Platba mobilem přes NFC. Praktické použítí
Zdravím,
včera jsem koupil SGS3 a rovnou jsem si nechal vydat NFC simkartu. Dostal jsem od Komerční Banky 250kč na zkoušku a pak si to hodlám spárovat se svojí kartou. O co mi ale jde. Chtěl bych se zeptat někoho, kdo má zkušenosti a už platby prováděl, jak přesně to funguje. O2 mi nainstalovali aplikaci Contactless Payment s ikonkou VISA. Nastavil jsem si PIN, povolil platby do 500 bez PINu a teď mě zajímá:
1) Musí být NFC v telefonu aktivní, nebo si ho aplikace zapne sama?
2) Dočetl jsem se v návodu, že před platbou nemusím aplikaci zapínat, zapne se sama. Je to tak?
3) Musím telefon probudit, nebo se při přiložení probudí sám?
4) Umístění NFC u SGS3. Kde přesně je čip? Jak mám telefon přiložit? Stačí vrchní stranou (kolem foťáku) k terminálu, nebo spíš prostředkem?
5) Musím u pokladny hlásit, že chci platit bezkontaktně? (nemám ani bezkontaktní kartu)
Díky moc za odpovědi. Nechci v obchodě poprvé řešit nějaké problémy. :D
včera jsem koupil SGS3 a rovnou jsem si nechal vydat NFC simkartu. Dostal jsem od Komerční Banky 250kč na zkoušku a pak si to hodlám spárovat se svojí kartou. O co mi ale jde. Chtěl bych se zeptat někoho, kdo má zkušenosti a už platby prováděl, jak přesně to funguje. O2 mi nainstalovali aplikaci Contactless Payment s ikonkou VISA. Nastavil jsem si PIN, povolil platby do 500 bez PINu a teď mě zajímá:
1) Musí být NFC v telefonu aktivní, nebo si ho aplikace zapne sama?
2) Dočetl jsem se v návodu, že před platbou nemusím aplikaci zapínat, zapne se sama. Je to tak?
3) Musím telefon probudit, nebo se při přiložení probudí sám?
4) Umístění NFC u SGS3. Kde přesně je čip? Jak mám telefon přiložit? Stačí vrchní stranou (kolem foťáku) k terminálu, nebo spíš prostředkem?
5) Musím u pokladny hlásit, že chci platit bezkontaktně? (nemám ani bezkontaktní kartu)
Díky moc za odpovědi. Nechci v obchodě poprvé řešit nějaké problémy. :D
Re: Platba mobilem přes NFC. Praktické použítí
To opravdu nikdo nepoužívá?
Ahoj, jde o to ze NFC zavedl pouze O2 operátor mezi Banky tak ze to není tak rozšířené.
Jinak si myslím ze by NFC měla být zapnuta v mobilu.
Jinak si myslím ze by NFC měla být zapnuta v mobilu.
-
M.BoBo
- smartguru

- Zařízení: iPhone XS, iPad 2018, Apple Watch 5
Aplikaci při čekání ve frontě spustíš, zadáš pin (pokud máš nastaven).
Prodavačce oznámíš, že budeš platit bezkontaktně mobilním telefonem (neplést si s bezkontaktními platebními kartami). Někde mají dokonce telefon škrtlý, že fungují jen ty bezkontaktní platební karty..
Poté telefon přiložíš k terminálu. Já ho přikládal prostředkem.
Máš zaplaceno a odcházíš..
Prodavačce oznámíš, že budeš platit bezkontaktně mobilním telefonem (neplést si s bezkontaktními platebními kartami). Někde mají dokonce telefon škrtlý, že fungují jen ty bezkontaktní platební karty..
Poté telefon přiložíš k terminálu. Já ho přikládal prostředkem.
Máš zaplaceno a odcházíš..
Takže jsem nakonec nečekal na rady a vyrazil jsem do obchodu dnes ráno. Pro jistotu, sem si nevzal žádnou hotovost, ani svojí kartu :D
Moje zkušenosti:
-NFC jsem nechal zaplé pro jistotu, nějak si netroufnu to zkoušet bez něj při čekání, jestli si ho aplikace zapne
-Aplikaci jsem neměl zaplou
-Telefon jsem jen probudil, odemkl, a už jen přiložil k terminálu
-Řekl jsem, že chci platit bezkontaktní kartou (NE TELEFONEM)
-Platba proběhla bleskově. Komunikace s terminálem odhadem 0.5s, účtenka vyjela cca po 2s maximálně.
-Prodavačka se divila, proč že tam lidi dávají telefon, že už jsem druhý :D (malé město)
Moje zkušenosti:
-NFC jsem nechal zaplé pro jistotu, nějak si netroufnu to zkoušet bez něj při čekání, jestli si ho aplikace zapne
-Aplikaci jsem neměl zaplou
-Telefon jsem jen probudil, odemkl, a už jen přiložil k terminálu
-Řekl jsem, že chci platit bezkontaktní kartou (NE TELEFONEM)
-Platba proběhla bleskově. Komunikace s terminálem odhadem 0.5s, účtenka vyjela cca po 2s maximálně.
-Prodavačka se divila, proč že tam lidi dávají telefon, že už jsem druhý :D (malé město)
-
M.BoBo
- smartguru

