Nokia Lumia 830: Všeobecná diskuze

Diskuze věnovaná chytrým telefonům Lumia 720, 730, 800, 820 a 830
veigy
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: OnePlus 5 + Gear Fit 2

Post by veigy »

Samozřejmě sem u pořizování fotek nebyl, ale působí to na mě tak, že fotoaparát si přizpůsobil nastavení přepálenému AMOLEDu, proto to tam vypadá, jako kdyby LCD vůbec nesvítil. Sám používám noční režim v zelené barvě a nemám absolutně problém s přečtením i z úhlů...
xzeit
přispěvatel
přispěvatel
Zařízení: Huawei P30 PRO

Post by xzeit »

V režimu náhled jasně. Ale já právě GS od jeho počátku jako sleeping screen vítám od dob Nokie N8 právě proto, že hodiny svítí neustále. A pokud to takhle někdo používá, jelikož tohle má smysl ze všech režimů nejvíce, GS si na LCD papne nezanedbatelně více, než GS na AMOLEDU.

Nic jsem nepřízpůsoboval, fotil jsem Nokii E72, šlo hlavně o rozdíl, resp. o to, že se jas GS na LCD displejích (pochybuji že jen na Lumii 830) mění v závislosti na jasu okolí. Vypadá to že jsou stupně dva. Jeden snížení jasu za tmy a druhý co jas zvýší za světla (obecně den, venku na slunci) aby šlo na LCD vůbec něco vidět. Pořád se bavím o mnou testovaném přístroji Lumia 830, což neznamená, že tak samo to bude i u jiných. Ale schválně. Zhasni světlo veškeré co máš. Dej lumii 920 pod lampičku, zapni lampičku at´jde na Lumii přímý svit světla. Odemki mobil a pak jej zamkni - ať se zobrazí GS. Lampička stále rožnutá...nyní lampičku zhasni a sleduj, jestli GS změní svou intenzitu svícení ( u lumie 830 to trvá pár vteřin, než GS sníží jas) Bavím se o režimu stálého zobrazení GS.

BTW. už vubec nechápu, o jakém přepáleném AMOLED tady je řeč, někdy se fakt musím smát.Pokud někomu vadí příliš syté barvy AMOLEDU, lumie mají barevné profily, kde lze upravit saturaci barev. Osobně mám saturaci také staženou na minimu, to ale proto, že to nastavení umožňuje a kdyby došlo k případné ztrátě sytosti barev vlivem stárnutí AMOLEDů, tak za tu dobu prostě přidám....nejspíš se tak ale nikdy nestane, 10 let lumii 1020 asi mít nebudu.

....a ještě jeden dodatek, zelená barva nočního režimu je o něco výraznější, než červená (fyzika)
Jumbo78
moderátor
moderátor
Zařízení: iPhone 7+ 256 GB

Re: Nokia Lumia 830: Všeobecná diskuze

Post by Jumbo78 »

Bylo by fajn zbytečně necitovat příspěvky a editovat je (nepřidávat furt další).
V tom aby se pak čert vyznal
veigy
smartmaniak
smartmaniak

Post by veigy »

Neříkám, že si něco na fotoaparátu měnil ty, nýbrž, že se sám přizpůsobil. Zkoušel jsem tvoje popisované ztmavení GS a u mne to funguje tak, že:
zamknu mobil, rozsvítím (nic se neděje), odemknu mobil, jas se zvýší na max, zamknu mobil (GS je na max), zhasnu a GS svítí stále stejně, zatemním čidlo, odkryju čidlo a GS je pohasnutý....

S tím přepálením jsem to myslel tak, že když sem viděl AMOLED a LCD vedle sebe se zapnutým GS, tak mi LCD připadalo daleko přirozenější a příjemnější na oči.
xzeit
přispěvatel
přispěvatel

Post by xzeit »

Kdybys chvíli počkal, pohaslo by to samo. GS v noci na AMOLED může svítit tak jak svíti proto, že u AMOLED svítí pouze ty body, co něco zobrazují. U LCD je pohasnutí u nočního režimu nutné, protože by se přes noc při zvýšenem jasu dost vybila baterka. Za dne je zase nutné jasu LCD zase přidat, jinak by to nešlo vidět....vímě všichni, že u LCD displejů mobilů je třeba podsvětlení, což je u mobilů řešeno celoplošně a nevím o tom, že by už bylo někde jen lokálně, tak jako je to u lepší LCD TV?

http://allaboutwindowsphone.com/feature ... ght_sh.php" onclick="window.open(this.href);return false;
veigy
smartmaniak
smartmaniak

Post by veigy »

Samozřejmě vím, v čem tkví kouzlo AMOLED, ale myslím, že tvoje teorie s nocí je špatná. Ne nadarmo se v nastavení zapíná noční mód, aby telefon nesvítil na celou místnost, ale aby stále byl vidět čas. Já například přes noc nabíjím přes QI, takže mi je nějaká spotřeba dost jedno.

