Windows 10 Mobile: Release preview

Všeobecná diskuze o nové verzi operačního systému Windows 10 Mobile
hotovyrado

Windows 10 Mobile Technical Preview

Post by hotovyrado »

Po dvou dnech se s L920 vracím zpět na Denim.... Některé mnou placené aplikace (Simple Calendar, Week View) se tváří jako trial, nejde si zvolit vlastní tóny a melodie a ještě něco... už si nevzpomínám.... Furt to není ono.... Kdyby byla v Denimu možnost průhledných dlaždic s menšími mezerami jako u W10 (a pod nimi fotku) a Dialer s vyhledáváním přes klávesnici - obojí jako ve W10M - tak nemám vůbec důvod přecházet :-)
Krayzie
smartguru
smartguru
Zařízení: Lumia 950, iPhone SE

Post by Krayzie »

Ako je to s konzistentnostou UI/UX v poslednom builde? Uz sa MS rozhybal a postupne fixuje, alebo na to z vysoka dlabe? Napr. nasledovny preslap je pre mna nepochopitelny!!!
W10M.png
(32.6 KiB) Downloaded 354 times
elka_cz
častý přispěvatel
častý přispěvatel
Zařízení: iPhone 6S 64 GB

Post by elka_cz »

Je to ještě děsivější. Škoda, že jsem smazal screenshoty indexu z kontaktů a aplikací.
Daniel Fibikar
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: Microsoft Lumia 950

Post by Daniel Fibikar »

Je to pořád stejné, neočekávám, že by se číselník a lidé měli nějak měnit.
Krayzie
smartguru
smartguru

Post by Krayzie »

Tak v tom pripade sa im na celu L950 mozem akurat vys...
Martin.K
nováček
nováček
Zařízení: Lumia 950 XL, Lenovo ThinkPad 10

Post by Martin.K »

Jsem velký fanda W10M, ale pravda je, že když jsem musel kvůli nefunkčnímu upgrade 10536.1003/1004 dělat "odbočku" na W8.1, plynulost a svížnost byla někde úplně jinde. Uznávám, že moje L920 není výkřik moderny, ale jsou i horší kusy železa.
Krayzie
smartguru
smartguru

Post by Krayzie »

Ja povazujem konzistenciu UI/UX za minimalne tak dolezitu ako je stabilita/plynulost a to co predvadza MS pri W10 a W10M, co sa konzistentnosti UI/UX tyka, to proste nema obdobu. Ked som minule nieco mame nastavoval na droide (nejake Lenovo), tak mi uz aj Android UI pride konzistenejsie, a to je co povedat). Osobne radsej ozeliem funkcie, ako design UI/plynulost/stabilita, zlate WP7.X.
Ked prisli prve 2 buildy W10M, tak som si povedal, OK, pracuju na funkcnosti, design budu riesit neskor (ked konecne najdu nejaku viziu), ale ani vo sne by ma nenapadlo, ze to UI je finalne. Viem, ze nadej umiera posledna, ale tu uz prestavam verit, ze sa nieco zmeni a nemienim to (zatial) akceptovat.
Daniel Fibikar
smartmaniak
smartmaniak

Post by Daniel Fibikar »

UI určitě finální není, to se potvrzuje na aktualizacích univerzálních aplikací, nicméně osobně nevidím žádný problém v aplikaci lidé a číselníku. Kromě toho, že na vrchní ovládací prvek používají dva styly, jeden je tabulkový a jeden klasický pivot textový. Jinak jsou ovládací prvky na spodní straně, což je konzistentní. Možná se dotkne nějaká úprava těchto aplikací, ovšem nevidím v tom žádný problém. Hlavní je, že se přesunuly v aplikacích ovládací prvky opět dolu, to mi osobně vyhovuje.
Krayzie
smartguru
smartguru

Post by Krayzie »

