Nokia Lumia 830: Všeobecná diskuze

Diskuze věnovaná chytrým telefonům Lumia 720, 730, 800, 820 a 830
xzeit
přispěvatel
přispěvatel
Zařízení: Huawei P30 PRO

Post by xzeit »

Něco k AMOLED vs. LCD (IPS)

Teda kromě toho, že IPS na Lumii 830 vypadá oproti AMOLED na Lumii 1020 jako slabší brácha....něco ke Glance Screenu.

Dneska jsem si ověřil, jak je to s GS na AMOLED vs. LCD (IPS). Dostala se mi do rukou Lumia 830 s LCD displejem, a tak jsem neváhal a podrobil přímému srovnání s mou Lumií 1020. Jedná z testovaných záležitostí byla porovnání Glance screen na těchto přístrojích, jelikož i Lumia 830 tuto funkci umožňuje. Setkal jsem se s tvrzením, že GS na Lumiích s LCD displejem má stejnou viditelnost a že prý také spotřeba stále zapnutého GS je srovnatelná! Co se spotřeby týče, napíši rovnou - BLBOST!!! Oba přístroje jsem nechal přes noc zapnuté s aktivním GS, před testem jsem telefony plně nabil a oba jsem přepnul do režimu letadlo, abych eliminoval ostatní žrouty energie. Test jsem započal ve 2:25 ráno a nyní 10:00 srovnánám aktuální hodnoty procent nabití akumulátorů. Hodnota na Lumii 1020 byla na 100%, a jelikož mobil používám a potřeboval jsem se připojit, musel jsem vypnout režim letadlo (skočilo to po chvíli synchronizací na 99%) Lumia 830 stále v režimu LETADLO je na nějakých 91%. Za další: četl jsem v jednou článku, že GS na LCD reguluje svou intenzitu....to mi bylo jedním ,,odborníkem,, (stejně jako spotřeba) vyvráceno!. Osobně jsem si ověřil...ANO, GS na LCD opravdu reguluje svou intenzitu v závislosti na okolí. Ve tmě se intenzita GS a to jak normálního režimu, tak nočního režimu sníží na opravdu velice slabou úroveň a to takovou, že u nočního režimu je docela problém z cca několika desítek cm vidět údaj na displeji a to hlavně z úhlu. Takže když mobil leží na nočním stolku, rozdíl ve viditelnosti na AMOLED vs. LCD je markantní!! Intenzina GS na AMOLED je stejná jak za tmy, tak za světla. U LCD se za světla intenzita zvýší, čimž stoupne také spotřeba!! Takže výhoda AMOLED při zobrazení GS je opět oprávněná!
bilitygr
nováček
nováček
Zařízení: lg v10 android 6.0, nokia lumia 930 windows 10

Post by bilitygr »

Dobrý den, mohl by mi někdo prosím poradit jakou baterii s větší kapacitou koupit do 830? Děkuji
mimonaut
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: Nokia Lumia 950XL

Post by mimonaut »

xzeit: velmi emotivní příspěvek, ale kulhá na obě nohy. Glance prakticky nikdo nemá rozvícené pořád. a) může vypalovat AMOLED displeje b) žere to. Takže většina lidí používá interval. Navíc se glance automaticky vypíná přes proximity senzor když je v kapse. Takže ve skutečnosti je rozdíl ve spotřebě při běžném používání naprosto zanedbatelný.
xzeit
přispěvatel
přispěvatel

Post by xzeit »

