrha hodne spatne svetlo. :(
Martin Suchan
smartmaniak
smartmaniak

Post by Martin Suchan »

Radek33 wrote:...Vidím v tom velký problém už z toho hlediska, že by všechny programy na Marketu museli být také v mnoha jazycích.
S aplikacemi v různých jazycích to moc nesouvisí - mohou být jen v angličtině a stejně si je v telefonu s češtiou pustíte, je jen na autorovi, jaké jazyky tam dá.
Co je teď ale trochu zvláštní, je to, že já mám třeba české LiveID, aplikace v Marketplace, co mají češtinu, se mi zobrazují při prohlížení česky, podle LiveID, ale po stažení se zobrazují anglicky - podle jazyku v telefonu. :)
imaxik
přispěvatel
přispěvatel

Post by imaxik »

Gater wrote:Mě by docela zajímalo, proč tam teď není ten český slovník pro T9, když v první Mango betě byl. To mě docela naštvalo.
ja jsem nekde cetl, ze T9 bude jen pro nektere nove jazyky a cestina byla zarazene zrovna u tech kde T9 nebude.
Vlasta W.
smartstar
smartstar
Zařízení: HTC 7 Mozart, Nokia Lumia 720

RE: Proč nění čeština v Mangu, odpověď od Microsoftu

Post by Vlasta W. »

To vsichni vime, zjevne. Otazka byla proc, kdyz v prvni bete ten slovnik byl.
Radek Hulán
smartstar
smartstar

Post by Radek Hulán »

Nevděční, zapšklí a věčně brblající Češi... ;)

Pozitivně naladěný člověk, kterému někdo řekne, že CZ pro EN telefony nebude, bude mile překvapen, když se CZ přesto snadným postupem (5sekundová editace registrů) bude dát docílit. Více k tomu nemá smysl dodávat.

Btw, určitě si stahujete freeware a donationware aplikace. Kolikrát jste v září poslali dobrovolně donation? Já 3x... A posílám Donation třeba i lidem dělajícím na Androidu: http://twitpic.com/66n02q" onclick="window.open(this.href);return false; - i když jej pouze testuji, nebo Ondrovi za zprovoznění ICS na Omnia7: https://twitter.com/#!/ondraster/status ... 9854669825" onclick="window.open(this.href);return false;
Post Reply

Return to “Windows Phone 8.x”