NoDo aktualizace zřejmě způsobuje úbytek barev

Všeobecná diskuze o systému Windows Phone 8.1 (vlastnosti, jádro, buildy...)
Jiří Hrma
šéfredaktor
šéfredaktor
Zařízení: ---

Post by Jiří Hrma »

Tak to vypadá, že NoDo aktualizace s sebou nepřinesla jen očekávaná vylepšení, ale i nová omezení, která nebyla nikde avizována. Spousta uživatelů si po aktualizaci stěžuje na úbytek barev, které systém zobrazuje. Dokládají to například testovací obrázky z programu WP Bench, který jsme vám nedávno představili. Autor benchmarku Robert Varga nás upozornil, že při zobrazování testovacích obrazovek na telefonech bez NoDo aktualizace byly barevné přechody zcela plynulé. Po updatu se však začalo objevovat nepříjemné páskování, vycházející zřejmě z omezení počtu systémových barev na 16 bitů. Na problém rovněž poukazuje tato diskuze na Xda-developers, snad se tedy v brzké době dočkáme nějakého vysvětlení ze strany Microsoftu a především brzké nápravy.

obrázek
Stejný problém se projevil i u nedávno recenzovaného HTC 7 Pro, který jsme rovněž testovali s noDo aktualizací (obrázek)

Pokud si chcete vyzkoušet, jak na tom je vaše zařízení s Windows Phone 7 po NoDo aktualizaci, prohlédněte si níže přiložený obrázek přímo v telefonu (pro přístup můžete využít adresu http://is.gd/WP7bug ). Pokud jsou barevné přechody plynulé, je vše v pořádku, pokud ne, došlo na vašem telefonu k omezení barev, což na displeji bude vypadat zhruba takto. V diskuzi se pak můžete s ostatními čtenáři podělit, jak jste dopadli.

Testovací obrázek (zdroj)
obrázek

Majitelé odemčených telefonů mají štěstí, pomocí registrů je totiž možné změnu alespoň částečně vrátit do původního stavu, stačí pouze změnit níže uvedené klíče. Fix se však neaplikuje na celé prostředí operačního systému a v některých aplikacích se barvy stále mohou zobrazovat v šestnácti bitech.
HKLM\Drivers\Display\Primary\PrimBPP (hodnota dword = 32)
HKLM\Drivers\Display\Primary\bpp dword (hodnota dword = 32)
HKLM\Drivers\Display\Primary\PanelBPP dword (hodnota dword = 24)
miaggi
přispěvatel
přispěvatel
Zařízení: LG G Flex 2

Post by miaggi »

potvrzuji úbytek barev a mám NoDo aktualizaci :/
diviline
přispěvatel
přispěvatel
Zařízení: Xperia Z, Optimus 4X, SGS III, ASUS Transformer

Post by diviline »

Taky jsem si toho všiml, jak jsem zkoušel WP Bench hned po NoDo aktualizaci a pěkně mě to ehm :???:

Edit: Udělal jsem fotku mobilu s testovacím obrázkem :-( http://www.diviline.net/2011/04/nodo-je ... pseni.html
Přišel jsem na zajímavou věc, v Exploreru se zobrazí v 16bit, ale v prohlížeči obrázků s PLYNULÝMI PŘECHODY v odstínech BAREV. Doplnil jsem obrázky na mém webu.
p.a.Ť.o
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: iPhone 6S Silver, Galaxy S20+

RE: NoDo aktualizace zřejmě způsobuje úbytek barev

Post by p.a.Ť.o »

Jj, jsem na tom bohuzel stejne :-(
kome
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel
Zařízení: Samsung Galaxy Note3 32GB/64GB SDXC 1 Sandisk

Post by kome »

Ja pri prvni aktualizaci dopadl dopadl stejne ,ale vratil jsem se k predchozi verzi ,provedl format ,odemknul telefon ,nic jineho jsem neintaloval a po naslednem updatu na NoDo jiz byly barvy v poradku.
jacek
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: Samsung Galaxy Note

Post by jacek »

Hmmm....vrátil jsem se k předchozí verzi OS(kvůli odemčení), takže mám 7008 (NODO se mi z nějakého důvodu nechce nahrát) a omezení barev mám :???: , nerozumím tomuto úkazu.
@diviline : jak v IE, tak i v prohlížeči obrázků mám stejný nehezký rastr :evil:
diviline
přispěvatel
přispěvatel
Zařízení: Xperia Z, Optimus 4X, SGS III, ASUS Transformer

Post by diviline »

Tak to je divné, že by to každému dělalo problémy jinak? Telefon jsem neodemykal ani nijak neupravoval a zkoušel jsem více obrázků, i oblohu, poušť atp.
Berkyl
nováček
nováček
Zařízení: Galaxy Nexus

Post by Berkyl »

jacek: zcela stejný postup a zcela stejný problém. Rovněž jsem se po aktualizaci vrátil zpět na 7008 a snížený počet barev zůstal. Jenže já ten problém zaregistroval hned po uvolnění NoDo, psal o něm do fóra a nikdo stejný problém neměl. Tak jsem usoudil, že je problém v železe a dal telefon na reklamaci.
pepe
přispěvatel
přispěvatel
Zařízení: iPhone 6 64GB, Blackberry 9900

Post by pepe »

