Nokia Lumia 1520: Zkušenosti po týdnu

Diskuzní fóra věnovaná modelům Lumia 1520, 1320 a fotomobilu 1020
mberdych
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 1172
Registrován: ned kvě 22, 2011 21:54
Zařízení: iPhone 7/Blackberry Priv

Nokia Lumia 1520: Zkušenosti po týdnu

Příspěvek od mberdych »

Zdar vsem, rozhodl jsem se troch rozepsat o trochu delsich zkusenostech s Lumii 1520. Mam ji neco pres tyden, tak jsem si rekl, ze stoji za to dat dohromady par postrehu.

Takze, kdo me nezna. Jsem applista, mam vse od Applu a protoze mi rozmer iPhonu a iOS7 nevyhovuje, zacal jsem experimentovat. Mel jsem skoro vse a ted mam neco pres tyden Lumii 1520.

Takze, zacnu hodne nekriticky. Mel jsem v posledni dobe skoro vsechny high-end telefony (5s, Note 3, Z30, Z1, G2 ajanevimcojeste) a musim rict, ze z meho pohledu je Lumia 1520 vubec nejlepsi zarizeni (zamerne nepisu telefon) jaky jsem kdy mel. Ano, skutecne. Tohle je proste bomba a v souhrnu vsech mych podstatnych kriterii je to zarizeni, kde musim udelat nejmene kompromisu. Bohuzel nejmene neznamena, ze zadne kompromisy nejsou, ale po poradku.

Na tomhle mackovi ocenite vse. Vykony HW, naprosto vyladeny system, fantasticky displej, skvely fotak a naprosto luxusni vydrz baterky a vyborny audio vystup. Tohle je vse co ho slechti a jen tezko tohle vse dohromady budete hledat jinde. Pokud jdete z jinych WP telefonu, rozdil v rychlosti v podstate nepoznate. Snapdragon 800 je delo, ale WP chodi stejne dobre s cimkoli slabsim, takze rozdil uvidite maximalne v rychlejsim nacitani aplikaci. System je opet skvele vyladen a zadrhnuti uvidite opravdu vyjimecne (starsi generace 920/925/1020) obcas skubne, tady jsem si toho nevsiml. Displej zaslouzi vsechny superlativy, je to IPS, ale cernou ma jako Amoled, skvely jas, pozorovaci uhly, tohle je urcite jeden z nejlepsich co jsem videl. Fotak foti spickove, ve dne, za tmy, podava vyborne vykony. Je asi lehce horsi nez 1020, ale v beznem provozu je to opravdu jedno. Mozno nastavit vystup do RAWu, ale to jsem moc neresil, nejsem fotograf. Z hlediska baterie je to proste spicka a pravdepodobne je to telefon s nejlepsi vydrzi co jsem kdy mel v ruce. Note 3 prekona, mozna ze Note 2 byl podobne dobry. 2 dny bez problemu i me a to jsem docela hard uzivatel, ktery vetsinu telefonu vybije od ranniho vyndani z nabijecky do vecera. Nepodarilo se mi ho za pracovni den vybit, ani se k tomu priblizit. V nejhorsim pripade (to jsem sledoval i dost videa na youtube) jsem v noci pred spanim skoncil na 50% baterie. Audio vystup povazuji subjektivne za skvely, na urovni iPhonu 5, mozna jeste lepsi. Kvalita zpracovani je luxusni, naprosto zadna vytka (a to jsem na to docela haklivej).

