[app] Meteoservis - počasí pro Čechy a Slováky
-
Flynn
- smartmaniak

- Zařízení: HTC Radar WP 7.8 - Dynamics 2.0, myPhone Next
To, co ukazují jiné programy nemusí být také pravda, i když se třeba vzájemně shodují. Když si přečteš, co o Meteoservisu píšou autoři, odkud berou údaje, tak mi to připadá nejvěrohodnější. A v dnešních dnech se na nepřesnostech může podílet inverzní ráz počasí a to nikdo dopředu nedokáže odhadnout, jaké budou teploty.
Flynn - z mé zkušenosti i ten nejlevnější digitální teploměr naměří bez problémů přesnou teplotu vzduchu (+/- nějaké desetiny). Problém nastává s umístěním teploměru a to zejména při slunečném počasí. Dnes je ale zataženo a celkem přesnou teplotu není problém naměřit téměř kdekoliv.
Především ovšem Meteoservis nemá síť meteostanic (možná jich má pár z letišť, ale těch moc není) takže nemůže přesně ukazovat kolik stupňů je aktuálně venku. Síť asi 90 stanic je použita v aplikaci "Počasí" (pro Windows Phone) - můžeš vyzkoušet kolik ti to ukáže tam.
Především ovšem Meteoservis nemá síť meteostanic (možná jich má pár z letišť, ale těch moc není) takže nemůže přesně ukazovat kolik stupňů je aktuálně venku. Síť asi 90 stanic je použita v aplikaci "Počasí" (pro Windows Phone) - můžeš vyzkoušet kolik ti to ukáže tam.
-
Flynn
- smartmaniak

OT: David12: jistě sis všiml, o čem píšu výše, že mám takových digitálních teploměrů asi 5 a žádný neukazuje stejně, přičemž diference jsou v řádu stupňů, nikoli desetin. Čidla jsou umístěna na SEVERNÍ straně, slunce tam jde pouze v létě brzo ráno a pak před jeho západem. Ta čidla jsou všechna poblíž sebe a přitom nesnímají stejně. Značkový teploměr z počátku 90. let podměřuje o jeden stupeň, ostatní nadměřují o 1 - 4 st. Laboratorní teploměr (digitální) ukazuje stejně jako laboratorní ručičkový a protože byl v Praze na přecejchování (spíše na kontrole), dá se mu stoprocentně věřit. Tuto teplotu ukazuje i starý lihový okenní teploměr. Takže tvrdím, že všechny teploměry, nabízené dnes v obchodech (Lidl, Kaufland a mega elektro shopy či různé Euronicsy) jsou šmejdy z Asie, které si neporadí s teplotami pod nulou. Ony totiž v létě, když je kolem 20 st, měří nejpřesněji. Taktéž vnitřní teploty doma ukazují správně. Mám s nimi už letité zkušenosti a nevěřím jim. V této souvislosti je docela směšné, že takové přístroje zobrazují i desetiny stupňů, když neumí ani celé jednotky.
-
hujer
- smartguru

- Zařízení: Alcatel Idol 4S (Win10)
Ale pánové, problém neleží v teploměru a nebo jeho umístění tam či onde.
Je nutné si uvědomit, že Meteoservis NIKDY nezobrazuje aktuální teplotu tj. tu aktuálně naměřenou, ale jde vždy o předpověď na danou dobu. Jediným místem, kde lze v Meteoservisu získat informaci o aktuální teplotě je sekce "Aktuální stav počasí", kde lze zobrazit mapu aktuálních teplot v ČR/SR.
Je tedy jasné, že mnohdy se naměřené údaje (které Meteoservis nezobrazuje) mohou od předpovídaných hodnot lišit. A to jak správně poznamenal Flynn někdy i o dost hodně je-li inverzní charakter počasí.
Pro dodatečnou kalibraci či pro vyrovnání teplejšího mikroklimatu uvnitř větších měst lze použít tzv. kompenzaci teploty v nastavení aplikace.
Je nutné si uvědomit, že Meteoservis NIKDY nezobrazuje aktuální teplotu tj. tu aktuálně naměřenou, ale jde vždy o předpověď na danou dobu. Jediným místem, kde lze v Meteoservisu získat informaci o aktuální teplotě je sekce "Aktuální stav počasí", kde lze zobrazit mapu aktuálních teplot v ČR/SR.
Je tedy jasné, že mnohdy se naměřené údaje (které Meteoservis nezobrazuje) mohou od předpovídaných hodnot lišit. A to jak správně poznamenal Flynn někdy i o dost hodně je-li inverzní charakter počasí.
Pro dodatečnou kalibraci či pro vyrovnání teplejšího mikroklimatu uvnitř větších měst lze použít tzv. kompenzaci teploty v nastavení aplikace.
-
hujer
- smartguru

Koukám a nechápu, Piešťany nějakou záhadou ze seznamu vypadly, za což se omlouvám a samozřejmě seznam měst doplňuji a Piešťany přidávámLokamed wrote:Aplikacia je vyborna, len ma trochu prekvapilo, ze som nenasiel Piestany medzi podporovanymi mestami... Planujes doplnit tento zoznam? Ak pridas PN tak hned kupujem.
-
roman69
- nováček

