Ředitel Aceru: Chystáme další kvarteto komunikátorů s WM

Diskuze o programech pro Windows Mobile
Jiří Hrma
šéfredaktor
šéfredaktor
Zařízení: ---

Post by Jiří Hrma »

Na Mobile World Congressu Acer prezentoval celkem 4 nové komunikátory, které jsme si podrobně představili v tomto článku. Na svém stánku ale vystavoval několik dalších zařízení, které v té době ještě neměli jméno a vlastně se ani pořádně nevědělo, na jaké platformě budou pracovat. Ředitel Aceru, Aymar de Lencquesaing, se ale v rozhovoru pro server The Register trochu rozpovídal právě o těchto chystaných modelech. Všechny čtyři podle jeho slov nabídnou operační systém Windows Mobile 6.5 a všechny budou disponovat GPS modulem a kvalitním fotoaparátem. Acer v tomto trendu navazuje na E-TEN, který v loňském roce koupil a který rovněž do všech svých modelů integroval GPS navigaci.

Bleskovka
Acer F1

Nejzajímavějším modelem bude Acer F1, který je velmi podobný konkurenčnímu Touchi HD (ach jo, proč všichni ignorují klasické ovládací prvky). Zatím se o něm mnoho informací neví, ale měl by nabídnou dotekový WVGA displej (3,6" nebo 3,8" palce), 5 MPx fotoaparát a podporu sítí třetí generace + senzorová tlačítka pod displejem.

Dalším komunikátorem bude Acer L1; ten bude spadat do kategorie levných komunikátorů, proto lze očekávat QVGA displej a méně výkonný hardware. Potěší ale dostatek ovládacích tlačítek a především výsuvná telefonní klávesnice. Není zatím úplně jisté, zda půjde o Pocket PC nebo o smartphone.

Bleskovka
Acer L1

Poslední dva telefony s označením C1 a E1 budou rovněž spadat do kategorie low-end. Bližší specifikace není známa, ale podle slov ředitele Aceru by měly být dostupné u vybraných operátorů za cenu 49 EUR při uzavření smlouvy. K dispozici budou v několika různých barevných variantách.

Bleskovka Bleskovka
Acer C1 a E1

Další snímky si můžete prohlédnout zde (na konci článku).

Zdroj: WMPowerUser
Standa
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: BlackBerry Z10, Samsung Galaxy Note 10.1

Post by Standa »

Tohle je ale fakt brutální, když už dají tlačítka, tak aspoň zkrouhnou displej. :-D Vsadím se, že to ani nemá jack 3.5, aby to náhodou nevyčnívalo z téměř dokonalého průměru.
radospol
smartstar
smartstar
Zařízení: Huawei U8650 (sonic)

Post by radospol »

Popri tej fakt lesklej F1 je moje HD matne jak cierne uhlie s nezapatlatelnym displejom:)
soufler
přispěvatel
přispěvatel
Zařízení: HTC Touch Pro2

Post by soufler »

Takže jestli sem to dobře pochopil tak mi z toho vyznělo "má to tlačítka, bude to levnej šmejd"... Proboha proč??? Už aby ta Iphone magorie přestala, doslova mě to přestává bavit. Anebo lepší návrh, napíšem petici Apple, ať udělá novinku s tlačítkama, jinak nevim jak to dopadne...
Standa
smartmaniak
smartmaniak

Post by Standa »

Přesně toto mě napadlo. Apple ať udělá něco s tlačítkama. Nikdo sice Apple nebude mít rád (tak káže móda), ale všichni podle něj budou vyrábět a všichni budou nadšeně kupovat :-D.
Abych nebyl jen OT, tak L1 se mi docela líbí. Jako telefon.
RDT
VIP
VIP
Zařízení: HTC HD7, Sony Vaio UX380N (100GB) a P92KS

Post by RDT »

Standa wrote:... a všichni budou nadšeně kupovat :-D...
Nebudou. Velké displeje bez tlačítek se prodávají dobře. Nadšeně by kupovalo pár tlačítkofilních nadšenců. Ostatní se dívají na to, jak to vypadá. Hlavně hodně lesklé a jednoduché - tlačítka přece budí dojem složitosti, ne?

