[app] Meteoservis 3 • počasí pro ČR a SR • (Lite,Std,Pro)

Diskuze o Windows Phone a Windows 10 Mobile aplikacích. Máte tip na zajímavý program? Šup sem s ním!
Post Reply
Flynn
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: HTC Radar WP 7.8 - Dynamics 2.0, myPhone Next

[app] Meteoservis 2.0 • počasí pro ČR a SR • (Lite,Std,Pro)

Post by Flynn »

Navracím téma k tomu, k čemu je určeno:
Dotaz: Proč se automaticky neaktualizují informace na stránce Aktuální stav počasí v okamžiku otevření stránky, jak je uvedeno v menu Nastavení nad přepínačem Aktualizovat automaticky? Samozřejmě mám volbu zapnutou, ale veškeré snímky, kromě radarových snímků ČR pocházely ze včerejšího poledne. Čekal jsem se zobrazenou stránkou asi 3 minuty, zda se něco bude dít, ale žádné načítání dat neprobíhalo (známé přejíždění teček při stahování dat). Telefon jsem v tomto stavu zamknul a po chvíli odemkl, pak teprve byla data načtena a snímky se aktualizovaly. Podotýkám, že jsem na Wi-Fi a ruční aktualizace přes menu jde spustit.
hujer
smartguru
smartguru
Zařízení: Alcatel Idol 4S (Win10)

Post by hujer »

To netuším, nic takového jsem nikdy nepozoroval. Možná nebyl v okamžiku "automatické aktualizace" k dispozici Net nebo byla "dočasná" chyba na mém serveru, jinak si to neumím vysvětlit. Tato funkce funguje tak, že další pokus o automatickou aktualizaci se provede po cca. 2 minutách od pokusu posledního a to zejména z důvodu plynulosti aplikace a s ohledem na zátěž serveru.
Mohu to u sebe ještě vyzkoušet, ale jak píšu, nic takového se mi ještě nestalo. Zkus tedy ještě poexperimentovat a zjistit víc.
Flynn
smartmaniak
smartmaniak

Post by Flynn »

Nyní (9:25) jsem to zkusil znovu. Spustil jsem aplikaci a snímky se aktualizovaly s tím, že bez ohledu na čas, který je součástí snímku, informace o aktualizacích snímků, které jsou nad každým obrázkem uváděly jednotný čas aktualizace (9:25).
V 9:38 nové spuštění, tečky indikující stahování dat proběhly, ale nic se nezměnilo. Snímky jsou stále tytéž a informace o čase aktualizace udává nadále čas 9:27. To s těmi 2 minutami mně nějak nesedí, anebo nechápu, cos tím chtěl říci. Po stisku ruční akzualizace v menu, se snímky i informace o čase aktualizace změnily okamžitě. Podle mého něco nefunguje správně. Vyzkoušej si tento pokus.
V předchozí verzi jsem si toho nevšiml, ale dnes jsem se chtěl podívat na mapu Německa a ta byla včerejší. Taktéž byly včerejší všechny ostatní, kromě radaru ČR.
EDIT 10:13
Aktalizovaly se všechny snímky, kromě Německa a synoptické situace. Při klepnutí na ruční aktualizaci se načetly všechny. Myslím, že kdyby nebyla dostupná data, tak se neaktualizují ani při ručním spuštění.
hujer
smartguru
smartguru

Post by hujer »

Je třeba si uvědomit, že každý info-blok tedy každý typ informace (radar Cz, radar Sk atd.) má nastavenu "svou" dobu resp. interval, kdy se aplikace pokouší aktualizovat snímek (třeba u Radaru ČR je to co 15 minut počínaje 5tou minutou, tedy ve x:05, x:20, x: 35 a x: 50). To proto, aby se omezilo stahování resp. připojování k serveru v čase, kdy to ještě je zbytečné a nový snímek tam s největší pravděpodobností ještě nebude. Po auto-aktualizaci tak může být některý snímek aktualizován (nový) a tedy mít jiný čas a jiný/jiné mohou zůstat stejné a tedy i se starým(původním) časem aktualizace.
Tento mechanismus funguje u tzv. automatické aktualizace.

