Sháním peníze na ojedinělý projekt iSchool

Vše, co se točí okolo tabletu iPad a telefonech Apple iPhone 6, 5/5s, 4, 3GS, 3G…
IkE Blaster
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení:    

Post by IkE Blaster »

Chodím na průmyslovou školu do oboru s názvem "Programátor, správce sítě". Odborné předměty: programování, datové sítě, operační systémy, technické vybavení (číslicová technika + prostě HW) (+ další co maj všechny obory jako programové vybavení - office, databáze, atd.). Z celé třídy (~30 lidí) se dá říct, že 3 žáci jsou schopní programátoři (2 ještě před nástupem na školu) a cca další 3 mají šanci, že se do toho dostanou.

Takže s těmi IT studenty (zde žáky) bych to vážně neviděl tak skvěle.

Ještě dodám, že všichni žáci mají již nyní na ZŠ práci s PC, základy office, ovládání systému apod.

YAMATO: Odkud tedy jsou peníze ze strukturálních fondů EU? Například program OPVK (Operační program pro vzdělávání a konkurenceschopnost - 2007-2013). Je možné, že po doběhnutí budeme jen plátci, ale minimálně stále běží aktuální programy. A doteď platilo, že z EU sem vážně jde více peněz, než od nás do EU. Máš k tomu nějaké podklady, dokumenty? (jen bych si to rád přečetl)
YAMATO
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: Galaxy Note 2

Post by YAMATO »

No jo, jenže je nutno započíst další náklady, především spolufinancování. Navíc jde o byrokratické přerozdělování peněz, velká část projektů jsou vydány naprosto neefektivně (často jde o věci mnohem horší a podstatně dražší než tyto iPady). Dále je nutno započítat peníze jdoucí na financování administrativy EU a transfery peněz mimo EU (dotace např. do Palestiny atp.). Peníze na administrativu spojenou se získáváním a rozdělováním dotací.
p.a.Ť.o
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: iPhone 6S Silver, Galaxy S20+

Re: Sháním peníze na ojedinělý projekt iSchool

Post by p.a.Ť.o »

HanysR wrote:...Všichni chcou jen na vysokou apod a makat se nikomu nechce... Řemeslníků ubývá, je jich nedostatek. Stavebnictví třeba dělá kde kdo snad i kuchaři...
No to snad ne :-)
1) Ne každý má bednu na to, aby se udržel na vysoké déle než rok, pak stejně odpadne a stejně skončí např. u onoho řemesla. Takže nedostatkem netrpíme.
2) A až budou řemeslníci vydělávat 50 tis.+ měsíčně, aby si mohli dovolit bydlet se ženou ve vlastním, byli taky doma, a mohli ji "poslat" na mateřskou, tak pak se s radostí lidi na tu vysokou z vysoka víš co... :-)
HanysR
smartguru
smartguru
Zařízení: Samsung Galaxy Note II

Post by HanysR »

Ano s tím máš pravdu že to síto mnoho lidí vyplivne. Jinak ale nedostatek skutečně je. Třeba takových zedníků je hrozně málo. Myslím skutečných zedníků protože dnes se všude používá polystyren, silikon apod věci a to zvládne i cvičená opice když je průměrně zručná. Natáhnout ale hrubou, jemnou, hezky nahazovat atd, to už moc lidí neumí a když ano, není to z těch mladých většinou. Vím jak jsem někoho potřeboval. Ad nedostatek řemeslníků, všimni si jaké procento má maturitu dnes a jaké mělo před deseti lety. Jinak ty potřebuješ 50 tis abys dal ženu na mateřskou? Tak to jsi dost náročný :-D další věc je, že ti co tento plat mají si opravdu nemohou dovolit být s ní doma jak píšeš, protože to jsou velmi zaměstnaní jedinci.
p.a.Ť.o
smartmaniak
smartmaniak

RE: Sháním peníze na ojedinělý projekt iSchool

Post by p.a.Ť.o »

Tak je, souhlas. Kdyz jsem videl "naseho" zednika, jak pracuje, tak jsem ho poslal domu a udelal jsem si sam.
Ad mzda- vypadla ti z toho hyposka ;-)
HanysR
smartguru
smartguru

Post by HanysR »

Ale jo, beru. Jen se tady bavím fakt o skutečném průměru a ne o tom o kterém mluví ti pitomci ve sněmovně. Jsem z Ostravska a tady někteří dělají fakt za hodně směšné peníze. Jsou to dycky dva úhly pohledu.
p.a.Ť.o
smartmaniak
smartmaniak

