HTC Touch Diamond zvolen Evropským komunikátorem roku

Diskuze o operačním systému Windows Mobile 6/6.1/6.5 a dalších vývojových větvích (6.5.x)
Kulík
častý přispěvatel
častý přispěvatel
Zařízení: HTC HD7 32GB,SGSII,Sensation,Flayer 32GB,HD2 A2.3.

Post by Kulík »

Diamod má kryt displeje skutečně z tvrzeného materiálu, všimni si, že se nijak neprohýbá, je pevný, ale vzhledem k principu dotykového displeje, je dotyková vrstva samozřejmě navrchu a nemůže být tvrzená :-), proto také HTC dodává ochrannou fólii. Nicméně Diamonda nosím po kapsách, leštím o kalhoty, košili a pod. a diplej nemá ani škrábaneček, té utěrce fakt nevěřím.
Kaiser byl WM6, Diamod a Raphael jsou WM6.1, velké písmo najdeš na všech zařízeních s WM 6.1, je skutečně standardní vlastností WM 6.1, a to z důvodu zlepšení ergonomie ovládání.
Já neobhajuji cenu pro Diamonda, jen výrazně nesouhlasím s výroky o jeho nepoužitelnosti :wink: .
N3o21
nováček
nováček
Zařízení: OnePlus 3

Post by N3o21 »

Je to bohužel tak. Hloupá utěrka. Ale bylo to vidět jen při zhasnutém displeji. Říkám, že jen drobné škrábance.
To že plast je tvrdý ve smyslu že není pružný vím moc dobře. Ale není prostě odolný. Dotykovou vrstvu lze řešit hned několika způsoby. Například Apple ji á řešenou zajímavě - stačí dotyk, žádný tlak. Ale to má určitě patentované, takže to HTC použít nemůže.
Zajímalo by mne, jestli Diamanta nosíš vážně bez fólie...

S tím písmem ale nesouhlasím. Na Kaiserovi jsme měl oficiální WM 6.1 a žádné slepecké písmo se nekonalo. Neoficiální ROM na Artemisu také ne. A na TyTNu totéž. (A další radši ani nebudu vyjmenovávat).
Jedině Diamond měl tak velké písmo, že se mi kolikrát nabídky při přidržení stylusu na nějaké položce nevešly na displej ani zdaleka.
A obrovité písmo u SMS a Emailů bylo ještě horší (prakticky ještě větší...).
Kulík
častý přispěvatel
častý přispěvatel

Post by Kulík »

Vážně bez fólie, fólii nesnáším, to radši riskuji poškrábání, při troše opatrnosti se tomu dá uchránit. Dotyková vrstva WM zařízení je bohužel prostě taková jaká je - tlaková, na druhou stranu displej reagující jen na dotyk prstu také není to úplně pravé, stylusu bych se rozhodně nevzdával, pro některé činnosti je nezbytný. Co se velkého písma týče (alespoň v nabídkách), vím, že bylo na prezentacích obecných vlastností WM 6.1, a např. na některých ukázkách prostředí Omnie je také vidět.
Leffi
přispěvatel
přispěvatel
Zařízení: Samsung Galaxy Nexus

:-D

Post by Leffi »

Zběžně jsem si přečetl tuhle diskuzi a jen žasnu!
Z nějakého nepochopitelného důvodu jsem došel k závěru, že většina z vás si koupila něco o čem nevěděla ani h..... , prostě to byla jen novinka a jen z principu jste ji museli mít doma.
Pak přišlo rozčarování.
On má display?
On má nepravidelný povrch v zadní části?
Probůh on má jen 4 GB a žádnou rozšířitelnou paměť?
Ježiši on běží na WM 6.1 a má velký písmo!

Njn spěchat se nevyplácí a tak místo, aby se k tomu většina postavila čelem a podotkla: "Jsem prostě idiot, netrpělivej!", tak argumentuje věcma, které každý informovaný ví už dřív než si telefon koupí.

