Dell: Vývoj aplikací pro WP7 je snazší než pro Android

Další telefony se systémem Windows Phone
Ruslan Botsyurko
redaktor
redaktor
Zařízení: iPhone 7+, PlayBook, HTC Universal(128MB), MPx200

Post by Ruslan Botsyurko »

CEO společnosti Dell, Michael Dell se nechal slyšet, že vývoj programů a her pro Windows Phone 7 je mnohem jednodušší, než pro konkurenční platformu Android. Toto odvážné tvrzení pochopitelně spustilo vlnu vášnivých debat na internetu. Nejčastěji zmiňovaným protiargumentem je fakt, že Microsoft nenechává vývojářům příliš prostoru a zvláště striktní je ve věcech zasahování do systému a jeho úprav. Vývoj softwaru pro Android je možná o něco složitější, ale poskytuje mnohem více možností a vypadá to, že ostatním vývojářům nedělá problém vynaložit větší úsilí. Co se nedá Microsoftu upřít, je fakt, že je samotné vývojové prostředí dost "user-friendly" a počet aplikací na mobilním Marketplace rapidně roste. Přesto si myslím, že je takové prohlášení z úst předáka Dellu dost zavádějící a neuvážené. Jaký je váš názor?

obrázek

Zdroj: Phandroid.com
prcek15
přispěvatel
přispěvatel
Zařízení: LG G3

Dell: Vývoj aplikací pro WP7 je snazší, než pro Android

Post by prcek15 »

Zatím jsem žádnou aplikaci pro Android, ani pro WP7 nedělal (ikdyž se chystám), ale myslím, že pokud to člověku na takovéto pozici přijde jednodušší, tak je to tak asi je. :) A nevidím žádný problém v jeho vyjádření. ;)
Standa
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: BlackBerry Z10, Samsung Galaxy Note 10.1

Post by Standa »

Já jsem jen sváteční "takyprogramátor", a nemůžu v žádném případě porovnávat vývoj pro tyto dvě platformy, ale pokud jde o jednoduchost vývoje a M. Dell má z první ruky, že vývoj pro WP7 je jednodušší, tak nevidím důvod to neříct.
uni
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: Samsung Galaxy S8+ DS, Apple iPad Air Wi-Fi

Post by uni »

Výborně, tak už aspoň nějakou podporu pro české vývojáře (že Microsofte příp. Google) a jedem.
bkf1
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: TouchHD (Cloudy v2.2+CZ), SGS1 (ofic. 2.3.6 JW1)

Post by bkf1 »

Taky zatim nemohu porovnat slozitost/jednoduchost vyvoje aplikaci pro WP7 a Android, ale tohle prohlaseni se mi zda jenom jako ubohy flame a podkurovani MS, se kterym ma Dell nejake dohody o spolupraci, tim padem budou vychvalovat cokoliv, co je od MS...
PS: Nedavno to byl Steve Jobs, kdo tvrdil neco o slozitosti vyvoje na Androidu a jak se mu vyvojari vysmali :grin:
aeon101
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel
Zařízení: Z Ultra, BB 9800

Post by aeon101 »

Nechci byt rejpavej ani to nemyslim ve zlym, ale chtelo by to tady na smartmanii trochu ozivit (mam na mysli hlavne bleskovky). Posledni dobou se tu v nich docitam presne to same, co vzdy 2-3 dny dopredu na jinych zahranicnych servrech...recenze- to ano a s velkym A. Ale krome fora se nedoctu temer nic noveho. Berte to prosim jako zamysleni od verneho ctenare...

Dan
Paulos
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel
Zařízení: Nokia Lumia 925, 32 GB

Post by Paulos »

bkf1 wrote:Taky zatim nemohu porovnat slozitost/jednoduchost vyvoje aplikaci pro WP7 a Android, ale tohle prohlaseni se mi zda jenom jako ubohy flame a podkurovani MS, se kterym ma Dell nejake dohody o spolupraci, tim padem budou vychvalovat cokoliv, co je od MS...
PS: Nedavno to byl Steve Jobs, kdo tvrdil neco o slozitosti vyvoje na Androidu a jak se mu vyvojari vysmali :grin:
Pro Android jsem nevyvíjel, Javu jsem nezkoušel, ale kombinace Silverlightu a C# se mi zdá velmi, velmi jednoduchá na pochopení a programování.
cryingfreeman
častý přispěvatel
častý přispěvatel
Zařízení: Samsung Galaxy

Post by cryingfreeman »

a aké s tým má Dell skúsenosti?

bkf1: presne, hneď má napadla reakcia tvorcov TweetDecku, ktorých hard work on AOS si Jobs vymyslel

ale samozrejme, je možne, že to tak je, ale jak sa píše v članku aj možnosti sú iné
Standa
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: BlackBerry Z10, Samsung Galaxy Note 10.1

Post by Standa »

Jenže Jobs vyzdvihoval svou vlastní platformu, kdežto Dell není autorem ani jednoho OS, a navíc vyrábí hw pro oba systémy. Což je trochu jiná situace.
janac_marek
smartguru
smartguru
Zařízení: Lumia 950XL, S7 Edge, iPhone 7

Post by janac_marek »

Pre Android som neprogramoval, takže neviem.
Rozhodne však .NET, C# i Silverlight sú technológie, ktoré nie len že sú jednoduché na použitie, ale aj umožňujú riešiť rozsiahlejšie a zložitejšie problémy veľmi efektívne.