Pokud terminál je kompatibilní tak je to v pořádku. NFC jako NFC. Ale už v několika krámech, speciálně lékarnách mají přímo na terminálu škrtlý telefon. A obsluha ani nechce zkoušet placení telefonem.
Jinde se zase diví, a několikrát zkontrolují účtenku:D. Jak úsměvné...
Jinde se zase diví, a několikrát zkontrolují účtenku:D. Jak úsměvné...
-
lo1kat1
- nováček

- Zařízení: Samsung Galaxy Note 2
Mobilem pres NFC platim uz asi 2mesice, a uplne v pohode.jeste se mi nestalo ze by mi to nevzalo platbu.pin mam vypnuty, ve fronte zapnu NFC, pri placeni reknu ze platim kartou (protoze od GE je vlastne na sim karte nahrana virtualni platebni karta), pak jen prilozim a hotovo.....a lidi koukaj a divi se. 
Ještě mě zajímá jedna věc. Nejlépe od někoho, kdo má Komerční banku a O2. Utratil jsem těch 250 co mi dali na vyzkoušení, zašel do banky a nechal spárovat se svým účtem. Ovšem v aplikaci mám pořád u detailu karty tu původní. Má to tak být a jen se karta páruje s účtem, nebo by se tam měla objevit moje vlastní karta, kterou mám fyzicky?
Banka mi potvrdila, že je vše v pořádku, ale já mám strach, že přijdu do obchodu a ono mi ji to nevezme.
Banka mi potvrdila, že je vše v pořádku, ale já mám strach, že přijdu do obchodu a ono mi ji to nevezme.
-
M.BoBo
- smartguru

Budeš mit novou platební kartu v sekci karet v IB KB;)
Takže tvoji klasickou platební + novou kartu bezkontaktni..
Takže tvoji klasickou platební + novou kartu bezkontaktni..
Díky tam kouknu. A ta, která bude v Moje Banka¨tak ta bude nastavena v aplikaci? Nebo je to pořád ta výchozí, která tam je od začátku (asi napevno v SIM kartě)?
-
M.BoBo
- smartguru

Moje banka-karty-prehled karet
Zde by mela byt nového vydána platební karta přímo bankou ktera se sparuje s nfc sim.
Karta s 250kc byla karta bez majitele. Majitel byl demo na tom vylysku, že kterého se karta vyloupla.
Doporučím kontakt Tvého BaPo, případně [email protected]
Zde by mela byt nového vydána platební karta přímo bankou ktera se sparuje s nfc sim.
Karta s 250kc byla karta bez majitele. Majitel byl demo na tom vylysku, že kterého se karta vyloupla.
Doporučím kontakt Tvého BaPo, případně [email protected]
Hmm, na telefoní lince karet mi řekli, že je vše v pořádku. Ale v MojeBanka jinou, než svojí kartu nevidím. A v aplikaci na platby pořád vidím tu kartu, co má jméno majitele Praha a nějaký čísla.
Pokud jsem tuto debatu pochopil správně, musím mít speciální SIM... Nastečí například to že mam svou kartu uloženou v aplikaci Peněženka? Tu obvykle používám na placení po internetu...
-
M.BoBo
- smartguru

Přesne tak, speciální SIM, specifickou banku a také telefon, který podporuje práci se secure elementem na nfc sim.
PS: Vidim, že máš Lumii, zde mas bohužel smůlu. Podpora je pro několik Android zařízení hlavně z rodiny Samsungu.
PS: Vidim, že máš Lumii, zde mas bohužel smůlu. Podpora je pro několik Android zařízení hlavně z rodiny Samsungu.