Detaily o chystaném E-Tenu M810 s GPS a 500MHz CPU

Diskuze o operačním systému Windows Mobile 6/6.1/6.5 a dalších vývojových větvích (6.5.x)
Jiří Hrma
šéfredaktor
šéfredaktor
Zařízení: ---

Detaily o chystaném E-Tenu M810 s GPS a 500MHz CPU

Post by Jiří Hrma »

I když se u nás ještě ani E-Ten glofiish M800 neprodává, výrobce už pečlivě pracuje na jeho nástupci s označením M810. Ten nabídne operační systém Windows Mobile 6 Professional, QVGA displej s úhlopříčkou 2.8", GPS, 500MHz procesor od Samsungu, podporu sítí třetí generace, GPS, Wi-Fi 802.11b/g i 2MPx fotoaparát. Všechny tyto parametry zní velice lákavě, ale bohužel, i zde se kvůli omezením chipsetu dočkáme pouze 64 MB RAM (256 MB ROM).

Image

V recenzi E-Tena X800 a M800 jsem kritizoval právě nedostatek RAM, výrobce se ale nepoučil. Přesto se v následujících měsících nového glofiishe se 128 MB RAM dočkáme, konkrétně půjde o model V900, ten však není vybaven hardwarovou klávesnicí.

Tip: Podívejte se na srovnání hardwarových parametrů modelů M800 a M810 na serveru PDAdb.net.
Již brzy se můžete těšit na článek o E-Tenu X650, který již týden testuji.

Aktualizováno: Omlouvám se za chybu, M810 má skutečně QVGA a nikoliv VGA displej, jak jsem původně uváděl.
Kamil Pulicar
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: Lumia

Post by Kamil Pulicar »

Podle mě neni problém s 64 RAM, ale s tím jak ji systém využívá. Je plno zařízení co mají 64 RAM a fungují dobře, bohužel e-teny mezi ně nepatří.

Jinak novinka vypadá zajímavě, ale budou na ní zůstávat otisky prstů.
MgX
častý přispěvatel
častý přispěvatel

Post by MgX »

Ahoj všem,

mě by jen zajímalo, o kolik dražší by bylo (skoro) stejné zařízení, jenž by mohlo disponovat 128MB RAM?
O kolik by byly větší výrobní náklady? To přece nemůže být až taková katastrofa, aby se to výrazně projevilo do prodejní ceny :roll:
Kamil Pulicar
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: Lumia

Post by Kamil Pulicar »

Bohužel procesor od Samsungu co je v e-tenech neumí 128 RAM.
V tom je ten problém.
RDT
VIP
VIP
Zařízení: HTC HD7, Sony Vaio UX380N (100GB) a P92KS

Post by RDT »

No právě, tento chipset to prostě nepodporuje, i kdyby výrobce chtěl. Věřím tomu, že výhody a nevýhody pečlivě zvažovali a prostě se jim nakonec vyplatilo použít úsprnější, starší a levnější chipset na úkor toho, že smějí využít jen 64 MB RAM.
Pantani
můj třetí příspěvek
můj třetí příspěvek

Neprodejné

Post by Pantani »

Soudím, že to bude další neprodejný kousek degradovaný 64 MB RAM a 2.8" VGA displejem, který ono zařízení díky pomalosti grafiky odsoudí téměř k nepoužitelnosti. PROČ DÁVAJ VGA NA 2.8"??? Nepochopím.
Tomáš Kubec
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: Lenovo P780

Post by Tomáš Kubec »

Pánové nechápu co zde řešíte, M810 má QVGA.

Je to přímo z datashetu, kterej jsem dostal o E-TEN corp. Je to kuli tomu, že končí prodej M700 a potřbijí prodávat něco s QVGA.
Jiří Hrma
šéfredaktor
šéfredaktor
Zařízení: ---

Post by Jiří Hrma »

Tome diky za opravu, ja jsem ty parametry M810 bral z pdadb.net, kde uvadeji VGA. V tom linku co si sem daval se pise o QVGA. Jak pises ty - SVGA, to je 800×600 (SuperVGA), to asi neni spravne ne?
Tomáš Kubec
smartmaniak
smartmaniak

Post by Tomáš Kubec »

Hele už se mi to tento týden týden stalo asi 2x "SVGA a QVGA". Řeším už týden jednu aplikaci pro jednu společnost, je to pro jedno zařízení, které běží v SVGA. Nějak mi to trčí v hlavě :-D
Hemmer
přispěvatel
přispěvatel

Post by Hemmer »

tak se nehadejte
Attachments
01.jpg
01.jpg (19.69 KiB) Viewed 7901 times
Tomáš Kubec
smartmaniak
smartmaniak

Post by Tomáš Kubec »

pro Hemmer: jsi to asi trošku nepochopil :-)
landov
přispěvatel
přispěvatel
Zařízení: HTC Cruise I

