Po kratším hledání jsem našel servisní manuál přímo z projekční kanceláře HTC. Viz.:
Code: Select all
http://michael-channon.spaces.live.com/blog/cns!4472423472DCFC38!272.entry?&_c02_owner=1Po zodpovědných přípravách jsem přistoupil k ještě zodpovědnějšímu rozebrání Voxe. Mile mě překvapilo, že nikde nejsou žádné elektrické kontakty na pružinky, jazýčky a podobné nesmysly, které bývají nejčastějšími příčinami nefunkčních či podivně se chovajících telefonů. Všechno je tu na zásuvky. (No, malé vyjímky by se našli, ale ty nestojí za řeč) Moje teorie se špatným kontaktem vzala za své.
Další překvapení mě čekalo při ohledání mechanismu vysouvání klávesnice. Tento mechanismu samozřejmě zároveň udržuje obě poloviny Voxe u sebe. Skládá se ze dvou částí. Jednu část tvoří, obrazně řečeno, dvě kovové kolejničky, umístěné "proti sobě". Po těchto kolejničkách se posouvají plastové nástavce druhé části mechanismu. A právě zde je celý problém viklání klávesničky Voxe. Při delším užívání se totiž neustálým třením o kovovou kolejničku plastový nástavec vydře a obě části vysouvacího mechanismu tak přestávají k sobě přiléhat. Čím větší vůle mezi kolejničkou a nástavcem, tím větší viklání Voxe a mezera mezi jeho částmi.
Protože jsem neměl nový vysouvací mechanismus na výměnu, přistoupil jsem k náhradnímu řešení. Kleštěmi jsem opatrně upravil nástavce (resp. jejich kovová pouzdra) tak, aby tesněji přiléhala ke kolejničkám. Je to pouze dočasné řešení, až se opět plast vydře, bude zde vůle znovu.
Při sestavování telefonu jsem pečlivě očistil všechny konektory a doufal, že tak odstraním onen problém s hluchými hovory. Velký konektor spojující obě části Voxe jsem podpořil trochou lepidla, aby při vysouvání klávesnice neměl tendenci vypadávat.
Po vložení baterie a zapínání telefonu ve mě byla hodně malá dušička, ale Voxík naskočil "napoprvé, jako Pája". Testovací hovor potvrdil odstranění "telefonické nedoslýchavosti" a mechanický test zase fakt, že obě poloviny telefonu drží pevně u sebe. Snad až moc pevně. Pružinka zodpovědná za "vyskočení" klávesničky nepřetlačí třecí sílu mezi upravenými nástavci a kolejničkou. Zatím. Ale přijde doba...