Proč zvolit Windows Phone či nezvolit ? (volná diskuze)

Všeobecná diskuze o systému Windows Phone 8.1 (vlastnosti, jádro, buildy...)
stomas
přispěvatel
přispěvatel
Zařízení: Nokia Lumia 820

Post by stomas »

Taky se přidám se svým názorem proč zvolit/nezvolit WP8

Nejdřív krátký úvod. Na WP8 jsem přecházel ze starého a v té době už nepodporovaného WM 6.5. Po novém telefonu jsem požadoval vše co po minulém telefonu + 100% spolehlivost a rychlost. Po dlouhém výběru mě nejvíce zaujal právě Windows Phone 8 a to díky jeho poměru cena/výkon, konkrétně Lumia 820. V době kdy jsem si ji pořizoval (konec března 2013) stála 8 000 Kč (polská distribuce).

Výhody:
1) Hlavní výhodou systému je jeho plynulost bez ohledu na to kolik aplikací máte nainstalovaných. Za celou dobu co mobil vlastním se mi zasekl pouze jednou a samovolný restart jsem zatím nezažil (a doufám, že ještě dlouho nezažiju). V porovnání s Windows Mobilem je to příjemná změna .

2) Plus má systém u mě za bezchybnou spolupráci s dalšími službami MS jako Skydrive a Kalendář. Konkrétně automatické zálohování fotek na SD při připojení na Wi-Fi je velmi návykové.

3) Jako další velkou výhodu vidím koncepci domácí obrazovky. Chápu, že ne všem může vyhovovat, ale pokud se s ní naučíte pracovat tak funguje skvěle. Nastavíte si přesně ty live tiles které potřebujete a máte dokonalý přehled o zmeškaných hovorech, zprávách, mailech, novinkách z vašich RSS odběrů a mnohém dalším. Za mě rozhodně plus.

Nevýhody:
1) Mnoho lidí se pořád ohání uzavřeností systém ze strany MS. Ano, na jednu stranu je to pravda a není to Android, kde si můžete upravit téměř vše. Pokud jste člověk, který se v systému neustále „vrtá“ nebudete mít WP rád. Na druhou stranu z toho pochází jeho plynulost a spolehlivost a já osobně se některých nastavení rád vzdám, když budu vědět, že když budu systém potřebovat tak mi nezamrzne. Mnohokrát se mi s WM (i s Androidem) stalo, že jsem si potřeboval nutně zavolat a telefon se restartoval.

2) Pro mnoho lidí jsou překážkou aplikace, tedy jejich nedostatek. Pravda, na Storu nenajdete tolik věcí jako v Google Play nebo Appstoru od Applu, ale mě osobně chybí jen G+ klient. Před nákupem ale rozhodně doporučuji se podívat na webové verzi, zda vám budou nabízené aplikace stačit či nikoliv.

3) Jako poslední nedostatek a ne přímo nevýhodu uvedu chování aplikace Skype. Ano funguje to, tady problém není. Ale nato, že Skype vlastní přím MS bych si představoval větší integraci do systému. Na tomhle by měli v MS ještě zapracovat.

Souhrn:
V textu výše jsem vyjmenoval pár výhod/nevýhod systému, ale zdaleka ne všechny. Jsou to věci, které nejvíce potěšily/nepotěšily mě osobně a každý určitě najde mnoho dalších. Abych to nějak uzavřel. Po téměř roce každodenního používání WP jsem si ho oblíbil a doufám, že s dalšími verzemi bude ještě lepší.
uni
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: Samsung Galaxy S8+ DS, Apple iPad Air Wi-Fi

Post by uni »

1) Více méně std. i u jiných systémů (iOS, Android, BB), pokud si to člověk nezaprasí sám.
2) Více méně std. i u jiných systémů (iOS Apple služby, Android Google služby), samozřejmě včetně auto. zálohování, kde zvláště Apple je s tímto nejdále.
3) Individuální. Tohoto lze docílit umístěním adekvátních aplikací na hlavní obrazovku (iOS), Android pracněji přes widgety. Ale ano, LiveTitle je možné individuálně považovat za výhodu. Konečně nějaká:)
Cheetah007
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: Sony Xperia M2, iPad Mini 32GB

Post by Cheetah007 »

