Microsoft chystá odlehčenou edici WP7 pro rozvojové země

Diskuze o operačním systému Windows Mobile 6/6.1/6.5 a dalších vývojových větvích (6.5.x)
Post Reply
Jiří Hrma
šéfredaktor
šéfredaktor
Zařízení: ---

Post by Jiří Hrma »

Na poslední konferenci Tech-ed, která se konala v Indii, se Microsoft nechal slyšet, že mají v plánu vytvořit odlehčenou verzi systému Windows Phone 7, která bude určena pro levnější telefony prodávané především v chudších zemích. Hotova by měla být ke konci roku 2010, tedy krátce po uvedení prvních zařízení s plnohodnotnou verzí systému. Platforma Windows Phone 7 se nyní dělí do trojice chassis, které se liší v hardwarových požadavcích a nabízených funkcích; veřejnosti však zatím byla podrobně odhalena pouze specifikace "Chassis 1".

Image

Microsoft dále vývojáře utvrzoval v tom, že vývoj systému Windows Mobile 6.5(.x) bude nadále pokračovat (název WM6.5 se po uvedení Windows Phone 7 transformuje na Windows Phone Starter Edition). To jsou sice hezká slova, ale který vývojář by chtěl dále aktivně vyvíjet software pro systém, který stejně za několik měsíců nebude na trhu podporován, protože jej nahradí Windows Phone 7? Kdyby zůstala zachována zpětná kompatibilita aplikací, nemusela by se tahle otázka vůbec řešit, ale Windows Phone 7 jdou vlastní cestou a na 10 let vyvíjený systém Windows Mobile neberou žádný ohled.

Zdroj: TheUnwired
jenda.69
častý přispěvatel
častý přispěvatel
Zařízení: Google Nexus S

Post by jenda.69 »

Kdyby ten novej systém byl lepší, tak mi ta ukončená podpora nebude ani tak moc vadit. Ale obávám se, že pro moje potřeby lepší nebude a budu mít smůlu.
Doufám, že třeba GCzII bude na WM6.5 pokračovat co nejdýl, protože na geocaching nic lepšího free (a snad ani placený) neznám.
Standa
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: BlackBerry Z10, Samsung Galaxy Note 10.1

Post by Standa »

V rámci jedné platformy zacílit na co nejvíce potenciálních zákazníků. Jo, to je dobrý krok.
ifco
nováček
nováček
Zařízení: Samsung Galaxy S2

Post by ifco »

Rozmyslam ako bude vobec vyzerat obmedzene WM7? Bude to vobec zvladat telefonovat a SMS? :tlem: Uz dost tak osekany Winodws 7 mobile este viac osekat mi pride ako velky nezmysel.

jenda.69: Na Androidu je aplikacia c:geo od ceskeho autora a navstevnika smartmanie carnera a myslim ze je to viac ako dostojny nasledovnik GCZii.
Sekturek
nováček
nováček
Zařízení: HTC

Post by Sekturek »

Je fajn vidět, že se někdo snaží udělat radost i těm v rozvojových zemích. Co takhle ale myslet na lidi, kteří na tom finančně ani nemusí být nějak extra, ale chcou od mobilu to, co doposud nabízel WM 6.5 a né nějaké zmodernizované tamagochi ?!? Začínám pokukovat po nějakých 10" noteboocích ... jestli někdo náhodou přijde s něčím menším a na bázi Windows XP / Vista / 7 , mobil nebudu potřebovat ... a pokud ano, bude to nějaký odolný Samsung za +/- 2500 CZK, který budu moci koupat, opalovat, válet v bahně atp. A s tím si myslím i děti užijí více zábavy, než jako za starých časů dávat pejskovi co 2 hodinky napapat,, jinak umře a já už mám jen 10 životů, jinak si budu muset vybrat jiné zvířátko, třeba kočičku.
groovox
častý přispěvatel
častý přispěvatel
Zařízení: ML950XL Alcatel IDOL4S Pro W10, NL1520, HTC HD2

Post by groovox »

Jestli hlavy pomazané v Microsoftu tak strašně touží po tom aby vyrobili svůj vlastný hloupý mPhone s uzavřeným systémem, kdy začínají vlastně od nuly a když už to nemá název WM, tak do toho nemusej tahat ani číslo 7. Měli by to správně nazvat WP1 - Windows Phone 1. Bylo by jasný, že to je novej systém založený na jiný bázi z jinými prvky a jinou dovedností. A pak je už i jedno jakou. A hlavně, hlavně by se to nespojovalo z úplně jinými užitkovými vlastnostmi a systémem WM. Ať se pánové v Microsoftu proberou!
jenda.69
častý přispěvatel
častý přispěvatel

Post by jenda.69 »

ifco: díky, mrknu na to. Ale pro nás, kteří nemají neomezený připojení k internetu, není Android zrovna nejlepší volba. :(
ifco
nováček
nováček