On navyše nepovedal, že sa dá spraviť aplikácia, ktorá bude zasahovať do systému (ako sa obhajovali pri androide).
Tvrdil len, že aplikáciu je jednoduchšie vytvoriť, čomu ja osobne verím.
Koniec koncov .NET a C# patrí dnes k tomu najlepšiemu na trhu. "Jedným jazykom" rieši človek desktop, web, mobil, ....
Aj keď mnohí C programátori by sa iste hneď ozývali. Bavíme sa tu ale o programovacích jazykoch vyššej úrovne, kde podľa mňa nič lepšie ako C# dnes nie je (ani Java).
tslany
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: Lumia 830, Lumia 435DS, Asus T100

Post by tslany »

Já bych tomu i věřil, C# dnes zvládá kdejaké malé dítě a orientovat v něm není nikterak složitější, než základní funkce v GIMPu :-)
RebeX
mám jeden příspěvek
mám jeden příspěvek
Zařízení: HTC Tattoo

Post by RebeX »

Psal jsem software pro oba systémy a musím bohužel dát za pravdu. Pro WP7 je to jednodušší. Minimálně Visual Studio je o třídu lepší vývojové prostředí než Eclipse a jazyk C# je alespoň pro mě lepší než Java. Je to možná i tím, že C# je mladší a poučil se z chyb Javy. Android nemá tak dobrou dokumentaci a návaznost na vývojové prostředí je lepší u Visual Studia. Člověk se prostě míň nadře. Android má však zajímavější vnitřní architekturu. Na WP7 je trochu vidět původ v Zune.

Nicméně, stejně mám Android radši. A nový telefon bude zase Android.
Paulos
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel

Post by Paulos »

A proč bohužel? :)
janac_marek
smartguru
smartguru

Post by janac_marek »

to tslany: Zas až takto by som to nepreháňal.
Faktom však je, ako už bolo písané, že Visual Studio je o triedu vyššie a previazanosť je na lepšej úrovni. Nie len že je C# jednoduchší, ale zároveň ponúka viac možností a tým, že je programovanie rýchlejšie, stihne sa za rovnaký čas toho spraviť viac. Efektivita teda rastie.
esaras
přispěvatel
přispěvatel
Zařízení: HTC HD2 (WP7,WM6.5,Android 2.3,Ubuntu 10.10,MeeGo)

Post by esaras »

janac_marek wrote:Bavíme sa tu ale o programovacích jazykoch vyššej úrovne, kde podľa mňa nič lepšie ako C# dnes nie je (ani Java).
Rict ze C# je lepsi nez Java je dost odvazne tvrzeni...Dal bych si vsak pozor a nepletl bych programovaci jazyk jako takovy a framework, protoze to jsou 2 ruzne veci. V tomhle pripade si myslim ze ma java navrch (jako priklad bych mohl uvest mnohem mocnejsi enumerace, pojmenovavani anonymnich bloku, lepsi moznosti nastaveni behoveho prostredi atd atd). Ja sam se zivim vyvojem v C# .Net a ve firme jsme jiz napsali radu velkych projektu, integrace ridicich systemu, ruznych aplikaci apod. a tam je teprve videt, jak to u MS skripe, kdyz po .Netu chces neco nadstandartniho. Tady taky java vede a myslim ze celkove architektura toho jak je vystavena lepe a dava vetsi logikuje nez technologie MS (i v jave se da psat pro mobily, jps - tvorba webu, serverletu, pro desktopy a to pod vsemi platformami atd....) a kvalitni prostredi pro javu taktez existuje, a to novy netbeans 6.9.
janac_marek wrote:"Jedným jazykom" rieši človek desktop, web, mobil, ....
tady bych taky brzdil...ona je sice pravda co rikas, ale treba .net a wpf pro silverlight je dost odlehcene od desktopove verze, stejne tak compact framework, takze sice to prenositelne do jiste miry je, ale jsou s tim problemy. Navic je zde videt ze .net pro jednotlive technologie psalo v ms nekolik tymu a nektere casti jsou uplne nekompatibilni.

Obecne souhlasim s panem M. Dellem. Vyvijel jsem jiz od C/C++ pres strojove a funkcionalni jazyky az po javu/c# a to na ruznych platformach a faktem je to, co jiz bylo receno, ze na zakladni potreby je .net framework dost efektivni. Ale jen do chvile nez od toho programator chce neco extra, pak to zacne pokulhavat a dokonce objevovat chyby, ktere na tomto frameworku ms spachal. To se pak z kodu stava tezka hackovaci prasarna.