2/ Ano provázanost se službymi výrobce systému je dnes již prakticky samozřejmostí a není to výsadou jen některého konkrétního OS.
Jiná věc je a týká se to především androidu, pokud člověk žije v číně či z ní má telefon s originální ROM....aplikace google bývají bud omezené, nebo přímo zakázané jako třeba gplay, nahrazené jinými, google vyhledávání taktéž a mohl bych pokračovat ale nemá to smysl...tohle většina lidí ví.
stomas
přispěvatel
přispěvatel
Zařízení: Nokia Lumia 820

Post by stomas »

1) No nevím, ale porovnávat zařízení s iOS za cca 15 a víc tísíc se zařízením za 8 i méně (nemluvě o tom že L620 se prodává i kolem 4k) mi nepřijde úplně fér. U Androidu (používal jsem 2.3 a 4.0) mi to vždy 100% plynulé nepřišlo a lagování nebylo ničím neobvyklým a to jsem do systému zasahoval pouze jako uživatel, žádný ROOT atd. BB jsem nikdy neměl tam nemohu porovnat.

2) Ano, máte pravdu že dnes už je to samozřejmost ale jelikož Google disk měl v době kdy jsem zakládal svůj SD kapacitu myslím 5GB tak jsem volil SD s 25GB a spolupráce WP a SD je prostě lepší než Android a SD (chápu že jsou to produkty od konkurenčních firem, ale popisuju osobní zkušenosti a při užívání Androidu mi nestálo zato migrovat všechen obsah na GDisk).
Cheetah007
smartmaniak
smartmaniak

Post by Cheetah007 »

U apple platíš značku, vývoj, kvalitu a punc exkluzivity, hw se zas tolik neliší a spousta founů třeba ip5 už i předčí.
Manek49
smartguru
smartguru
Zařízení: iPhone 5C

Re: Proč zvolit Windows Phone či nezvolit ? (volná diskuze)

Post by Manek49 »

A co je to platný, že ho v HW předčí? Brácha má Galaxy S4 a po půl roce naprosto běžnýho používání je to pomalý jak šnek, k čemu je pak lepší HW?
Cheetah007
smartmaniak
smartmaniak

Post by Cheetah007 »

Tak tam to zprasil především Samsung mizernou optimalizací TouchWiz, doporučuji bud kupovat droidy s čistým, či minimálně upraveným os a bratr se může pokusit do galaxy, skrze xda a dalších, nahrát čistou rom, pokud to jde, myslím že by mělo, koukni na tohle srovnání TW vs. čistý android:
http://mobilenet.cz/clanky/touchwiz-vs- ... epsi-12481" onclick="window.open(this.href);return false;

EDIT:
Stále tady čtu jak prodeje rostou a Nokia se vzmáhá, tohle se jeví tak trochu jinak
http://www.mobilmania.cz/bleskovky/noki ... fault.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;

V diskuzi ke článku, píše Tom_82 to samé.

Něco podobného vyšlo na SM také již dříve: http://smartmania.cz/clanky/financni-vy ... #komentare" onclick="window.open(this.href);return false; diskuze obsáhlejší a také zajímavá.
htcjirka
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: Samsung Galaxy Note9, Samsung Galaxy Note8

Post by htcjirka »

Tak tam to zprasil především Samsung mizernou optimalizací TouchWiz, doporučuji bud kupovat droidy s čistým, či minimálně upraveným os
To jsou vymluvy,zkusenost s Galaxy Nexus,ktery ma cisty Android a ani ne po pul roce zacne vyrazne zadrhavat a po roce je reklamosystem na reinstal.Reklamosystem proste neumi dlouhodobeji bezet stabilne i rychle a ani posledni verze na tom nic nemeni.Ono kdyz se clovek podiva jak je ten OS slatan,neni se cemu divit.
Manek49
smartguru
smartguru
Zařízení: iPhone 5C

Post by Manek49 »

Mě je to jasný, já bych si tam čistej android dávno narval, ale on tomu absolutně nerozumí a u telefonu za takovýhle prachy by to mělo šlapat jako hodinky tak, jak to vyndáš z krabičky. Kdyby tenkrát na moje doporučení koupil iPhona nebo Lumii, tak by byl happy :-)
Cheetah007
smartmaniak
smartmaniak

Post by Cheetah007 »

Nejsou to žádné výmluvy, v článku to píší jasně, má zkušenost je pozitivní stejně tak ostatních, což ale na tvém přesvědčení že je google android reklamosystém ala samozas. srov..ka nic nemění....je to tvůj názor, měj si jej je to tvé právo, nikdo ti to nebere, ale přestan tady a jinde šířit bludy o sračk...dním androidu, jak je ten systém špatný a splácaný (a co že je to linux-java koho to trápí hlavně když funguje) a jak jsou WP užasné dokonalé a stabilní, prostě best....kdysi jsi používal i že je to nejhloupější os na trhu v souvislosti s WP7 pravda v 8mé verzi kapku zmoudřel, ale žádná výhra to není.