Nicméně, ale co je nejsměšnější na celé diskuzi?
Srovnávání Diamonda s I-Phonem.
Bože on má lepší sklíčko!
No díky bohu, že jsem se o I-Phonu konečně dozvěděl jednu fakt hrozně podstatnou pozitivní věc. Není nad to, že telefon, kterej je mi jinak k ničemu, má perfektní sklíčko.

No, tak Diamanta mám doma a nikoli v šuplíku a už třetím týdnem a stále z nějakého důvodu nemám tendenci vyrazit k nejbližšímu bazaru.

Ono to nejspíš bude tim, že než jsem si ho koupil, tak jsem si pro mě podstatné věci zjistil.
Telefon umí vše co využiji a ba co víc umí i věci, které nevyužiji momentálně vůbec.
Má 4GB paměti, které mi na ukládání poznámek, poměrně rozlehlého playlistu a pár vtipných videí stačí.

Nekupoval jsem totiž foťák, takže jsem počítal s horší kvalitou fotek.
Nekupoval jsem si dvd přehrávač, takže jsem počítal s horší kvalitou videí.
Nekupoval jsem totiž notebook, takže jsem počítal s tím, že psaní bude rozhodně zajímavou zkušeností.

Velká písmena, světe zboř se.
Při prvním spuštění mě to zarazilo, ale když jsem šel do nastavení, tak jsem si písmo zmenšil. Takže zprávy, dokumenty, meily, poznámky, kontakty, mám veliké přesně dle svého gusta. Co víc si přát.

Tlak na display? No ze začátku jsem tlačil, protože ono dotykový display je docela nezvyk, ale dnes už se jen dotýkám a taky to jde.

Poškrabatelnost displaye je dle mého názoru zbytečné téma k řešení , protože každý, kdo si koupí telefon s velkým displayem s tím musí počítat. Ono totiž, když je člověk lempl, tak mu od poškrábání displaye nic nepomůže. Vykřikovat, že u nějakého displaye je to méně možné, je asi tak naivní, jako nerozbytné skleničniky od soudruhů.

TouchFlo3D
Je opravdu pěkné prostředí. Nicméně to je věc vkusu. Vzhledem k tomu, že o tom se mluvilo už od začátku, tak všichni věděli, jak vypadá.
Hýbe se dobře, ale on největší problém mezi uživateli vzniká ve chvíli, když si telefon správně nenastaví a zůstavají jim v paměti vyset aktivní operace. No to ona pak paměť jednou dojde no.
Nicméně je pravda, že si TF3D bere dost, ale rozhodně ne tolik, aby to nabouravalo funkčnost telefonu, tak zásadním způsobem, jak tu většina deklaruje.

Psaní
Teda pardon, ale to je u všech telefonů na nic.
A pokud je mi známo, tak žádný telefon, který má klávesnici na trojhmat, tak nemá qwertz ani qwerty.
Komunikátory mají zase velké klávesnice, ale odnese to jejich velikost.
Dotykovej telefon využívá zase stylusu no.
Takže je to o tom co komu vyhovuje, když nějaký telefon nemá co chci, tak si ho nekoupim.

Foťák
Šok koupil jsem telefon a ne fotoaparát.
Njn a nesvítí když zmáčknu tlačítko. Tak to je snad ta nejhorší věc co mi kdy mohli ti šikmooký inženýři udělat. Oni za to můžou. Jděte a postřílejte je.
Nebo jednodušší možná bude, když si uvědomíte fakt, že foťák by v telefonu vůbec být neměl, ale protože móda tvrdí opak, tak se hold musí spokojit s tím co má a starý dobrý foťák s sebou musí do jeskyní, sklepů a v noci hold nosit no.
Ti co foťí přávážně ve dne a v osvětlených místnostech mi určitě dají za pravdu, že momentka, se tak prostým foťákem, kterým je diamond vybaven, pořídit dá.

Když to zkrátim, tak bych snad už dodal jen pár bodů:

Nekupujte si Diamonda:
- Když nejste slepý, protože jako ostrozrakého by vás mohli štvát velká písmena v nabídkách.

- Když jste slepý, tak by vás mohlo štvát, že jsou malá písmenka zase prozměnu na klávesnici.