U manuální aktualizace to funguje trochu jinak. Jakmile si uživatel vynutí aktualizaci ručně, nebere se nastavení dob a intervalů u jednotlivých typů snímků v úvahu a aplikace se pokusí aktualizovat veškeré informace bez ohledu na to, zda tam nový snímek už bude či nikoliv. Podstatné je ono slovo 'vynucená'. Po proběhlé aktualizaci se pak časy všech snímků (tedy časy poslední aktualizace uvedeny u snímku, ne to co je v nich) nastaví na aktuální čas a jsou tedy u všech info-bloků stejné.

A ještě poznámka: pokud dojde v průběhu aktualizace k nejakým problémům nebo bude prodleva serveru u jednotlivých dotazů větší než 60 sekund, aktualizace daného info-bloku se předčasně ukončí. To ale neznamená, že další (jiné) bloky nemohou svou aktualizaci ukončit. V tom případě jsou ale časy aktualizací u info-bloků rozdílné a to jak u automatické i manuální aktualizaci. Snímek se samozřejmě stáhne při příštím pokusu o aktualizaci - pokud už problém pominul.

Můj test automatické aktualizace:
- 9:51 spuštěno, aktualizovalo se vše (např. radar cz z 9:45)
- 9:57 aktualizoval se jen radar DE (ostatní údaje jsou totiž aktuální)
- 10:02 nic, vše zůstalo stejné (nebylo co aktualizovat)
- 10:09 aktualizovalo se vše kromě radaru DE a synoptické mapy (což je v pořádku, jelikož radar DE je aktuální a další snímek bude až později, a synopse se aktualizuje co 3 hodiny)
-10:16 aktualizoval se jen radar DE (ostatní údaje jsou totiž aktuální)

A teď časy aktualizace u snímků:
Rad CZ: 10:09
Rad DE: 10:16
Sat EU: 10:09
Synop: 9:51
Teploty: 10:09
Blesky: 10:09

Vše je naprosto v pořádku.
Flynn
smartmaniak
smartmaniak

Post by Flynn »

OK, zřejmě to takto má fungovat při normálním běhu a to mě tolik nezaráží ani nedeprimuje. Stále zůstává nezodpovězená otázka, proč se neaktualizovalo téměř 20 hodin a to ani po spuštění aplikace. Pouze zamknutí a odemknutí displeje (při spuštěné aplikaci) dokázalo probudit stahování. O vynucené aktualizaci v tomto případě nemluvím, nebyla provedena záměrně, ale věřím, že by také zafungovala.
Nepokládám to za takovou tragédii, stav lze několika (i když zbytečnými) pohyby napravit a informace získat. Jen jsem se domníval, že 20 hodinová prodleva je tak trochu moc. Ale jo, ať si aplikace chrápe, když je vypnutá, ale po spuštění by se měla snad probrat sama, není-liž pravda? Mělo by se alespoň něco aktualizovat, ale všechno bylo mrtvé a to je mi divné.
hujer
smartguru
smartguru

Post by hujer »

Nevím a bez detailního logování asi nic nezjistíme. Ty máš obecně samé problémy s tím tvým mobilem :)
Jediné co mě napadá je prostě nedostupnost Internetu. Že máš zapnuté WiFi ještě totiž neznamená, že je vše průchozí apod. Ale to spekuluji, nicméně z pohledu kódu není (skoro žádný) jiný důvod. Doporučuju třeba zkusit otevří IE a přistoupit na nějakou web stránku (a dát refresh tedy stisk tlačítka obnovit) a zkusit tak opravdový přístup k Netu. Pokud se potvrdí, že je web resp. Inet dostupný, zkusit pak spustit Meteoservis a pozorovat co se děje. Poslední možností je, že ti připravím speciální testovací verzi s logováním, to ale nebude hned.
Flynn
smartmaniak
smartmaniak