Ziadny problem?
- 2 uplne rozdielne nadesignovane horne ovladacie prvky (tab/pivot), naco?, bud pouzivam jeden alebo druhy
- 2 inak nadesignovane spodne listy, subjektivne krajsia v appke ludia
- v jednom lupa na vyhladavanie, v druhom priamo search box, WTF? subjektivne by som v ramci celeho systemu preferoval lupu v spodnej liste (ked sa uz nevyuziva ta HW lupa)

Toto su zasadne veci, ktore musia byt min. v ramci systemovych aplikacii konzistentne.
elka_cz
častý přispěvatel
častý přispěvatel
Zařízení: iPhone 6S 64 GB

Post by elka_cz »

Maxxz, bavím se :-) To je jako by vyšel iOS 7, kde by část byla v novém designu a část v designu iOS 6 :-)
Daniel Fibikar
smartmaniak
smartmaniak

Post by Daniel Fibikar »

elka_cz: Ale to je hloupost. V designovém jazyce pro Windows 10 jsou oba prvky.

Krayzie:
- oba ovládací prvky jsou v designovém jazyce Windows 10 pro vývojáře. Tabulkový prvek v číselníku dává smysl, protože zobrazuje více informací, tedy ikonu + text. Výstižnější než klasický textový pivot navigační prvek, na první pohled.
- Myslíš tím, že jedna lišta má černé a druhá šedé pozadí? Jiný rozdíl tam není.
- Search box v aplikace lidé dává smysl, protože tam jej chci mít pořád na očích a nejspíš jej využiju častěji, protože mám randál kontaktů. V číselníku hledám pomocí predikce z číselníku a nebo historie, která zobrazí až 7 kontaktů na jedné obrazovce, kterým jsem v nedávnu volal, search box by zde nedával smysl.

Osobně v tom nevidím problém, můj názor. Všechno nemůže vždycky vypadat stejně, stejně tak aplikace třetích stran nevypadají a nebudou nikdy vypadat jednotně se systémem.

EDIT: A ještě dodám, že si samozřejmě nemyslím, že toto je úplně finální UI, ještě tam lehké úpravy budou.
veigy
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: OnePlus 5 + Gear Fit 2

Post by veigy »

Tak se taky připojuji do klubu WP8.1.... po skoro dvou měsících na produkční verzi, abych si trošku spravil chuť a mohl porovnat trošku stav W10M vzhledem k předchůdci... ale sem si více než jistý, že až vyjde nový build, tak to stejně nevydržím :D
Ziegelfeld
přispěvatel
přispěvatel
Zařízení: NOKIA Lumia 930

Re: Windows 10 Mobile Technical Preview

Post by Ziegelfeld »

Stáva sa niekomu L930 ze nevie zlozit hovor lebo sa mu nerosvieti displej ked da mobil od ucha? HR som nerobil.
p.a.Ť.o
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: iPhone 6S Silver, Galaxy S20+

Post by p.a.Ť.o »

Tak jsem to znovu nahodil :-D Trochu mě potrápilo přidání swype klávesnice, resp. stažení českého slovníku, ale teď už je vše, jak má.

Každopádně mám dotaz- když mám zhaslý mobil, a přijde mi sms, displej se rozsvítí. Je to možné někde deaktivovat? (zobrazení notifikací mám v zamčeném stavu displeje vyplé).
Krayzie
smartguru
smartguru

Post by Krayzie »