Takze, ano, az sem vynikajici, bohuzel ne vsechno je tak jak vypada. Zacnu tim nejzrejmejsim. Ano, je to velky a bohuzel je to podle me prilis velky na denodenni noseni. Do kalhot se to vejde, o to nejde. Ale manipulace s telefonem je nepohodlna, mockrat jsem se bal, ze mi vypadne z ruky (tomu prispiva kluzky povrch) a celkove se nepouziva pohodlne. Zapinaci tlacitko je dost utopene, takze mnohdy jsem jezdil prstem po hrane a hledal, kde ze je a mockrat jsem si telefon pri uchopeni zapnul (aniz bych chtel), protoze tlacitko je presne v miste, kde prirozene telefon chytam. V podstate plati stejna vytka jako u 1020. Prijde mi, ze ty telefony nejsou ergonomicky navrzeny a nebo nemam spravne ruce. Stejne problemy jsem mel u mensi 1020 i 920 a byl to hlavni duvod proc je nepouzivat. Ergonomie podle me kulha. Po par dnech jsem si proste nezvykl a nezvykam si. S tim souvisi druha vytka a to je fakt, ze se tech 6 palcu vlastne ani neobhaji. Ano, Note 3 ma skoro 6 palcu take, ale tam je pero a Samsung se snazi system prizpusobit te velikosti. Microsoft nic, je to proste jen velka placacka se stejnym systemem jaky maji 4 palcove Lumie. Takze nedava tech 6 palcu moc smysl, krome rozmeru telefonu to zadne vyhody nema (nepocitam 3 rady strednich dlazdic). Navic (a to je moje nejvetsi vytka) mam i u takto velkeho rozmeru problem s WP klavesnici. Neexistuje klavesnice, kde bych delal vice preklepu, nez WP. A je jedno, jestli mam 4.5 palce displej, nebo 6 (byt jsem si myslel, ze u 6ti palcu ten problem nebude). Z nejakeho duvodu mi proste ta klavesnice nesedi a pisu na ni hur nez na malem iPhonu. Treba na Notu nebo Nexusu 5 jsem psal temer bez preklepu. Nevim cim to je, ale ten problem proste mam. A to mi prijde u takhle velkeho telefonu docela skoda. Tady uz vytky ukoncim, nic jineho me opravdu nenapada.

Takze na iPhonu me irituje iOS7 a male rozmery, tady mi vadi jen to, ze to je placacka (klavesnici bych prekousl). Bohuzel je to takova placacka bezduvodne a pokud Nokia udela totez s displejem kolem 5ti palcu, tak to bude totalni bomba.

Na zaver dam poznamku co mel jeden kolega, ktery za mnou prisel do kanclu. Vzal jsem Lumii a strcil ji do kapsy a on se me zeptal:" To byl telefon cos strcil do kapsy?" Pokud si 1520 poridite, tak budete tuto otazku slychat casto :-)

Kdo ji ma, jsem zvedav na reakce, kdo ji nema, tak si o ni treba rad neco precte.
Uživatelský avatar
jaroslavii
smartguru
smartguru
Příspěvky: 576
Registrován: sob bře 02, 2013 8:30
Zařízení: Lumia 830
Bydliště: Český Krumlov

Lumia 1520 po tydnu

Příspěvek od jaroslavii »

Hezky napsané, ještě mi tam chyběl komentář k systému, tento model má nejnovější aktualizaci. Kromě špatné klávesnice, co ještě je jiné nebo zvláštní oproti iphone nebo třeba Z1.?
katraris
přispěvatel
přispěvatel
Příspěvky: 136
Registrován: čtv led 12, 2012 19:59
Zařízení: Lumia 930, Lumia 1020, Lumia 920

Lumia 1520 po tydnu

Příspěvek od katraris »

1520 jsem zvažoval, ale velikost mě odradila. Stejně jako mberdych se ptám jen tak do vzduchu, proč to tak velikánské udělali.
Překvapuje mě názor na klávesnici. Zdá se mi, že té se nedá nic vytknout. Je to taky jediná věc, kterou by z WP8 brali uživatelé iOS a android, když si ode mě půjčují Lumii na hraní a zkoušení.
htcjirka
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 12222
Registrován: úte úno 27, 2007 21:57
Zařízení: Samsung Galaxy Note9, Samsung Galaxy Note8
Bydliště: Praha

Lumia 1520 po tydnu

Příspěvek od htcjirka »

Je mel L1520 na test nejake dva dny,jak si rad porizuji novinky s WP,tak velikost je pro me hlavni neprekousnutelny problem.Klavesnici na WP povazuji za jednu z nejlepsich a i na 1520 naopak vyhovovala nejlepe.
mberdych
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 1172
Registrován: ned kvě 22, 2011 21:54
Zařízení: iPhone 7/Blackberry Priv

Lumia 1520 po tydnu

Příspěvek od mberdych »

Me vazne klavesnice nevyhovuje. Nejsem moc zvykly na ten naseptavac, takze radeji pisu a delam fakt hodne chyb. Stejne jsem to mel i na jinych WP telefonech.

