[app] Šotoris - online sledování provozu MHD v Brně (zdarma)

Diskuze o Windows Phone a Windows 10 Mobile aplikacích. Máte tip na zajímavý program? Šup sem s ním!
Post Reply
mceza

Post by mceza »

Aplikace zobrazuje na mapě aktuální polohu vozidel Dopravního podniku města Brna.

Je možné data filtrovat podle trakce. Vyhledávat konkrétní vozidla a zobrazovat si o nich detaily.

Zdrojová data o poloze tramvají, autobusů a trolejbusů v dopravní síti města Brna poskytuje Dopravní podnik města Brna, a. s.
Zdrojová data jsou poskytována bez záruky.

Image Image

Image Image

Aplikace je dostupná pro Windows Phone 7 i 8.

Image
Zobrazit aplikaci ve Store

Vaše komentáře, hlášení chyb a návrhy rád uvítám zde nebo na stránce na Facebooku: https://www.facebook.com/Sotorisbrno" onclick="window.open(this.href);return false;
mceza

Post by mceza »

Vidíte, ani jsem nenapsal, že jsem datový tok optimalizoval a data už jsou bez výrazného zpoždění.

Co je ale důležitější, že se kolem Šotorisu rozjela velká mediální kampaň. Po té, co mi z DPMB a.s. zpřístupnili data oficiálně, tak se o to začali zajímat novináři :-)

Před chvílí byl na rádiu BBC rozhovor s mluvčí Dopravního podniku: Nahrál jsem to: http://1drv.ms/1cwBD40" onclick="window.open(this.href);return false;
mceza

Post by mceza »

Moje aplikace se dostala do dnešního papírového vydání Brněnského deníku :-)
Daff_Cz
smartguru
smartguru
Zařízení: Samsung Galaxy S7 Edge, black

Re: [app] Šotoris - online sledování provozu MHD v Brně (zda

Post by Daff_Cz »

Gratuluji. Velmi dobra aplikace.
mceza

Post by mceza »

Díky, ale stále nejsem spokojen. Pracuje se na jejím úplném přepracování. Bohužel mediální kampaň mne zastihla v přípravné fázi a nepřipraveného. Kdyby přišla o půl roku později, bylo by to lepší.

Počet stažení aplikace stouplo za poslední týden o 120%, na facebookové stránce také fanoušci přibývají rychle :-)
mceza

Post by mceza »

Včera byla bez varování ukončena data pro WP 7.x verzi aplikace. Bohužel jsem se to dozvěděl zcela náhodou, takže jsem se na to nemohl připravi. O víkendu se mi snad podaří data opět obnovit.

Dnes byla do Store uvolněna drobná aktualizace. Co přinese se dozvíte při jejím vydání :-)
mceza

Post by mceza »

Už máte staženou aktualizaci Šotorisu pro Windows Phone 8?

Co přináší nového?

Nyní můžete v Nastavení určit, zda se má po spuštění aplikace rovnou zaměřit mapa na vaši polohu. Tato funkce funguje jen pokud jste v Brně. Pokud jste mimo Brno a okolí, mapa se vycentruje na střed Brna.

Dále byly provedeny jisté změny pod kabátem. Aplikace by měla být rychlejší a stabilnější.

Pro majitele Windows Phone 7.x telefonů mám jednu zprávu: Vydržte! Myslí se na vás. Pracuji na tom. Objevily se ale nějaké problémy a ty je třeba vyřešit. O svou verzi nepřijdete.
mceza

Post by mceza »

// rakce na hádky, které již byly promazány
Tak jo pánové, bohužel moderátoři jsou dost pomalí a k promazání zatím nedošlo. Proto vás požádám sám, abyste to hodili za hlavu a přestali se tu dohadovat. Hádky jsem v mém tématu nechtěl.

Radši ale napíšu dobrou zprávu:
Opět jsem zprovoznil, alespoň v provizorním režimu datový server pro WP7.x verzi!

Bez úpravy aplikace (která je technicky dost složitá) tam budou jisté nedokonalosti (všechny netramvajové linky mají barvy na jaké jste zvyklí z autobusů a podobně). Ale důležité je, že data pro Windows Phone 7 jsou opět k dispozici.
mokashi

Post by mokashi »

At je to v jakemkoliv oboru,vzdycky delej svou praci,tak aby te bavila a abys byl spokojeny,neres co kde kdo pise a rika,protoze by ses z toho musel v dnesnim svete zcvoknout :tlem:
mceza

Post by mceza »

Aplikaci jsem si napsal pro sebe. Funkce také přidávám pro sebe. Baví mne to a jsem jen rád, že je tu možnost to publikovat a nabídnout dalším lidem.

