Zaměstnanci Nokie protestují proti spolupráci s Microsoftem

Všeobecná diskuze o systému Windows Phone 8.1 (vlastnosti, jádro, buildy...)
Ruslan Botsyurko
redaktor
redaktor
Zařízení: iPhone 7+, PlayBook, HTC Universal(128MB), MPx200

Post by Ruslan Botsyurko »

Stejně jako každá mince má rub a líc, tak i každá změna se sebou obnáší jistou nespokojenost. A právě nesouhlas se rozhodlo vyjádřit okolo tisíce zaměstnanců Nokie svým pochodem, který uskutečnili po oznámení partnerství s Microsoftem. Někteří využili k protestu volného času, jiní odmítli nastoupit do práce proto, aby ukázali vedení, že v obchodním svazku Nokie a Microsoftu nevidí světlou budoucnost. Mnozí z nich pracují v oddělení pro vývoj Symbianu a obávají se, že je jejich práce nyní v ohrožení. Ve skutečnosti se finská společnost nechce zcela rapidně přeorientovat jen na Windows Phone 7, tudíž bude pokračovat i v práci na Symbianu, ale je zřejmé, že už tato platforma nebude hrát hlavní roli a naopak se od ní bude pomalu upouštět. Stephen Elop, CEO společnosti Nokia, zatím sice neoznámil oficiální plány na propouštění zaměstnanců a na včerejší tiskové konferenci prohlásil, že Finsko zůstane stále domácím sídlem společnosti, nicméně některá pracoviště prý budou zavírána. Mezi ně patří například pobočka ve finském městě Tempere, kde se současně více než polovina zaměstnanců zabývá platformou Symbian. Začínají tak kolovat spekulace, že propouštění pracujících z řad Symbianu a MeeGo bude podstatné.

obrázek

Zdroj: Geek.com
sonk
nováček
nováček
Zařízení: Omnia 7

Post by sonk »

Moc se jim nedivím, opravdu to znamená že symbiant konbčí.Nicméně netuším, co na to kdo vyvíjel, protože to stojí za naprosté lejno ten systém.
Lo-ki
nováček
nováček
Zařízení: HTC Evo 3D, Xbox360 Ellite - Kinect

Post by Lo-ki »

Trochu souhlasím, s těma certifikacema to celé pokur...i Ale zase na druhou stranu je to systém který byl mezi prvními a nabídl nám doinstalovat si co jsme si přáli. A pochybuju, že někdo někdy zapomene na Nokii 7650 která byla hodně průlomová...a měla paměť 4Mb :-D
Pavel Vlasák
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: HTC Desire

Post by Pavel Vlasák »

Certifikace mají jeden jediný důvod a to aby nebylo tak snadné používat cracklé aplikace a hry.
Standa
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: BlackBerry Z10, Samsung Galaxy Note 10.1

Post by Standa »

To je asi pravda, ale pro mě jako uživatele, to bylo stejně omezující, jako si koupit hudbu s DRM. Vyzkoušel jsem, narazil jsem (s legální aplikací) a skončil jsem (se Symbianem).
YAMATO
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: Galaxy Note 2

Post by YAMATO »

Pavel Vlasák wrote:Certifikace mají jeden jediný důvod a to aby nebylo tak snadné používat cracklé aplikace a hry.
Nevím jak je to teď, ale na UIQ to až zas takový problém obejít nebylo.
Koblih
přispěvatel
přispěvatel
Zařízení: N97 mini

Post by Koblih »

Ted je to to tak,ze si muzu ocertifikovat kazdou aplikaci vyvojovym certifikatem s platnosti 3 roky. Cracknutou nebo ne,je to totiz potreba i u nekterych freewaru,kde vyprsi oficialni certifikat a autor se o to uz dal nestara.
Pavel Vlasák
smartmaniak
smartmaniak

Post by Pavel Vlasák »

Tak jako tak s myslím, že je Symbianu škoda a, nevím no, snad WP nepotopí ještě víc Nokii. Pokud nebudou schopni dát dobrou cenu. Společně se myslím neprosadí.
NeoPlex
smartstar
smartstar
Zařízení: BB Bold, SGSII

Post by NeoPlex »

na druhou stranu byl to prave symbian, ktery tahnul celou Nokii ke dnu a porad ne a ne prijit s necim, co by konecne vypadalo jako novy OS. Stejny problem jako mel MS s WM 6.5. Ve finale prisel na to, ze na tomhle driv vybornem dostihovem koni uz nic nevyhraje a musel koupit (budovat) noveho, aby zamezil dalsim ztratam. Je to neprijemne pro ty zamestnance, ze spousta lidi prijde o lukrativni flek, ale tady slo o celou firmu. Tezko soudit Nokii za tohle rozhodnuti. Navic osobne si nemyslim, ze by nastalo nejake hromadne propousteni... navic to by casem nastalo, tak jako tak, vzhledem k tomu jak klesaly reference Nokie.