Vlastně už ani nechápu kam tato diskuse vede. Amoled je pro GS určitě vhodnější, na tom se všichni shodneme, ale nebral bych to jako stěžejní výhodu. Navíc když spotřeba bude v praxi prakticky nerozpoznatelná.
xzeit
přispěvatel
přispěvatel

Post by xzeit »

Není právě :-) K zeslabení podsvícení nedochází jen v nočním režimu, ale i v normálním. Viz moje fotografie.

V praxi právě rozdíl ve spotřebě u GS LCD/AMOLED rozpoznatelný je, záleží ovšem jak praktické využití GS kdo má. Obecně je rozdíl větší v závislosti na čase stálého zobrazení GS. Tzn. pokud za den bude GS aktivní jak na AMOLED, tak na LCD stejně dlouhou dobu (dejme tomu bude celková doba aktivity GS za den 10h.) Ubyde u mobilu s LCD dejme tomu 10% energie (v závislosti také na kapacitě použitého akumulátoru) a u AMOLED za stejnou dobu úbytek 2%. Což je rozdíl rozpoznatelný a znatelný.....a každý by byl určitě i za 8% energie navíc raději.

Cílem této diskuze, resp. mým praktickým měřením bylo vyvrátit mýtus, že spotřeba GS na LCD je stejná, ne-li menší jako spotřeba GS na AMOLED displeji. Toto tvrzení se mi snažil vměstnat do hlavy jeden diskutér, nejspíš si to ale vycucal z prstu. Prakticky jsem si ověřil, že je to kravina. Myslel jsem, že velká výhoda AMOLED oproti LCD je tatam....jenže není a stále plati: AMOLED je pro tuto funkcí stále pánem a rozdíl spotřeby u této fukce, pokud je využita naplno, není ve prospěch AMOLED nezanedbatelný.
flyc
nováček
nováček
Zařízení: Nokia Lumia 925

Post by flyc »

Chtel bych rozsirit skupinu osob, ktere maji GS zapnute neustale - jen tak lze tuto fci naplno vyuzit a mit vzdy prehled bez nutnosti na tel sahat 8-) Jen se bojim, ze MS GS casem prestane uplne nabizet a az si v budoucnu budu kupovat novou Lumii (po prichodu Win 10), bude mi to hrozne chybet.
K tomu nocnimu ubytku bych chtel jen poznamenat, ze se na jedno mereni zase tolik spolehat neda - moje L925 ztrati jednu noc 2%, jinou treba 6% a to jsem simuloval stejne podminky ... zvlastni.
2xzeit: Na tech tvych nocnich fotkach jsem si vsiml, jake ruzne to tam dole zobrazuje piktogramy. Ja jsem zazil pouze zmeskane volani a SMS. Po nicem jinem ani netouzim, ale prekvapilo me, ze se mi tam nikdy nezobrazi nejaka ikonka zmeskane udalosti v kalendari, coz mi chybi hodne a dozvim se to vzdy az po poklepani a zobrazeni zamykaci obrazovky :-( Jedine, ceho se mi v nastaveni podarilo dosahnout je, ze se mi v horni casti zobrazila slovy ta zmeskana udalost, coz vsak stejne za chvili zmizelo, takze k nicemu. Delam neco spatne nebo GS fakt nedokaze trvale zobrazit zmeskanou udalost z kalendare?
xzeit
přispěvatel
přispěvatel

Post by xzeit »

Není právě :-) K zeslabení podsvícení nedochází jen v nočním režimu, ale i v normálním. Viz moje fotografie.