Tak na obě nohy možná kulháš ty. To co píšeš je totální blbost. Tvrdit, že GS PRAKTICKY NIKDO nepoužívá rozsvícené pořád, to chce kus odvahy (jedna kulhající noha). GS mám přes noc stále zobrazené a stále aktivní, tak jako dalších X uživatelů, to že jej takto nevyužíváš TY, je tvůj problém! V práci, kde jsem 8 hodin denně mám mobil 90% času stále položený na stole tak, abych na něj viděl a mohl tak být informován o případných zmeškaných událostech, notifikacích apod. (tady by podle mého testování za celou pracovní dobu měla lumie 830 při stále aktivním GS úbytek v řádu procent (za mých testovaných cca 8h z toho byla lumie asi 5h - do svítání v menší intenzitě podsvícení a asi 3h když se rozednilo tak, že intenzita podsvětlení u LCD stoupla tak, aby bylo na displeji vůbec něco vidět) úbytek za celou dobu byl tím pádem cca 9%, pokud by mi takhle ležela v práci na stole za svetla, bylo by to více než 10% a to je docela podstatný rozdíl oproti spotřebě GS u AMOLED displeje, kde se nějakým 1-2% za 10h. nemá smysl vůbec zabývat.....takže ano, u LCD glance screen ŽERE a to podstatně. U AMOLED nějaké žere to nemá smysl vůbec řešit. Je sice fajn, že i LCD displeje na lumiích umožňují GS, ovšem je vyšší spotřebou značně omezeno! Neodiskutovatelné, prostě NE. Praktické testy ukázaly rozdíl GS na LCD a AMOLED ve značný prospěch (pokud se někdo nebude omezovat na nějaké intervaly, kde by rozdíl ANO nebyl tak markantní, ale taky by byl) AMOLED displejů fukce jako je GS. U mě mobil leží 60 až 90% času displejem nahoru, v závislosti na průběhu dne) vypalování snad ani rozebírat nebudem....žádné nepozoruji. Nějaké další připomínky?
imperator
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: Iphone 7 Plus 128 GB Silver

Post by imperator »

kedze som si kupil ajfona a kym som predaval lumiu robil som testy pocas 24h na lumii 920 - jeden z nich bol aj glance off on pri normalnom polozenom telefone na stole pocas 24h. so zapnutym vsetkym - wifi, gps, 3g, vsetky synchronizacie messengeri a spol... a rozdiel bol ani nie 2-3%

a to uz bola rocna 920tka urcite s nizsou kapacitou baterie atd...
to ze to moze mat 830tka inak...mozne je...ja len pridavam nazor...ja som GS nikdy nevypinal lebo mi to za tie 2-3% za 24 hodin urcite nestalo aby som takto setril baterku

inak... pri vypnom wifi a 3g a zapnutom GS za 24 hodin nejakych max 10% baterky dole...
xzeit
přispěvatel
přispěvatel

Post by xzeit »

jarpo wrote:mimonaut: Osobne som mával GS rozsvietené stále :grin: Ale ináč s tebou plne súhlasím. To porovnanie spotreby nie je ideálne aj v tom, že L830 môže mať ináč nastavené vyhodnocovanie stavu batérie. Osobne som mal pocit pri lumiách radu x20, že vždy ukazovalo po vybratí telefónu s nabíjačky ešte pomerne dlhý čas 100% na baterke a pritom sa telefón normálne používal.
Ináč by ma celkom zaujímalo, či už niekto zaznamenal problém s vypalovaním pri amoled displeji kôly GS.
I toto jsem eliminoval...navíc úbytek 9% odpovídá rozdílu naměřenému proudu na plně nabitém akumulátoru a po testu.
mimonaut
smartmaniak
smartmaniak

Post by mimonaut »

nevím proč mne napadáš, trochu mírni s těmi emocemi. Používej si co chceš jak chceš, poplácávej se po ramenou že máš pravdu, ale nikoho neurážej. Na to jsme tu hákliví.
BTW zkus si ten test ještě jednou bez zapnutého GS, možná tě úbytek překvapí.
xzeit
přispěvatel
přispěvatel

Post by xzeit »

Lumia 1020 bílé barvy, jinak tam kde nejde poznat, co je to za mobil platí - jasnější GS = Lumia 1020 (AMOLED)

http://s3.postimg.org/ro9j22mrn/image.jpg" onclick="window.open(this.href);return false; Lumia 1020 vpravo (za tmy dojde k pohasnutí podsvícení displeje u LCD a to jak v normálním, tak v nočním režimu)

http://s16.postimg.org/9yvmz6eo5/image.jpg" onclick="window.open(this.href);return false; (pohasnutý noční režim u LCD, v reálu je v obou případech o něco jasnější, než na fotcce)

http://s12.postimg.org/byxk49urh/image.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

http://s2.postimg.org/jk5jrrtdl/image.jpg" onclick="window.open(this.href);return false; Lumia 1020 vpravo

http://s29.postimg.org/xlcm8ny6v/image.jpg" onclick="window.open(this.href);return false; (takto vypadá GS na LCD ve tmě v jasném režimu, čehož jsem docílil rozsvícením svetla v místnosti, které jsem zhasnul a udělal foto - po pár vteřinách GS na LCD pohaslo) - je tam několikavteřinová prodleva, čehož jsem využil.
veigy
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: OnePlus 5 + Gear Fit 2

Post by veigy »

Když jsem naposledy viděl vedle sebe GS na L920 a L820, tak mi přišlo, že na AMOLEDu byly barvy takové přepálené a zbytečně moc intenzivní, obzvlášť s červeným nočním režimem. Ale určitě se amoledu nedá upřít lepší čitelnost. Na svém telefonu mam nastaveno GS permanentně zapnuto, protože mi to tak dává největší smysl.