RE: Sháním peníze na ojedinělý projekt iSchool

Post by p.a.Ť.o »

Ja to tam znam, proto jsem se premistil na J Moravu :-)
IkE Blaster
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení:    

Post by IkE Blaster »

YAMATO: Ano, to je mi naprosto jasné, vidím to ve škole na tom OPVK, že to je jen snaha o vyždímání peněz odkudkoliv se dá. Zrovna OPVK jde víceméně jen z EU, protože kraje na to peníze nemají (a samy tohle podporují). Ale ty peníze jdou i přímo k žákům (ke mě ne), tak proti tomu nic moc nemám... Nicméně jsem se ptal na úplně něco jiného, všiml sis? :lol:
YAMATO
smartmaniak
smartmaniak

Post by YAMATO »

Hm, odkud jsou? Odpověď je přeci jednoduchá - jako všechny peníze, od plátců daní, tedy od nás.
nounejm
nováček
nováček

Post by nounejm »

Myslím, že se tady bavíte dost mimo téma.
Budu reagovat na téma. Naráží se na to, že iPady jsou velmi drahé. Co takové interaktivní tabule, které jsou dotovány většinou z fondů EU a jsou téměř na každé škole alespoň jedna, někdy i v každé třídě a co vím od svých spolužaček z pajdáku, tak využití je tak možná jako projektor. To jsou podle mne zbytečně vyhozené peníze. Ale když mám zájem učit opravdu interaktivně, tak se spousta z vás zaobírá tím, že jsou iPady zbytečné. Já si osobně myslím (a stojím si za tím), že to bude mít velký vliv na vědomosti a znalosti dětí.
htcjirka
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: Samsung Galaxy Note9, Samsung Galaxy Note8

Post by htcjirka »

Velky vliv to mit bude,to mate pravdu,ale rozhodne ne pozitivni..Doporucuji vybudovat nejaky smysluplnejsi projekt.
IkE Blaster
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení:    

Post by IkE Blaster »

YAMATO: Tak jinak - my ty peníze do těch fondů budeme odvádět tak jako tak, tak proč odtud i nebrat, pokud je možnost?

nounejm: Na SŠ je někteří učitelé využívají hodně, jinde se prakticky nepoužívá vůbec (ani ten projektor). A je jich po škole pár (určitě méně než 10). Podle mě to vliv na znalosti bude mít nulový nebo negativní. Místo učení budou část hodiny věnovat problémům s technikou. Vliv na žáky má víc učitel, než pomůcky.
YAMATO
smartmaniak
smartmaniak

Post by YAMATO »

Protože s tím nesouhlasím, tak se na tom odmítám podílet.

Pan učitel mohl vymyslet užitečný projekt, místo toho vymyslel líbivý nesmysl.

Přesně - je to především v učiteli, ne v hračkách.
nounejm
nováček
nováček

Post by nounejm »

Co to znamená smysluplnější projekt. Myslím, že cíle, které jsem si vytyčil (a jsou podle mne splnitelné) viz. http://ipadschool.webnode.cz/cile-projektu/ jsou dostatečné. Poraďte, který projekt je pro druháky na ZŠ pro Vás smysluplnější a já se nechám inspirovat. Předpokládám, že ti, co mluví o smysluplnějším projektu jsou učitelé na 1. st. ZŠ a mají s tím své dobré zkušenosti.
IkE Blaster
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení:    

Post by IkE Blaster »

Prošel jsem si ten seznam z odkazu:

- vytvoření lepšího prostředí pro výuku a tím zvětšení výkonnosti dětí - pod tímto si představím hezky vymalovanou třídu s novým nábytkem a nějakým herně-sportovním koutkem
- zcela evidentní motivační prvek - jak je konkrétně chcete motivovat? Pokud uděláte správně těchto 10 příkladů, tak vám dovolím hrát akční hry?
- učit žáky pracovat s informacemi... - ve druhé třídě?!? Neměli byste se zaměřit spíš na třídy, které mají ICT předměty? Práce s textem/informacemi je vhodná pro počítač, ne pro tablet

Zbytek dává celkem smysl, ale musím říct, že jen na to to je dost drahý špás. Zvlášť s tím, že většina zmíněných výukových aplikací není česky. Kdyby šlo jen o "play, restart, options", tak asi těžko něco namítat, ale jak jsou na tom aplikace na poznávání zvířat, učení abecedy atd.? Pokud si je chcete nechat naprogramovat, tak by nebylo špatné nejprve oslovit vysokoškoláky na ČVUT (tam by měl být takto zaměřený obor).

