Windows Phone 8.1: Všeobecná diskuze

Všeobecná diskuze o systému Windows Phone 8.1 (vlastnosti, jádro, buildy...)
steelspace
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: L920, L930, L950 XL, iPhone 7 Plus

Post by steelspace »

QWERTY pro češtinu není standard.
Važme si nejlepšího slovníku (tedy teď s GDR1) a klávesnice na mobilech vůbec. Nepodporování prasáren z devadesátých let, které zavedla T602 není žádné mínus.

Používejte standardní věci a nikdy nebudete mít problém s přechody mezi aplikacemi, OS a zařízeními vůbec.
Sandra
smartstar
smartstar
Zařízení: iPhone SE

Post by Sandra »

Používám standardní věci, tedy kromě jiného i qwerty klávesnici (zjistěte si historii a kde vlastně vznikla počítačová klávesnice a jak vypadala, nápověda: qwertz to nebyla :-) ) a kromě Windows Phone nemám problém s přechodem odkudkoliv kamkoliv.
Mimochodem, klávesnice ve Windows Phone je nejlepší? Je vidět, že jste se nesetkal s iPhonem, maximálně tak na obrázku. Na WP mám neustále překlepy, na iPhonu ne. Čím jiným to je než kvalitou klávesnice? Pro info, na Androidu se mi píše nejhůř :-)
Tade
smartguru
smartguru
Zařízení: Lumia 950

Post by Tade »

Ke slovníku: Je to uřčitě lepší, než na WP8.1. Jestli je to lepší, než na WP8 si už nejsem jistý. Nemám to zatím moc vyzkoušené, ale u mě jsou stále problémy se slovy ,,už" a ,,že". Občas je to tam hodí, ale většinou spíše ne. U toho ,,že" by se to dalo ještě pochopit. Systém si může myslet, že chci napsat třeba ,,ze shora" ... za čárkou by ho to ale mělo psát vždy, protože tam je v 90% že. U ,,už" je to podle mě jasná chyba.

Sandra: Určitě s tebou souhlasím ohledně diakritiky a jejího použití. Já bez ní prostě píšu nerad, byť je to jen komunikace třeba na FB. V tom se asi shodneme a je víc takových lidí. O historii klávesnic nevím, takže nemohu posoudit, jestli je ta správná qwertz nebo qwerty. Každopádně ještě na střední škole mě naučili psát všemi deseti a vždy jsme používali qwertz, takže já problém nemám - nejsem žádný písař, jsem stavař, ale za psaní 10 jsem vděčný :) Na výběr by dát mohli, pokud to lidé využívají (do dnes jsem nevěděl, že je někdo s potřebou psát česky a používat při tom qwerty :-D - asi moje neznalost). Už od mala co používám počítač si vybavuji, že snad všude jsem měl na Windows nastavenou qwertz.
Luks
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel
Zařízení: Galaxy S7 Gold

Post by Luks »

Už na psacím stroji byla QWERTZ,takže tak. :lol:
relouth
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: Lumia 640,Redmi Note 4 LTE

Post by relouth »

prava klavesnica bola ABCDEF,ale bola rychla a vtedajsie pisacie stroje sa zasekavali :-D
steelspace
smartmaniak
smartmaniak

Post by steelspace »

QWERTY je klávesnice anglická a QWERTZ je, a vždycky byla, česká. Česká QWERTY je pouze zmetek, který vznikl, jak jsem uvedl výše. Definuje to dokonce norma ČSN 36 9050 z roku 1994.
Z je místo Y z důvodu mnohem většího zastoupení ve slovní zásobě oproti Y v češtině a němčině na rozdíl od angličtiny.