Aby testy xzeit měly vypovídající hodnotu, chtělo by to určitě změřit procentuální úbytek bez GS a s GS...
xzeit
přispěvatel
přispěvatel

Post by xzeit »

mimonaut wrote:nevím proč mne napadáš, trochu mírni s těmi emocemi. Používej si co chceš jak chceš, poplácávej se po ramenou že máš pravdu, ale nikoho neurážej. Na to jsme tu hákliví.

Nejde o to, že mám pravdu, ale o to, že to tak JE! Šlo o porovnání rozdílu spotřeby při stále zapnutém GS na LCD/AMOLED. Výsledek měření je jednoznačný (budeme li se bavit o Lumii 830/Lumia 1020). Spotřeba GS u AMOLED je nezanedbatelně nižší, než spotřeba GS na LCD. Navíc...v noci a pří snížení okolního světla dojde u GS na LCD k automatickému snížení jasu, což v některých případech znamená problém...viz. fotografie v mém příspěvku. Trochu z úhlu a už to nejde vidět.

Samozřejmě to že Lumie GS umožňují i na LCD je velké plus, při přímém porovnání vychází GS na AMOLED celkově lépe a přímo úměrně lépe v závislosti na celkovém součtu časů aktivního GS.
xzeit
přispěvatel
přispěvatel

Post by xzeit »

veigy wrote:Když jsem naposledy viděl vedle sebe GS na L920 a L820, tak mi přišlo, že na AMOLEDu byly barvy takové přepálené a zbytečně moc intenzivní, obzvlášť s červeným nočním režimem. Ale určitě se amoledu nedá upřít lepší čitelnost. Na svém telefonu mam nastaveno GS permanentně zapnuto, protože mi to tak dává největší smysl.

Aby testy xzeit měly vypovídající hodnotu, chtělo by to určitě změřit procentuální úbytek bez GS a s GS...
nula nula nic. za asi 5h. na Lumii 830 neubylo ani jedno procento (opět režim letadlo)
xzeit
přispěvatel
přispěvatel

Post by xzeit »

mimonaut wrote:nevím proč mne napadáš, trochu mírni s těmi emocemi. Používej si co chceš jak chceš, poplácávej se po ramenou že máš pravdu, ale nikoho neurážej. Na to jsme tu hákliví.

Jo a pokud jsem se Tě nějak dotknul, tak se samozřejmě omlouvám :tlem: :tlem:
Chápu, že někdo je trochu citlivější,ale nebylo to nic proti tobě, jen jsem si trochu rýpnul tak jak ty s těma nohama, i když jsi to směřoval k příspěvku :tlem:
mimonaut
smartmaniak
smartmaniak

Post by mimonaut »

Nijak ses mne nedotknul, jen jsem ti připoměl, že se do ostatních uživatelů nerýpe. Víc polopatě už to napsat neumím. Jestli za tím hledáš jiné věci, hledej si. Jen dodržuj pravidla.
xzeit
přispěvatel
přispěvatel

Post by xzeit »

Dělal jsem i nějaké srovnání fotoaparátů Lumia 1020 vs Lumia 830, mám solidní počet fotek. Zkusím to dát nějako dokupy a hodím to sem někde na fórum...(i když srovnání je na netu asi dost, koho by to zajímalo) Každopádné markantní rozdíl je u nahrávání zvuků při točení videa....Lumia 1020 by se možná měla stydět....resp. ti co ji navrhovali. Rozdíl bude nejslíš kvůli umístění reproduktorů, kde na Lumii 1020 jsou umístěny z boků, resp. na hodní a na dolní hraně. Lumia 830 to má řešeno podstatně lépe, což se projevilo také na natočeném zvuku u videa.

http://s16.postimg.org/ohkv0zv7p/lumia_830_mic.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

škoda že to u Lumie 1020 není řešeno jako u Lumie 830....
mimonaut
smartmaniak
smartmaniak

Post by mimonaut »

Dobrá, tak upravuji: nikdo z cca deseti lidí s kterými se potkávám a mají WP8, alespoň co si pamatuji a velká většina lidí s kterými jsme na toto téma diskutovali zde na smartmanii. Nejčastěji Interval nebo Náhled.
xzeit
přispěvatel
přispěvatel

Post by xzeit »

At´mají, já tuto funkci využívám naplno. Proto ji mám pořád zaplou.
Nevím proč bych se měl omezovat, nebo přizpůsobovat. Nejsem ovce.
Mmch já znám lidi, co tuto funkci mají stále zapnutou. Ale tohle je o preferencích, takže pokud to mám pořád zaplé, rozdíl ve spotřebě mě zajímá.

