Lumia 950 & 950 XL: Všeobecná diskuze

Diskuze o prvních smartphonech s Windows 10 Mobile…
Mich77
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel
Zařízení: Lumia 950 XL DS, LG G6 DS 64GB quad DAC

Post by Mich77 »

Marty04 wrote:No, tak to jsem zase na vážkách. Prostě denodenně měním rozhodnutí, do kterého modelu jít. Trochu mě u menší 950 trápí, že displej je s virtuálními tlačítky menší než u mé dosavadní 830 a u 950XL se mi víc líbí design kamery. Jinak vede 950 v rámci velikosti a klasickým rozmístěním tlačítek a taky tím, že její kryt nevrže tolik jako XL.
Tlačítka do rozhodování neber v potaz. Rychle si na to rozložení u XL zvykneš. Nejlépe si je vyzkoušej. Jestli umíš anglicky, tak tady je dobré video https://youtu.be/4eLLu7ywWlI
davies
nováček
nováček
Zařízení: Nokia N8

Post by davies »

Milí pánové, dovolím si malý obecný dotaz před koupí:
Jsem jedním z posledních mohykánů s Nokií N8, tudíž Symbianem. Přišel čas na změnu a jelikož nejsem ovlivněn žádným ze tří současných OS, mraky aplikací nepotřebuji a nechtěl bych si pohoršit s foťákem (což podstatně zužuje výběr), pošilhávám po 950 (resp. jsem již téměř rozhodnut).
Chtěl bych se jen optati zkušenějších:
1.) O kladech WM vím mnohé, je naopak něco, co Symbian umí a WM ne, abych nebyl překvapen nemile? Zatím jsem přišel na dvě věci - doručenky bez jména, což asi přežiju a v Mapách nemožnost zadání trasy z jiného než aktuálního místa (což nechápu, ale třeba to jde nějak obejít, nevím). Je ještě něco, co by mi mohlo radostný přechod k lepším zítřkům u WM ztrpknout? (restarty nepočítám :)
2.) Velikost 950 vs xl zde byla probírána i na této straně a vím, že je to subjektivní záležitost. Osobně myslím, že pro mne přechod z o dost menší N8 bude i tak dost šok, tak se do větší xl nehrnu (navíc akce s DD už je fuč), jen se chci zeptat: filmy nesleduju, jen hodně často používám hud. přehrávač a youtube kvůli zvuku, ne obrazu (jsem muzikant) a samozřejmě uvítám jemný posun v dlouhé skladbě dopředu či dozadu - hrál by pro velikost posuvníku a tudíž jemnost posunu nějakou roli větší displej u xl nebo je to zanedbatelný rozdíl?
3.) Lbí se mi výše zmíněná akce u eshopu TS a stejně jsem chtěl Mozo kryt, jen je tam háček, že jej dávají pouze k DS verzi. Druhou sim nemám a mít nebudu, jde její použití zakázat, aby mne to furt neštvalo na displeji jako u jiných modelů? Nebo je i jiný důvod proč raději zvolit single sim a Mozo kryt koupit jinde (kromě toho, že jsem chtěl béžovej, kterej nemaj na skladě)?
Moc děkuju za případné reakce!
Marty04
smartguru
smartguru
Zařízení: Nokia 8

Post by Marty04 »

Mich77 wrote:
Marty04 wrote:No, tak to jsem zase na vážkách. Prostě denodenně měním rozhodnutí, do kterého modelu jít. Trochu mě u menší 950 trápí, že displej je s virtuálními tlačítky menší než u mé dosavadní 830 a u 950XL se mi víc líbí design kamery. Jinak vede 950 v rámci velikosti a klasickým rozmístěním tlačítek a taky tím, že její kryt nevrže tolik jako XL.
Tlačítka do rozhodování neber v potaz. Rychle si na to rozložení u XL zvykneš. Nejlépe si je vyzkoušej. Jestli umíš anglicky, tak tady je dobré video https://youtu.be/4eLLu7ywWlI
No já už zkoušel a zvykl bych si a XL do ruky pojmu, jelikož mám velké pracky, ale i tak je mi přijemnější na držení ta menší. Známej má LG G4 a to je o něco větší než má 830 a nejsem si jistej, jestli bych chtěl u sebe neustále nosit něco ještě o fous většího. Je to holt zapeklitá situace a to video mi vůbec nepomohlo. :lol:
Radek Jahoda
smartguru
smartguru
Zařízení: Lumia 950

Post by Radek Jahoda »