Post by landov »

No...ci je to QVGA alebo VGA, 64MB RAM +GPS+multitasking+telefonicky hovor je na dnesnu dobu a na nove zariadenia zalostne malo. Kto raz okusi 128MB, tak vie o com to je :-)
Tomáš Kubec
smartmaniak
smartmaniak

Post by Tomáš Kubec »

To rozhodně není pravda. Pokud je dobře oděná ROMka, tak 64 MB RAM a QVGA je naprosto v pohodě. Mám tu na stole asi deset zařízení s 64MB ROM a SVGA displejem. Všechny zařízení mají odladěnou ROM a s kombinací úkonů o kterých píšeš nemají problém. Mám tu i 2 zařízení s 128MB RAM, tak to rozhodně můžu posoudit. V každém případě je 128MB RAM lepší, ale u přístroje s QVGA to není rozhodně rozhodující parametr k nákupu.
Hondzig
nováček
nováček

Post by Hondzig »

jen OT - ještě by to chtělo upravit odkaz na mobilmanii - je tam pořád ještě napsáno VGA... :smt102
MgX
častý přispěvatel
častý přispěvatel

Post by MgX »

kapu wrote:Bohužel procesor od Samsungu co je v e-tenech neumí 128 RAM.
V tom je ten problém.
To jsem pochopil z probíhající diskuze. Přesto díky.

Právě proto jsem psal ....skoro stejné.....

Výrobce by měl zvážit, zda mu ,,standardní" výbava nemůže znechutit klientelu. Zvlášť, když (jak uvádíte i na tomto fóru) mají E-TENy problémy s využitím RAM.

Ospen

Vyznáš se v tom, to je jasné. Máš přehled a zcela určitě i pravdu....Jenže běžný user nebude hledat, zda je odladěná ROM a zda mu bude tedy stačit 64MB. Běžný user si řekne 128MB stačí určitě na všechno (teoreticky, a to i když bude ROM ,,neodladěná")

Tzn. otázka je, zda by takové zařízení bylo o hodně dražší (nový HW, co zvládne komunikaci s 128MB RAM + 128MB RAM)

Je to IMHO určitý reklamní tah, ba co víc, E-TEN by si takto mohl smazat pověst špatného ,,hospodáře" s pamětí.

BTW: ono je to trochu podobné i se SW na PC. Jsou programy, které by k běhu za stejných podmínek (kvalita grafického zpracování, rychlost aplikace atp.) mohly být méně ,,rozežranější" .... jenže se na to kašle...chceš to využívat - kup si nový HW.
Tomáš Kubec
smartmaniak
smartmaniak

Post by Tomáš Kubec »

Nejde o to jestli by bylo zařízení ze 128MB, nebylo. 64MB čip je momentálně dražší než 128MB paměťoví čip. E-Ten se jen potřebuje zbavit starších čipsetů a procesorů, které nedokáží adresovat adresovat víc než 64MB RAM. A prostě vyhodit se jim to nevyplatí.

Do nedávna bylo všude používáno 64MB RAM a nikomu to nevadilo. HTC přišlo na to, že 128 MB by mohlo hnout trochu trhem a už zákazníkům valí zařízení s 128MB RAM. Opravdu povedený obchodní tah. Uživatelé rychle zatracují své miláčky s 64MB RAM a honem kupují nové s 128MB. Tohle je hlavně obchod :-)
MgX
častý přispěvatel
častý přispěvatel

Post by MgX »

Díky za vysvětlení.

Tak potom samozřejmě. Pakliže je na skladě ,,hafomilion" starších CPU apod., nabízí se ,,NERUDOVSKÉ" kam s tím? :-)

Tah HTC byl tedy dobrým a povedeným krokem a obchodním tahem. Jde o to, co bude s těmi, kteří se nevydají podobnou cestou, a to co nejdříve, zvláště pak jestliže všichni vědí, že jejich zařízení špatně využívají i ,,běžnou porci" RAM.

Ještě jednou díky za Tvůj příspěvek.
Tomáš Kubec
smartmaniak
smartmaniak

Post by Tomáš Kubec »

Ano přesně tak, HTC se to povedlo.
lubo1
nováček
nováček

Post by lubo1 »

muzu se pls zeptat,jak se da odladit RAMka?asi je to tady mimo misu,ale zajima me,jestli to je neco,co muze udelat normalni koncovy uzivatel,nebo to je jen zpusob vyuziti ramky nastaveny vyrobcem..dik
Tomáš Kubec
smartmaniak
smartmaniak

Post by Tomáš Kubec »

odladěná ROM, ne RAM.
ale u RAM můžeš třeba změnit pagepool.
Post Reply

Return to “Windows Mobile 6/6.1/6.5/6.5.x”