Já už jsem se na to vykašlal a koupil jsem si Sony Vaio UX380N :-D. Tomu říkám správné mobilní zařízení. A se 120GB diskem prostě žůžo :tlem:.
bkf1
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: TouchHD (Cloudy v2.2+CZ), SGS1 (ofic. 2.3.6 JW1)

Post by bkf1 »

mno jo to je proste soucasny trend... NEPREMYSLET! a cokoliv co nuti cloveka premyslet je spatne :lol: od toho se odviji ubohy design bez spetky napadu, vypousteni funkci a ovladacich prvku, tvoreni vice-mene zbytecnych veci... hlavne NEPREMYSLET a jak tupe stado si nechat diktovat co rikaji ostatni :lol:
Jinak F1-ka vypada vcelku slusne... zbytek pusobi desne "plastove" :P
Radek Hulán
smartstar
smartstar
Zařízení: Samsung S7 edge / Lumia 930/1020/920/900/800

Post by Radek Hulán »

Hardwarová tlačítka na 3.8" nejsou nutná. Myslel jsem si, že mi na Touch HD budou chybět, a přitom vůbec ne. Touch HD by se obecně dal označit za (téměř) dokonalý přístroj.

Hardwarová tlačítka jsou nutná na zařízeních s malým displejem, třeba HTC Diamond (2.8"). To je mizerné zařízení, protože se nedá pořádně ovládat ani prstem ani klávesnicí / tlačítky. Lepší je v této cenové kategorii Samsung Omnia.

Problém je, že řada lidí si koupí 2.8" VGA a očekává, že se to bude dát dobře ovládat -prstem-, což je fyzicky nemožné a pak pomateně nadávají na platformu jako celek.

--

K Aceru - F1 je očividná kopie Touch HD, ale proč ne. Zařízení to asi bude použitelné, a pokud je Acer nabídne za cenu o 30% pod HTC, kupce si jistě najde.
Sir Andrew
smartstar
smartstar
Zařízení: Lumia 925

Post by Sir Andrew »

Na HTC Universalu (3,6" [4:3]) i HTC Himalayi (3,5" [4:3]) bych d-pad postrádal a myslím, že nejsem jediný.
V souboji Omnia X Diamond bych zvolil asi Diamonda - WQVGA je ostuda.

A teď zpět k tématu: kdyby hned uvedli dokonalé stroje, tak by lidé neměli potřebu za půl roku upgradovat a nové cihly by nikdo nechtěl.
Standa
smartmaniak
smartmaniak

Post by Standa »

To jo, ale dokonalé stroje výrobci nechtějí, ti potřebují ovce. Např. někdo si koupí HTC Kaiser a začne rozhlašovat, jak špičkové a dokonalé je to zařízení pro každého manažera. Pak se objeví Touch HD, v tu chvíli si ho tentýž člověk koupí a opět začne rozhlašovat, že nic lepšího není a je to téměř dokonalost. Onen "dokonalý" HTC Kaiser je zapomenut.
Přesně takové ovce HTC a jiní výrobci potřebují, na jejich stádovitosti se krásně vydělává.

YAMATO: jak jsi věděl, o kom mluvím, to je tak poznat? :-D
YAMATO
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: Galaxy Note 2

Post by YAMATO »

Stando, to je přesné! Já chtěl zrovna to samé napsat :lol: Ještě si pamatuju, jak Hulán chválil Kaisera za možnost ovládat všemi možnými způsoby...prst, stylus, kolečko, D-pad...a v tom měl dokonce recht!