Co se tyce Nokia Black updatu, tak opravdu nejvetsi benefit jsou notifikace na lock screenu (nejen hodiny). Jinak tam nic dramatickeho nevidim.
Uživatelský avatar
GreenArrow
Ban
Ban
Příspěvky: 1156
Registrován: čtv dub 15, 2010 14:41
Zařízení: iPhone 6

Lumia 1520 po tydnu

Příspěvek od GreenArrow »

Musím souhlasit, že WP klávesnice je jedna velká tragédie. Na 3,5" iPhonu se mě píše líp jak na 4,5" lumii. Jinak já bych ho kvůli WP nevolil. Note má daleko líp připravený systém pro takové displeje. WP na tom nemá co dělat. To už bych tam radši viděl atom+stylus+w8...
hudyss
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel
Příspěvky: 406
Registrován: pát led 19, 2007 17:07
Zařízení: Google Pixel 2

Lumia 1520 po tydnu

Příspěvek od hudyss »

Já taky musím říct, že na L920 se mi psalo nejlépe ze všech telefonů.
Uživatelský avatar
jaroslavii
smartguru
smartguru
Příspěvky: 576
Registrován: sob bře 02, 2013 8:30
Zařízení: Lumia 830
Bydliště: Český Krumlov

Lumia 1520 po tydnu

Příspěvek od jaroslavii »

Me se na L820 nepise dobre, same preklepy. Chtelo by to nejakou aplikaci pro rozliseni sily dotyku a vylouceni dotyku nechteneho nebo by mohl Microsoft neco vymyslet..
milennium
smartstar
smartstar
Příspěvky: 879
Registrován: čtv pro 20, 2007 20:03
Zařízení: NEXUS 6 / 64GB
Bydliště: Kutná Hora

Lumia 1520 po tydnu

Příspěvek od milennium »

Teda, dobrý Martine... Pěkné počteníčko. Potvrdilo se mi, že L1520 bude asi fakt super přístroj... Až na tu velikost a pár věcí v SW (které snad MS & Nokia vyladí), mi na ní nic neschází...
vormen
častý přispěvatel
častý přispěvatel
Příspěvky: 261
Registrován: stř říj 02, 2013 19:10
Zařízení: Lumia 920

Re: Lumia 1520 po tydnu

Příspěvek od vormen »

klavesnice na wp8 je nesrovnatelne lepsi nez na androidu, tam jsem jich mel plno, ale preklepy porad. tady se az divim, jak to perfektne chodi.
M.BoBo
smartguru
smartguru
Příspěvky: 504
Registrován: stř pro 17, 2008 13:18
Zařízení: iPhone XS, iPad 2018, Apple Watch 5
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele:

Lumia 1520 po tydnu

Příspěvek od M.BoBo »

Super ohlédnutí, skvělý počtení. I s tou velikostí musím souhlasit! 4" jsou málo a 6" zase moc. Ideál je 4.7-5". Snad budoucí verze iPhone bude větší, zase bych si ji rád vyzkoušel. A k tématu klávesnici, oficiální Samsung na S4 mi také moc nesedla, takže bud ta z čistého Androidu, nebo IP. WP klávesnice z počátku šok, později si člověk zvykne, ale k výborné klávesnici má daleko..
biscuit84
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel
Příspěvky: 330
Registrován: sob pro 11, 2010 13:31
Zařízení: iPhone X,Note8,Honor9,iPad Pro 10,5”
Bydliště: Olomouc

Lumia 1520 po tydnu

Příspěvek od biscuit84 »

Pekne postrehy :) Zariadenie je urcite super, tiez som koketoval s myslienkou si L1520 kupit, ale ocakaval som, ze tam Nokia prida nejake bonusove funkcie, ktore vyuziju potencial tak velkeho displeja. Takze v tomto zostava Note stale neohrozenou jednickou. Inak som rad, ze nie som jediny, ktoremu pride klavesnica WP asi najhorsia zo vsetkych OS. Naseptavac mi moc nepomohol. Pride mi, ze sa akosi nedokaze naucit slova, ktore casto pouzivam, takze na WP fungujem bez neho...
Uživatelský avatar
Daniel Fibikar
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 1482
Registrován: pon úno 12, 2007 10:54
Zařízení: Microsoft Lumia 950
Bydliště: Liberec

Lumia 1520 po tydnu

Příspěvek od Daniel Fibikar »

S klávesnicí mám naprosto opačnou zkušenost, je zajímavé sledovat jak se liší názory.