V praxi právě rozdíl ve spotřebě u GS LCD/AMOLED rozpoznatelný je, záleží ovšem jak praktické využití GS kdo má. Obecně je rozdíl větší v závislosti na čase stálého zobrazení GS. Tzn. pokud za den bude GS aktivní jak na AMOLED, tak na LCD stejně dlouhou dobu (dejme tomu bude celková doba aktivity GS za den 10h.) Ubyde u mobilu s LCD dejme tomu 10% energie (v závislosti také na kapacitě použitého akumulátoru) a u AMOLED za stejnou dobu úbytek 2%. Což je rozdíl rozpoznatelný a znatelný.....a každý by byl určitě i za 8% energie navíc raději.

Cílem této diskuze, resp. mým praktickým měřením bylo vyvrátit mýtus, že spotřeba GS na LCD je stejná, ne-li menší jako spotřeba GS na AMOLED displeji. Toto tvrzení se mi snažil vměstnat do hlavy jeden diskutér, nejspíš si to ale vycucal z prstu. Prakticky jsem si ověřil, že je to kravina. Myslel jsem, že velká výhoda AMOLED oproti LCD je tatam....jenže není a stále plati: AMOLED je pro tuto funkcí stále pánem a rozdíl spotřeby u této fukce, pokud je využita naplno, není ve prospěch AMOLED nezanedbatelný.

K tomu kalendáři: Nastavení - obrazovka rychlého přehledu - nastavení zamykací obrazovky - oznámení ( a tam vybrat KALENDÁŘ) níže pak lze zvolit 5 různých notifikací....nevím proč jich není k volbě více, toto by měli v MS vyřešit, takové omezení..

Jaké stejné podmínky jsi simuloval? Pokud chceš zjišťovat pouze spotřebu GS, musíš omezit co nejvíce ostatních vedlejších vlivů. Úplně odpojit telefon ze sítě, tzn nejlépe režim letadlo (já testoval Lumii 830 navíc bez simkarty, vypnutá wifi, poloha, BT) Ze včerejška na dnešek jsem provedl druhé měření a to v noci s vypnutým GS od 23:59 do 6:15. Ve 23:59 ukazoval akumulátor 64% http://s4.postimg.org/nmvm0l0al/wp_ss_20141111_0006.png" onclick="window.open(this.href);return false; v 6:15 ráno 63% http://s27.postimg.org/ns2kvutf7/wp_ss_ ... 2_0001.png" onclick="window.open(this.href);return false;

Úbytek za 6 hodin tedy cca 1%. V 6:15 jsem také zapnul Glance screen a nechal v místnosti s roztaženýma žaluziema, tak aby se do místnosti dostalo denní světlo (tímpádem došlo ke zvýšení jasu GS - tím jsem nasimuloval mobil položený např. v práci v kanceláři na stole) Ve 12:30 provedu odečet hodnoty stavu akumulátoru a podám sem výsledky. (nejspíš se budou shodovat s přechozím měřením) Nic překvapivého http://s14.postimg.org/4i3dnaocx/wp_ss_ ... 2_0002.png" onclick="window.open(this.href);return false;

Tedy úbytek cca 9% při stále aktivním GS za 6h není nezanedbatelný. Pro ty, kterým slouží během dne GS stále zobrazený 12 až 15 ho to představuje nějakých 18 až 22% úbytku a to se teď bavím z akumulátoru Lumie 830. Z toho vyplývá, stále zapnutý (a zobrazovaný) GS během dne, má na LCD (minimálně na Lumii 830) výrazný vliv na spotřebu energie.

Defacto 1,5 % dolů za hodinu aktivního GS během dne u Lumie 830. Pokud je to tedy u Lumie 920 cca tak jak píšeš, což bych si nejraději ověřil sám, ale Lumii 920 nemám, tak na Lumii 1020 s AMOLED displejem je to ještě míň a to se počítá. Tím pádem u Lumie 920 by se to dalo přežít, nějakých 5% během celého dne je úplně v klidu, za tuto skvělou funkci....v případě větších LCD to ale vypadá na menší problém, což u AMOLEDU nehrozí jak v případě 4,5 palcového, tak v případě třeba 5,5 palcového displeje. Třeba se to časem změní. Pevně ale věřím v dotažení některých drobností, někdy se vyskytujících vad AMOLEDů a jejich masivními nasazení v poli chytrých telefonů.
http://uloz.to/x4FuLaP6/lumia-1020-vs-lumia-830-rar" onclick="window.open(this.href);return false;

