Takze, kdo me nezna. Jsem applista, mam vse od Applu a protoze mi rozmer iPhonu a iOS7 nevyhovuje, zacal jsem experimentovat. Mel jsem skoro vse a ted mam neco pres tyden Lumii 1520.
Takze, zacnu hodne nekriticky. Mel jsem v posledni dobe skoro vsechny high-end telefony (5s, Note 3, Z30, Z1, G2 ajanevimcojeste) a musim rict, ze z meho pohledu je Lumia 1520 vubec nejlepsi zarizeni (zamerne nepisu telefon) jaky jsem kdy mel. Ano, skutecne. Tohle je proste bomba a v souhrnu vsech mych podstatnych kriterii je to zarizeni, kde musim udelat nejmene kompromisu. Bohuzel nejmene neznamena, ze zadne kompromisy nejsou, ale po poradku.
Na tomhle mackovi ocenite vse. Vykony HW, naprosto vyladeny system, fantasticky displej, skvely fotak a naprosto luxusni vydrz baterky a vyborny audio vystup. Tohle je vse co ho slechti a jen tezko tohle vse dohromady budete hledat jinde. Pokud jdete z jinych WP telefonu, rozdil v rychlosti v podstate nepoznate. Snapdragon 800 je delo, ale WP chodi stejne dobre s cimkoli slabsim, takze rozdil uvidite maximalne v rychlejsim nacitani aplikaci. System je opet skvele vyladen a zadrhnuti uvidite opravdu vyjimecne (starsi generace 920/925/1020) obcas skubne, tady jsem si toho nevsiml. Displej zaslouzi vsechny superlativy, je to IPS, ale cernou ma jako Amoled, skvely jas, pozorovaci uhly, tohle je urcite jeden z nejlepsich co jsem videl. Fotak foti spickove, ve dne, za tmy, podava vyborne vykony. Je asi lehce horsi nez 1020, ale v beznem provozu je to opravdu jedno. Mozno nastavit vystup do RAWu, ale to jsem moc neresil, nejsem fotograf. Z hlediska baterie je to proste spicka a pravdepodobne je to telefon s nejlepsi vydrzi co jsem kdy mel v ruce. Note 3 prekona, mozna ze Note 2 byl podobne dobry. 2 dny bez problemu i me a to jsem docela hard uzivatel, ktery vetsinu telefonu vybije od ranniho vyndani z nabijecky do vecera. Nepodarilo se mi ho za pracovni den vybit, ani se k tomu priblizit. V nejhorsim pripade (to jsem sledoval i dost videa na youtube) jsem v noci pred spanim skoncil na 50% baterie. Audio vystup povazuji subjektivne za skvely, na urovni iPhonu 5, mozna jeste lepsi. Kvalita zpracovani je luxusni, naprosto zadna vytka (a to jsem na to docela haklivej).
Takze, ano, az sem vynikajici, bohuzel ne vsechno je tak jak vypada. Zacnu tim nejzrejmejsim. Ano, je to velky a bohuzel je to podle me prilis velky na denodenni noseni. Do kalhot se to vejde, o to nejde. Ale manipulace s telefonem je nepohodlna, mockrat jsem se bal, ze mi vypadne z ruky (tomu prispiva kluzky povrch) a celkove se nepouziva pohodlne. Zapinaci tlacitko je dost utopene, takze mnohdy jsem jezdil prstem po hrane a hledal, kde ze je a mockrat jsem si telefon pri uchopeni zapnul (aniz bych chtel), protoze tlacitko je presne v miste, kde prirozene telefon chytam. V podstate plati stejna vytka jako u 1020. Prijde mi, ze ty telefony nejsou ergonomicky navrzeny a nebo nemam spravne ruce. Stejne problemy jsem mel u mensi 1020 i 920 a byl to hlavni duvod proc je nepouzivat. Ergonomie podle me kulha. Po par dnech jsem si proste nezvykl a nezvykam si. S tim souvisi druha vytka a to je fakt, ze se tech 6 palcu vlastne ani neobhaji. Ano, Note 3 ma skoro 6 palcu take, ale tam je pero a Samsung se snazi system prizpusobit te velikosti. Microsoft nic, je to proste jen velka placacka se stejnym systemem jaky maji 4 palcove Lumie. Takze nedava tech 6 palcu moc smysl, krome rozmeru telefonu to zadne vyhody nema (nepocitam 3 rady strednich dlazdic). Navic (a to je moje nejvetsi vytka) mam i u takto velkeho rozmeru problem s WP klavesnici. Neexistuje klavesnice, kde bych delal vice preklepu, nez WP. A je jedno, jestli mam 4.5 palce displej, nebo 6 (byt jsem si myslel, ze u 6ti palcu ten problem nebude). Z nejakeho duvodu mi proste ta klavesnice nesedi a pisu na ni hur nez na malem iPhonu. Treba na Notu nebo Nexusu 5 jsem psal temer bez preklepu. Nevim cim to je, ale ten problem proste mam. A to mi prijde u takhle velkeho telefonu docela skoda. Tady uz vytky ukoncim, nic jineho me opravdu nenapada.
Takze na iPhonu me irituje iOS7 a male rozmery, tady mi vadi jen to, ze to je placacka (klavesnici bych prekousl). Bohuzel je to takova placacka bezduvodne a pokud Nokia udela totez s displejem kolem 5ti palcu, tak to bude totalni bomba.
Na zaver dam poznamku co mel jeden kolega, ktery za mnou prisel do kanclu. Vzal jsem Lumii a strcil ji do kapsy a on se me zeptal:" To byl telefon cos strcil do kapsy?" Pokud si 1520 poridite, tak budete tuto otazku slychat casto
Kdo ji ma, jsem zvedav na reakce, kdo ji nema, tak si o ni treba rad neco precte.