- Když chcete profesionální foťák s možnostmi přesahujícími možnosti:-D mobilu.
- Když stačíte poslechnout 8GB hudby a 20GB filmu za den.
- Když se chystáte hrát s telefonem fotbal nebo hakis, protože pak by jste mohli být překvapeni, že ono někde něco praskne.
Standa
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: BlackBerry Z10, Samsung Galaxy Note 10.1

Post by Standa »

Kulík se ptal na konrétní vady a oponoval tslanému ohledně jeho osobních výhrad. S Kulíkem nesouhlasím v tomto:

1) Jack 3.5mm JE nedostatek, ne osobní výhrada - kdysi byl jack 3.5 normální. Je to stejné jako bys koupil auto s kolama tak malýma, že by auto leželo na podvozku, a v případě potřeby jízdy bys musel dokoupit adaptér pro jízdu.
2) VGA klidně může být na 2.8", ovšem ne z hlediska funkce, pouze z hlediska designu ;-) (image, image a zase image - a to mi nikdo nevymluví, v době Universala nikdo VGA nechtěl - zbytečnost, a v době VGA Diamonda ho chce každý, náhle to zbytečnost není a každý z něj má radost)
3) Kryt displeje je tvrzené sklo - Diamonda nemám, ale co čtu, dost majitelů si stěžuje na mechanickou (ne)odolnost.
4) WM 6.1 jsem zažil jen neoficiálně na HTC Universal, ale zvětšené písmo jsem neregistroval. To mě jen usvědčuje v teorii, že Diamond si hraje na top pda, ale ve skutečnosti je jen pro lidi, kteří chtějí hybrid mikrotelefon do kapsy + WM Prof.
5) Tlačítka jsou celistvým kusem - já to naopak chápu, některé funkce jsem zvyklý ovládat jen pomoci orientace hmatem, ovšem s celistvými tlačítky zde nepochodím.

I s těmito nedostatky může být Diamond stále dobré mikropda, ale ať ho nikdo neřadí ke "špičce", tam prostě produkce HTC za posledních několik let nedosahuje.

A abych nebyl jen škarohlíd - stylus s magnetickým držením a pohybový senzor jsou super. A pokud budu chtít telefon (ne pda) ovládaný dotykovým displejem s GPS (dnes ho má každý, takže já ho přece potřebuju nutně taky), nepotřebuju poslouchat hudbu, nepotřebuju slot na kartu a nevadí mi trošku kýčovitý vzhled, je Diamond dobrá volba. Ovšem v tomto případě nevidím jediný důvod nepořídit si originál iPhone, který je v pár ohledech lepší :-)
Kamil Pulicar
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: Lumia

Post by Kamil Pulicar »

Nevím jestli se o tom nemluví, nebo to byla jen chyba kusu, ale mluvil jsem s Pekrem (někteří znají s ce4you) a ten si stěžoval na nekvalitní GPS. GPS viděla málo satelitů a v lese byla naprosto nepoužitelná.
Jinak daimon je modní záležitost, nikoli PDA pro pracující lidi. Ale dnes se to dobře prodává, tak by manažeři v HTC byli hloupí kdyby vyráběli klasické zařízení, které by měli poloviční prodejnost.

Komu se daimon nelíbí, tak ať si ho nekupuje, pak zbytečně nebude zaplňovat forum příspěvky ala: "Daimon je sračka!"
Všichni to víme, tak proč to každý musí napsat 10x na foru...
N3o21
nováček
nováček

Post by N3o21 »

Leffi: Ještě že sem přišel odborník...
Proč bysme o něm nic nevěděli? Dokonce jsme před koupí četl několik recenzí, a nabyl jsem dojmu že ten telefon je dobrý. A že nemá kartu, že má WM 6.1, a tzy další nesmysly co píšeš... O tom sem věděl už dávno.
Jenže WM 6.1. neznamená velké písmo. Asi si moc přístrojů s WM 6.1 ještě neměl. A opravdu mi vadí slepecké písmo v SMS, kam se díky tomu nevejdou ani 3 řádky textu. Nebo nabídka která se mi nevejde na displej. Zbytek systému vypadá normálně, takže mě to ve snu nenapadlo. A zmenšit to nejde. Nastavení v Displej/Velikost nemá na písmo vůbec žádný vliv... Je vidět žes to nikdy nezkoušel, a pravděpodobně ani Diamonda nemáš.

