[NÁVOD] Instalace SDK a Eclipse na Linuxu Ubuntu 9.04

Diskuze o systému Android (N, 6.x… tipy na úpravy, všeobecná diskuze)
Post Reply
Luboš Klicpouch
smartguru
smartguru
Zařízení: SGN

Post by Luboš Klicpouch »

Podle tohoto návodu by jste měli nainstalovat Android SDK do Linuxu Ubuntu (Zřejmě bude fungovat i v Debianu)
Článek je bez screenshotů, protože by byl dlouhý, kdo bude chtít, rád a ochotně poradím.

XXX - vcestách k vašemu profilu jsem vaše uživatelské jméno zaměnil za XXX - upravte si dle svého už. jména.

1. Přejděte na stránku http://developer.android.com/sdk/1.5_r3/index.html" onclick="window.open(this.href);return false;
2. Stáhněte si (170MB) android-sdk-linux_x86-1.5_r3.zip
3. android-sdk-linux_x86-1.5_r3.zip rozbalte do vašeho domovského adresáře
4. Adresář android-sdk-linux_x86-1.5_r3 přejmenujte na android-sdk
5. Otevřte Terminal a napište do něho

Code: Select all

gedit ~/.profile
6. Do souboru .profile úplně dolu dopište řádky:

# Nastavení cesty pro Android SDK
if [ -d "$HOME/android-sdk/tools" ] ; then
  PATH="$HOME/android-sdk/tools:$PATH"
fi
7. Otevřeme si soubor bashrc. Napište do terminalu:

gedit ~/.bashrc
9. Do souboru .bashrc úplně dole dopište řádek:

export PATH=${PATH}:/home/XXX/android-sdk/tools
- nyní se odhlašte a opět přihlašte !

10 Stáhně te si Javu (cca 170MB). Do Terminálu napište:

sudo apt-get install sun-java6-jdk
(terminál po vás bude požadovat heslo, napište jej /nebude vidět jak píšete/ a potvrďte Enterem)
11. Terminál vás vyzve, aby jste potvrdili licenci Javy, potvrďte tlačítkem OK, dále potvrďte že s licencí souhlasíte
12. Počkejte, až instalace dojede dokonce. (Chvíli to trvá) - Máte tedy nainstalovanou Javu
13. Vytvoříme si AVD (Android Virtual Device). Napište do terminalu:

android create avd -n myandroidname -t 2
(za myandroidname zvolte váš název, jaký chcete)

POZOR UPDATE by Bigis 3.5.2010

Pokud používáte nejnovější SDK, nebude předchozí bod hned fungovat. Je potřeba, aby jste do terminálu napsali příkaz:

Android
a poté co vyskočí okno, přejděte na položku Available Pacages, zaškrtněte zaškrtátko u repozitáře a nechte jej nainstalovat tlačítkem Install Selected (nainstalujte jakou verzi Androidu chcete - vyberte si)

Tímto si vlastně nainstalujete -t --target. Dále nemusíme pokračovat v terminálu, ale v aplikaci Android, ve které jste nainstalovali nějakou tu verzi Androidu jděte v menu na položku Virtual Devices - klikněte na tlačítko NEW. Zadejte název, vyberte systém (target), nastavte si velikost SD Karty, rozlišení a Hardware. Pak klikněte na Create AVD.

Nýsledující bod je také k ničemu, protože Emulátor lze spustit tlačítkem Start.

14. Pro otestování, zda máme vše správně, napiště do terminalu:

emulator -avd myandroidname
15. Měl by se spustit emulator (nad emulatorem vyskočí okno, kde potvrdíte, zda chcete, nebo nechcete odesílat informace Googlu).
16. Emulator najíždí docela dlouho, nelekejte se. (Pokud by to bylo opravdu dlouho, zavřete jej a spusťte znovu příkazem v bodě 14.
17. Nyní připojíme telefon k PC a otestujeme připojení
18. V telefonu nastavte: Nastavení -> Aplikace -> Vývoj -> Ladění USB (zapnout)
19. Napište do terminalu root příkaz:

sudo /home/XXX/android-sdk/tools/adb start-server
(možná po vád bude chtít heslo)
20. Dále napiště do terminalu:

adb devices
- terminál by měl vypsat:

List of devices attached
a v druhém řádku něco jako:

HT925KV01056 device
. Pokud máte spuštěn i emulator, v List of devices bude i emulator.
21. Pokud vám terminal nepotvrdí, že máte připojený device (telefon), zkuste do terminalu napsat:

adb kill-server
a pokračujte od bodu 19. (s tímto jsem si hrál dlouho, ale pak se povedlo)
22. Pokud je vše v pořádku, můžete používat SDK stejně, jako ve windows. Například screenshot zařízení uděláte tak, že po připojení telefonu (je vidět v List of devices), napíšete do terminalu příkaz

ddms
a v následném okně vyverete v menu Device -> Screen capture (měl by být zapnutý displej)

Nyní Instalace Eclipse:

- Přejděte na stránku http://www.eclipse.org/downloads" onclick="window.open(this.href);return false;

-Stáhněte si Eclipse IDE for Java EE Developers pro Linux 32bit - Pozor, Silicon Hill odkaz nefunguje, proto stahujte odsud: http://eclipsesource.com/download/start ... gtk.tar.gz" onclick="window.open(this.href);return false; - Verze Galileo, nejprve mě nešla spustit, ale po dalším stažení to již funguje.