Mozna to vypada ze .net kritizuju, ale mam s nim radu zkusenosti a je fakt, ze ve firme se setkavame obcas s dost extremnimy pripady. Na "takove to domaci" zvykani je rozhodne .net velmi efektivni. Sam jsem v nem zkousel napsat hru pro wp7 a byla to jedna basen, za 2 hodiny jsem nemel co delat, proste krasa. Treba pro javu takovy framework neexistuje, ale ono to bude asi i tim ze java ma jine ambice, nez se stat platformou pro vyvoj her.

Kdo jste tu slohovku docetli az sem, tem patri diky :D
Paulos
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel

Post by Paulos »

Nemáš zač ;) S několika věcmi opravdu musím souhlasit... Jednak existují věci, kde má např. .NET CF se Silverlightem jednak omezené debugovací funkce (např. nemožnost měnit kód programu za běhu v emulátoru), ale to ještě není problém. Trošičku horší je, když zjistíte, že WebClient u Silverlightu postrádá jednak funkce pro synchronní stahování souborů (v pořádku, aplikace by se neměla bezdůvodně seknout) a také některé zásadnější věci jako vlastnost Auto Redirection. V prvních momentech jsem měl chuť Microsoft za toto odstřelit, ale řešení se našlo. Dále pak Microsoft u WP7 vývojářského balíčku milostivě odstranil podporu ostatních znakových sad jiných než Unicode a UTF podobné (ale až později!), čímž mě postavil do nezáviděníhodné situace... Opravdu se musím stát závislý na službách Googlu nebo se snažit vyvinout něco, co se původní detekci kódování streamu XML souborů ani trochu nebude rovnat?

Díkybohu to jsou zatím jediné dva takové problematičtější problémy, které musím řešit.
janac_marek
smartguru
smartguru

Post by janac_marek »

to esaras: No ja súhlasím. Ja ani netvrdím, že C# je vhodný na všetko.
Spájanie C# a .NET som spomínal preto, lebo C# bol priamo pre .NET stvorený. S .NETom sa dá pracovať aj z iných jazykov, ale už to nie je ono. Takže tento framework a jazyk C# sú akosi spojené.
Veci aké robíte vo firme som nerobil, takže na takéto obmedzenia som nenarazil.
Ak sa tu ale bavíme o nejakých obyčajných desktop aplikáciach (nie riadiacich) alebo aplikáciach pre mobil, tak si myslím, že je na tom vážne C# najlepšie z hladiska jednoduchosti. Samozrejme to neznamená, že sa aplikácia napíše sama,
ale veci ako LINQ alebo paralelné programovanie je tu spracované velmi dobre. Viem, že aj pre JAVU je niečo ako LINQ, nikdy som s tým nerobil, takže neviem posúdiť.
esaras
přispěvatel
přispěvatel
Zařízení: HTC HD2 (WP7,WM6.5,Android 2.3,Ubuntu 10.10,MeeGo)

Post by esaras »

to janac_marek: jasne :-), jak rikam "na takove to domaci zvykani" je to bez debaty nejlepsi volba. Ale s tim LINQem co jsi psal souhlasim tak napul....LINQ ano, ale jen do jiste miry. :-)
janac_marek
smartguru
smartguru

Post by janac_marek »

Môžem ti dať odkazy projekty, ktoré nie su zrovna na "domáce žvýkání". Takže s tým nemôžem súhlasiť :grin:

Čo sa LINQu týka, tak neviem ako je to s väčšími XML súbormi, ale práca s bežnými súbormi (nápríklad bankovými kurzami) sa stala malinou :) .
bkf1
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: TouchHD (Cloudy v2.2+CZ), SGS1 (ofic. 2.3.6 JW1)

Post by bkf1 »

Ja jsem programator, ktery patri do skupiny "mozna-nekdy-budu-skutecne-programovat" a v podstate v NetCF (C#) jsem udelal akorat tohle (pak jsem se na rok zaboril do nativniho C++ kodu plnohodnotne klavesnice, se kterym jsem otravil mnoho jinych programatoru :) , ale to uz bylo neco jineho a pro me nesrovnatelne slozitejsiho):
Image
coz, je v podstate program obsahujici velmi jednoduche rutinky (proste program typu "domaci zvykani" jak pise esaras) a musim rict, ze vytvaret to byla z vetsi casti pohoda (miluju RAD prostredi :) v tom je proste radost delat formularove programy). Zurivost ale prisla, kdyz jsem chtel neco "nestandardniho" a to byly treba pruhlednosti :!: Naprosto bezna vec pro vsechny uz i v roce 2006, ale pro MS to tehdy (ted uz to snad bude resene mnohem lepe) asi bylo neco, co nikdo nativne potrebovat nebude (nejen pruhlednosti v obrazcich ale i v komponentach napr. text) :-/ Jsem to pak musel resit hromadou kodu, pritom na desktopu se jedna jen o vlastnost, ktera se proste zapne a je to :-/
Post Reply

Return to “Ostatní zařízení”