Co se týče kontextových kláves... Nikde se and tím nikdo nepozastavoval. Takže mi přišlo že ovládání je zcela logické jak je u WM zvykem. Jenže není.

A co se týče materiálů... Opravdu čekám u přístroje za 12 tisíc nějaké zpracování, a ne kvalitu horší než dětská hračka, protože HTC ušetřilo pár kaček na materiálu. Mě to prostě vadí. Za svoje peníze chci nějakou kvalitu.
A nemusim s telefonem házet. Prostě se poškrábe čímkoli. A pokud to konkurence dokáže řešit lépe, mohu ji snad zmínit, ne? A abych to uvedl na přesnou míru... u iPhone to není méně možné, ale nemožné. Jenže tam se nešetřilo na materiálu...
To už radši měli nechat měkký displej, který se jentak nepoškrábal.
Zvláštní že žádný dosavadní přístroj tím neduhem netrpěl. A žádný neměl displej menší než 2,8" Takže byli ty přístroje špatné, když se nenechaly tak snadno poškrábat?
Doplnění: Nejsem zdaleka sám... Zde jsou linky třeba na XDA (1,2). Mimo jiné se tam píše, že Diamond má na displeji horší materiál než předchozí model HTC Touch.

Psaní na Diamondu není špatné. A foťák/kamera je to poslední co mě zajímá. Naopak drobnost jako velká písmena mi vadí. I na stařičký Siemens se mi vešlo na displej více textu... Tohle je podle mě prostě plýtvání. Vím, že to vyřeší neofiko ROM. Ale proč musí člověk takový stroj lámat přes koleno?
A nabídka co se nevejde na displej je trochu problém. Naštěstí jsou tam takové šipečky co to řeší (otravně ale řeší). Viz. výše.

Display ať si klidně je tlakový. Ztěžoval si někdo že je to špatně?

Standa to docela dobře shrnul. A mám z celé Touch série podobný pocit. Prostě pro nenáročné.
Pokud by existovala alternativa, není se o čem bavit. Když ale nic jiného než Touch série není, tak asi jedině "sbohem HTC".
Touch série dělá jedině reklamu iPhone. Co umí Touch* neohrabaně, iPh zvládne pohodlněji. A ne jen napůl.
Na druhou stranu vidím dost důvodů proč ne originální iPhone. Například synchronizace, oblíbené aplikace, nemá tak velké zázemí jako WM.

Diamond není sračka. Co se týká HW parametrů je vynikající. Jen to provedení a praktičnost dost pokulhávají. Jsou lidi co to přejdou. Ale od takového přístroje čekám víc. Nejhorší je, že to kazí jen drobnosti, které ale mě jako uživatele po nějaké době prostě na*erou.
IkE Blaster
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení:    

Post by IkE Blaster »

Nechci ti odporovat, ale v jinem topicu nekdo psal, ze pismo v sms se meni "otacenim" kolecka, zkus to ;)
Jiří Hrma
šéfredaktor
šéfredaktor
Zařízení: ---

Post by Jiří Hrma »

Velikost písma se dá změnit v nabídne Start/Nastavení/Systém/Displej - Velikost textu. Diamond má akorát v posledních ROM nastavené o něco větší písmo, ale to není problém v této nabídce stáhnout na klasickou velikost. A pokud někoho rozčilují větší ikony ve Startu, tak to se dá zase nastavit na původní velikost v konfiguraci TouchFLO prostředí (opět Start/Nastavení/Systém). A kdyby někoho točily ještě velké ikony v Task manageru, tak ty jdou také zmenšit na klasické přímo v konfiguraci programu samotného (Ostatní-Malá velikost programů v Rychlé nabídce).

