Před nedávnem jsem vyzkoušel vybavený HP iPAQ 614c, výsledky byly nad mé očekávání… Po mém otestování ho začal používat kolega, ovšem za několik dní přišel s problémem, že se mu nedaří odesílat SMS zprávy. Ujistil jsem ho, že se jistě jedná o nějakou drobnost a případný problém za několik minut vyřeším (a ještě stihnu Dr. House...).
Předvedl jsem mu tedy názorně, jak odešle SMS zprávu. Zadal jsem své číslo, napsal text a odeslal. Ale ejhle! Jednoho nebo více příjemců nelze najít. Chcete přesto zprávu odeslat? Ano. Zvláštní. Kontroluji tedy zadané číslo, číslo střediska SMS zpráv a další nastavení. Vše se zdá být v pořádku, avšak problém přetrvává. Provedu tedy HR a začínám se cítit trapně (často řeším mnohem komplikovanější problémy a teď neodešlu SMS?), začíná Dr. House… Po čistém nabootování zařízení se již hláška s nenalezeným příjemcem nezobrazuje, zpráva spadne správně do Outboxu, kde však zůstává a do odeslaných se již nedostane. Po několika minutách (půl hodině) se zobrazí hláška, že zprávu nebylo možné odeslat. Zkouším několik dalších zpráv. Asi dvě (z deseti) se po této půlhodině na můj telefon doručí, ostatní ne. Mé překvapení se ještě násobí, jakmile zařízení oznámí, že musel být ukončen proces starající se o odesílání zpráv a zda chci odeslat hlášení Microsoftu. Kolega pochybuje o mých schopnostech, Dr. House už je nenávratně ztracen. Radím se se strýčkem Googlem a jsem překvapen, když nenalézám podobný problém. Kolega používá T-Mobile, z mé O2 SIM karty není problém zprávu z 614c odeslat. Může za to tedy T-Mobile! Volám na operátora a popisuji mu svůj problém. Dostává se mi odpověď („Cože? Váš telefon je značky HP? Ten my ale v nabídce nemáme. Vydržte na lince, kontaktuji technika…“). Technik sice neví, kde se v zařízení nastavují SMS zprávy, avšak zkontrolujeme spolu znovu číslo střediska SMS, které je samozřejmě správné. Technik kontroluje odeslané SMS zprávy z tohoto čísla a potvrzuje ty asi dvě (z těch asi deseti), které jsem dokázal odeslat. Spolu s technikem navrhneme vystavení nové SIM karty (neboť kolegova je jedna vůbec z prvních „Paegas“ SIM karet z minulého tisíciletí).
Tuto novou SIM kartu si kolega dnes vyzvedl a již mě informoval, že ani v prodejně T-Mobile (ani s novou kartou) problém nevyřešili. S kartami ostatních operátorů tento problém nenastává. Hlasové hovory i datové přenosy fungují bez problému, že bude problém s SMS by mě nikdy nenapadlo
Než tedy budu problém řešit přímo s HP, chci se dotázat, zda někdo nemáte podobnou zkušenost, neboť se mi nepodařilo nikde řešení najít. Sám se stydím, neboť bych byl velice nerad, kdyby byla první kolegova zkušenost s Windows Mobile takto pokažena…
Několik zdůraznění:
- HR problém neřeší
- z ostatních operátorů SMS odeslat lze
- z kolegovy T-Mobile SIM karty na jiných zařízeních také
- operátor neví, čím to je
Teď mohu vyzkoušet neoficiální ROMku, nebo řešit problém s HP. Otázka je, co bude účinnější… No a nebo počkat, zda se nenajde uživatel, který zná řešení
PS: Omlouvám se za tolik textu, ale musel jsem zmínit vše.