Co se iOS týká, mám k dispozici iPhone 4 a 5 a dva iPady, jejichž klávesnici nepovažuji za povedenou - vzhledem k nepoužitelnosti našeptávače.
steelspace
smartmaniak
smartmaniak

Post by steelspace »

relouth wrote:prava klavesniva bola ABCDEF,ale bola rychla a vtedajsie pisacie stroje sa zasekavali :-D
Právě QWERTY rozložení řešilo zasekávání psacích strojů (tj. písmena jdoucí často za sebou nejsou na klávesnici vedle sebe), ale z hlediska ergonomie je naprd. Skutečně ergonomická klávesnice je s rozložením od Dvoraka, ale prostě se neuchytila.
relouth
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: Lumia 640,Redmi Note 4 LTE

Post by relouth »

jasne,ved qwerty bola vymyslena len na to,aby sa pisalo pomalsie..najpouzivanejsie pismena sa rozlozila pekne od seba..
dvorak je o 75% efektivnejsi citam..
sry za OT :smile:
Sandra
smartstar
smartstar

Post by Sandra »

Tade: Ano, v tom se shodneme, psaný projev hodně řekne o dotyčném člověku a psaní bez diakritiky mi říká, že jde buď o cizince nebo člověka, který neumí česky :-) Zkrátka přijde mi to hloupé. Jinak něco o historii klávesnice je zde - http://cs.wikipedia.org/wiki/Poč%C3%ADtačová_klávesnice. Jinak zde je historie klávesnice jako takové - http://cs.wikipedia.org/wiki/Rozložen%C3%AD_kláves - a je tam psáno, že v roce 1888 bylo rozložení qwerty přijato jako univerzální, použito bylo poprvé o deset let dříve.
Tolik tedy ke standardům :-)
mimonaut
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: Nokia Lumia 950XL

Post by mimonaut »

Standard v ČR je qwertz. Pokud někdo není tatar nebo angličan, neměl by mít důvod používat qwerty. QWERTZ je standardem definovaným v ČSN, učí se na školách i kurzech psaní. Nic jako česká qwerty standardem není a nebylo, je to jen ústupek programátorům a uživatelům programů z dob, kdy tyto nedokázaly rozpoznat nastavení a byly opačně klávesové zkratky. Pokud se někdo naučil na českou qwerty, je to jeho problém a stěžovat si může na hlavním nádraží na lampárně.
Radeczek
častý přispěvatel
častý přispěvatel
Zařízení: iPhone 5s

Post by Radeczek »

A je to tu. Kdo používá QWERTY, je tatar. To je mazec tady... :D
mimonaut
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: Nokia Lumia 950XL

Post by mimonaut »

Koukám, že vytrhávat věci z kontextu je oblíbená vlastnost, když dojdou argumenty..
murder
smartguru
smartguru
Zařízení: LG G3 Android 6 Marshmallow

Re: Windows Phone 8.1: Všeobecná diskuze

Post by murder »

By mě nenapadlo jaký flame tady vyvolá má poznámka o funkčním slovníku. Sandro, bojuješ zapáleně, ale na nesprávné straně barikády qwertz je skutečně českým standardem.

K funkci slovníku, doporučuji v nastavení klávesnice vymazat vlastní návrhy "že" mi to nabízí jako nabídku ne automatickou opravu, tak je to správně a "už" funguje automaticky. Jedná se o český slovník (seznam) slov, ne pravopis, tudíž to že po čárce neopraví.
Radeczek
častý přispěvatel
častý přispěvatel

Post by Radeczek »

Jaké vytrhávání? Píšeš to hned v druhé větě! A pokud někomu něco vyhovuje a používá to, je to jen jeho věc a nazývat takového člověka tatarem, je poněkud mimo.