Post by Flynn »

Ono to není tak, že bych měl neustálé problémy s mobilem. Už jsem psal jinde, že se rád dělím se svými poznatky na fórech a do poznatků patří i problémy. To, že sem většina lidí nic nenapíše (vidím zde na fóru neustále nějaké návštěvníky i registrované uživatele, kteří jen čtou, ale nepřispívají) neznamená, že problémy nemají. Narážky různých přispěvatelů na to, že všemu na vině je custom rom, jsme tu měli již včera. Můj telefon se chová (a vždycky choval) většinu času slušně a nezlobí :lol: a jenom publicita, kterou mu dávám, jej staví do pozice zlobivého přístroje. Zlobil stejně s originálním FW jako s custom rom a jsou to stejné nedostatky, kterými trpí telefony diskutujících na mnoha tuzemských i zahraničních fórech. Už jsem se přesvědčil, že chyby pocházejí buďto ze systému nebo přímo z aplikací - jak jinak si vysvětlit zmrtvění všech dlaždic a po reinstalování většiny aplikací, které běží na pozadí, je v šechno v nejlepším pořádku. A znovu opakuji, homebrew aplikace odinstalovány nebyly, z čehož pro mě vyplývá, že ony ten mrtvý stav nezavinily. Ale dost už o tom, abych znovu nevyprovokoval diskusi na téma, které tu ožilo včera.
Pokud jde o dostupnost internetu, ani zde nemám důvod podezírat jej, že by měl výpadky. Používám současně dva počítače, jeden je na kabelu, druhý na Wi-Fi a nemám nikdy problém.
U telefonu jsem zkoušel vypnout Wi-Fi, abych byl neustále na 3G+ nebo na EDGE (podle volby), ani zde se nic zvláštního nedělo (jsem na místě s velkým pokrytím). Přes Wi-Fi používám internet v mobilu během celého dne, namátkou uvádím např. Marketplace, zpravodajské servery, některá fóra a další aplikace, které internet používají...
Kdyby nebyl internet v pořádku, aktualizace dat Meteoservisu by se sice nenačetla, ale nešlo by ani aktualizaci vynutit. Ale vynucená aktualizace funguje v podstatě spolehlivě.
A ještě jsi mi nevysvětlil ty dvě minuty, které jsi uvedl v dnešní první odpovědi. Měl bych každé dvě minuty vidět, že se aktivovalo stahování dat (mám namysli přebíhající řadu teček), anebo jak to vlastně je?
Pokud jde o přípravu testovací verze, jde jen o to, že tě nechci připravovat o drahocenný čas. Myslím si, že moje dnešní zjištění není tak závažné, aby vyžadovalo individuální řešení.
Aktuální pohled na snímky po spuštění aplikace ve 12:05:
Všechny časy aktualizací jsou v 10:14
Mapa Německa má čas snímku v 10:00
Aktuální teploty totéž
Radar ČR 11:30
Radar SR 9:50
Satelit Evropa 9:45
Synoptická situace dokonce 6:58 (i přes několikeré vynucené aktualizování během dne!)
Po dopsání přehledu jsem vynutil aktualizace a změnily se mapy a časy na nich v na dobu kolem 12:00, což považuji za správné.
hujer
smartguru
smartguru

Post by hujer »

OK, jen pro jistotu: jsi si jistý že máš volbu "Aktualizovat automaticky" zapnutou že?
Máš edici Meteoservis Pro?

Ještě bych doporučil vyzkoušet, zda se chování nezmění po odinstalaci a opětovné nové instalaci Meteoservisu.

