Taky jsem z věcma nespokojen, ale pro spoustu lidí se WM stane iPhone killer, protože nebude mít řadu omezení. Ty nevýhody podle mě:
- multitasking - Podle mě funguje podobně jak to řeší Android (
http://developer.android.com/images/act ... ecycle.png" onclick="window.open(this.href);return false;), což není multitasking, ale je to použitelné. Zkrátka aplikaci můžu dát na pozadí ä oni si tam směle běží, pokud je paměť - viz
http://tinyurl.com/wp7-multitasking" onclick="window.open(this.href);return false;.
- Marketplace - to mi nevadí, u Androidu můžu instalovat aplikace z karty ale stejně to nepoužívám. A opět v případě potřeby - jistě to půjde obejít.
- prohlížeče - to je docela problém, očekával jsem že vestavěnej browser bude postaven na IE9 jádře, které bude dnes představeno. Je super že to co je tam teď je IE7, běží v něm nějakej Silverlight atd, ale nejlepší browser to rozhodně není. Na druhou stranu - opera mini taky nešla zakomponovat do systému a několik let jsem jí tak používal. (problém je že opera mini pod silverlight nejspíš jentak nevznikne).
- paměťovka - z mobilu jí vůbec nevyndavám, takže mi to zas tak nevadí, ale přijde mi to jako zcela nesmyslné omezení. Pokud to nebude podporovat mass storage, je to k ničemu.
- uživatelská rozhraní třetích stran - tohle je o zvyku a snaha microsoftu o zachování stejného ovládáví, chápu důvody a proto bych to překousnul.
- ochrana systémových souborů - naprosto očekávaná věc, akorát mi není úplně jasné, jak bude fungovat sdílení souborů mezi aplikacemi (typicky něco stáhnu (xml file) a budu to chtít importovat nějakym programem). Očekávám že tohle nějak půjde, jinak by to opět pohřbilo technologii.
Pokud se těch pár věcí vyřeší tak jak jsem nastínil, dovedu si představit to používat. Přítelkyně má android, takže ho občas používám. Uvažuji o něm i pro sebe ale:
1) provázanost na Live účet - migroval bych na Gmail, to bych zvládnul
2) firemní Exchange - zvládá dle všeho použitelně
3) mobilní Office, hlavně Excel - největší problém, já na tý aplikaci jsem docela závislej. To co zatím existuje na androidu je výsměch Excelu.
Takže tak, Windows Mobile jsou mrtvé, odporové displeje jsou mrtvé. Konec Bubblebreakeru a minám, konec Remote Desktop. Dá se s tím žít, ale loučit se mi bude těžko. A rozhodnutí Android/WP budu řešit tak za půl roku. Momentálně jsem více nakloněn Androidu.
EDIT: multitasking funguje