Manek49
Souhlas za ty prachy co Samsung za galaxy požaduje by to mělo šlapat jak po másle, nebo tak jako iPhone s iOS.
mberdych
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: iPhone 7/Blackberry Priv

Post by mberdych »

Bohuzel, ani na Nexus 5 neni Android tak plynuly jako iOS nebo WP. Google stale slibuje, ale spis preslapuje.

Tohle by me zase tak nevadilo. Horsi je to s tim, jak si to kazdy vyrobce dela jinak.
Cheetah007
smartmaniak
smartmaniak

Post by Cheetah007 »

Tak pokud tato funkce, nebude výsadou jen dražších modelů a mimo 720 či 625 ji dostane i taková 520, výrobce si u majitelů těchto founů hodně polepší

Jinak k tematu, desne se mi "libi" jak tu nekteri jedinci, neustale papouskuji android je srac*a, samozasiraci a lagujici reklamosystem a podobne, je to jejich boj a cosi o nich vypovida, jen se nedoctu jakoukoliv kritiku na WP8 s nim nikdy nemeli jediny problem....pritom diskuze jsou toho plne....tohle mi nechodi, tamto najednou zmizelo, tohle po updatu najednou nefacha, kdy uz ten update bude a funkci prida atd.
Ja treba WP zkusil a nesedl mi, nicmene pro to na nej nebudu plivat, pomlouvat, spinit v kazdem druhem-tretim prispevku a neustale na nej kydat spinu, byt by si to nekdy, vzhledem k absencu veci co ma konkurence od zacatku a je samozrejmosti, i zaslouzil.
uni
smartmaniak
smartmaniak

Post by uni »

Tak problém je, že se takto Android prostě pro uživatele vyprofiloval. Ať už vinou, že umožní instalace něčeho, co až fatálně ovlivní chod, mizernou implementací systému od výrobce nebo ještě horším shellem nebo "už" v 4.3 TRIMem. Resp. Android má několik cest, jak NEfungovat a jednu, jak fungovat. To je prostě příliš nevýhodný poměr sil, aby to bylo pro uživatele průchozí.
chytil123
častý přispěvatel
častý přispěvatel
Zařízení: Lumia 920

Post by chytil123 »

Proč nezvolit, nevím jestli to už nejde náhodou, ale nevím jak zprovoznit Flash v prohlížeči.
uni
smartmaniak
smartmaniak

Post by uni »

chytil123: "už nejde náhodou" nikdy náhodou nepůjde, Adobe mobilní Flash ukončil.
Cheetah007
smartmaniak
smartmaniak

Post by Cheetah007 »

Pro vsechny platformy nahradiljej snad html5 kdyz tak opravte uz to tolik nesleduji.
chytil123
častý přispěvatel
častý přispěvatel

Post by chytil123 »

Tatíkovi to na iOS normálně jde a na Android jde nainstalovat poslední verzi Adobe a v klidu to šlape. Takže že to nejde je kec...na tabletu s Androidem mi jde naprosto všechny videa a všechen flash.
htcjirka
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: Samsung Galaxy Note9, Samsung Galaxy Note8

Post by htcjirka »

Android - Ano jde,diky posledni verzi,ktera nebude fungovat vecne,uz to nejaky rok je,co Adobe kompletne ukoncil vyvoj pro vsechny mobilni platformy co se flashe tyce.Novym standardem je HTML5 a jen diky lenosti nekterych webu tu stale mame nekde jeste flash.
chytil123
častý přispěvatel
častý přispěvatel

Post by chytil123 »

Bylo by to krásné kdyby všichni přešli rychleji no...bohužel je ten flash v naprosté většině stránek stále.
Cheetah007
smartmaniak
smartmaniak

Post by Cheetah007 »

Asi to tak jednoduche neni a bude casove narocne konpletne prejit na lepsi a pro smarty vhodnejsi html5ku a pokud to lidem zatim funguje na adobe flash nehrnou se do toho.
Post Reply

Return to “Windows Phone 8.x”