Bezpečnost OS Android

Diskuze o systému Android (N, 6.x… tipy na úpravy, všeobecná diskuze)
Post Reply
chali
nováček
nováček
Zařízení: Nokia

Bezpečnost OS Android

Post by chali »

Zdravím, dokáže mi prosím někdo ze sekce Android pomoct?Jde mi o principy na kterých jsou založené operačních systémy a v čem se jednotlivé liší..zkouším se do toho nahlédnout hlouběji ale moc se mi to nedaří..stejný princip je u těch třech nejrozšířenějších jako Android, iOS a WP nejspíš v sandboxu a že každá spuštěna aplikace musí byt podepsaná, všechny tři platformy nabízí klasický obchod aplikací,jen android se liší v tom že každá aplikace muže získat přístup k jiné aplikaci na základě oprávnění? nebo se každá liší i v nečem jiném?? děkuji mnohokrát
steelspace
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: L920, L930, L950 XL, iPhone 7 Plus

Bezpečnost OS Android

Post by steelspace »

Sandbox je na všech systémech, oprávnění pro přístup do souborů jiné aplikace lze pouze pod root účtem.
Menší bezpečnost Androida je dána hlavně velmi širokým API, tj. aplikace mohou dělat spoustu věcí bez vědomí uživatele, např. přijmout a odeslat SMS, vytočit číslo atd.
Aplikace na Google Play nejsou tak striktně kontrolovány jako na WP a iOS, a dále systém oprávnění byl na Androidu bohužel naprosto zprofanován tím, že snad každá aplikacevyžaduje práva na cokoliv, bez ohledu na to, jestli to opravdu potřebuje.

Malware se samozřejmě píše hlavně na tuto nejrozšířenější platformu.

Základem je neprovádět žádné zásahy do systému (root, custom rom) a nestahovat aplikace z jiných zdrojů, než Google Play.

Bezpečnost všech OS je dána hlavně chováním jeho uživatele.
Post Reply

Return to “Operační systém Android”