Windows 8: Výrazná inspirace u Windows Phone 7 (video)

Všeobecná diskuze o systému Windows Phone 8.1 (vlastnosti, jádro, buildy...)
elcrys
smartguru
smartguru
Zařízení: Sony Ericsson Xperia mini, Nexus 7 (2013)

Post by elcrys »

Já bych to nebral tragicky. Vzhledem k tomu, že se Microsoft chystá nacpat stolní OS do mobilních zařízení s ARM, tak je takovéto prostředí logickým krokem. Silně pochybuji, že se toto rozšíří na klasická PC bez dotykové obrazovky.
esaras
přispěvatel
přispěvatel
Zařízení: HTC HD2 (WP7,WM6.5,Android 2.3,Ubuntu 10.10,MeeGo)

Post by esaras »

elcrys wrote:Já bych to nebral tragicky. Vzhledem k tomu, že se Microsoft chystá nacpat stolní OS do mobilních zařízení s ARM, tak je takovéto prostředí logickým krokem. Silně pochybuji, že se toto rozšíří na klasická PC bez dotykové obrazovky.
Presne tak, ja si toto prostredi dovedu predstavit na tabletu, ale jakozto vyvojar bych si toto prostredi na svem pocitaci vypnul. Stejne tak si nove metro prostredi dokazu predstavit v obyvaku na HTPC. V korporatni sfere se taky metro nechytne.
Mirek Kočí
nováček
nováček
Zařízení: Lumia 800, Motorola Zoom,iPad, Galaxy Nexus, One X

Post by Mirek Kočí »

Jasně a stručně: líbí, moc. Doufám, že vše půjde podle plánu a pořádně na tom zapracují. Pokud to bude i vcelku rychlé (což zatím je), vydrží s tím relativně lehký tablet fungovat na baterku alespoň těch 8 hodin, není co řešit.

Zatím zůstavám u iPadu, u kterého budu dále prokrastinovat a otrocky mu špinit displej. Ono přeci jen od konceptu je k finálnímu a opravdu použitelnému produktu sakra daleko.
Tom Vysoudil
častý přispěvatel
častý přispěvatel
Zařízení: Xperia X1 a iPhone 4

Post by Tom Vysoudil »

Povi mi nekdo, co je na tom tak skveleho? Me to prijde tak, ze nova verze bude jen jeden velky skin Sedmicek. Takze kdyz si vypnu "Metro UI", tak ziskam Sedmicky? Nebo ten system je postaven od zakladu znova?
trancewave01
přispěvatel
přispěvatel
Zařízení: iPhone 6 Plus 64GB, Nexus 6

Post by trancewave01 »

esaras jako kdyby mi mluvil z duše, co se týče kritiky MS.
Pokud by to tak nechal = Ten blbý MS jede už 15 let na stejném principu.
Teď přišel se změnami a je opět naprosto trapný a strašný. Teď už fakt nevím co lidí chtějí. Anti-MS nálada už začíná být úsměvná a nebo tuto náladu šíří diskuzní pozéří, kteří ve skutečnosti mají doma Windows.
Co se týče názorů o přechodu na Mac OSX, tak ty jsou trošku uspěchané...Ale chápu to, užijte si to. Já mám MS rád a na svých PC jej používám od verze 3.11. Mám jako druhý OS nainstalované Ubuntu, což je rozhodně zajímavá alternativa, ale stejně jsem cca 80% času ve Windows a rozhodně bych neměnil. To jaké budou Windows 8, to ukáže až čas a já kritizovat a ani chválit nebudu, protože o tom systému vím jedno velké ho*no, stejně jako vy všichni.
esaras
přispěvatel
přispěvatel

Post by esaras »

Tom Vysoudil wrote:Povi mi nekdo, co je na tom tak skveleho? Me to prijde tak, ze nova verze bude jen jeden velky skin Sedmicek. Takze kdyz si vypnu "Metro UI", tak ziskam Sedmicky? Nebo ten system je postaven od zakladu znova?
Systemy pro desktopy se v dnesni dobe odznova nestaveji. Rekl bych, ze w8 bude evoluci w7. Jak uz jsem psal nahore, vzhled ani zdaleka neni to jedine co se menilo. Do systemu bude pridana podpora cloudu, mel by se i vyrazne zkratit cas prechodu systemu do/z hybernace, start systemu atd. System ma byt obecne staven pro okamzite pouziti.
Zajimavosti pak muze byt toto:

http://windows8news.com/2011/02/03/micr ... plication/

pokud se to tedy objevi u finalni verze. Da se to ale predpokladat, kdyz vezmeme v potaz, ze to pobezi i na arm procesorech.
bkf1
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: TouchHD (Cloudy v2.2+CZ), SGS1 (ofic. 2.3.6 JW1)