@Davies
1)kde jsi slyšel že v mapách nejde použít jiné místo než aktuální lokace? Ono to totiž bez problémů jde, jen je jako defaultní nastavena ta lokace, stačí kliknout do políčka a napsat jakoukoliv adresu.
Ano bohužel doručenky jsou bez jména a nejsou spárovány se zaslanou zprávou. Je to prostě samostatná konverzace ty doručenky. Snad to MS v budoucnu opraví, feedbacku na to mají dost.
2) 950 nebo XL kdvůli těm tlačítkům je zanedbatelný rozdíl, nebo jestli je pro tebe jeden či dva pixely tak velký rozdíl to netuším. Navíc záleží na tom jakou velikost zobrazení si vybereš. já si na 950 změnil na 350% protože to defaultní mi připadalo obludně veliké.
3) já mám single sim a to právě proto že jsem neplánoval a ani neplánuju používat 2 simky. A jsem asi spelý protože u TS vidím aktuálně jen Lumiamánii a to že přineseš starý mobil a dostaneš 1500 slevu na jakoukoliv 950/XL klidně i single verzi.
Mich77
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel

Post by Mich77 »

Jenže k dualsim navíc dostaneš černý kožený Mozo kryt. A musím potvrdit, že se pak úplně změní vzhled i pocit z telefonu. Ale ikona druhé sim opravdu zrušit nejde. Jinde v telefonu ale nic neotravuje. Já naopak dualsim potřeboval,tak jsem to naštěstí nemusel řešit.
szoustal
přispěvatel
přispěvatel
Zařízení: Mate 10 Pro, Samsung S8, Lumia 950 Black,

Post by szoustal »

Tak můžeš si ikony sloučit do jedné, jak u telefonu, tak u zpráv.
kuprt
nováček
nováček
Zařízení: N8/L920/L1020/ aktualně L950

Post by kuprt »

Používáte někdo na 950ce ochrané tvrzené sklo? Jaké máte zkušenosti... Mám již druhé, po Fixaru teď screenshield. Fixar zhoršoval reakce na dotyk. Screenshield je na to lepší ale u obou se mi po dvouch týdnech začalo postupně odlupovat. Od rohů se jakoby pod sklo dostává vzduch a šíříse. Zajímavé, že samotný okraj skla stále doléhá cca necelý 1mm. Máte někdo podobnou zkušenost, nevíte čím by to mohlo být?
hravec-x
smartguru
smartguru
Zařízení: Lumia 950XL, Band 2, Surface Pro 4

Post by hravec-x »

u Lumií obecně netřeba, už se tu o tom psalo
ijon
častý přispěvatel
častý přispěvatel
Zařízení: Lumia 950 SS VF

Post by ijon »

Mám na 950 asi měsíc Screenshield. Malinko nedoléhá v pravém růžku kolem červené diody, jinak OK. Možná bych viděl problém v nedostatečném odmaštění před aplikací, fakt je, že jsem displej drbal vcelku důkladně.
davies
nováček
nováček
Zařízení: Nokia N8

Post by davies »

Radek Jahoda, zsoustal, Mich77 - Díky za odpovědi!
RJ 1.) ad mapy - moje chyba - v dávné recenzi na mobilmanii na Lumii 925 kritizovali, že neumí průjezdní body, což Symbian uměl a má skleróza to po dvou letech vyhodnotila jako že neumí ani libovolný nástupní bod
2.) OK - díky, skvěle, jdu do 950
3.) Mich77 už odpověděl, mají tam ještě jednu akci, ale ta je trochu ukrytá a člověk ji najde teprve u jednotlivých modelů 950 DS (u single verze ani xl není nic)
Díky všem!
szoustal
přispěvatel
přispěvatel
Zařízení: Mate 10 Pro, Samsung S8, Lumia 950 Black,

Post by szoustal »

Tak dneska mi přišel kryt MOZO v hnědé kůži a vypadá to fakt dobře :-). Sklo na displej mám FIXED od Recall a taky jsem velice spokojený. Má výřez i na kameru pro Hello a drží jak " přilepená " :-)
Marty04
smartguru
smartguru

Post by Marty04 »

Tak jsem si byl dnes osahat obě 950ky do Space a asi mám jasno. 950 se mi naživo líbí asi opravdu víc a navíc působí lépe zpracovaná. U 950 XL mě zarazily ostré hrany displeje a pak taky přechod zadního krytu k bokům, to opravdu řeže do ruky. A nakonec ani design kamery není tak hezký ve skutečnosti oproti 830. Takže snad je to definitivní, pokud ty vystavené nebyly jen nějaké nepovedené makety. :D
Mich77
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel

Post by Mich77 »

Ne, makety to nebyly, ty pocity jsi vystihl přesně.
ManT
deaktivovaný účet
deaktivovaný účet
Zařízení: ---

Post by ManT »

550 má přechod zadního krytu k bokum také ostřejší a někoho může řezat do ruky, ale mě osobně to nijak nevadí.
Marty04
smartguru
smartguru

Post by Marty04 »

Mich77 wrote:Ne, makety to nebyly, ty pocity jsi vystihl přesně.
Se divím, že ani v recenzích se o těch ostrých hranách zad XL nikdo nezmiňuje. Všude čtu jen o zaoblení, co zlepšuje úchop.
imperator
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: Iphone 7 Plus 128 GB Silver

Post by imperator »

nevedel som kam to dat tak to dam sem...