Snad není tak těžké, naprogramovat klávesnici tak, aby Z bylo dole a Y nahoře. To tady vypadá, jako by to byl neřešitelný problém :)
finchcz
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel
Zařízení: Samsung Galaxy A5 (2017), Lumia 920 (WP8.1)

Post by finchcz »

Sandra wrote:psaný projev hodně řekne o dotyčném člověku a psaní bez diakritiky mi říká, že jde buď o cizince nebo člověka, který neumí česky :-) Zkrátka přijde mi to hloupé...
tohle je ale opravdu hodne omezeny nazor, a pokud bych mel pouzit tvuj slovnik, tak i velice hloupy :) ale uz jsme si u tebe zvykli ;)
htcjirka
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: Samsung Galaxy Note9, Samsung Galaxy Note8

Post by htcjirka »

To asi chytnula od Radka Hulána, ten se také ztrefoval do lidí co psali bez diakritiky a psal, že tací mají nízké IQ apod nesmysly.Také někdy píšu bez diakritiky, nepřijde mě na tom nic hloupého, nic méněcenného apod..
Radeczek
častý přispěvatel
častý přispěvatel

Post by Radeczek »

htcjirka wrote:Také někdy píšu bez diakritiky, nepřijde mě na tom nic hloupého...
Nechci se Sandry zastávat, protože takovéto zobecňování je špatné, ale psát oficiální písemný projev bez diakritiky, je vážně hodně divné.
Wertigo
smartguru
smartguru
Zařízení: Lumia 820,Lumia 830,Galaxy Tab 10.1

Re: Windows Phone 8.1: Všeobecná diskuze

Post by Wertigo »

Sandra wrote:Používám standardní věci, tedy kromě jiného i qwerty klávesnici (zjistěte si historii a kde vlastně vznikla počítačová klávesnice a jak vypadala, nápověda: qwertz to nebyla :-) ) a kromě Windows Phone nemám problém s přechodem odkudkoliv kamkoliv.
Mimochodem, klávesnice ve Windows Phone je nejlepší? Je vidět, že jste se nesetkal s iPhonem, maximálně tak na obrázku. Na WP mám neustále překlepy, na iPhonu ne. Čím jiným to je než kvalitou klávesnice? Pro info, na Androidu se mi píše nejhůř :-)
Zvláštní.... ohledně psaní na Iphonu a WP to mám přesně obráceně. Čím to bude když ne kvalitou klávesnice :-)? Tady vidíš jak je nesmyslné zobecnit jakékoliv tvrzení.... ať už z jedné či druhé strany.
Sandra
smartstar
smartstar

Post by Sandra »

Wertigo: dala jsem několika známým používajícím iP vyzkoušet na psaní Lumii 520 a svorně prohlásili, že to ujde, ale že dělají překlepy.

Jinak mi tedy přijde, že na tomto fóru je nemalé množství lidí, kteří se mylně domnívají, že jejich názor je jediný správný a kteří se opět mylně domnívají, že Windows Phone je dokonalý systém, který nepotřebuje žádné opravy ani přidávat nové funkce a kteří považují všechny s odlišným názorem za blbce. Doufala jsem, že zde najdu řešení problémů s Windows Phone potažmo Lumií a od některých lidí jsem se toho řešení dočkala, jenže těch je žalostně málo.
Mimochodem, nevím kdo je pan Hulán, ale pokud toto tvrdí o lidech nepoužívajících diakritiku, souhlasím s ním.
Zrovna tak nechápu, co je za problém mít na výběr ze dvou klávesnic, to Microsoft neumí naprogramovat dvě alternativy téhož? To bych neřekla, nejspíše se tak jen rozhodli, je ovšem otázkou proč, když všechny ostatní systémy dají svobodně na výběr.
Dál to řešit nebudu, omlouvám se, že jsem "píchla do vosího hnízda" a že se zřejmě někteří v mém označení poznali a nelíbí se jim to.
PetrCBR
častý přispěvatel
častý přispěvatel
Zařízení: Lumia 520, iPhone 5, Huawei P9 Lite

Post by PetrCBR »

Me se na iPhonu psalo zhruba stejne jako na WP8.0, ale 8.1 byla ucinena tragedie, nocni mura vsech 'pisalku'. Ted mam GDR1, tak uvidime po par dnech.
Post Reply

Return to “Windows Phone 8.x”