Sir Andrew: hm, já spíš nevidím ani na co upgradovat, a to už Diamond je sakra kompromis...prostě s D-padem se počítá už asi jen v Lowendech :roll:
suckme
přispěvatel
přispěvatel
Zařízení: SONY Z3Compact

Post by suckme »

Teda osobně se mi designově ani jeden z nich moc nelíbí...když si vzpomenu, jak hezký "mobil" uměli udělat (p525,p750), tak si prostě nemůžu pomoct, ale tohle musím označit jako krok zpět :-(
soufler
přispěvatel
přispěvatel

Post by soufler »

Radek Hulán: HW tlačítka nejsou nutná? Možná pro tebe, já se bez nich neobejdu, nesedím celý den v čistém jako ty. Jdi na týden rubat uhlí a pak napiš jak vypadá displej :-) Vynechávat základní ovládací prvky je podle mě holý nesmysl. Na to je tu Iphone a už i HTC, ale proč to proboha dělají i ostatní mi hlava nebere. Netvrdím, že taková zařízení jako touch HD nemá existovat, osobně se mi líbí, ovšem pro lidi jako já je nepoužitelný, proč všechna zařízení vypadaj stejně? Uniká mi smysl celé té akce. Od nokie jsem byl zvyklý, že nabídne design pro všechny, pro někoho funkční, pro jiného zábavní, pro další zas jednoduchý, ale výrobci WM zařízení (vypadá to, že už valná většina) ignorují ostatní uživatele a preferují ajfoňáky...
ziminix
VIP
VIP
Zařízení: ...

Post by ziminix »

suckme: Ty modely, které uvádíš, jsou od Asusu. Tohle je Acer.

YAMATO: Pokud low-end bude znamenat absenci širokoúhlého displeje, čipové sady od Qualcommu, přítomnost 3,5mm jacku a tlačítek, tak ten chci! :lol:
suckme
přispěvatel
přispěvatel
Zařízení: SONY Z3Compact

Post by suckme »

lol Asus/Acer...no vidíš jak se mi to pomotalo :-D

Tak jinak..Asus umí designové perly, Acer nikoliv :P

Ale jo díky za upozornění, málem bych obvinil nesprávného výrobce. Asus p750 jsem měl totiž dlouhodobě v merku už skoro od první fotky ;-)
soufler
přispěvatel
přispěvatel

Post by soufler »

suckme: Já na něj nedám dopustit :tlem: Bohužel už začínám pochybovat, že se objeví něco, co mi ho nahradí...
Radek Hulán
smartstar
smartstar

Post by Radek Hulán »

YAMATO wrote:Stando, to je přesné! Já chtěl zrovna to samé napsat :lol: Ještě si pamatuju, jak Hulán chválil Kaisera za možnost ovládat všemi možnými způsoby...prst, stylus, kolečko, D-pad...a v tom měl dokonce recht!

Sir Andrew: hm, já spíš nevidím ani na co upgradovat, a to už Diamond je sakra kompromis...prostě s D-padem se počítá už asi jen v Lowendech :roll:
Chválil jsem Kaisera a měl jsem (jako vždy) pravdu :)

Zato ty sis koupil opravdu mizerné zařízení. Diamond -je- špatný. Je dělaný na ovládání prstem, ale přitom má malý 2.8" displej, kde se nedá na nic strefit.

Kaiser byl dva roky dozadu nejlepší existující telefon, co je na tom divného? Stále je výrazně lepší než nepovedený Diamond. Kaiser se ovládal perfektně klávesnicí, kurzorovými klávesami, jog-dial, a stylusem, měl 3G/HSDPA, Wifi i GPS. Touch HD se ovládá také perfektně, pro změnu prstem. Diamond se ovládá blbě pořád, protože VGA na 2.8" je moc jemné rozlišení a vše je prťavé.

Proto jsem si (po otestování) nekoupil Diamonda ani Touch Pro, ale božský Touch HD, protože až ten je lepší než Kaiser.

Zajímavý bude ještě Touch Pro 2, tedy 3.5" s HW klávesnicí. Až vyleze ven, bude lepší než Touch HD a koupím si jej.

