Pomalá Nokia Lumia 1320 s 8.1 i s 8.1 Denim

Diskuzní fóra věnovaná modelům Lumia 1520, 1320 a fotomobilu 1020
kocicak
přispěvatel
přispěvatel
Zařízení: Nokia Lumia 1320, Palm Treo 650, Lenovo P780

Post by kocicak »

Pěkný den všem.
Kupoval jsem si Lumii 1320 jako sekundární telefon, nechal jsem se nalákat recenzemi i diskusemi (nejen zde), jak je WP skvělý a hlavně rychlý systém (ve srovnání s "Lagroidem", jak se Androidu často a pro mě nepochopitelně říká). A bohužel zjišťuji, že tomu tak vůbec není a rád bych zjistil, zda je chyba v mém kusu telefonu nebo se jedná o obecnou "vlastnost" Windows Phone, kterou novináři a diskutéři z neznámýchz důvodů tají. Používám ještě starší Lenovo P780, což je dle mého soudu stejně jako Lumia 1320 telefon střední třídy (teď už spíš nižší střední třídy) s podobnou cenou v ČR, tak si myslím, že mohu oba telefony srovnávat. Na Lumii je teď Denim, ale stejné či velmi podobné výsledky jsem měl i před aktualizací. Na Lenovu je stock Jelly Bean od Lenova, ode dne koupení neaktualizovaný, s velmi zaplněnou interní pamětí a kartou.

Používám na obou telefonech hodně podobnou sadu aplikací - e-mail, Twitter, Evernote, Toodledo klient, webový prohlížeč, vejdu se do 10 programů používaných často. Oba telefony jsem normálně používal, během svátků jsem je nechal cca 20 hodin netknuté a následně jsem se k nim vrátil a měřil jsem, jak rychle fungují.

Evernote na Androidu běžel na pozadí a zobrazil se za půl sekundy, což je výchozí délka animace v mém Lenovu. Na Lumii byl nejspíš uspaný, protože obnovení do použitelného stavu zabralo cca 3 sekundy a to nemluvím o tom, že se nezobrazila naposledy otevřená poznámka. Co se Twitteru týče, po kliknutí na ikonu trvalo na Lumii 4-5 sekund, než se načetly naposledy zobrazené tweety. Na Lenovu to trvalo 2-3 sekundy, spíš 3. Další oblastí je Toodledo klient. Na Androidu mám originální, kde maximalizace trvá jen dobu animace, tj. půl sekundy. Na Lumii mám placený 2Day, jelikož jiná použitelná alternativa není, trvala maximalizace /obnocení cca 4 sekundy. Lumia je ale rychlejší v případě Youtube, MetroTube se spustí či obnoví za cca 2 sekundy, na Androidu je spouštění origo Youtube klienta 6-9 sekund.

Dalším problém je obnovování aplikace, kterou jsem používal jako poslední či předposlední. Často si čtu na Twitteru, otevírám si odkazy v prohlížeči a články v browseru si přečtu až pak všechny najednou nebo si vybrané uložím do Pocketu. Jenže na Lumii se často stává, že po přepnutí z IE do Twitteru se program obnovuje někdy i pět sekund. To si Windows Phone nedokáže zjistit, které aplikace jak často a kdy naposledy používám a podle toho je nechat puštěné? Je to otravné. Rovněž načítání programu, který byl zobrazen před vypnutím displeje.

A samostatnou kapitolou jsou programy pro streamování hudby - Spotify a tunein Radio. Na Lumii se často stane, že hudba přestane hrát, přestože připojení k internetu je plně funkční, ostatní aplikace vyžadující ho běží korektně. Pokud Spotify/tunein v dané situaci spustím, abych opět zapnul přehrávání, zobrazí se hlavní obrazovka programu, takže nevím, kterého interpreta nebo stanici jsem měl puštěnou.

Když to tak počítám, tak Lumie při mém stylu používání mě nutí celkem často na něco čekat. Na Androidu se program třeba "kousne" na sekundu, což nevypadá hezky jako animované přechody a běžící proužky "obnovuji" na Windows Phone, ale v součtu pročekané doby mi přijde, že je rychlejší. Je možno Windows Phone na Lumii 1320 nějak zrychlit, abych neustále na telefon nečekal? Je tam čtyřjádro od Qualcommu a systém má být údajně nenáročné, tak bych čekal, že telefon spíš bude čekat na uživatele, ne naopak.
Tomda
nováček
nováček
Zařízení: samsung

Post by Tomda »

L 1320 má bohužel již starý procesor S400, tak se s tím nějak počítá že bude pomalší než novější Snapdragon 400.
kocicak
přispěvatel
přispěvatel
Zařízení: Nokia Lumia 1320, Palm Treo 650, Lenovo P780

Post by kocicak »

Jenže já ji srovnávám se starým čtyřjádrem MTK v Lenovu, což taky je docela vykopávka co do výkonu.
relouth
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: Lumia 640,Redmi Note 4 LTE

Post by relouth »

1320 ma ale len 2jadro na 1,7GHz a ma 1 GB ram.Zda sa mi ze tam mas toho pospustane strasne vela.Ja na mojej l520 s 512 ram taky problwem nemam..Aplikacie ktore som nedavno pouzival sa spustia takmer ihned.