Pokud někoho zajímá srovnání Lumie 1020 vs. Lumie 830, tady je odkaz na balík fotografií. Je foceno vesměs na automatiku, akorát u krajin (fotografií z okna) jsem u některých na vzdálené objekty použil nekonečno, taky jsem zjistil, že nekonečno u Lumie 1020 je asi ještě dál, než jsem si myslel :tlem: V případě dotazů se ptejte, ptejte a ptejte. Celkově je kvalita fotografií u Lumie 1020 lepší, Lumia 830 vyniká u nočních fotografií (bavím se o automatickém nastavení hodnot času a citlovosti)
Diodový blesk u Lumie 830 je v celku silný, pro focení statické scény dostatečný, ovšem rozdíl mezi diodou a xenonem je znát a například v obýváku, kde je spoustu předmětů je rozdíl znatelný při prvním pohledu. Určitě nemá cenu řešit focení osob, zvířat aj. co se může pohnout. Tam je výhoda xenonového blesku znatelná nejvíce. Snad se dočkáme plnohodnotného nástupce Lumie 1020 s
XENONEM a klidně ještě silnějším (Nokia 808 měla o něco silnější blesk, než Lumia 1020).

Velký rozdíl je také v nahrávce zvuku při točení videí. Lumia 830 má mnohem lépe řešeno umístění HAAC mikrofonů a je to opravdu znát!! Sám nechápu, jak konstruktéři Lumie 1020 mohli umístit mikrofony kamsi na spodní a horní hranu. Taková blbost....
imperator
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: Iphone 7 Plus 128 GB Silver

Post by imperator »

ja som mal na 920tke zapnuty GS cely den to znamena pol dna cca na svetle a druha polovica v pritmi a nasledne v tme...ostatne vplyvy som vylucil...tiez mod lietadlo a vsetko povypinane...a bolo to max 3-4-5% za 24 hodin oproti vypnutemu GS - co znamena ze mat ho zapnuty stale je urcite lepsie nez usetrit 5% za den bez tejto funkcie...

V podstate este davno ked som nemal GS a nasledne GS prisiel ako update alebo tak nejak tak vtedy ked som si ho zapol som si hovoril ako to je mozne ze nevidim rozdiel na spotrebe ked je zapnuty a este k tomu na IPS kedze svieti "cely" displej...

nasledne pozorovania a merania to potvrdili a to uz mal telefon rok a pol a baterka uz musela mat aj mensiu kapacitu a tak...

tych 18 az 20% je brutalnych... neviem teda cim to je kedze displej je len o trochu vacsi rozlisenie ma rovnake a 830tka ma vacsiu baterku...
flyc
nováček
nováček
Zařízení: Nokia Lumia 925

Post by flyc »

To bohuzel k nicemu neni. Kdyz v tom "Zvolte aplikaci pro zobrazeni podrobnych informaci o stavu" zvolim Kalendar, zobrazuje mi na zamykaci i na GS pod hodinama obsah udalosti, ale pri jejim zmeskani neni na GS opet ani prd, ze bych neco promeskal. Stejne tak mam v tom "Zvolte aplikace, ktere maji zobrazovat rychle informace o stavu" v jednom z tech 5 ctvercu kalendar vybran :???: a ikonka zmeskane udalosti pod hodinama nikde. Existuje teda jo :) ?

Na noc mam vzdy rezim letadlo, vse ala wifi vypnute, zadne spustene apps na pozadi.
Jumbo78
moderátor
moderátor
Zařízení: iPhone 7+ 256 GB

Re: Nokia Lumia 830: Všeobecná diskuze

Post by Jumbo78 »

Uklidni se, je to moderátor!
Napsal to normálně. Přečti si pravidla fóra. Upozorňuje tě přímo ve vlákně, není důvod psát SZ
xzeit
přispěvatel
přispěvatel

Post by xzeit »

Mám se snad klanět, že je moderátor?
Běž...
Do zítra máš pauzu na přemýšlení. Mimonaut.
Tade
smartguru
smartguru
Zařízení: Lumia 950

Post by Tade »

Také na L820 používám GS celý den a mám tam navíc aplikaci na počasí MSN - ta se ale po chvíli na GS vypíná a zůstávají tam jen hodiny, datum a upozornění. Proti vypalování je právě posouvání hodin po každé minutě, kdy se i mění logicky čas.