Pureview funguje tak ze vam napr z 19 alebo 16 mpix urobi 8 alebo 5 mpix foto.
Potom je moznost mierne "bezstratovo" zoomnut foto na telefone - ale to iba vtedy ak si telefon tu 16 alebo 19 mpix foto necha ? alebo o com to je

a otazka cislo 2 - viacm mpix urobi to ze mam "vacsi zaber" - a ak by som mal rovnake optiky ale na jednej fotil v 16 mpix a v druhej len na 3 mpix - tak keby som vyrezal tych 3 mpix ten stred z 16 mpix fotky mal by som mat pravdepodobne uplne rovnaku foto... ale co mi nesedi je - ze pokial nieco odfotim a ma to 8 mpix - a potom pojdem trosku blizsie s 20 mpix fotakom to znamena ze ta ista scena je fotena (nie vacsia pretoze som isiel blizsie ale je na nej napr rovnaky pocet aut alebo tak) tak znamena ze tam mam viac px na obrazok - takze aj ked ju spatne zmensim na 8 mpix tak to bude ostrejsie... skusil som si to doma

http://s23.postimg.org/tfari1hiz/Sn_mka.png" onclick="window.open(this.href);return false;

nalavo je cca 5 mpix v strede orezane na fullhd ale fotene z dialky a druhe je tiez 5 mpix fotene z blizka a zmensene na fullhd - to znamena ze prvy obrazok ma pixely tak ako ich dostal...a druhy ich ma "zhutnene" z viac mpix... a rozdiel je v ostrosti... tomu chapem

preco potom niekto hovori ze na mpix nezalezi - ked tym ze pridem k objektu blizsie tak tam proste dostanem viac bodov nez napr iphone s 12mpix z toho by malo vyplvyvat ze nikdy taku ostru fotku nebude mat

a dalej preco sa hovori ze ked si na lumii zoomujem tak je to bezstratovy zoom - ked vlastne to priblizenie je na takej urovni ako pixely boli zosnimane - to znamena ze tam strana je a je to normalne zoomovanie 19 mpix fotky alebo nie ?
kuprt
nováček
nováček
Zařízení: N8/L920/L1020/ aktualně L950

Post by kuprt »

950ka už nemá slučování pixelů. Teda jestli se nepletu. U 1020 při slučování byla jak 5Mpix fotka tak i originál a z originálu šlo udělat i jakoby beztrátový výřez. Ale ta 5mpix byla ostřejší. Na 4K televizi je ale 5 málo a 950ka dělá i bez tohoto zlepšováku možná i kvalitnější fotky v plném rozlišení. Pureview je zavádějící. Pod to spadá i optická stabilizace atd.
imperator
smartmaniak
smartmaniak

Post by imperator »

Pokial viem tak 950 a 930 ma 8mpix z tych 16mpix resp 19 poda pomeru
veigy
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: OnePlus 5 + Gear Fit 2

Re: Lumia 950 & 950 XL: Všeobecná diskuze

Post by veigy »

Přesně tak, L930 dělá něco kolem 5mpix, takže slučováni pixelů má :)
imperator
smartmaniak
smartmaniak

Post by imperator »

tym som chcel len povedat dolezitu vec... ak vyfotim scenu v 5 mpix... a tu istu scenu (napr ze sa priblizim blizsie) v 19 mpix a nasledne zmensim na 5 mpix tak ta foto je nebe a dudy ostrejsia atd... takze pixely zavazia a nie ze nie... ak mam ale uplne rovnaku optiku a len viac mpix... napr v iphone... a fotim z rovnakej vzdialenosti tak ten vyrez 8mpix z 12mpix je takmer rovnaky...ak by som ale isiel opat blizsie zachytil rovnaku scenu a zmensil na 8mpix tak ip6s by ponukol ostrejsiu snimku...

a druha vec je...ak si nastavim ze chcem fotit do 8 mpix - tak v telefone sa uz povodna fotka neuchovava vsak ? cize ziaden vyrez z vacsej robit nemozem mam uz len akoby realnejsie lepsie pouzitelne 8mpixelovky...

a dalsia otazka k 950tkam...ak zapnem hello - mozem ho nastavit tak ako pin aby ho ziadalo az po pol hodine neaktivity napr ? alebo ho ziada tak ako otlacok pri kazdom odblokovani telefonu ?

inak odporucam kanal tohto chlapika... dobre videjka ma

https://www.youtube.com/channel/UCXAuK9 ... HxQ/videos" onclick="window.open(this.href);return false;

porovnanie WP8.1 a WM10 .71 na 930tke
https://www.youtube.com/watch?v=kHSbivxxMHQ" onclick="window.open(this.href);return false;

a rozdiel v rychlosti pred a po upgrade firmveru (hint : predtym bola 950 rychlejsia ako XL - takze vidno ako firmware zavazi)

https://www.youtube.com/watch?v=1BBVII7IHgs" onclick="window.open(this.href);return false; - po upgrade
https://www.youtube.com/watch?v=q-8hqLkqK7U" onclick="window.open(this.href);return false; - pred upgrade
Post Reply

Return to “Microsoft Lumia 950 & 950 XL”