IkE Blaster: Velikost písma se otáčením kolečka (u SMS) opravdu nemění, tohle funguje jen při zoomování v Opera Mobile browseru a HTC Album (defaultně, xda-dev nabízí i další tweaky, které přidají podporu i do dalších aplikací.
N3o21
nováček
nováček

Post by N3o21 »

Aha :-D
Dobře... takže to už je OK... Jen defaultní písmo bylo zbytečně velké.
Popravdě, kolečko mě nenapadlo. Měl jsem za to, že funguje jen v opeře a prohlížeči obrázků.

Písmo v nabídkách se dá snad předělat přes MortScript (asi někde v registru, ale nenašel jsem to). Alespoň na Kaiseru se pomocí něj zvětšovalo.

Škrtám ze seznamu problémů.

Teď mě napadá... Proč není dotykovost displeje řešena stejně jako u toho kolečka kolem potvrzovátka? Ten spodní povrch kde je to kolečko se dá poškrábat hodně špatně!

Jinak... Stylusu bych se taky jentak nevzdával. Když můžu, pracuju s ním - je to pohodlnější.

EDIT: Tak nevím... Další příspěvek to zas popřel...
O těch nastaveních samozřejmě vím. Jenže i když jsem v nastavení displeje změnil písmo na menší, nijak se to neprojevilo... Musel jsem editovat registry.
Kulík
častý přispěvatel
častý přispěvatel

Post by Kulík »

Standa:
3,5 jack - obehraná písnička, pokud je pro tebe důležitý, jako pro auto kola :-D , pak hledáš kvalitní MP3jku a ne komunikátor, toto je naprosto nepodstatná věc

VGA/QVGA na 2,8" - prosím, všichni odborníci, kteří víte, že to je závada, položte si vedle sebe např. Cruise a Diamonda, pokud možno zapnuté :wink: a porovnejte kvalitu zobrazení a přestaňte plácat nesmysly o pouhé módnosti VGA.

Odolnost displeje mi nedělá žádné potíže, přestože nepoužívám ze zásady ochranné fólie A Diamond nosím v kapse. Chce to jen minimální ohleduplnost.

S velkým písmem v nabídkách si myslím poradí každý, je to věc WM 6.1.

Tlačítka na Diamondu jsou tak daleko od sebe, že si je rozhodně nespleteš :tlem: .

Diamond rozhodně ke špičce patří byť není dokonalý :wink: .

Kapu: mně GPS na Diamondu chodí bez problémů, chytá se i v místnosti (pro rejpaly, samozřejmě do určité vzdálenosti od okna :wink: ), v lese naprosto super - provozuji dogtracking, takže GPS v terénu docela používám :wink: . A samozřejmě, že Diamond je výborný i jako pracovní nástroj, to ovšem těžko hodnotí ti, kteří s ním nemají dlouhodobější zkušenost.
EDIT: zjišťoval jsem u kolegů, GPS všem chodí bez problémů, zřejmě tvůj známý měl smůlu na kus.
mp
přispěvatel
přispěvatel
Zařízení: BlackBerry Bold 9700

Post by mp »

Pro mě jako nezaujatého pozorovatele (Diamonda nemám) je hrozně legrační sledovat tyhle diskuze. Stejní lidé, stejné argumenty, pořád dokola... Tak si prostě toho Diamonda nekupujte a je to. Ale těch údajných "debilů", kteří se rozhodli jinak, je už po celém světě víc než milión - a i když nejsem žádný PPC profesor, něco mi říká, že firmu HTC bude mnohem víc bavit vyrábět Diamondy a podobná zařízení v miliónových sériích než hračky pro pár vyvolených, kterých se prodá padesát tisíc. Ono i o iPhonu můžeme říci mnoho nelichotivého, ale - ruku na srdce - nechtěli byste vlastnit firmu, která přijde na trh s telefonem, kterého se prodá několik miliónů (a to ještě většinou přes operátory)? Jak to souvisí s HTC? Pokud by HTC nepřišlo s Diamondem (nebo něčím podobným, co se lidem líbí), tak je jen otázkou času, kdy skončí.
Petrik
nováček
nováček

