Přesun aplikací na externí SD kartu - Jelly Bean

Diskuze o systému Android (N, 6.x… tipy na úpravy, všeobecná diskuze)
Post Reply
ZiChius
nováček
nováček
Zařízení: Samsung Galaxy Note 3

Post by ZiChius »

Nemáte někdo zkušenosti s bezproblémovým přesunem aplikací (hlavně objemných Gameloft/Glu/EA Games her) z interní paměti na externí SD kartu?
Mám Note II, který k hraní her přímo vybízí, ale jelikož soudruzi s Jížní Korei usoudili, že 32/64GB verzi telefonu pro Evropu ani nevydají, byl jsem nucen koupit model jen s 16GB vnitřní pamětí, ze kterých je uživateli dostupných jen 10,8 GB. Po pěti dnech začínám narážet na limit vnitřní paměti asi jen kvůli 5 větším herním titulům, které se odmítají nahrát kamkoliv jinam než do vnitřní paměti (jenom Bard´s Tale má 3,8 GB). Mohlo by se zdát, že programátoři jsou prostě prasátka a na možnost přesunu na SD (nebo rovnou instalace) prostě kašlou, ale čím víc se o tom snažím na netu najít, zjišťuju, že jde o nějakou specialitu Samsungu (od Galaxy SIII), že rozděluje vnitřní a vnější paměť trochu jinak než jiní výrobci a tak nejde použít utilita apps2sd nebo Link2SD (nevím jestli to má co dočinění i s formátem karty exFAT a s vlastnosttí Jelly Beanu), ale u telefonu patřící do nejvyšší třídy řeším takovýhle věci s místem nerad, zvlášť, když mám na exterím SDčku 50GB k dipozici..
Máte s tím někdo zkušenosti?
Díky předem
hewlett
častý přispěvatel
častý přispěvatel
Zařízení: SGNote 10.1 2014 LTE, SGNote 4, SGS 7 Edge

Post by hewlett »

Myslím, že zkušenosti by se našly. Ale popis a rozsah takové práce - aby to mělo smysl - bohužel vydatně přesahuje formát diskusního příspěvku. A psát 4 věty je v tomto případě k ničemu.
nejvhodnější postup - byť chápu že pomalý - je hledat na netu pomocí klíčových slov a orientovat se na vlákna s příslušnou tématikou např. o SGS3 a Note 2 (což znáš sám) na XDA-developers. Ale tohle se řeší u všech moderních androidích telefonů, bez ohledu na značku :-).
pietko
nováček
nováček
Zařízení: samsung galaxy note II

Post by pietko »

Tiez mam note 2 a stve ma to, ze na aplikacie (pre ich instalaciu) mam len 10,5GB co je malo najmä ak niektore maju aj zo 2 GB alebo viac. Da sa to nejak nastavit/je na to nejaka aplikacia aby som ich dal na SD kartu? Poprosim nepisat hluposti typu SD je pomala atd. to vie hadam kazdy, pri väcsine aplikacii to nevadi.
ZiChius
nováček
nováček
Zařízení: Samsung Galaxy Note 3

Post by ZiChius »

Tak po dlouhém váhání jsem se rozhodnul tento problém vyřešit rootem telefonu a instalací aplikace GL to SD (vyžaduje root práva), která nedělá nic jiného, než že přesune data objemných Gameloft/Glu/whatever her pěkně na externí SD kartu a vše šlape jak má. Hry se pak spouštějí nikoliv přes ikonku v luncheru, ale právě přes tento program (po přesunu dat ikona hry v luncheru zůstane, ale po spuštění zřejmě odkáže na adresu v původních adresářích na interní pamětí a chce objemná herní data znovu stahovat).
Nejsem si jen jist, jak je zde pak pořešena aktualizace těchto aplikací přes Goggle Play, zřejmě bude nutná uplná reinstalace hry na interní paměť, update a pak přes GL to SD znovu přesun, ale ještě používám jen chvíli a žádný update objemné hry nebyl.
Jinak vše funguje i s kartou ve formátu exFAT.
A ještě jedna informace, že když se chce, tak to jede, je že například hra Bard´s Tale, která má po instalaci 3,5GB dat po poslednim updatu podporuje NATIVNĚ při instalaci uložení herních dat i na externí SDkartu, takže ať se jde Gameloft bodnout, protože zde je vidět, že to jde a není to žádný problém.
David Barborka
častý přispěvatel
častý přispěvatel

Re: Přesun aplikací na externí SD kartu - Jelly Bean

Post by David Barborka »

http://forum.xda-developers.com/showthr ... ?t=2036796

Tady je návod, jak prohodit úložiště. Po tomto se bude vše instalovat na kartu a nemusíte aplikace spouštět přes nějaký program. Je potřeba mít root. Jo a hlavně sí přesuňte vše z paměti telefonu na kartu. Postup funguje.
onuce
můj třetí příspěvek
můj třetí příspěvek
Zařízení: Huawei 510

Post by onuce »

Root není třeba. Stačí zvolit SD kartu jako primární úložiště přímo v menu telefonu. Pak lze většinu aplikací přesunout na SD standardně.
uni
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: Samsung Galaxy S8+ DS, Apple iPad Air Wi-Fi

Post by uni »

onuce: To není nápomocná rada, tohle nastavení mají jen někteří výrobci a nejedná se o funkci sytému JB. Navíc to možná ani neříká, kam se mají instalovat aplikace, ale kam mají odkládat dat. A obávám se, že např. zmiňovaný Gameloft to stejně prostě cpe do aplikační paměti, nikoli do datové.
onuce
můj třetí příspěvek
můj třetí příspěvek

Post by onuce »

No však primární, tedy aplikační, paměť je pak SD karta. A aktivuje se zároveň možnost přesunu do telefonu. Tohle je dle mne naprosto základní funkce a moc se mi nezdá, že by to některé telefony mohly nepodporovat. Můj to má a je to nějaký čistě čínský humus.
uni
smartmaniak
smartmaniak

Post by uni »

Ne není, primární (a často jediná) je zabudovaná. A právě "čínský humus" má často přidanou možnost přesunu aplikací na pam. kartu, neb mívají pidi interní paměť (z cenových důvodů). Ale systém sám o sobě toto umožněno nemá. Např. zde je tématem Samsung, který např. až po kritice, kdy jeho "16GB" varianta S4ky má ve skutečnosti 8GB (vlastně ještě méně) dodal v aktualizaci možnost přesunu na kartu. A jak vidíš, např. Note II toto nemá.
A musí se šaškovat s rootem, obcházet věci, snižovat výkon, stabilitu.... Ne nadarmo to Apple prostě dělá jak dělá a rád by to dodatečně dělal i Google.
onuce
můj třetí příspěvek
můj třetí příspěvek

Post by onuce »

Děkuji. Nicméně mám pak v telefonu skutečně napsáno, že výchozí - interní úložiště má 29,88 GB. A až po tomto "čenži" lze přesouvat aplikace z telefonu na SD a zpět. No, tak jsem z toho jelen evropský. Ach, proč není Android alespoń trochu transparentní...
uni
smartmaniak
smartmaniak

Post by uni »

njn, někdo má UMS, někdo ne, někdo má USB Host, někdo ne,.... jak píšeš, netransparentní systém.
A to jsme nezačali ani řešit téma aplikace a aplikační data:-)
Post Reply

Return to “Operační systém Android”