- Zařízení: HTC HD2,TITAN,Galaxy S. S3, Note, NOTE 2,Note 10.1
Vůbec nebylo o čem uvažovat, jakmile jsem zjistil, že Meteroservis konečně vyšel okamžitě jsem app zakoupil.
Jako v předchozích WM je prostě super a maličkosti které chybí budou určitě brzo doplněny.
Skvělá práce
Jako v předchozích WM je prostě super a maličkosti které chybí budou určitě brzo doplněny.
Skvělá práce
-
Flynn
- smartmaniak

To je jistě pravda, ale pro zobrazení je nutno učinit několik dalších operací:hujer wrote:...Jediným místem, kde lze v Meteoservisu získat informaci o aktuální teplotě je sekce "Aktuální stav počasí", kde lze zobrazit mapu aktuálních teplot v ČR/SR...
1. tapnout na mapu aktuálních teplot
2. po přepnutí zobrazení ji dvěma prsty zvětšit
3. nalézt na mapě svou polohu a vyluštit malé čísílko v mé oblasti
Nebylo by možné dát do nastavení volbu automatického vyhledání pozice na základě čehož by se číselně a čitelně zobrazila aktuální teplota? Případně (což by bylo ještě lepší), nešel by tento údaj zobrazovat v live tile? Nyní je tam údaj o předpovídané teplotě, což je mírně zavádějící, bral bych buďto oboje, anebo jen aktuální teplotu, anebo volitelně. Někdo namítne: "Podívej se na teploměr". Já ovšem teploměr s sebou všude nenosím. A ráno někam odejdu a vracím se večer z místa, kde jsem byl celý den zavřený a zajímalo by mě, zda došlo ke změnám venku.
-
hujer
- smartguru

Ne, bohužel, Meteoservis je primárně zaměřen pro předpověď počasí a ostatní informace o aktuálním stavu jsou, řekněme, doplňkové. Zobrazená mapa teplot je "orientační" a je načtena opravdu jako mapa tedy obrázek tj. údaje pro dané místa nemám k dispozici. Pro pohled na to, že se např. od severozápadu ochlazuje atd. je to naprosto dostatečné a tato mapa teplot rozhodně nemá suplovat detailní informace o aktuálních teplotách atd. Nehledě na praktickou nemožnost rozumného pokrytí ČR a SR těmito údaji atd.
-
Flynn
- smartmaniak

Já to věděl 
-
kuca1982
- nováček

- Zařízení: Samsung Omnia 7 Custom Tango ROM
Tyto rozdíly teplot mě taky zajímaji... Můj případ je takový, že pracuju na ruzyňském letišti, kde "bere" meteoservis data. Tam ta teplota skutečně sedí (několikrát vyzkoušeno). Bydlím ale v Bubenči a tam je logicky (nižší poloha, zastavěná oblast města) teplota vždy vyšší (vypozoroval jsem zhruba 2 stupně)....
Tohle by měla vyřešit ta kompenzace teploty. Ale "jak na to"? Musím prostě rozdíl teplot odhadnout a doufat, že jsem měřil přesně nebo se snad někde dá přesný rozdíl zjistit?
Promiňte, že se ptám tak hloupě, ale opravdu mi to není moc jasné...
Tohle by měla vyřešit ta kompenzace teploty. Ale "jak na to"? Musím prostě rozdíl teplot odhadnout a doufat, že jsem měřil přesně nebo se snad někde dá přesný rozdíl zjistit?
Promiňte, že se ptám tak hloupě, ale opravdu mi to není moc jasné...
Ano. Pokud víš, že je u tebe teplota cca o 2 stupně vyšší, tak si na pevno nastavíš kompenzaci. Nevím ale, jestli se to pak vztahuje jen k aktuální poloze. To by mě také zajímalo, jelikož se po republice pohybuji velice často.
-
kuca1982
- nováček

Hmm hmm, chápu... Možná to tu někde je, ale existuje nějaký seznam lokací? Nebo to jsou vždy jen letiště? 
-
hujer
- smartguru