Post by bkf1 »

Ad MacOSX: Nebudu rozepisovat, co je, podle me, smysluplne rozepsano Radkem Hulanem - http://myego.cz/item/apple-os-x-10-6-op ... ivetivosti

TO esaras:
Taky si myslim ze Win8 bude v podstate zlepsene Win7 (stejne jak Win7 je zlepsena Vista) cemuz nasvedcuje i v podstate stejne prostredi mimo Metro launcher. Uvital bych i nove jadro, ktere melo byt uz ve Vistach a zatim porad nic :???:
silent64sk
častý přispěvatel
častý přispěvatel
Zařízení: Lumia 1520, Transformer Pad TF300T, Galaxy Nexus

Post by silent64sk »

Najpozitívnejší fakt je ten, že MS konečne upúšťa od koncepcie určenej len architektúre x86 a dáva priestor ARM. Podľa mňa je toto skutočná revolúcia a spoločnosťami Intel, ale najmä AMD to môže pekne zatriasť, ak dostatočne nezareagujú. Týmto sa otvára obrovský priestor ostatným výrobcom a môže to o pár rokov veľmi zmeniť obraz trhu s počítačmi ako takými. Keďže Windows je stále jednoznačne najpredávanejšia platforma, ohroziť môže aj Android alebo iOS na trhu s tabletmi alebo to môže dopadnúť kľudne aj naopak. Uvidíme, myslím, že sa máme vo svete OS na čo tešiť...
bkf1
smartmaniak
smartmaniak

Post by bkf1 »

To je pravda podpora ARM je, at se to nekomu nemusi vubec zdat, podle me vcelku velky prulom a urcite to dosti ovlivni Android a iOS na tabletech :wink: Doufam ze chlapci z MS nezapomenou na DOSTI zasadni parametr soucasne doby a pritom VELMI OPOMIJENY, kterym je bezpochyby energeticka SPOTREBA.
esaras
přispěvatel
přispěvatel

Post by esaras »

V tomhle ohledu by se mel menit management spravy procesu, jak presne to ale ve finalni verzi bude muzeme jen spekulovat. Kazdopadne, jestlize win pobezi na arm, mel by byt asi nenarocny na hw a taky by mel byt skalovatelny (podle toho na jakem hw pobezi). Na pomalejsich desktopech by se proto melo dat lepe system upravit (prepnout jej do nejakeho tablet/mobile rezimu) a mohlo by se tim docilit vyssi rychlosti, protoze je jasne, ze desktopova x86/x64 verze bude ke svemu behu spoustet sluzby, jenz na tabletu budou kvuli nizsimu vykony deaktivovany. Nevim jestli nam ms takove nastaveni zpristupni, ale nejakym tweekem by se toho mohlo dat docilit.
Paranoid
nováček
nováček
Zařízení: Omnia 7

Post by Paranoid »

Pěkné, na tabletu to bude moc hezké :wink: Na deviantART jsem narazil na skin http://fediafedia.deviantart.com/art/Om ... -158707137" onclick="window.open(this.href);return false; na vyskoušení :grin:
bkf1
smartmaniak
smartmaniak

Post by bkf1 »

OT: To je ale skin na Rainmeter :)
GreenArrow
Ban
Ban
Zařízení: iPhone 6

Post by GreenArrow »

Určitě pozitivni na tom windows na ARMu bude to,že by mohl Apple zapracovat na Mac OS pro tablety právě díky win8,ale pochybuju,že by Apple zase dělal Mac os pro ARM,takže pokud někdy Apple dá do tabletu Mac OS na x86 procesoru,jako že se to bezpochyby blíží,bude stejně celej slavnej ARM na tabletech v háji...uvidíme
Krayzie
smartguru
smartguru
Zařízení: Lumia 950, iPhone SE

Post by Krayzie »

Asi situaciu moc nesledujes, Apple uz planuje/testuje (aj ked zatial oficialne nepotvrdene info) Macbook AIR na ARM (A5), vraj s plnohodnotnym Mac OS.
esaras
přispěvatel
přispěvatel

Post by esaras »