Tak jsem se zase jednou po ránu nasr.. . Myslel jsem, že microsoft udělal první nezabugovaný systém a hluboce jsem se spletl. Potvrzuji špatné podání barev > odemčená Omnia 7. Až bude odpoledne čas, přepíšu registry a uvidíme...
kalmia
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel
Zařízení: Nokia Lumia 930 Black

Post by kalmia »

Zkoušel jsem také, v prohlížeči fotografií je to v pořádku. V IE to zjistím až doma. Ale zajímá mě, pokud bych si chtěl upravit registry, jestli se registry jen upravují nebo musím vytvořit klíč PrimBPP nebo bpp nebo PanelBPP + hodnota. Když se do regitrů dívám, tak se dostanu jen do Primary a tyhle další už tam nemám.
elcrys
smartguru
smartguru
Zařízení: Sony Ericsson Xperia mini, Nexus 7 (2013)

Post by elcrys »

Tomu říkám úroveň. Řekl bych, že takto specifická věc nemůže být bug, ale spíše záměr. Zrychlení systému po aktualizaci NoCo může mít původ právě ve snížení bitové hloubky :-).
jacek
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: Samsung Galaxy Note

Post by jacek »

@elcrys : jj, psali o tom na nějakém zahraničním vebu
p.a.Ť.o
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: iPhone 6S Silver, Galaxy S20+

RE: NoDo aktualizace zřejmě způsobuje úbytek barev

Post by p.a.Ť.o »

Co to je za blbou vymluvu? To uz snad mohli misto tech barevnych displeju davat cernobile!!
janac_marek
smartguru
smartguru
Zařízení: Lumia 950XL, S7 Edge, iPhone 7

Post by janac_marek »

Neurobil to MS zámerne pre zvýšenie výkonu?
Jiří Hrma
šéfredaktor
šéfredaktor

Post by Jiří Hrma »

janac_marek: Také mě to napadlo; nižší barevná hloubka = menší nároky aplikací na RAM. Ostatně to je také jeden z důvodů, proč třeba WM podporovaly jen 65k barev. No uvidíme, snad se k tomu MS nějak vyjádří.
janac_marek
smartguru
smartguru
Zařízení: Lumia 950XL, S7 Edge, iPhone 7

Post by janac_marek »

Vážne som zvedavý. Lebo aj by to vysvetľovalo aspoň časť z toho, ako sa im podarilo zvýšiť výkon.
Ale osobne si myslím, že radšej nech začnú podporovať dvojjadro a nech výrobcom prikážu používať aj kvalitné integrované flash a nie len SD only.
Faramir
častý přispěvatel
častý přispěvatel
Zařízení: iPad 2 3G 64 GB white

Post by Faramir »

Přiznám se, že jsem si ničeho takového nevšiml, obrázky jak v IE tak v prohlížeči obrázků vypadají stejně jako s předchozí verzí. Ten testovací obrázek se mi sice zobrazil rozbitý, ale myslím, že tak je prostě uložený, protože žádný jiný se takhle špatně nezobrazuje. Jinak telefon mám samozřejmě odemknutý.
Jiří Hrma
šéfredaktor
šéfredaktor

Post by Jiří Hrma »

Faramir: Podívej se na obrázek na PC, uvidíš ho v plné kvalitě, takže tak uložený není. V 16bit kvalitě je uložený ten druhý, na který odkazuji v závěru bleskovky (respektive je to ten samý, jen v horší kvalitě s viditelnými přechody i na PC).

janac_marek: Jo, to je docela dobré zdůvodnění, tím by se toho navýšení rychlosti mohlo docílit.
bkf1
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: TouchHD (Cloudy v2.2+CZ), SGS1 (ofic. 2.3.6 JW1)

Post by bkf1 »

TO Faramir:
Nejlepsi by bylo dva uplne stejne telefony dat vedle sebe - jeden s NoDo, druhy ne :o) Otazka, jake mas oko :) Ja kdysi nepoznal ani rozdil mezi 320x240 a 640x480 v tehdejsi zhave novince Duke Nukem 3D (to byl zacatek roku 1997) :lol:
Jiří Hrma wrote:to je také jeden z důvodů, proč třeba WM podporovaly jen 65k barev
Taky me to hnedka napadlo :wink: Uprimne je mi uzivatelu WP7 cim dal vice lito... :-(
Paulos
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel
Zařízení: Nokia Lumia 925, 32 GB

Post by Paulos »

Na jednom z těch videí, kde se ukazovalo zvýšení výkonu (konkrétně nahrávání Bejeweled), lidi z MS mleli něco o vylepšeném paměťovém managementu (ovšem jakém, to je ve hvězdách), ale ani kouskem slůvka se nezmínili o degradaci barevného rozsahu. Nějak nechápu tohle kriplení zobrazení, špetka výkonu se z toho sice dostat dá, ale bylo to opravdu tak podstatné procento, aby to museli v MS dělat? :???: Nebo HTC nebo kdokoliv jiný, to už je jedno.

I když... Divím se, že rozdíl mezi 16bit a 24bit / 32bit zobrazením je tak velký. Nikdy jsem si toho jinde nevšiml.

Zas je ale pěkný, že třeba v prohlížeči fotek některým to kvalitní zobrazení zůstalo :)
Post Reply

Return to “Windows Phone 8.x”