Pokud je ale někdo tak zaostalý, že v IT podle něj "nejlepší" znamená "na dalších tisíc let", tak opravdu nemám slov :P

Diamond vs. Omnia je jasná volba - Omnia. Oba telefony jsou dělány na ovládání prstem, ale jen u Omnie je to díky velikosti displeje použitelné. Samozřejmě oba vysoce převyšuje současný etalon - Touch HD.
Sir Andrew
smartstar
smartstar
Zařízení: Lumia 925

Post by Sir Andrew »

Ne každý ale touží po ovládání prstem. Omnia je kvůli absenci šachty na stylus hodně znevýhodněná. Do toho to prehistorické rozlišení a oproti Diamondu mizerná uživatelská zákaldna...

Co vlastně tak světaborného vidíš na HD? Má jen velký display - to je vše. Jinak je to klasické "MDA" bez klávesnice. Navíc běží pod Qualcommem, což z něj kvůli absenci knihoven/driverů dělá průměrný stoj, kde touha po designu převýšila ovladatelnost (d-pad) a výkon.
Radek Hulán
smartstar
smartstar

Post by Radek Hulán »

Touch HD je špička, protože:

- TOP vlastnost 1: má božský displej - pro internet, pro navigaci, pro čtení emailů, prohlížení dokumentů - obecně veškeré mé hlavní činnosti se tu dělají lépe než kdekoliv jinde; 3.8" 800x480 je prostě geniální kombinace rozlišení a úhlopříčky
- TOP vlastnost 2: výborně se ovládá prstem; nemám problém kontrolovat či procházet emaily třeba i za jízdy v autě (stání v pražské zácpě...)
- je opravdu rychlý
- vydrží dlouho na baterii díky špičkovému Qualcommu (maximální integrace CPU/GPU/Wigi/BT/GPS/3G/HSDPA/HSPUPA na jeden chipset; údajná absence driverů - 3D hry na telefonu nehraju, takže -údajná- absence 3D driverů pro ATI mě opravdu nevzrušuje, a pokud by vzrušovala, existuje hromada ROM s drivery pro 3D)
- díky dualcore procesoru (Qualcomm) se nemůže stát, že telefonní modul (jedno jádro) nebude reagovat díky vytížení aplikačního jádra; nestalo se nikdy že bych nepřijal hovor
- na SW klávesnici se hodně dobře píše, pro SMS a krátké emaily je to srovnatelné na HW klávesnici výsuvnou, pro krátké odpovědi i rychlejší (nemusím nic vysouvat)
- pro rozsáhlejší psaní mám v autě BT externí klávesnici, včetně plné podpory češtiny a výdrží cca 20 hodin

Ohledně Qualcommu - nechci zde zase rozproudit diskuzi na téma CPU, osobně jsem ale testoval hodně strojů, a jedině Qualcomm nabízí úžasnou kombinaci: rozumného výkonu (včetně akcelerace 3D, byť díky netovární ROM) + oddělení telefonu a aplikací na dvě jádra + minimální spotřeba + maximální funkce. Ostatní to "prasí" jedním CPU, jedním 3G chipsetem, jedním Wifi modulem, jedním GPS chipsetem, a má to 3x nižší výdrž při podobném (či horším) výkonu a neoddělení telefonní a aplikační části.

Osobně beru Qualcomm ze všech těchto pohledů za nejlepší možný vnitřek telefonu.
tslany
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: Lumia 830, Lumia 435DS, Asus T100

Post by tslany »

v současné době nemá žádné zařízení více než jednojádrový procesor, pokud se mýlím tak mi můžeš někam uploadovat screen z datasheetu kde si vyznačil 1. a 2. jádro. A kdyby si CPU zatížil tak se ti to sekne úplně a pomůže jedině reset

Ad. 3D vs. ATI: kdyby tam nebyly OpenGL ES ovladače tak by sis nespustil ani TouchFLO 3D, takže něco tam je, ale není tam všechno
Post Reply

Return to “Aplikace”