Post by Petrik »

Diamond je super, ale ja bohuzial musim cakat na HTC Vario IV :oops:

Inak HTC si to zasluzi, uz len preto, ze v mobilnych technologiach su mile pred konkurenciou.
Standa
smartmaniak
smartmaniak

Post by Standa »

Kulík:
3.5 jack - nehledám žádnou mp3 (mimochodem, i nekvalitní mp3 mají standardní jack 3.5), chci jen to, co u pda bylo donedávna normální a jediné rozumné. Můžeš mi vysvětlit, proč náhle výrobci přešli ze standardu na jack, který žádná normální sluchátka nemají? Cena, ani úspora místa jako důvod neobstojí.
OT: Já mám XDA Flame, a věř, že po stránce zvukové kvality se v naprosté pohodě vyrovná lepším přehrávačům mp3 (ano, trochu se chlubím 8-) :)). Podobný zvuk by myslím měly mít všechny komunikátory založené na čipu GoForce 5500. A proč by tyto komunikátory měly spešl čip na zvuk, když je u nich hudba nepodstatná věc?

VGA na 2.8" - nikde nepíšu, že je tato kombinace závada, jen má u tak malého displeje pouze estetický efekt (nic proti němu!). Proč o tom mluvím jako o "módě" jsem už psal, za tím si stojím a můžou zato jen příspěvky samotných uživatelů na fórech.

Tlačítka - pokud se dají pohodlně nahmatat a mačkat přes kapsu riflí, pak beru zpět vše, co jsem o nich řekl špatného :-)

Diamond je špička - pokud bereme aktuálně nabízený sortiment firmy HTC, pak ano, diamondová řada je špička.

mp:
Nikdo tu nikoho d*b*lem nenazval, nedělej zbytečně konflikty. S tím, co tu píšeš o prodejích jednotlivých modelů souhlasím, a už jsem to psal ve zkratce kdesi před tebou ;-). Velká pda jsou tu už hodně let, a nemyslím si, že by najednou kvůli jejich produkci firmy zanikaly.

Všem:
Nemám nic proti maličkým verzím pédéáček, jsem jen frustrován tím (jak jste si jistě všimli), že v poslední době téměř vymizela top třída komunikátorů a zůstala jen ta vyšší střední, toť vše.
Kulík
častý přispěvatel
častý přispěvatel

Post by Kulík »

3,5mm jack nechybí ani mě, ani spoustě dalších uživatelů, někteří, kterým chybí, si pořídili redukci a jsou spokojeni, někteří, kterým chybí si redukci nekoupili a nadávají. A samozřejmě, je to o úspoře místa, konkrétně u Diamondu si 3,5 mm jack vůbec nedovedu představit. Ale, jak už jsem psal, je to obehraná písnička a myslím, že to není skutečně závažná vada komunikátorů HTC, pokud existuje běžně dostupná redukce, není co řešit.

Funkčnost VGA je patrá kupříkladu u náhledu webu v Opeře, s VGA je spousta textu čitelná a umožňuje slušnou orientaci na stránce, v QVGA je to jen organizovaná změť bodů bez informace. Další příklad, méně důležité informace lze zobrazit menším, či tenčím fontem a přesto jsou výborně čitelné, fotografie v jemnějším rozlišení jsou nesrovnatelně lépe zobrazeny a VGA tak alespoň trochu kompenzuje malý počet barev např. u barevných přechodů a další a další příklady funkčnosti a ne pouhé estetičnosti VGA. Stále tvrdím, že nutná je zkušenost a ne teoretizování!