Když je kritika funkcí, snažím se z toho poučit, vylepšit, zeměnit. Když mi ale někdo napíše to, co napsal, tak je mi spíš líto, že takoví pitomci existují... :-(
koumes
moderátor
moderátor
Zařízení: Moto Z ; Moto Zoom

Post by koumes »

Promazano od nevhodnych postu a urazek.
Tema je pro psani podnetu k chybam aplikace a ne k vyjadrovani sve hlouposti.
To plati pro vsechny!
MgX
častý přispěvatel
častý přispěvatel

Post by MgX »

mceza wrote:Když je kritika funkcí, snažím se z toho poučit, vylepšit, zeměnit. Když mi ale někdo napíše to, co napsal, tak je mi spíš líto, že takoví pitomci existují... :-(
Lidé jsou „různé“. Vím o čem hovořím velmi dobře, to mi věř.

K tématu. Klidně mě můžeš následně taky nazvat pitomcem, hlavně když dostanu odpověď :-)

Nainstaloval jsem v „kritické“ situaci (donucen fungovat přes MHD :tlem: ) Tvoji aplikaci. Co mně hodně vadilo, že nemohu orientovat mapu. Nebo jsem na to nepřišel. Ulice byla jinak, než ve skutečnosti - opačný směr. Možná by se dalo něco s tímto udělat (?)
Jinak je to jednoznačně výborná věc, využitelná - fajn nápad. Perfektní by byla také možnost rozšířit na IDOS linky. Vím, je toho moc, ale...

Jo a mám pocit, že jsem si nemohl vyfiltrovat, abych na mapě viděl jen pohybu určité jedné linky - např. tramvaje č. 8 (všechny aktuálně na trase).

A teď klidně do mě, hlavně piš/piště :-)
mceza

Post by mceza »

Ahoj, díky za reakci.

Orientaci mapy jsem nezvažoval. V Brně se docela vyznám a tak mi přišla orientace na sever jako logický krok s tím, že není potřeba nic dalšího. Ale dobrý nápad. Mohu to začlenit. Jen nevím, jak by to fungovalo na zařízeních bez kompasu. Tam to asi deaktivuji.
Protože se jedná o větší úpravu, tak pokud tuto funkci zapracuji, až v připravované zcela nové verzi. A to nebude hned.

Mluvíš o IDOS linkách - asi myslíš IDS JMK, že? To je jen a pouze otázka toho, k jakým datům se dostanu. Po dvou letech vyjednávání s jsem se oficiálně dostal k datům DPMB. Určitě plánuji aplikaci rozšířit co to jen půjde, ale to záleží jen na tom, kdo mi data poskytne :-)

Jednám s několika dalšími subjekty a třeba se zadaří.

Filtrování linek, vozidel a podobně plánuji přidat pravděpodobně až do nové verze.

Teď je největším úskalím absence offline mapy. Protože sám mám malou FUP, tak chci tento problém vyřešit co nejdříve, ale to si bude vyžadovat zcela předělat aplikaci. A protože webový server píšu jako bakalářskou práci, velké změny čekají i ten.

Každopádně děkuji za podněty. Orientaci mapy podle pozice se pokusím v nějaké z následujících verzí použít. Určitě to není špatný nápad.

Snad jen napovím, že se připravuje ještě něco nového a zcela jiného. Víc zatím neprozradím - obchodní tajemství :D

Ještě malé info - během včerejška jsem uvolnil aktualizaci, která přidává popisky výlukových linek jako je x3, x5, x9 a podobně. Tak můžete aktualizovat :-)
MgX
častý přispěvatel
častý přispěvatel

Post by MgX »

Můj názor ber tak, že jsem do oné chvíle neměl s aplikací žádnou zkušenost. Jen jsem věděl, že existuje. Napadlo mě, že se mohou primární pocity hodit k případným změnám.

Orientace na sever dává logiku. Nicméně ještě jedna varianta by se hodila. Samozřejmě při uživatelsky volitelné podobě na kompatibilních telefonech.

IDS - ano, to je ono. Vím, že nezáleží jen na Tobě. Přesto - když čekám na tramvaj, vím, že přijede třeba za deset minut. Plus mínus autobus. Ale tyto spoje tak často nejezdí. Pak se dá rozhodnout - dle pozice vozidla - jestli ještě mám čas zajít nakoupit dobré pití do kšeftu, nebo ne, bo už přijíždí (výjimečně na čas).

Filtrování vozidel JEN na čísla určité linky beru jako výrazné navýšení jednoznačnosti informace. Nemusím sledovat cokoliv dalšího. Ne všichni ale musejí souhlasit s mým názorem.

