Takze mam cca 5 dni Lumii 1020 ve zlute, bezdratovou nabijeckou v aute a doma. K telefonu samotnemu bych mel asi nasledujici. Je vyrazne prijemnejsi do ruky nez L920, ale porad to neni ono. Objektivne je to na ten displej velky telefon a treba Blackberry Z30, ktere jsem zrovna nedavno zkusil (a stale mu davam sanci) je pocitove mnohem prijemnejsi na pouzivani. Windows tlacitko zpet je opravdu hodne spatne umistene z hlediska ergonomie a jednou rukou se vratit zpet je vazne neprijemne komplikovane. Skoda, ze neni nejake gesto, nebo alternativni zpusob jak to udelat. Jeden z duvodu proc zkousim neco jineho nez iP je take to, ze chci vetsi displej, bohuzel L1020 k tomu pridava i to co nechci a misty se vazne neprijemne drzi a ovlada. Bing tlacitko me kupodivu nevadi a neirituje.

Takze z pohledu kazdodenniho pouzivani je proste Lumia krkolomna, drzi se mi neprirozene a podle me to neni telefon, ktery by sel rozumne ovladat jednou rukou. Takze bud to proste akceptovat a drzet ho obema a nebo obcas trochu trpet. Bocni zapinaci tlacitko je zrovna v miste, kde ho clovek chyti, takze si ho obcas zapnu i kdyz nechci. Vydrz baterie je celkem slusna a tady nevidim zasadni problem, urcity styl pouzivani prekona iPhone hrave, brouzdani ji vybije vyrazne drive, ale neni to nic co bych neprezil. Zejmena ve spojeni s bezdratovym nabijenim, ktere je vazne prima (skoda toho extra krytu). Fotak resit nebudu, to je skutecne bez diskuze, konecne je to jeden z duvodu proc L1020 davam sanci. Z hlediska pameti nemam problem, iPhone mam v 64GB, ale 32GB je pro me rozumne minimum, takze i bezne prodavana L1020 me staci.

Tak a ted dalsi postrehy. Aplikace, aplikace, aplikace. Bohuzel, tady WP obecne prohrava a kdo rika, ze ne, tak bud nezkusil iOS a nebo je zaslepeny fanatik. Asi takhle, aplikaci na WP je dost, nemam pocit, ze me neco vylozene chybi, ale rada aplikaci proste neni natolik kvalitne udelanych, jako na iOS a to i od stejnych autoru. Dam par prikladu. Tak treba Evernote, iOS ma naprosto libovou aplikaci, na WP je to OK, funguje, ale v rychlosti a intuitivnosti se nechyta.
Podobne treba aplikace Rdio na stream hudby, Tapatalk je sice na WP konecne vicemene funkcni, ale rozhodne ne 100%, chybi Waze, youtube je opravdu light (byt chapu, ze je v tom MS nevinne), foursquare je proste pomaly, nez to tam naklikam, tak jsem na iPhonu 3x checknutej, integrace socialnich sluzeb v people hubu je super, ale z dnesniho pohledu uz to pusobi nedotazene. Kdyz me nekdo favoritne tweet, tak to nevidim a musim do te extra aplikace (ktera je docela pomala), facebook klient je pomaly az hruza (to je opravdu ostuda) a takhle bych mohl pokracovat jeste peknou chvili. Bohuzel aplikace startuji pomaleji, celkove to rozhodne zadny blesk neni.
Tak, co dale. Notifikacni centrum, nebo proste misto, kde bych nasel co jsem zmeskal. Bohuzel, tohle je velka slabina. A byt jsem mel dojem, ze to nepotrebuji, tak po par dnech na WP zjistuju, ze mi to chybi. Dalsi, obecne menu nastaveni, prijde mi trochu rozvlacne, chaoticke, porad pridavaji nove a nove polozky, moc nechapu, proc to nejak nepreorganizuji. Zacina to pusobit trochu chaoticky. Na druhou stranu, super vyuzivaji v tmavych tematech amoled displeju a ta cerna je proste vystavni. Skoda, ze v mailu se seznam objevuje na cernem podklade, ale samotny mail je na bilem. Chybejici zamek rotace displeje uz GDR3 dodava, ale proc je nekde hluboko v menu, to mi hlava nebere.

Tak, ted k iPhonu, tam je to docela snadne. Je to rychle, primocare, byt nektere veci me na iOS7 opravdu vadi. Nicmene co me chybi je vetsi displej (nevim jestli se nekdy dockam), lepsi fotak a prece jen lepsi baterka (i kdyz na svoji kapacitu podava iPhone vyborne vykony). Jinak me veci jako iTunes Match (velmi komfortni, kdyz mate doma vice iVeci), photostream (stejny duvod), provazanost s Macem, ktery pouzivam a par dalsich drobnosti stale vraci k Applu. Ale myslim, ze nejakou alternativu bych nasel za cokoli, jen nebude tak pekne funkcni a provazana se systemem. Ale zvykl bych si. Co me na WP irituje je krkolomnost ovladani, proste je to takovy nedotazeny, hodne veci je super, ale u rady si klepu na hlavu, proc to takhle udelali. Navic se mi take zda, ze jak byly dlazdice na zacatku svezi vitr, tak uz zacinaji byt trochu okoukane.

No, trochu jsem se rozepsal. Takze co mi nakonec nejvice vadi, chybi? Jsou to nedotazene detaily, obcas neergnomicke ovladani, rychlost prochazeni menu je sice OK (1020 mi laguje casteji nez bych cekal), ale v aplikacich to uz takovy zazrak neni. Pridal bych spolecne nastaveni hlasitosti, to je docela pakarna, chybejici notifikacni centrum, a celkova tezkopadnost dlazdic (lepe to vyjadrit neumim, libi se mi, ale pouziti uz tak skvele neni). Dale chybi MS (aspon u nas) dalsi casti ekosystemu. Konkretne Xbox music bych uvital hodne.
Ale se vsim bych dokazal zit, problem je to, ze cokoli na WP delam trva vyrazne dele nez na iOSu. U Androidu ten rozdil takovy nebude a tam bych jasne rekl, ze rozdil bude ve zvyku. U WP to tak nevidim. Zkusil jsem se nejak vypsat, nema to strukturu a je to OSOBNI pohled. Nikomu ho nenutim a fakt se kvuli tomu nechci hadat. Je to asi jako hadka jestli je ta cervena dost cervena
edit by Jirka Hrma: Text jsem rozdělil do více odstavců a doplnil ilustrační obrázky, ať se to lépe čte…