Ja budu Nokii prat vse nejlepsi do budoucna a budu doufat, ze to bude konkurence schopna spolecnost pro Google a Apple.

add. MS muze na praci s Nokii hodne vydelat co do vyvoje systemu. Jestli neusnou v euforii na vavrinech, tak muzou vybudovat vyborny komplexni eko system.
energizer
můj třetí příspěvek
můj třetí příspěvek
Zařízení: Nokia 5630 XpressMusic

Post by energizer »

Ano, taky si myslím, že je Symbianu škoda a hlavně je tento krok úplně zbytečný. WP7 je jen restriktivní hračka pro bohaté puboše... Symbian je přehledný a přizpůsobitelný systém, pro mě ten nejlepší. Doufám, že opravdu hned nezmizí, už bych neměl z čeho volat...
sOram
už mám dva příspěvky
už mám dva příspěvky
Zařízení: LG P500 Optimus One

Post by sOram »

kto by si dobrovolne kupil smartphone s windowsom, nema buducnost, mne staci ked mam windows na PC a este mat tento "virus" v mobile? android alebo nic
weaslyxx
nováček
nováček
Zařízení: HTC Desire HD

Post by weaslyxx »

Je to sňatek s rozumu. Nokia jde dolů a kdyby neudělali nějaký výrazný krok, bolelo by je to za nějakou dobu ještě víc. Je otázka v co se WP7 vyvinou, nicméně to bude asi moje budoucí platforma, poté co Android zklamal. Dále - vzhledem k tomu, kolik má Nokia lidí, tak by z WP7 mohl být celkem rychle dobře použitelný OS.
Sir Andrew
smartstar
smartstar
Zařízení: Lumia 925

Post by Sir Andrew »

sOram: :-D Když je to takový virus, tak ho nepoužívej! Začínám být alergický na lamy, které pořád jen ryjí do Windows, přitom je pořád používají a navíc si 99% problému s Windows způsobují sami neodbornými zásahy! Tak si nainstaluj linux a budeš mít "klid".

k tématu: Snad celý Symbian co nejdříve vymře, nedá to snad ani nazývat operačním systémem, z pohledu PDAčkařů je to jen "nádstavba firmwaru", jenom fanatičtí nokiáci si myslí, jak je to super, přitom to potopilo celou značku.
Pavel Vlasák
smartmaniak
smartmaniak

Post by Pavel Vlasák »

Dělám si takový malý průzkum. Proč prosím tě Android zklamal? Co tě táhne k WP?
AdamiX
nováček
nováček
Zařízení: Touch HD, Wildfire, Desire HD, 7 PRO

Post by AdamiX »

@YAMATO: UIQ sa dostal na verziu 3, na telefony p1i a w960i, potom Sony Ericsson vydal este 2 modely (nie moc uspesne) a UIQ platforma krachla kvoli financnej krize
skejpa
přispěvatel
přispěvatel

Post by skejpa »

Sir Andrew wrote:sOram: :-D Když je to takový virus, tak ho nepoužívej! Začínám být alergický na lamy, které pořád jen ryjí do Windows, přitom je pořád používají a navíc si 99% problému s Windows způsobují sami neodbornými zásahy! Tak si nainstaluj linux a budeš mít "klid".

k tématu: Snad celý Symbian co nejdříve vymře, nedá to snad ani nazývat operačním systémem, z pohledu PDAčkařů je to jen "nádstavba firmwaru", jenom fanatičtí nokiáci si myslí, jak je to super, přitom to potopilo celou značku.
Mluvíš mi z duše :)

Jen dodám, že já jsem WP7 celkem zavrhoval ale když se do toho pustí i nokia a udělají ten systém funkční i u nás, mohla by to být moc pěkná alternativa k androidu. Já jsem vlastně tak trochu rád za tohle spojení. Zmizí ten šílenej symbian a SNAD se k nám dostane použitelná verze WP7 dřív, než za 5 let...
htcjirka
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: Samsung Galaxy Note9, Samsung Galaxy Note8

Post by htcjirka »

99% problému s Windows způsobují sami neodbornými zásahy!
Presne tak,pod to se mohu podepsat,plati to jak pro PC tak pro Windows Mobile apod..
Co se tyce Nokie a WP7 - ac me WP7 zatim nechavaji hodne chladnym,maji pro me zatim dost nevyhod,diky nokii by se tento system mohl posunout vyrazne dopredu,navigace Ovi Mapy,podpora chybejicich funkci,podpora ceskeho marketu apod.Zatim je tento system pro me nepouzitelnym,ale uvidime co z nej udela(ci neudela) spojeni s Nokii.
Skoda ze se radsi nokia nesoustredi na MeeGo.Maemo je vynikajici system a MeeGo mohl byt pokracovatelem..
Symbian se bohuzel zasekl,je stejny nekolik let a jen "premalovavan"
sOram
už mám dva příspěvky
už mám dva příspěvky
Zařízení: LG P500 Optimus One

Post by sOram »

v com je WP7 lepsi ako android? v nicom, ... preco by niekto chcel wp7, ktory nema skoro ziadnu podporu spolocnosti na vyvoji aplikacii, ked si moze vybrat android ktory ju ma obrovsku?
ked sme uz pri tych problemoch s windowsom, ze si za to mozeme sami...aha, takze ak 3x po sebe zapnem napriklad PS a na 4x mi napise program neodpoveda, bez toho, aby som nieco zmenil, tak je to moj problem ano? ked si na pc zapnete maximalne IE (ked tak fandide microsoftu) tak sa nedivim, ze chybove hlasky nikdy nevidite
a windows mam preto, lebo ho potrebujem, nie preto lebo ho chcem

+ android je open source, takze si ho mozete zmenit ako len chcete a robit na nom co chcete
skejpa
přispěvatel
přispěvatel

Post by skejpa »

sOram: jsi zbytecne zaujatej. me na windowsech nepada prakticky nic a kdyz jo, tak vetsinou hned zjistim proc a napravim to ale to se temer nestava. to same na WM6.5... je zbytecne tady delat flame, proste s tebou nesouhlasim.

Android je ted sice vyhodnejsi ale nokia na WP7 muze vydelat vic. Kdyz to daj dokupy, muze to byt opravdu ten kvalitni system, ktery muze zamichat kartami.
htcjirka
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: Samsung Galaxy Note9, Samsung Galaxy Note8

Post by htcjirka »

Porad me ale nejak Elop k nokii nepasuje uz kvuli jeho spojeni s Microsoftem...
Post Reply

Return to “Windows Phone 8.x”