//aktualizaci jsem dnes zaznamenal - nainstaloval. Díky za předchozí reakci.
mceza

Post by mceza »

Filtrování určitě bude. Jenže to chci vyřešit trochu elegantně a to si žádá velké úpravy na serveru ;-)

Díky za odezvu.
MgX
častý přispěvatel
častý přispěvatel

Post by MgX »

Ahoj, dnes jsem si apku znovu v rychlosti odzkoušel. Drobnost, která možná u ostatních nebude budit pozitivní reakce. Není možné volitelně aplikovat označení mé polohy? Nějaká postavička, křížek atp. Jestli špatně koukám a je tam - tak mně vynadej a já vše ještě znovu překontroluji s brýlemi :-)

Ještě dotaz. Předpokládám, že kolečko znamená u vozidla, že toto stojí, trojúhelník/šipka, že jede. Dnes ale kolečko kolečkovalo, ač jsem zrovna jel. Asi je tam nějaká minimální „povinná“ rychlost, nebo význam kolečko/trojúhelník nechápu :oops:
Stevik
smartguru
smartguru
Zařízení: Xiaomi Mi A1, L950XL, M5Card

Post by Stevik »

Napadlo me, jestli stojici kolecko by nemohlo mit tecku, carku, nebo hrot ve smeru kam potom pojede, tedy na druhe strane, odkud prijelo? Ted je to 50/50 se smerem vyjezdu.
mceza

Post by mceza »

Ahoj, odpověď jsem vám psal už včera, ale není tu. Technický problém?
MgX wrote:Ahoj, dnes jsem si apku znovu v rychlosti odzkoušel. Drobnost, která možná u ostatních nebude budit pozitivní reakce. Není možné volitelně aplikovat označení mé polohy? Nějaká postavička, křížek atp.
Opravdu tam není. Nějak se mi při mém jediném pokusu nepodařilo ho tam dát. Ale nějak moc jsem si s tím nehrál. Ještě zvážím, zda ho tam budu teď dodělávat nebo tam bude až v nové, připravované, verzi. Určitě tam bude, protože zaměření polohy má vždy nějakou odchylku a tu by bylo vhodné zaměřit.
MgX wrote:Ještě dotaz. Předpokládám, že kolečko znamená u vozidla, že toto stojí, trojúhelník/šipka, že jede. Dnes ale kolečko kolečkovalo, ač jsem zrovna jel. Asi je tam nějaká minimální „povinná“ rychlost, nebo význam kolečko/trojúhelník nechápu :oops:
Vozidla neodesílají na dispečink data o poloze v reálném čase, ale v časových intervalech (10-20 s). Proto ani na mapě nevidíš plynulý pohyb. Navíc to jde přes několik serverů a přestože jsem se to snažil maximálně optimalizovat, je tam občas několik vteřin zpoždění. Budu to dále ladit, ale 100% přesnosti dosáhnout nelze.
Stevik wrote:Napadlo me, jestli stojici kolecko by nemohlo mit tecku, carku, nebo hrot ve smeru kam potom pojede, tedy na druhe strane, odkud prijelo? Ted je to 50/50 se smerem vyjezdu.
Takto, jak to píšeš asi ne. Já se snažím zobrazovat maximálně reálné údaje a toto by bylo vyloženě hádání. To, že vozidlo z nějakého směru přijelo ještě neznamená, že v něm bude pokračovat :-) Určitě se nad tím zamyslím a zkusím vymyslet nějaké vylepšení. Bylo by to ale asi i se zohledňováním profilu linky.

Pokud chceš vědět budoucí směr vozidla, tak stačí tapnout na jeho ikonku a uvidíš alespoň směr textový, to dá leccos vytušit.

Děkuji oběma za reakce a podněty, určitě se nad tím zamyslím a zkusím vymyslet, zda by bylo možné něco takového realizovat.
MgX
častý přispěvatel
častý přispěvatel

Post by MgX »

mceza díky za reakci/informace/odpovědi.

Konkrétně z mé strany to určitě, prosím, neber jako nějaké útoky, machrování, snahu ukázat, že někde něco nefunguje. Píšu Ti skutečně proto, že se mi aplikace a její využití jeví jako výborné a tak případné vylepšení ještě navýší použitelnost a uživatelský komfort :-)
mceza

Post by mceza »

Opravdu to tak neberu. Každý nápad vítám. Něco zapracuji, něco ne (a vysvětlím proč ne). Ale jakákoli odezva je pro mne velmi užitečná. Vím, co uživatelé chtějí, co potřebují a podle toho se jim snažím vyjít vstříc :-)
Post Reply

Return to “Aplikace a software”