Včera 2.11. jsem si tento velice zajímavý přístroj v HTC Brand shopu Praha koupil a kupodivu jsem byl úplně první.
Proto bych se teď s vámi rád podělil o první postřehy a dojmy.
Co asi nejvíce bude potencionální zájemce zajímat je určitě mechanismus vysouvání klávesnice. Konstrukčně je řešen novým způsobem. Pohyb displeje připomíná otevírání dveří autobusu Karosa. Hned na začátku musím přiznat, že mechanizmus není tak jistý jak bych čekal. V obou krajních polohách je aretace poměrně slabá. Vysouvání je sice bleskové, ale pokud držíte při chůzi telefon pouze za klávesnici, může displej nadskakovat. Stejně tak při používání displejem dolů (stačí telefon v landscape naklonit 45°od vertikály) se vám začne přístroj zavírat a displej zůstane viset někde uprostřed, nebo se zaklapne úplně. Musí se tedy stále přidržovat. Pružiny by tedy mohly být trochu silnější. Avšak otevírání by pak asi nebylo tak pohodlné. Tento typ vysouvání by měl být konstrukčně více náchylný na vyklání (displej je s tělem spojen pouze ve třech bodech) nicméně na mě působí celkem pevným dojmem a nikde (zatím) vůli necítím.
Samotná klávesnice je opravdu komfortní a dobře se na ní píše. Je srovnatelná s Touch Pro2. Tlačítka jsou dostatečně velká a příjemné je i jejich vzájemné odsazení. Jen mi na ní zpočátku chyběla směrová tlačítka. Ale místo nich můžete použít optický trackpad. Když to srovnám s T-Mobile G1, který je považován za jeho přímého předchůdce, je to obrovský rozdíl. Ač jsou oba přístroje stejně vysoké, klávesnice je tak o 25% větší. I na hodně podobném Aceru M900, se píše o poznání hůře.
V telefonu najdete 2. generaci procesoru Snapdragon od Qualcommu, který je taktovaný na 800 Mhz a vyráběný 45nm technologií oproti 65nm u 1. generace. Při srovnání s klasickým Desire, který jsem testoval před měsícem je rychlost hodně podobná. Pohyb v systému je plynulý a nezasekává se ani při velkém vytížení. Rozdíl jsem poznal jedině u flash videí přehrávaných přímo v prohlížeči. Tady Zetko na 1. generaci poněkud ztrácí. Ani po poslední aktualizaci Flash playeru, nebylo přehrávání youtube videí v rozlišení 360p úplně plynulé a některá se dost sekala. V 480p už se sekají všechna videa. V klasickém Desire jsem po aktualizaci Flash playeru přímo v Chrome přehrál bez větších problémů i videa v 720p (Až to jednomu příznivci Applu a odpůrci "pomalého a žravého" Flashe může připadat neuvěřitelné).
Přeci jenom je tu trochu znát nižší takt procesoru, protože např. 1080p video klasické Desire přehrávalo stejně trhaně jako Desire Z to samé video v 480p. Zkoušel jsem např
toto video.
To je sice nemilé, ale na druhou stranu díky tomu je na tom Zetko s výdrží baterie o něco lépe.
Mám ho jen jeden den, což zatím na nějaké objektivní testy výdrže není moc průkazné, zvláště když ho za tuto dobu nedáte prakticky z ruky. Ale subjektivně se výdrž zdá oproti klasickému Desire lepší minimálně o třetinu. Ale ani tak nečekejte žádné zázraky. Zvláště pokud často používáte datová připojení. Reálná výdrž by se mohla pohybovat okolo 3. dnů. To ale ukážou až další testy. Samozřejmě taky hodně záleží jak telefon používáte...
Celkově na mě Desire Z působí velice dobrým dojmem. Dílenské zpracování je tradičně na velmi dobré úrovni. Nikde nic nevrže, ani nepraská. Slícování se zdá být v pořádku a ani o mechanizmus klávesnice bych neměl strach - musí si na něho zkrátka člověk trochu zvyknout. Práce je na něm stejně svižná, jako na 1GHz Snapdragonu, ale s o poznání lepší výdrží (která je pro mě rozhodující) a výbornou hardwarovou klávesnicí. K čemu vám pak je drahý telefon s tolika funkcemi, když se je díky slabé výdrži ani neopovážíte vůbec používat?
Zatím jediný problém nastal při kopírování hudby na SD kartu, která má mimochodem příjemnou kapacitu 8GB. Kartu jsem vložil přímo do PC, ale při vrácení do telefonu se posunula softwarová tlačítka. A tak jsem při odemykání karty SIM mačkal např. šestku místo čtyřky a i senzorová tlačítka pod displejem byla přehozená. Nepomohl ani reset přístroje. Zabralo až úplné vypnutí.