Z té ZŠ nejsem tak moc dlouho pryč, abych si nedovolil tvrdit, že výuka dětí na prvním stupni tolik změn nepotřebuje. I v rámci aktuálních možností lze děti učit na špičkové úrovni. Co vidím kolem sebe, tak je mnohem víc potřeba klasické vybavení tříd a oprava škol.
nounejm
nováček
nováček

Post by nounejm »

Chci podotknout, že iPady nebudou využívány jako hlavní výuková metoda. Nadále děti budou používat papír, pera, učebnice apod.

Co se týká motivace, tak mám ověřeno, že děti raději vypočítávají příklady na iPadu, vypracovávají prac. listy atd. (měl jsem možnost ho týden využívat u prvňáků) než na papíru.

Práce s informacemi: Každé dítě se v tomto světě setkává s určitýmmi informacemi. Už od narození. Proto si myslím, že je docela vhodné s informacemi pracovat již od prvopočátku - vyhledávat důležité informace v textu, třídit je apod. (sám mám kluka 5 let a holku 3 roky - i oni pracují s informacemi).

Jak jsou na tom aplikace na poznávání zvířat????? Nepotřebuji přece na tuto výuku iPad.
1. Ve škole (alespoň kde já učím) se neučíme poznávat koně, kozu apod. To již děti přeci znají.
2. Když to neznají, zajdu raději s nimi na školní výlet na farmu, do zoo apod.
3. Když budu s nimi potřebovat procvičit znalosti ohledně zvířat na iPadu, tak si najdu jednu ze stovek aplikací, které se nachází na iTunes. Chvilku jsem zagooglil a našel např.: http://itunes.apple.com/us/app/missy-st ... 22349?mt=8, http://appadvice.com/appguides/show/lea ... oo-animals aj.

Co se týká abecedy, tak samozřejmě se bude vždy využívat živá abeceda, slabikář apod. Ale na procvičení (opět jsem na 5 vteřin zagooglil) můžeme využít třeba: http://itunes.apple.com/us/app/magnabet ... 99403?mt=8

Je toho opravdu spousta, co lze využít. A to, že to je anglicky přece není problém. Děti se budou alespoň pasivně učit anglicky.
Standa99
častý přispěvatel
častý přispěvatel
Zařízení: Pixel

Post by Standa99 »

........
HanysR
smartguru
smartguru

Post by HanysR »

Standa99: naprostý souhlas! Hlavně s těma dětma. Konec OT, už to tu nebudu zaplňovat. Jen mně překvapilo, že někdo přijde s myšlenkou a je lynčován jak by ty tablety chtěl pro sebe za naše peníze. Kolik peněz se v našem státě rozhází ne na děti ale na naprosté pitomosti a to nikomu nevadí. Je to s podivem. Je obecně známo, že děti se raději budou učit touto formou než klasickou. Já děti mám, proto mohu posoudit. Druzí co to tu komentují taky k tomu jednou dospějí zkušenostmi.
IkE Blaster
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení:    

Post by IkE Blaster »

Standa99, HanysR: Já s vámi souhlasím, v podstatě souhlasím i s prvotní myšlenkou. Nicméně hledá sponzora a měl by být schopný ho přesvědčit, že se to jako projekt vyplatí. Mě osobně by zkrátka nepřesvědčil, snažil jsem se jen zjistit, jaké opravdové výhody to může dětem přinést. A moc jich nevidím. Víte - doteď to šlo bez tabletů a ještě nedávno jsme se údajně řadili na špičku světa v matematické gramotnosti. A oproti Korei tu je jeden podstatný rozdíl - u nich je několik výrobců tabletů, u nás žádný - a u nich to je celovzdělávací přechod placený státem (který na to ty peníze má), u nás to je experiment v jedné třídě.

Pokud se to povede, tak by mě vážně zajímalo, kolik rodičů bude na Vánoce kupovat iPad.
HanysR
smartguru
smartguru

Post by HanysR »

Samozřejmě souhlas, je to o penězích a moc lidí na to nemá. Já Koreu nedával jako příklad a taky souhlas. Přiznejme si ale, že je to jen otázka času. Nelze stát na místě.
Post Reply

Return to “Zařízení (iPad/iPhone)”