Mohol by si kazdopadne skusit hard reset. Alebo si to tam naflashovat. Ale netusim ci to pomoze
Petulinek
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: iP 8+

Post by Petulinek »

Tohle se mi stává občas i na 1520, někdy se např.Skype spustí ve zlomku sekundy, jindy mu to čtyři vteřiny trvá, to samé např. Nextgen Reader... Systém je sice nenáročný, leč lehce zabugovaný a neodladěný obdobně jakožto i například aplikace či některé služby od MS řekl bych, prostě Microsoft...
JirkaTom
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: ***

Post by JirkaTom »

Petulinek: V podstatě souhlasím.
kocicak: K příspěvku Petulinka bych jen doplnil, že mnohdy je "zdánlivá" pomalost způsobená použitou aplikací a způsobem, jakou vývojář aplikace pracuje s daty. A někdy také momentální dostupností (nedostupností) dat, které aplikace potřebuje. Prakticky všechny aplikace, které popisuješ, pracují s daty uloženými "někde" na serverech... a chceš je online... Proto možná někdy ta pomalost.

EDIT: kocicak: můžeš sem napsat aktuální verzi OS a verzi FW z tvé L1320?
bosspetr
nováček
nováček
Zařízení: microsoft 950 XL

Post by bosspetr »

Omlouvám se má to být ve vláknu lumia 1520 . Přestal mi jít kompas, můžu kalibrovat jako zběsilý a pořád nic. Neví někdo čím by to mohlo být a nebo jak zjistím jestli vůbec kompas funguje? Vím, že fungoval dobře ale dlouho jsem ho nepoužíval a nyní ho nemůžu zprovoznit. Nejde mi ani tak o kompas jako o aplikaci here maps a livesight, pokud nejde kompas neukazuje správně ani livesight. Pokud někdo ví jak na to prosím o radu.
Ruincajs
nováček
nováček
Zařízení: N920

Post by Ruincajs »

Mno, jak ti to jen říci. Nevím jak je rychlej/pomalej Android, bo jsem ho krom roubu na HD2 neměl. Ale jestli někdo tvrdí o současném WP8.1 že je rychlej, tak asi neměl WP8.0...
Ok tak si teď nalžeme, že to dělaj špatně napsané aplikace.
Ty samé appky ve WP8.0 byly bleskurychlé, nyní - Obnovuji...
Jak může po odskoku na dlaždice obnovoat 2s i jen textový email, to mi hlava nebere.
Ten kdo žere MSoftí ekosystém jako já je spokojen, ale přestaňme si lhát do kapsy - rychlej telefon mám jen 2dny po hardresetu s cca 5ti appkama a to ještě jen doufám

edit : ještě drobnost : mám teď LTE a před 1/2 rokem (tedy na WP8.0) jen pomalé H+ . IMHO WP8.1 byl rychlostní downgrade se vším všudy.
relouth
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: Lumia 640,Redmi Note 4 LTE

Post by relouth »

Neviem či mas OTA,ale mne to systém pekne rozdrgalo. Po cistom flashi cyanu slo zas všetko rovnako rýchlo ako wp 8.
Cru4l
nováček
nováček
Zařízení: Lumia 929

Post by Cru4l »

No já mam Lumii 925 a od Denimu se to skoro nedá používat.. Mám tam pár aplikací, fakt jen minimum a nějakou hudbu, ale telefon zobrazuje hlášku "obnovuji" i při odemykání telefonu! Zkoušel jsem odinstalovat aplikace, změnit pozadí jak na lockscreenu tak pod dlaždicemi, restartovat telefon.. pořád to samé. Začínám mít chuť s ním hodit o zem/zeď... Nějaké řešení?
veigy
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: OnePlus 5 + Gear Fit 2

Re: Pomalá Nokia Lumia 1320 s 8.1 i s 8.1 Denim

Post by veigy »

Reinstalace pres LSRT...
JirkaTom
smartmaniak
smartmaniak

Post by JirkaTom »

Cru4l: To samé jak píše veigy...provést LSRT. Jen bych dodal: nemáš v tom mobilu nějakou sra.kovou SD kartu ? V tom by mohl být zakopaný pes...
Provozuji L1320 s 64GB rychlou SDXC kartou : http://www.czc.cz/sandisk-microsdxc-ult ... 96/produkt" onclick="window.open(this.href);return false; a zpomalování se nekoná ( cca rok v provozu ).
veigy
smartmaniak
smartmaniak

Post by veigy »

To je taky možné... Zkusil bych ji dyžtak vyndat z mobilu, šoupnout do PC a spustit chkdsk /f....
Cru4l
nováček
nováček

Post by Cru4l »

Díky za rady. Zkusim to. Do L925 se karta strčit nedá - nemá slot ;)

edit: měl jsem tu napsáno L959, což byl překlep
veigy
smartmaniak
smartmaniak

Post by veigy »

No vidíš to jak se lehce nechá člověk zmanipulovat davem :D
JirkaTom
smartmaniak
smartmaniak

Post by JirkaTom »

Že mluví o L925 jsem přehlédl, když je to v sekci L1320... ;-)
Cru4l
nováček
nováček

Post by Cru4l »

Jirkatom: jop, to je moje chyba, ale tohle vlákno se zrovna zabývá problémem, který je stále aktuální - LSRT nepomohl.

Ono je na vině asi ten Denim, ne tolik konkrétní model Lumie.
veigy
smartmaniak
smartmaniak

Post by veigy »

Nebylo to nějaký rychlý? Stihnout stáhnout fw, reinstall mobilu a ještě ho nastavit?
JirkaTom
smartmaniak
smartmaniak

Post by JirkaTom »

veigy: No v podstatě jsem měl napsané to samé, mažu.... :)
Petulinek
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: iP 8+

Post by Petulinek »

Denim rozhodně na vině nebude, naopak, s Denimem je systém rychlý, stabilní, bezproblémový. Samozřejmě i s aktualizovanými systémovými aplikacemi.
Post Reply

Return to “Nokia Lumia 1520/1320 a 1020”