No já bych si přál, aby BB mělo konečně už QNX, jinak nechápu, proč jej koupili. Pro ty co neznají QNX OS - je to jedna z vůbec nejlepších real-time OS architektur. Kdysi to měla mít i Amiga, a v roce 1998 jsem se potkal s Danem Dodgem (zakladatel QNX), a je to fakt super OS. Otázkou samozřejmě zůstává, jak si nad tím povede UI vrstva, protože sebelepší kernel bez promyšleného UI je k ničemu
-- doplnění předchozího příspěvku (stř čer 30, 2010 20:36) --
Farokh wrote:To vypadá hodně zajímavě. Zvlášť ty HW parametry. O BB jsem několikrát uvažoval, protože se to tváří jako seriózní komunikátor s OS, kde jsou zachovány užitečné pracovní funkce obalené ve střídmém UI. Jediné, co mě odrazuje, je nutnost mít speciální datový tarif, který nemají všichni operátoři, a když mají, tak pěkně draho. A taky netuším jak je to s podporou a vývojem programů, připadá mi totiž, že se na BlackBerry platformu dost neprávem zapomíná.
V práci zrovna pár BB zoušíme. Ten systém má výhodu pro nasazení v podnicích, to především, protože přes politiky se dají řídit i věci jako instalace aplikací na dálku, klidně i zakázat uživatelům v terénu posílat sms, mms, cokoliv. Telefon je pak jakýmsi "hloupým terminálem", kde se vyplní pár parametrů a vše včetně aplikací se na něj odroluje ze serveru - čili docela slušný deployment.
Co se tarifů týče, tak nevím, ale v zásadě moc nesouhlasím. O2 má základní tarif myslím za 250 nebo 290 Kč, teď nevím - tam je plný inet, kromě funkce telefonu jako modemu. A pak mají tarif za 490, kde člověk má data neomezeně. Navíc - zástupci O2 nám tvrdili, že je prokazatelné, že BB tahá tak 1/10 dat. Mají celkem chytrou kompresi, tedy - pro cca 20 formátů mají nějakou funkcionalitu, že například příloha v Excelu se netahá celá, ale otevře se na serveru, a jak člověk scroluje, tak se mu data dotahují postupně. Ty ceny, to ale nevím jestli nám nedali jako firmě, oficiální cenohé hladiny pro "běžného uživatele" neznám ...
-pekr-