Na lumii 1520 si to taky papne, ovšem z 3400 mAh akumulátoru už to nebude až tak cítit.
xzeit
přispěvatel
přispěvatel

Post by xzeit »

Při normálním provozu nejspíš ne,těch pár procent úbytku energie se ztratí, ale prostě tam je. Bude to za den o něco víc s GS zapnutým, než s GS vypnutým. Záleží taky na tom, kolik času strávila Lumia 920 jen tak ležet na stole displejem otočeným nahoru, tak aby GS stále zobrazovalo.....u mě je to cca 12 až 16h za den, pokud nabíjím přes noc, tak o něco míň. Jestli někomu leží s aktivním GS třeba jen 5,6,7....hodin, je jasné, že to nebude tak znatelné.
Každopádně, GS na LCD displeji žere víc, než na AMOLEDU.....(zatím)...třeba se to časem změní. Tím výhoda AMOLED oproti LCD zůstává....nepotřebuje podsvětlení, pixely svítí samy o sobě a díky tomu lze implementovat funkci jako je Glance Screen s naprosto zanedbatelnou spotřebou.
tslany
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: Lumia 830, Lumia 435DS, Asus T100

Post by tslany »

Sinpa wrote:Při hledání něčeho jiného jsem narazil na tohle.
http://brite.cz/lumia830/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ohledně toho videa z auta:
Nokia Camera (nebo jak se to teď jmenuje) umožňuje při video uzamknout focus na nekonečno, což autor očividně neudělal a je to škoda. A pak trochu offtopic - nelíbí se mi, jak autor valnou část videa zbytečně držel levej, obzvlášť v tomto úseku je to značné brzdění provozu.
finchcz
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel
Zařízení: Samsung Galaxy A5 (2017), Lumia 920 (WP8.1)

Post by finchcz »

xzeit wrote:Lumia 1020 bílé barvy, jinak tam kde nejde poznat, co je to za mobil platí - jasnější GS = Lumia 1020 (AMOLED)

http://s3.postimg.org/ro9j22mrn/image.jpg" onclick="window.open(this.href);return false; Lumia 1020 vpravo

http://s16.postimg.org/9yvmz6eo5/image.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

http://s12.postimg.org/byxk49urh/image.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

http://s2.postimg.org/jk5jrrtdl/image.jpg" onclick="window.open(this.href);return false; Lumia 1020 vpravo

http://s29.postimg.org/xlcm8ny6v/image.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
muj poznatek, co se tyka citelnosti GS v noci. na me 920 (IPS LCD) bych to prirovnal k 1020 (AMOLED) ve tvem testu, vse je nadherne videt i z uhlu, tak ted nevim, co si mam o tvych testech a sebevedomem objahovani tve pravdy myslet...
xzeit
přispěvatel
přispěvatel

Post by xzeit »

Necituj prispevky nad tvymi.Koumes

To ale není má pravda, ale REALITA! GS na Lumii 830 za tmy sníží podsvícení (a je jedno jestli je to noční režim a nebo normání) Je u tebe nádherné vidět z úhlu za tmy také noční režim??
Pokud je na Lumii 830 za tmy normální režim, jde to vidět slušně i z úhlu. To už neplatí o nočním režimu, červené barvy, ta není tak výrazná. Si snad myslíš, že jsem ty fotky upravil v photoshopu?? Nebo co? Dal jsem vedle sebe Lumii 830 a Lumii 1020 a udělal fotografie GS za dne, za tmy ( kolmo k displeji, a trochu z úhlů) Ve skutečnosti je to samozřejmě trošku jasnější v obou případech, než na fotografii....jenom jsem chtěl poukázat na snížení jasu GS i LCD (minimálně na Lumii 830).....
Post Reply

Return to “Nokia Lumia 720/730/800/820 a 830”