Dvě minuty jsou interval, mezi dalšími pokusy o automatickou aktualizaci dat. Tzn. když se např. po startu aplikace posuneš na stránky "Aktuální stav počasí" a máš zapnutou Automatickou aktualizaci, začne probíhat aktualizace dat, což indikuje info-nápis a progressbar tj. "běžící tečky" na horním okraji displeje. To signalizuje "pokus" o aktualizaci. Pokud ale dojde k nějakému problému (třeba není Inet spojení) a nebo aplikace vyhodnotí že jsou data aktuální (že nová ještě na serveru nebudou), nastaví se onen 2minutový timeout. To v praxi znamená, že když pak budeš "listovat" po stránkách (vlevo/vpravo) a opět se dostaneš na stránku "Aktuální stav počasí", nebude se snažit aplikace opět a pořád znovu pokoušet aktualizovat data ale až po uplynutí oněch 2 minut. Ukončení aplikace tento timeout samozřejmě resetuje. Tak snad to tak stačí.
Flynn
smartmaniak
smartmaniak

Post by Flynn »

Ano, mám stoprocentní jistotu, že to mám dobře nastaveno včetně volby potřesením. Mám verzi Pro jako jeden z prvních zákazníků :grin:
Tak po dvou minutách, ale ani po více (5), mi nic nenaznačuje, že by se data hodlala aktualizovat. Přitom internet jede, když dám vynucenou akt., je to hned staženo (běžící tečky jsou vidět).
hujer
smartguru
smartguru

Post by hujer »

OK, a mezi těmi pokusy se s aplikací děje co? Je ukončena a nebo jen na pozadí? Tj. ukončil jsi ji klavesou Back a nebo jsi ji opustil přes klávesu Win a je tedy uspaná.

Ještě mně napadá: zkontroluj prosím tvé systémové nastavení Datum+čas. Pokud máš čas nastaven na Automaticky, tak to dočasně vypni abys mohl zjistit Časové pásmo. O to mi hlavně jde. Mrkni na to dej vědět.
Flynn
smartmaniak
smartmaniak

Post by Flynn »

Mezi pokusy aplikaci vypínám šipkou zpět, uspal jsem ji jen jednou, ale to tak, že jsem vlastně uspal telefon (zhasnutím displeje tlačítkem Power při běžící aplikaci) - o tom jsem se zmiňoval již 2x výše. Po probuzení telefonu proběhla aktualizace, aniž bych na něco sahal.
Po vypnutí automatiky nastavení času mám UTC+01 Bělehrad, Bratislava, Budapešť, Lublaň, Praha.
htcjirka
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: Samsung Galaxy Note9, Samsung Galaxy Note8

Post by htcjirka »

Ono to není tak, že bych měl neustálé problémy s mobilem. Už jsem psal jinde, že se rád dělím se svými poznatky na fórech a do poznatků patří i problémy. To, že sem většina lidí nic nenapíše (vidím zde na fóru neustále nějaké návštěvníky i registrované uživatele, kteří jen čtou, ale nepřispívají) neznamená, že problémy nemají. Narážky různých přispěvatelů na to, že všemu na vině je custom rom, jsme tu měli již včera. Můj telefon se chová (a vždycky choval) většinu času slušně a nezlobí
To rozhodne nebude ten pravy duvod,ze by ostatni se o stejny problem nepodelili.Problemy mas vicemene ty a tve custom rom.Ja jsem tez pouzival na WP7.x (Lumii 900) Meteoservis Pro a zadne problemy s neaktualizaci dlazdic jsem ani jednou nemel.Zatimco ty se svymi sprasenymi rom mas problem porad s necim,jednou s tim,pak zase s necim jinym.
Flynn
smartmaniak
smartmaniak

Post by Flynn »