Koukám, že se tu v tom pár lidí pěkně topí. Asi by nebylo od věci přidat na oficiální stránky nějaké informace "pod pokličkou" pro ty, které zajímá zázemí aplikace a hlavně zpracování dat atd. Něco vyplodím a pak sem hodím odkaz.
- Meteoservis nebere data z ruzyňského letiště ani jiného, jde jen o referenční bod výpočtu (viz níže)
- výpočet modelu je prováděn pro různá místa v ČR a SR, zatím vzhledem k dostupnosti dat není symetricky pokrytá celá oblast, ale míst je celkem dost a jejich počet a pozice se může měnit. To jsou tzv. referenční body/místa resp. prostě souřadnice těchto míst, pro něž je výpočet numerického modelu proveden resp. interpolován.
- kompenzace teploty se vztahuje pro vámi zadané místo pro předpověď, aktuálně Meteoservis nepodporuje tzv. dynamickou lokaci/místo takže předpověď je vždy zobrazena pro vámi (ručně) vybrané místo ať jste kdekoliv.
- seznam lokací je to, co vidíte v aplikaci při výběru místa. Aplikace sama vybere vhodný referenční bod. O toto přiřazení se starat nemusíte, prostě vyberete vaše místo (nebo to nejbližší) a aplikace vše sama zajistí, na žádný ICAO kód se tu už nehraje.
- když tak se ptejte dál, pokud budu moci, odpovím...
Než se tak ale stane, tak ve zkratce:kuca1982 wrote:Tyto rozdíly teplot mě taky zajímaji... Můj případ je takový, že pracuju na ruzyňském letišti, kde "bere" meteoservis data. Tam ta teplota skutečně sedí (několikrát vyzkoušeno). Bydlím ale v Bubenči a tam je logicky (nižší poloha, zastavěná oblast města) teplota vždy vyšší (vypozoroval jsem zhruba 2 stupně)....Tohle by měla vyřešit ta kompenzace teploty. Ale "jak na to"? Musím prostě rozdíl teplot odhadnout a doufat, že jsem měřil přesně nebo se snad někde dá přesný rozdíl zjistit? Promiňte, že se ptám tak hloupě, ale opravdu mi to není moc jasné...
- Meteoservis nebere data z ruzyňského letiště ani jiného, jde jen o referenční bod výpočtu (viz níže)
- výpočet modelu je prováděn pro různá místa v ČR a SR, zatím vzhledem k dostupnosti dat není symetricky pokrytá celá oblast, ale míst je celkem dost a jejich počet a pozice se může měnit. To jsou tzv. referenční body/místa resp. prostě souřadnice těchto míst, pro něž je výpočet numerického modelu proveden resp. interpolován.
- kompenzace teploty se vztahuje pro vámi zadané místo pro předpověď, aktuálně Meteoservis nepodporuje tzv. dynamickou lokaci/místo takže předpověď je vždy zobrazena pro vámi (ručně) vybrané místo ať jste kdekoliv.
- seznam lokací je to, co vidíte v aplikaci při výběru místa. Aplikace sama vybere vhodný referenční bod. O toto přiřazení se starat nemusíte, prostě vyberete vaše místo (nebo to nejbližší) a aplikace vše sama zajistí, na žádný ICAO kód se tu už nehraje.
- když tak se ptejte dál, pokud budu moci, odpovím...
-
kuca1982
- nováček

Hujere diky. Nejaky clenecek na toto tema by se hodil 
-
hujer
- smartguru

Takže před chvilkou jsem poslal k certifikaci první update pro Meteoservis Lite.
Tou nejdůležitější novinkou asi bude, že ve verzi 1.10 je k dispozici (i když lehce omezená) LiveTile jako u verze plné.
Teď už jen pár dní počkat...
Přeju všem skvělého Silvestra
Tou nejdůležitější novinkou asi bude, že ve verzi 1.10 je k dispozici (i když lehce omezená) LiveTile jako u verze plné.
Teď už jen pár dní počkat...
Přeju všem skvělého Silvestra
-
Standa
- smartmaniak

- Zařízení: BlackBerry Z10, Samsung Galaxy Note 10.1
RE: [app] Meteoservis - počasí pro Čechy a Slováky
Tak musím pochválit vzhled aplikace. Ač jsem byl ze začátku proti této "barevnosti", naživo se mi líbí a nemám, co bych vytknul - aplikace je na pohled příjemná. Nicméně neznamená to, že by se v dalších verzích třeba mělo na grafice přidávat... 
-
hujer
- smartguru

[app, Update] Meteoservis Lite 1.10
První update freeware aplikace Meteoservis Lite je tady a přináší hlavně to, co vám chybělo:
• Live-tile, jednoduchá živá dlaždice (bez automatických aktualizací na pozadí atd.)
• Do seznamu podporovaných míst přidány Piešťany, které se v první verzi nějak záhadně vytratily
• a pár drobností kterých si asi ani nevšimnete...
• Live-tile, jednoduchá živá dlaždice (bez automatických aktualizací na pozadí atd.)
• Do seznamu podporovaných míst přidány Piešťany, které se v první verzi nějak záhadně vytratily
• a pár drobností kterých si asi ani nevšimnete...
Dakujem ;), aplikacia kupena, uz len pockat na update plnej verzie...
Vies zhruba odhadnut termin?
Před hodinou jsem updatoval 
-
hujer
- smartguru

No, právě ladím jeden problém co se vyskytl při zobrazování radaru na LiveTile, pak ještě pár drobností, takže doufám, že cca. v úterý bych to mohl poslat k certifikaci. Takže to odhaduju na cca 10 dní celkem (+-).Lokamed wrote:Dakujem ;), aplikacia kupena, uz len pockat na update plnej verzie...
PS: Dík za podporu a doufám, že (a nejen ty) budeš s aplikací spokojen...