Ach bože. Stále to isté dookola.
Až je to trapné.
WP7 je tupý systém. Áno. Naozaj je.
Najdôležitejšie, čo mu chýba, je multitasking a povolený nákup u nás.
To všetko sa ešte tento rok zmení.
Bol som používateľom Windows Mobile a trocha aj Androidu.
Fakt je ale ten iOS a WP7 tupí? Fakt?
Ok. Vedia menej vecí ako Android. Nevedia niektoré veci, ktoré vedel už kedysi dávno WM6x.
Je ale naozaj toto jedno jediné merítko?
Nie. Nie je.
Ja viem, že mnoho ľudí si to nechce pripustiť a mnoho ani nikdy nepripustí. Realita je taká, že v bežnom teréne. V bežnej premávke / živote, využijem iPhone mnohonásobne RÝCHLEJŠIE na dosiahnutie požadovanej informácie / potreby ako to bolo na WM6x. A podotýkam, že som nemal absolútne žiaden problem s hraním sa so systémom, skúšaním aplikácií ako Wisbar Desktop Advance, SPB Pocket Plus (trapné SPB Diary - áno, trapné - kedysi to bola moja strašne obľúbená aplikácia), na správu plochy som skúšal okrem WDA a SPP ešte jednu vec, nenapadne ma žiaľ už jej meno - podobné ako SPP. Boli to krásne časy.
No ale ak porovnám nasledovné úkony s dneškom (ide mi hlavne o rýchlosť dosiahnutia ciela zo stavu, keď mám mobil vo vačku), tak zistím, že z toho, čo používam, je WM vo všetko pomalší:
- switching aplikácie (dnes je to otázka rakety, ktorú mi na WM6 z tých prístrojov nenahradilo nič - pomalé prekreslovanie - podotýkam, že ale Dell Axim X50 som nemal).
- prezretie mailu (mám exchange mail a live mail) - toto je najlepšie na WP7 a to hovorím s plnou vážnosťou (na WM2003/5/6 som skúšal len originál aplikáciu, FlexMail a potom ešte jedno, žiaľ zas neviem názov - ProfiMail? - to aj na Symbiane)
- navigácia - na WM som mal iGo. Aj teraz mám iGo. Dnes je to lepšie, ale na vine je skôr kapaciťák (ktorý som tak hlboko z duše kedysi neznášal

- tak vďaka nemu je dnes práca s mobilom radosť).
- odfotenie fotky, úprava fotky, zaslanie fotky
- komunikačné klienty (tu tiež veľa pomáha kapaciťák a pokrok v dobe - hlavne Trillian považujem za neoceniteľnú aplikáciu)
- synchronizácia kontaktov aj s fotkami naprieč rôznymi službami (facebook, exchange, live) - bez akejkoľvek starosti
- lepšia práca systému s bezdrôtovými sieťami (WM vyťažoval baterku viac, dnes WiFi proste nevypínam a ani na Androide som nevypínal)
Čo mi dnes vadí?
- nemožnosť behu aplikácií na pozadí (šetrí sa baterka a zvyšuje tak výkon, je to dvojsečná zbraň). Ale vadí mi možnosť chýbajúcich aplikácií pre nahrávanie hovoru, možnosť auto switchingu profilov (toto by malo byť zabudované v systéme).
Chcel by som aby všetky app boli defaultne freezované, ale vývojár mal možnosť vytvoriť app, ktorá by mohla bežať na pozadí (aspoň jedno jej vlákno). WP7 vďaka Live Tiles je na tom z dvojice iOS a WP7 lepšie. Ale Android je zas na tom omnoho horšie, pretože je otvorený až moc. Tuto by trebalo vývojárov trocha krotiť, pretože každý si povie, že šak takýto malý úkon môže bežať, nevyťažuje to. No a výsledok je potom taký aj na desktopoch, kde každá aplikácia má svoju špeciálnu podaplikáciu na skenovanie nových verzií. Neskutočne mi to lezie na nervy a len to nám užívateľom berie výkon.
Teším sa na Windows Marketplace na PC a konečne globálnu a jednotnú správu aspoň nových uspôsobených aplikácií.
Ďalšia vec, čo ľudia nepotrebujú, je file system. Je to prežitok z doby opíc. Dnes ľudia nepotrebujú poznať štruktúru filesystému a nesmú k nemu mať ani prístup. Useri majú mať súbory k dispozícii pomocou akýchsi Libraries.
Programátorom by som tiež obmedzil mnoho vecí. Každá app má mať svoj piesoček (svoj adresár) a nešahať nikam.
Koniec koncov, aj tak to celé tam speje. Iná možnosť ani nie je, ak chceme, aby aj totálne lamy zvládali prácu s PC.
POZOR!!!
Nie som za obmedzovanie funkcionality. Tá musí zostať zachovaná. Som ale za zrušenie blbostí a nech sa so mňou háda kto chce ako chce - filesystém nemá mať čo user sprístupnený ani na stolovom PC. - dnes je to predstava pre mnohých nereálna a mnohí si myslia, že im to prácu spomalí. Blbosť. Nechce sa mi to viac rozpisovať, ale pri kvalitnom návrhu to práveže pracovný výkon zvýši.
- Na iPhone ma zožiera minimalistickosť buttonov - WP7 má aspoň potrebný základ - tlačidlo pre foťák, tlačidlo back a search.
- Len kapaciťák. Chcel by som, nech sú displeje kombinované a reagujú kapacitne ale aj povedzme nechtom.