OT: Jirko, vidím, že jsi silně zaujat proti čemukoliv, co napíšu ohledně trápení s telefonem. Tvůj názor ti neberu, ale nesnaž se vědět lépe to, co vidím a vím o svém telefonu já. Telefon se chová stále stejně a pokud mluvíš o nějaké zprasené rom, tak ti dám za pravdu, on mi ten telefon takto zlobil i s originální rom, čili i ta byla zprasená. Jen tě chci ubezpečit o tom, že víš houby, jak často se s ním stane něco závažného, musel by sis to vyhledat v mých příspěvcích, ale zase tolik často to není, abych kvůli tomu skákal z mostu. Většinu toho ale najdeš ještě z období originálního FW.
To, že přestanou fungovat 3 - 4 aplikace v jeden den a není možné je nikterak rozchodit, aby znenadání začaly po 3 měsících zase fungovat, aniž bych se telefonu jakkoli neodborně dotkl, bys asi tak přisuzoval čemu? Že se ta zprasená rom chová divně a žije si svým životem? Anebo bys dal za pravdu vývojáři, který ví něco málo o tom, že Microsoft v uvedené dny něco (jánevímco) provedl, a proto se aplikace odporoučely? Když jsi takový odborník, zkus mi to vysvětlit, ale ne zde, mám tu o tom celé vlákno.
K Meteoservisu: od doby, kdy tys používal MeteoservisPro, uplynula už hezká doba a tehdy s ním výrazné problémy nebyly. Navíc, pokud nesleduješ detailně chování aplikace, tak si ničeho ani nevšimneš, protože vcelku chodí bezchybně. Já jsem dnes poukázal na podivné chování, když jsem se chtěl podívat na německou mapu a pak jsem začal aplikaci sledovat detailněji. Pokud tě ony poznatky vytáčejí a nutí na mě útočit označováním mého systému jako zpraseného, nečti to a nereaguj zde, pokud k tomu nemáš co jiného říci.
hujer
smartguru
smartguru

Post by hujer »

Flynn wrote:Mezi pokusy aplikaci vypínám šipkou zpět, uspal jsem ji jen jednou, ale to tak, že jsem vlastně uspal telefon (zhasnutím displeje tlačítkem Power při běžící aplikaci) - o tom jsem se zmiňoval již 2x výše. Po probuzení telefonu proběhla aktualizace, aniž bych na něco sahal.
Po vypnutí automatiky nastavení času mám UTC+01 Bělehrad, Bratislava, Budapešť, Lublaň, Praha.
Bohužel vůbec netuším a to jsem dělal co jsem mohl, abych to replikoval a něco našel v kódu.
Během pár dní (cca. 10) bude nový update a pak se uvidí. Když tak se potom spojíme a já ti doručim tu verzi s logováním a uvidí se co dál.
Flynn
smartmaniak
smartmaniak

Post by Flynn »

Dnes ráno jsem provedl stejný postup (pohled na mapu Německa) a vše zafungovalo dobře. Nyní jsem to zopakoval a také bez problému. Nedivím se ti, že nemůžeš nasimulovat podobnou situaci. Vše teď běží, jak má. A to jsem s tím nic nedělal.
hujer
smartguru
smartguru

Post by hujer »

Což ale naznačuje, že problém na 99% není v aplikaci, ale prostě někde jinde. Bez dalších spekulací jen dodám, že nevím kde tedy. Pěkný víkend.

PS. Radar Německa by už měl opět fungovat :-)
Flynn
smartmaniak
smartmaniak

Post by Flynn »

Ano, německý radar je již aktuální. Jinak aplikace běží bez problémů :grin:
hujer
smartguru
smartguru

Post by hujer »

Vydání nové verze Meteoservisu se blíží.
Aktualizace je v procesu certifikace a za pár dní, pokud nebude problém, se vám objeví nová verze s označení 2.30.
Co je nového zatím neprozradím, ale to, že aktuální verze přinese Jaro, jste minule trefili.
Takže můžete opět tipovat, ale jde stále o verzi sestavenou pro WP7, takže podporu zamykací obrazovky u WP8 zatím nečekejte, ta bude později. Ale i tak budou mít někteří z vás radost. :-)
Flynn
smartmaniak
smartmaniak

Post by Flynn »

Vůbec netuším, co by to mohlo být, ale po zkušenostech s tebou mám radost už teď :grin:
dwbmb
smartstar
smartstar
Zařízení: Lumia 820, 930

Post by dwbmb »

Zpřesnění aktuální teploty, žeby?
Post Reply

Return to “Aplikace a software”