To, co mi vypálilo displej (telefon mám od června 2014) není GS, ale lišta IE. Začíná být už vidět i v aplikacích. Dříve jsem si toho všiml jen když jsem podržel šipku zpět a dostal se do náhledu aplikací a na místo, kde je lišta zaměřil pozornost. Teď už tam jsou při tomto vidět přesněji obrysy. Nejvíce je to při režimu na výšku, ale je to vidět i při režimu na šířku. Záleží, jak často člověk IE používá. :)

Osobně si myslím, že jestli je něco, co nás posouvá dopředu, je to právě GS především ve spojení s AMOLED displejem. Oproti notifikační led diodě nebo vysněnému blikajícímu tlačítku windows je to velký rozdíl. Mně by nejvíce na současné vlajkovce 930 vadila absence GS a nejsem jediný. Ale toto se už probíralo 1000 x

Velice doufám, že GS MS nezařízne a ponechá ho minimálně v této podobě. Vždyť je to jasná výhoda oproti konkurenci a věc, která jasně WP odlišuje (tedy zatím). Nejednou se mi stalo, že se mě někdo ptal, jestli mi opravdu displej svítí stále a že to musí hrozně žrát baterii. Většinou rozdíl mezi Amoled a IPS lidé ani neznají a pravděpodobně nevědí, že jsou v telefonech tyto dvě odlišné technologie displejů.
htcjirka
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: Samsung Galaxy Note9, Samsung Galaxy Note8

Post by htcjirka »

GS i na LCD u Nokie je natolik zvladnute, ze rozdil mezi Amoled GS a LCD GS je tak zanedbatelny a minimalni, ze to netřeba resit.
JirkaTom
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: ***

Post by JirkaTom »

xzeit jasně psal: kdo denně nabíjí, nemusí řešit nic. Komu vydrží nabití řekněme na tři dny, tak už je znát rozdíl mezi trvale zapnutým GS u AMOLED a u IPS displeje.
Ne že není potřeba nic řešit, naopak. Příspěvky xzeit o GS jsou zajímavé a přínosné. Objektivním způsobem změřil pro nás ostatní rozdíly ve spotřebě a pro řadu lidí to může být užitečné...
htcjirka
smartmaniak
smartmaniak

Post by htcjirka »

I pri dvoudenni vydrzi je rozdil minimalni, tak dve hodiny navic pro Amoled technologii.Pri tridenni vydrzi to budou cca tri hodinky?Netreba resit a hloubeji se tim zabyvat.
JirkaTom
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: ***

Post by JirkaTom »

Z těch měření xzeit vyplývá:

Úbytek vlivem zapnutého GS : 1,5 % / hod L830 IPS
Úbytek vlivem zapnutého GS : 0,21 % / hod L1020 OLED

Pokud tedy necháš 2 dny zapnutý GS u L830 v režimu Letadlo a na nic nemákneš, ubude cca 70 % energie
Totéž u L1020 : ubude cca 10 % energie

Já jsem to neměřil, chyba měření může být , ale rozdíl (ne absolutní hodnoty) je zajímavý.

Přinejmenším pro toho, kdo si nechá na IPS displeji (např. L830) zapnutou trvale svítící funkci GS ( Obrazovka rychlého náhledu, Glance screen) a diví se, že aniž by volal, má mobil vybitý za 2 nebo 3 dny...

xzeit: Sedí alespoň přibližně ty čísla ?

htcjirka: Než napíšeš kravinu, tak se alespoň zamysli...
finchcz
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel
Zařízení: Samsung Galaxy A5 (2017), Lumia 920 (WP8.1)

Post by finchcz »

vzhledem ke kvalite fotek IPS vs. AMOLED bych ani tem cislum moc neveril...
htcjirka
smartmaniak
smartmaniak

Post by htcjirka »

Než napíšeš kravinu, tak se alespoň zamysli...
Oboji jsem mel (napr. 920 versus 1020), takze nikoliv kraviny,ale hola praxe a skutečnost.
GS z celého dne jsem mel vypnuty jen cestou do práce za z ni, coz je u me jen pul hodiny z 24h celého dne.
Navíc u 1020 při GS nesviti je dane pixely, ale i zbytek plochy je castecne aktivni, 1020 neumi uplne cernou a uplne "zhasnuty" displej.Kdyz si v noci das cernou tapetu, tak displej stále u 1020 i 925 jakoby sviti.
Post Reply

Return to “Nokia Lumia 720/730/800/820 a 830”