Slovník se učí a nabízí nejčastěji používaná slova, na klávesnici se píše rychle a bez překlepů, nemáme sebemenší problém, rozhodně lepší jak na iPhonu (alespoň pro mě).
matko882
častý přispěvatel
častý přispěvatel
Příspěvky: 214
Registrován: úte led 24, 2012 22:49
Zařízení: Nokia Lumia 930

Re: Lumia 1520 po tydnu

Příspěvek od matko882 »

Podobne pri WP mi klávesnica vadí, hrozne zle sa mi píše. Na ip5 je to oveľa lepsie.
biscuit84
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel
Příspěvky: 330
Registrován: sob pro 11, 2010 13:31
Zařízení: iPhone X,Note8,Honor9,iPad Pro 10,5”
Bydliště: Olomouc

Lumia 1520 po tydnu

Příspěvek od biscuit84 »

nebude to nahodou aj tym, aky prst clovek pri pisani pouziva? mne pride, ze klavesnica na WP je absolutne nevhodna pre moj palec :)
nissut
nováček
nováček
Příspěvky: 17
Registrován: ned lis 17, 2013 15:08
Zařízení: Lumia 920 GDR3, Nexus 7 4.4.2

Lumia 1520 po tydnu

Příspěvek od nissut »

k otazke, preco to nokia spravila take velke by som povedal asi tolko: aby uz ten ultrabig telefon mala za sebou a mohla predstavovat podobne vybavene modely (snapdragon, 20mpx, fullhd) v mensich uhloprieckach. nikto potom nepovie: skooda,ze ta novinka nema o trosku vacsi displej :-)

jo a klavesnica mi na 920 vyhovuje, akurat skoda, ze neexistuje CZ/SK s qwerty usporiadanim
Roberts
přispěvatel
přispěvatel
Příspěvky: 132
Registrován: čtv led 27, 2011 11:43
Zařízení: iPhone 6, iPad Air

Lumia 1520 po tydnu

Příspěvek od Roberts »

mberdych: srovnavaci otazka - muzes alespon strucne porovnat 1520 se Z30? V cem jsou navzajem lepsi jeden nebo druhy? Ciste subjektivni odpoved staci.
Uživatelský avatar
Balrog
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 1017
Registrován: úte zář 25, 2007 13:25
Zařízení: iPhone :)
Kontaktovat uživatele:

Re: Lumia 1520 po tydnu

Příspěvek od Balrog »

Skvěle zpracované. Na WP klávesnici se mi také Píše hrozně, snad nejhůře co na jiných telefonech, ale co se týče našeptávače tak ten je super. Chtěl jsme ji také vyzkoušet, ale pro mě je 5 displej maximum.
Uživatelský avatar
mimonaut
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 2935
Registrován: pát srp 26, 2011 9:53
Zařízení: Nokia Lumia 950XL
Bydliště: Internet (a občas Praha)

Lumia 1520 po tydnu

Příspěvek od mimonaut »

To je fakt zvláštní.. mě se píše na l920 asi nejlíp ze všech testovaných telefonů a našeptávač je boží - hlavně že doplňuje diakritiku a opravuje případné překlepy, dokonce mi i vyhovuje odsazení klávesnice od krajů v landscape režimu, že nemusím tolik kroutit prsty :) Je to opravdu hodně individuální..

Ale k věci. Zajímalo by mne, jestli se dá na 1520 psát na klávesnici na výšku jednou rukou.
mberdych
smartmaniak
smartmaniak
Příspěvky: 1172
Registrován: ned kvě 22, 2011 21:54
Zařízení: iPhone 7/Blackberry Priv

Lumia 1520 po tydnu

Příspěvek od mberdych »

Mimonaut: ja to na vysku jednou rukou fakt nedam. Ale kdo ma lopaty, tak by mohl :-)

Roberts: Z30 je kompaktnejsi, z meho pohledu spickovy telefon. Bohuzel ho tahnou dolu aplikace a jen prumerny fotak. Zvazoval jsem oba, ted bych radeji Z30 :-)

Jeste k te klavesnici. Naseptavac je vyborny, jen proste delam hrozne preklepu a nekdy to uz ani on nepobere :-(
Odpovědět

Zpět na „Nokia Lumia 1520/1320 a 1020“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti