Od té doby jsem měl v rukou celou řadu dalších zařízení a překvapilo mě, že každý výrobce zámek zařízení "nastavuje po svém". Tak například HTC Touch Pro2 s oficiální verzí Windows Mobile 6.5 se po stisknutí tlačítka Power nezamkne (respektive klávesy se uzamknou), ale ona "lockscreen" obrazovka se neobjeví; to samé platí třeba u Diamondu2. Samsung OmniaLite naopak lockscreen zobrazuje, Gigabyte GSmart S1200 pro změnu nikoliv. Začal jsem tedy pátrat, jak docílit toho, aby se lockscreen po stisknutí tlačítka Power zobrazil, ale bohužel ani teď to není 100% a vždy záleží na tom, jak je daná ROM od výrobce připravena; jinými slovy, někde to stejně fungovat nemusí.

Nová obrazovka uzamčeného zařízení ve Windows Mobile 6.5 (lockscreen)
První věcí, kterou doporučuji zkusit, je úprava registrů. Konkrétně na adrese \HKEY_CURRENT_USER\ControlPanel\BackLight\AutoDeviceLockEnable, změňte hodnotu z 0 na 1 a vypněte/zapněte zařízení. Tahle úprava mi u Touch Pro2 s oficiální verzí ROM nepomohla, ale například s neoficiální Duttyho ROM to funguje.
Další možností je použít utilitu SmartLock z Xda-developers, ve které lze nastavit automatické uzamčení třeba při vypnutí podsvícení. U HTC Touch Pro2 jsem ale nakonec začal používat to nejjednodušší řešení, kterého jsem se dopátral při louskání diskuzí na Xda-developers, a které by mělo fungovat i na jiných přístrojích včetně Diamondu2 (opět se bavím pouze o oficiálních verzích ROM). Místo samostatného stisknutí tlačítka Power pro vypnutí displeje použijte kombinaci klávesy "Home" (Domů) + "Power", zařízení se pak uzamkne a při probuzení zobrazí onen vysněný "Lockscreen". Jestliže máte ještě nějaké tipy jak na to, můžete se podělit v diskuzi.