GreenArrow wrote:Určitě pozitivni na tom windows na ARMu bude to,že by mohl Apple zapracovat na Mac OS pro tablety právě díky win8,ale pochybuju,že by Apple zase dělal Mac os pro ARM,takže pokud někdy Apple dá do tabletu Mac OS na x86 procesoru,jako že se to bezpochyby blíží,bude stejně celej slavnej ARM na tabletech v háji...uvidíme
Nechci ti brat iluze, ale mac os uz na arm tabletech od apple bezi. Jadro systemu je totozne s desktopem v striktne osekane verzi a je zabalene do jineho kabatu. Apple nikdy do sveho tabletu x86 neda a ani se to neblizi, museli by byt padli na hlavu. Vykon arm procesoru stale stoupa a treba Tegra 3 kal-el uz ma vykon podobny starsimu core 2 duo T7200, ktere jsem mel pred 5ti lety v notebooku. ARM v tabletech a mobilnich zarizenich v haji neni, to uz bych spis vesel kriz a kopal hrob architekture x86, ktera je totalne zastarala a brzdi vyvoj soucasnych pocitacu. Ja osobne bych architekturu x86 a x64 uplne zahodil a prisel bych s necim novejsim, zpetne nekompatibilnim - modernim, co by netrpelo problemy spojenymi se zachovanim zpetne kompatiblity, jako je tomu ted. Ono s timto krokem vlastne prislo ARM, ale zpocatku nemeli ambice nahradit soucasne desktopy, avsak zda se mi, ze jim pomalu ale jiste zacinaji fusovat do remesla. Jestli se neco v budoucnu odpiska, tak to bude prave x86.
morro
smartguru
smartguru
Zařízení: AT&T Samsung Focus™

Post by morro »

Jedním slovem Wow. To co jsem si myslel že by mohlo být se nakonec stalo ... nemohu se teď dočkat dne kdy něco uteče na P2P, a nebo dne kdy si koupím první Windows 8 Tablet. Je ještě stále vidět co je na tom za velkou práci ... nevím ale myslím že do jisté míry staré UI zůstane, protože např. Office nevím nevím jak by to chtěl MS zjednodušit do Metra a když by to udělal tak by to byl buď paskvil a nebo něco na způsob co už známe z Windows Phone.
Je to docela zváštní, že brzo přijde na Windows den "D" kde se rozloučím s klasikou, která tu panuje X let. Ale na zamyšlení ? je současný způsob adekvátní na práci (net, obrázky, muzika,...). Myslím že nám dneska Microsoft ukázal, že to jde i jiným způsobem :) .
GreenArrow
Ban
Ban

Post by GreenArrow »

to je ovšem hodně vzdálená budoucnost,nemám nic proti ARMu,ale ať fungují aplikace,které před tím na tom systému jely
tslany
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: Lumia 830, Lumia 435DS, Asus T100

Post by tslany »

Momentálně mám nainstalované Windows 8 build 7955. Není tam sice kompletní Metro UI, ale to, co v něm je, je volitelné a vypínatelné! To akorát pár pomatenců všude dokola pokřikuje, že Win8 budou mít rozhraní z WP7 atp. Absolutní nesmysl! V systému se nachází stále "staré" rozhraní z Win7, které je však doplněno o několik novinek (např. ribbony ve více aplikacích či ikonka uživatelského účtu napravo od hodin, na obojí zmíněné jsem si hodně rychle navykl a už bych si bez nich asi neuměl představit rychlou práci), takže nebojte, pokud bude někdo z vás chtít archaický vzhled z Win95, není problém, může si ho kdykoliv zapnout.

Co se týká prosazení ARM platformy, neviděl bych to tak optimisticky jak většina, ano v některých syntetických benchmarcích sice poráží čtyřjádrový ARM dvoujádrový C2D, ale historie nás naučila, že to nemusí znamenat že je procesor výkoněšjí (viz. Netburst vs. K8, Atom vs. Brazos). Navíc, co se týká spotřeby, tak i dnes je největím žroutem displej a bezdrátové připojení, takže jestli procesor žere v klidovém stavu 200mW (ARM) nebo 250mW (x86 APU) není zas tak podstatné. (TDP opravdu není měřítkem spotřeby procesoru, viz. E-350 vs. i3-2100T, i3 má větší TDP než Zacate, avšak v klidu spotřebuje méně energie, což je zas vykompenzováno technologicky zastaralou a méně výkonou grafikou a především mnohem vyšší cenou)
Krayzie
smartguru
smartguru
Zařízení: Lumia 950, iPhone SE

Post by Krayzie »

Osobne sa mi cely ten koncept velmi paci, mal som v plane kupit tablet tento rok, ale urcite pockam na WIN8, netusim sice co sa z WIN8 ako celku vyliahne, ale dufam v unifikaciu (aspon ciastocnu) OS na rozne zariadenia, co by bolo skvele. Ako developer mam ale trochu strach, resp. zatial ani srnka poriadne nevie na akej urovni bude zachovana kompatibilita (ak vobec nejaka bude), ako jednoduche/zlozite bude kompilovat aplikacie pre rozne architektury, ..., ale tesim sa na nieco nove.
GreenArrow
Ban
Ban

Post by GreenArrow »

Když už jsme u toho,myslíte,že se dál budou dělat x86 tablety? Vím,že o ně moc není zájem,ale intel má docela silné postavení co myslíte?
Post Reply

Return to “Windows Phone 8.x”