- Rozbalte archiv do vaší XXX složky pod názvem eclipse a archiv můžete smazat

- Přidejte si odkaz eclipse do vašeho menu v Ubuntu. Klikněte na Vaši nabídku pravím tlačítkem myši a vyberte upravit nabídky

- Vyberte položku Programování a pak na tlačítko + Nová položka, vyplňte název a do kolokny příkaz zadejte: /home/XXX/eclipse/eclipse

- Potvrďte a zapněte z menu Ubuntu Eclipse

- Po nastartování Eclipse, se vás Eclipse zeptá na workspace, potvrďte defaultní workspace

- Nyní nainstalujeme Android Eclipse plugin

- V Eclipse jděte do nabídky HELP -> Install New Software

- Klikněte na tlačítko ADD. Do nového okna vypište jako název Android Plugin a do řádku adresa zapište adresu:

https://dl-ssl.google.com/android/eclipse/
- Zaklikněte Developer Tool (zaklikne se i Android DDMS a Android Development Tools)

- Klikněte na NEXT, pak znovu na NEXT, dále potvrďte souhlas s licencí a klikněte na FINISH. Tím se stáhne Android plugin..

- Po instalaci Android Pluginu je třeba Eclipse restartovat. Učiňte tak kliknutím na tlačítko YES v novém okénku.

- Po znovunaběhnutí Eclipse klikněte na položku WINDOW -> PREFERENCE pro nastavení složky s SDK

- Vyberte druhou položku Android. Pravděpodobně na vás vyskočí chybová hláška, potvrďte jí.

- Do políčka SDK Location vyplňte cestu k vašeku SDK, pravděpodobně, pokud jste instalovali podle tohoto návodu: /home/XXX/android-sdk, nebo použijte tlačítko BROWSE

- Poté klikněte na potvrzovací tlačítko APPLY (Eclipse si načte SDK) a až poté na OK.

- Protože nejsem programátorem, napíšu zde pouze návod, jak napsat jednoduchou aplikaci HELLO ANDROID.

- V Eclipse si založte nový projekt: FILE -> NEW -> PROJECT a v následující tabulce si vyberte ANDROID - Android Project a potvrďte tlačítkem NEXT

Project Name: HelloAndroid
Aplication Name: Hello Android
Package Name: com.hello.Android
Create Activity: HelloAndroid
Min SDK Version: 2

- NEXT, FINISH

- Do programového kódu se dostanete otevíráním stromu Hello Android > src > com.hello.android > HelloAndroid.java > HelloAndroid > OnCreate(Bundle) : void

- Kód přepiště tímto:

package com.hello.Android;

import android.app.Activity;
import android.os.Bundle;
import android.widget.TextView;

public class HelloAndroid extends Activity {
   /** Called when the activity is first created. */
   @Override
   public void onCreate(Bundle savedInstanceState) {
       super.onCreate(savedInstanceState);
       TextView tv = new TextView(this);
       tv.setText("Hello, Android");
       setContentView(tv);
   }
}
- Což je programový kód aplikace Hello Android

- Projekt uložte

- V nabídce Eclipse vyberte RUN -> RUN CONFIGURATIONS. V následujícím okně klikněte druhým tlačítkem myši na položku Android Aplication a z nabídky vyberte NEW. Upravte nstavení v novém okně takto:

Name: Hello Android
Project: (tlačítkem Browse vyberte HelloAndroid)

- APPLYkujte změny a spusťte tlačítkem RUN.

- Gratuluji, aplikace se otevře v Emulatoru. Pokud ne, udělali jste něco špatně, nebo jsem něco špatně napsal já.

- Pokud se vám naskytne nějaký problém, nebo chyba, můžeme jí zkusit spolu vyřešit. Napište sem do fora.

Aplikace Hello Android ke stažení v APK.
potter1
můj třetí příspěvek
můj třetí příspěvek
Zařízení: HTC Desire HD

Post by potter1 »

zdravim viem ze je to uz starsia tema ale skusal som podla toho navodu nainstalovat SDK ale mam problem ... no najprv napisem k bodu 1 ze ma preplo na vyber stiahnutia SDK a bod 2 uz je nefunkcny... no ale to nevadilo stiahol som teda z bodu 1 SDK r12 na linux... ma ale len 30 Mb co sa mi zdalo dost zvlastne ale som si povedal ze za tie 2 roky sa proste zmensilo.... :) no a postupoval som dalej nebol problem... az do bodu 13 napisal som

android create avd -n myandroidname -t 2
a potom som napisal

Android
vysocilo mi Android SDK and ADV Manager... a to vsetko bez problemov ale ked som presiel na polozku availibe packages boli tam 2 repozitare a zaskrtol som prve zacalo mi nacitavat a napisalo mi tam toto...

Failed to fetch URL https://dl-ssl.google.com/android/repository/repository.xml, reason: java.lang.RuntimeException: error instantiating default socket factory: java.security.KeyManagementException: java.security.KeyStoreException: java.io.FileNotFoundException: /usr/lib/jvm/java-1.5.0-gcj-4.5/jre/lib/security/cacerts (Adresár alebo súbor neexistuje)
a zaseklo sa stahovanie ci so to robilo a jedine co sa dalo bolo close to iste s druhym a ked som potom aj vsetko zaskrtol proste mi nechce kliknut na install selected ... tu je screen
http://img853.imageshack.us/img853/8071/obrazovkai.png
tak prosim ked mi s tym niekto mozte pomoct napiste ako to mam spravit ... neviem kde robim chybu...:(
Post Reply

Return to “Operační systém Android”