O velká PDA je čím dál menší zájem a o "miniPDA", jak píšeš, zájem roste, prostě lidé nechtějí s sebou tahat cihly.
Definuj, prosím, konkrétně top komunikátor, tak nějak se bojím, že to je jen o velikosti.
SBDer
přispěvatel
přispěvatel

Post by SBDer »

N3o21 wrote: To že plast je tvrdý ve smyslu že není pružný vím moc dobře. Ale není prostě odolný. Dotykovou vrstvu lze řešit hned několika způsoby. Například Apple ji á řešenou zajímavě - stačí dotyk, žádný tlak. Ale to má určitě patentované, takže to HTC použít nemůže.
Hloupost, hloupost, hloupost. Technolologie, kterou používá Apple u iPhone je naprosto běžná - podívej se na touchpad jakéhokoli notebooku. Jedná se o tzv. kapacitní technologii fungující na základě vodivosti lidského těla. Velkou výhodou je samozřejmě mechanická odolnost (proto "nepoškrabatelné sklíčko" u iPhone), protože zde není nutné vzájemné propojení dvou tenkých vrstev, tak jako u klasického rezistivního displeje. Jenže kapacitní displej lze ovládat jen a pouze prsty, proto se u WM přístrojů, jež se primárně ovládají stylusem, nepoužívá. Na jakémkoli notebooku si můžeš ověřit, že nekecám - touchpad na nic jiného než prst (nebo dlaň) nezareaguje.
Lukáš Mano
smartguru
smartguru
Zařízení: iP4, HTC Desire

Post by Lukáš Mano »

Dost OT, věnujte se tématu!!!
mp
přispěvatel
přispěvatel
Zařízení: BlackBerry Bold 9700

Post by mp »

Standa wrote:mp:
Nikdo tu nikoho d*b*lem nenazval, nedělej zbytečně konflikty. S tím, co tu píšeš o prodejích jednotlivých modelů souhlasím, a už jsem to psal ve zkratce kdesi před tebou ;-). Velká pda jsou tu už hodně let, a nemyslím si, že by najednou kvůli jejich produkci firmy zanikaly.
Nehodlal jsem vyvolávat žádné konflikty, dokonce jsem nereagoval ani tak na tvé příspěvky, jako spíš na tvé předřečníky. Jakmile se hovoří o PDA tohoto typu, používají se tady výrazy jako "s..t" apod., takže jsem prostě chtěl upozornit, že existuje už více než 1 milión lidí, kteří mají poněkud jiný názor.
Druhá věc: ano, velká pda jsou zde už mnoho let, ale taky existuje věc, která se jmenuje odborně konkurence, a ta mj. nutí všechny výrobce ke snižování nákladů... jinak prostě nepřežijí. Náklady jsou nejnižší, když jsou pda (nebo cokoliv jiného) vyráběny ve velkých sériích. A aby byla série dostatečně velká, musí to které zařízení oslovit co největší okruh zákazníků, ne pouze pár vyvolených. Když se takový model podaří, firmě se daří dobře a může si pak dovolit vyrábět něco pro fajnšmekry. Pokud takový model firma nemá, nemusí to vůbec ustát, protože malé série drahých zařízení jí neuživí. Tak konec teorie, pojďme k praxi: Motorola, jeden z největších výrobců mobilů na světě, má velké problémy. Proč? Protože od "žiletky" se jí nepodařil žádný další trhák. Totéž platí pro SE. Jsou firmy, které tu konkurenci prostě neustály a kde jsou dnes? Sagem, Philips, Siemens, Benq.... Abych to uzavřel, HTC to dělá dobře a celá Touch série je velký úspěch, korunovaný Diamondem. Pokud budou další takové Diamondy, možná se dočkáš nějakého dalšího "Uniho" (který byl bez pochyby výjimečný, ale těžko označitelný za masovku) - a to by bylo fajn. Pokud masovky, mohlo by také HTC dopadnout jako třeba Asus, který raději odpíská celou novou sérii PDA, protože ví, že by se neprodávala. Konec zamyšlení, howgh :tlem:
Standa
smartmaniak
smartmaniak

Post by Standa »

Kulík: Dobře, souhlasím - nutná je zkušenost a ne teoretizování. Už se nehádám.
Aby se ukončil OT, s ostatním přecházím zde:
http://smartmania.cz/forum/viewtopic.ph ... 5&start=15
Post Reply

Return to “Windows Mobile 6/6.1/6.5/6.5.x”