maxxz wrote:V designovém jazyce pro Windows 10 jsou oba prvky.
Ako hovorim, problem W10(M) je, ze nema ziadnu koncepciu/viziu. Naco su k dispozicii oba prvky, ked oba poskytuju tu istu funkcionalitu len v inom kabate? (a subjektivne su oba prvky nadesignovane otrasne)
maxxz wrote:- oba ovládací prvky jsou v designovém jazyce Windows 10 pro vývojáře. Tabulkový prvek v číselníku dává smysl, protože zobrazuje více informací, tedy ikonu + text. Výstižnější než klasický textový pivot navigační prvek, na první pohled.
Sorry, ale nevidim v tom ziadny zmysel. Bud dam text+ikonu vsade alebo dam vsade iba text. Na kieho oneho to rozlisovat?
maxxz wrote:- Myslíš tím, že jedna lišta má černé a druhá šedé pozadí? Jiný rozdíl tam není.
Ano, preco ma jedna spodna lista ine pozadie ako druha? Aky zmysel to ma? Na co je to dobre?
maxxz wrote:- Search box v aplikace lidé dává smysl, protože tam jej chci mít pořád na očích a nejspíš jej využiju častěji, protože mám randál kontaktů. V číselníku hledám pomocí predikce z číselníku a nebo historie, která zobrazí až 7 kontaktů na jedné obrazovce, kterým jsem v nedávnu volal, search box by zde nedával smysl.
Neviem ako je to aplikovane, ale pokial nie je hned po otvoreni aplikacie ludia aktivny searchbox a zobrazena klavesnica, tak je uplne jedno, ci je search box zobrazeny stale alebo az po aktivovani hladania tapnutim na lupu. A subjektivne mi pride krajsie zobrazovat searchbox az po tapnuti na lupu. Cize zasa, 2 moznosti, uplne zbytocne, co len kazia UI konzistenciu OS.
maxxz wrote:Osobně v tom nevidím problém, můj názor. Všechno nemůže vždycky vypadat stejně, stejně tak aplikace třetích stran nevypadají a nebudou nikdy vypadat jednotně se systémem.
Omyl, spomen si na WP7, vsetko by minimalne u systemovych aplikacii malo vyzerat rovnako (rovnaky design, rovnake prvky, rovnake ovladanie).
Daniel Fibikar
smartmaniak
smartmaniak

Post by Daniel Fibikar »

Ako hovorim, problem W10(M) je, ze nema ziadnu koncepciu/viziu. Naco su k dispozicii oba prvky, ked oba poskytuju tu istu funkcionalitu len v inom kabate? (a subjektivne su oba prvky nadesignovane otrasne)
Koncept a vizi naopak mají, design musí být vysoce přizpůsobivý pro každý typ obrazovky, ano nese to sebou jisté ústupky a nebude to sedět každému, to ovšem neznamená, že nemají W10 koncept nebo vizi.
Sorry, ale nevidim v tom ziadny zmysel. Bud dam text+ikonu vsade alebo dam vsade iba text. Na kieho oneho to rozlisovat?
Některé aplikace potřebují zdůraznění text+ikonu pro okamžitý přehled, jiné nikoliv a uspoří tím místo, nic špatného na tom nevidím.
Ano, preco ma jedna spodna lista ine pozadie ako druha? Aky zmysel to ma? Na co je to dobre?
To je jedna z věcí, kterou ještě určitě doladí, sám jsem psal, že ještě drobné úpravy proběhnou, není to finální.
Neviem ako je to aplikovane, ale pokial nie je hned po otvoreni aplikacie ludia aktivny searchbox a zobrazena klavesnica, tak je uplne jedno, ci je search box zobrazeny stale alebo az po aktivovani hladania tapnutim na lupu. A subjektivne mi pride krajsie zobrazovat searchbox az po tapnuti na lupu. Cize zasa, 2 moznosti, uplne zbytocne, co len kazia UI konzistenciu OS.
Proč myslíš? Když ten prvek bude schovaný, tak to za prvé bude horší z hlediska objevitelnosti, za druhé po kliknutí na lupu se musí přeskupit rozložení aplikace a vyběhnout prvek. Search bar v číselníku nedává smysl, v kontaktech ano. Chápu, že na to můžeš mít jiný názor, pak můžeš použít feedback aplikaci a napsat ho tam, třeba na tebe dá víc lídí a Microsoft to změní. Osobně mi to vyhovuje a nevidím v tom žádný problém, nic to na konzistenci nekazí.
Omyl, spomen si na WP7, vsetko by minimalne u systemovych aplikacii malo vyzerat rovnako (rovnaky design, rovnake prvky, rovnake ovladanie).
Jsmě několik let za WP7. UI/UX Windows 10 musí být konzistentní na displejích telefonů, tabletů a PC. Nemůžeš to takto srovnávat. WP7 naprosto plýtvalo místem, obří nadpisy textové, přetékající pivot, který ti neumožnil vidět, k čemu se vlastně doklikáš atd. atd. Ta modla WP7 už by měla padnout, sice to vypadalo pěkně, ale to je tak všechno, praktické to nebylo a funkční už vůbec ne.
Krayzie
smartguru
smartguru

