Jelikož
SMARTPHONE měním min. 1x ročně, mohu k tomu něco možná poradit.
Mám nyní Lumii 925, předtím LG G2, předtím Sony Z1 a před ní Lumia 920 (doma máme ještě 3x Lumii s WP a 1x Samsung s Androidem). U všech těchto telefonů mohu subjektivně říct, že jsou špičkové. Nejstabilnější je Lumia 925, mám jí nyní ve verzi s WP 8.1 dev. verze. Nexus samozřejmě byl také vždycky špička, hlavně, co se týká odladěnosti "pure" androidu. Akorát, mě se nikdy nelíbil.

Nejpodstatnější je, k čemu ten
SMARTPHONE bude nejvíce používán. Jestliže je priorita velké množství zajímavých aplikací, Android a iOS vede. Jestliže stabilita a opravdu jednoduché rychlé prostředí, jednoznačně Lumia. Pak je tu foťák, tady určitě vede Lumia, možná nyní radši ve verzi 930 nebo 1020. 930 ale zase nemá Glance screen, a proto si ji již nekoupím (je to fakt suprová funkce). Já mám nyní objednané Oppo Find 7a. Špičkový HW, odladěný SW, krásný design a super cena 399,- EUR. Uvidím, jaký bude a jestli recenze nelžou

Další zajímavé a praktické vlastnosti při výběru jsou např. výdrž baterie, voděodolnost, hlasitost repro apod. A jestli to má být
SMARTPHONE na machrování, tak to neporadím, jelikož já to beru jako naprosto spotřební záležitost