Post by Krayzie »

maxxz wrote:Jsmě několik let za WP7. UI/UX Windows 10 musí být konzistentní na displejích telefonů, tabletů a PC. Nemůžeš to takto srovnávat. WP7 naprosto plýtvalo místem, obří nadpisy textové, přetékající pivot, který ti neumožnil vidět, k čemu se vlastně doklikáš atd. atd. Ta modla WP7 už by měla padnout, sice to vypadalo pěkně, ale to je tak všechno, praktické to nebylo a funkční už vůbec ne.
Ocividne si nepochopil. Ja nedavam WP7 ako priklad prefekneho UI/UX, davam ho ako priklad konzistentnosti, kedy boli vsetky systemove aplikacie "rovnake", t.j. vsetko malo rovnaky design, rovnake ovladacie prvky, rovnako sa vsetko ovladalo. Fajn, bol problem s plytvanim miesta, upravim pivot na nieco nove (napr. mensi text + ikona, kde ponecham moznost swipovania aj priameho tapnutia), ale nebudem predsa podporovat 2 prvky rovnakeho zamerania, ale s uplne rozdielnym designom.

K ostatnemu sa vyjadrovat nejdem, je to ocividne vec (rozdielneho) nazoru, aj ked popravde nerozumiem, ze niekomu nevadi iny design a ine ovladanie kazdej druhej systemovej aplikacie. Ale co sa cudujem, Android udava smer a namiesto toho, aby sa dobre veci zachovali, tak sa uplatnuje mainstream (je jedno ako to vyzera, hlavne ze mame snapchat).
Daniel Fibikar
smartmaniak
smartmaniak

Post by Daniel Fibikar »

To co říkáš je hlavně hloupost. Každá aplikace je určena k nečemu, aby odváděla svou práci musí mít prakticky rozmístěné prvky, tak aby to logicky dávalo smysl a bylo to vhodné pro účely, pro které je určena. Pro aplikaci, kde je očekáváno zejména vyhledávání se logicky nehodí schovávat prvek pro hledání do lišty, pro aplikaci, kde naopak hledání je druhotné, jej schovat do lišty mohu.

Všechno nemůže vypadat stejně, konzistence UI/UX je řízena potřebami aplikace, všechno prostě nemůže do puntíku vypadat stejně. Design prvků je pro Win10 jednotný, ty mluvíš o tom, jak ty prvky jsou zakomponované v aplikaci, nikoliv o designu prvků, jak tomu špatně říkáš.

Důležité je zmínit, že momentálně hodnotíme produkt, který není hotový, ještě nějaké změny určitě proběhnou, osobně jsem se vyjadřoval pouze k tomu, čemu ty říkáš "nekonzistentní a nejednotný design prvků".
kllr007
smartguru
smartguru
Zařízení: OnePlus 3

Post by kllr007 »

Otazka- chystam sa spravit svoj prvy upgrade na 10 (chcem si ho osahat). Ako mam postupovat ? Nahodit W10 a potom HR alebo bez HR ?
Momentalne mam W8.1 Denim po HR bez obnovy.
Martin.K
nováček
nováček
Zařízení: Lumia 950 XL, Lenovo ThinkPad 10

Post by Martin.K »

I když se někdy názory různí (zejména s ohledem na funkčnost konkrétních aplikaci), jednoznačně doporučuji HR. Pouze čistý systém je možné objektivně hodnotit.
Post Reply

Return to “Windows 10 Mobile”