Post by ifco »

jenda.69 wrote:ifco: díky, mrknu na to. Ale pro nás, kteří nemají neomezený připojení k internetu, není Android zrovna nejlepší volba. :(
S tym tiez nie je problem. K tomu existuje dalsia ceska aplikacia APNdroid ktora premenuje APN a tym padom sa Android nedostane. A U mna na HTC Desire sa da pripojenie vypnut priamo v systeme a to jednym mailnkym widgetom na ploche :-) Je to este pohodlnejsie ako u WM
jenda.69
častý přispěvatel
častý přispěvatel

Post by jenda.69 »

No, co čtu na blogu windroid o Nexusovi, tak tam bez internetu nejde snad ani kalendář. Ale jestli je to takhle i u jiných androidů (ne od googlu) nevím... V Kaiserovi jsem sice Androida 2.1 rozjel, ale je to nepoužitelný, furt se hryže, na wifi se připojí, ale s žádnou aplikací se na net nedostanu a platit za připojení nehodlam.
ifco
nováček
nováček

Post by ifco »

BKF1 & jenda: Ano ide to bez internetu. Ale ako pises, prides o kopec funkcii. Takze sa zamysli ci ma zmysel kupovat napriklad Desire za 11500Kc a nezainvestovat tych cca 177Kc za mobilny internet. Takze Android bez internetu ano, ale bez map, Layaru, a dalsich x aplikacii. Degradujes ho na blby telefon na telefonovanie a SMS a maximalne na par hier.
TomasNM
častý přispěvatel
častý přispěvatel
Zařízení: HTC TouchPro,Toshiba G710,Hero a vela SP

Post by TomasNM »

Ja mam na to takyto pohlad: Mam aj Android a bez internetu sa pouzivat da,avsak dost obmedzene(mam ho ako firemny a tam nemam net). Asi najvacsie nedostatky su nemoznost synchronizacie Outlook emailov,nemoznost odosielania suborov cez BT(Hero) a aj vzhladom na potrebu internetu nemoznost zdielat internet z PC,co Activesync vie odjakziva. Navyse dalsi programovaci jazyk skumat je dost narocne a na rozdiel od WM chyba ostrielanemu jedincovi moznost zmenit a pouzivat registre(Android ich asi nema) a tym si system tunit podla seba. K WP7 pridam len tolko,ze teraz ked som konecne schopny programovat pre WM,sa tento system rusi-tot pohlad developera. Dufam,ze nakoniec WP7 bude otvorenejsi ako teraz a ze principy programovania ostanu zachovane.
Tom_82
nováček
nováček
Zařízení: Samsung Galaxy S

Post by Tom_82 »

Už mě to přestává bavit.. Všude se o tom pořád žvaní, dokonce se už někomu podařilo nahrát nějakou beta-verzi WM7 do HTC HD2 a zatím kde nic tu nic.. Kdyby alespoň na XDA byla nějaká alpha či beta verze apod. :!:
jsmach
můj třetí příspěvek
můj třetí příspěvek
Zařízení: T-Mobile G1

Post by jsmach »

s tim kalendarem u Androidu je to kravina, kalendar je sice synchonizovan s uctem u gmailu, ale pokud nemas signal, tak se ti pouze nesynchronizuje kaendar na gmail a v mobilu.

ovsem bez netu (min wifi) ti nepojede market tj. instalace programu, stahovani posty, internet a samozdrejme ani googlemaps, vse ostatni by nemelo jit bez potizi.

akorat nechapu na co chces smartmobila bez internetu, to je jako ferari bez benzinu,vsichni ti ho zavidi, okukuji, blika,troubi, sviti i sterace stiraji,ale to je asi tak vse.
PD
nováček
nováček
Zařízení: E71 Night Edition

Post by PD »

Chassis 1, Premium, Standart, Starter edition, Windows mobile, Phone mobile.... :smt120 Kluci z marketingovýho jsou z celýho Microsoftu nejaktivnější.

V tomhle mi vyhovuje Symbian. Má většinu funkcí stolního počítače, žádný kotrmelce (MS multitasking ruší a Apple ho zavádí), snadno ovladatelnej i použitelnej. Co chtít víc?
bkf1
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: TouchHD (Cloudy v2.2+CZ), SGS1 (ofic. 2.3.6 JW1)

Post by bkf1 »

Mno na Symbianu mi vadi jednak nutnost podepsanych aplikaci (to se snad zmeni, kdyz je ted Symbian opensource) a obcasna zbytecna slozitost nekterych funkci (Symbian na E51ce)...
jsmach
můj třetí příspěvek
můj třetí příspěvek
Zařízení: T-Mobile G1

Post by jsmach »

bkf1 wrote: To JSMACH:
Tak je mi jasny ze bez netu mi nepojede e-mail a web, ale jde mi o dalsi veci, na ktere nepotrebuji net. Treba navigace muze byt offline (kdesi jsem treba videl offline mapy na GoogleMaps a tusim ze jsou offline oficialne), instalace stazenych programu offline atd.
Offline např. české Smartmaps http://www.smartmaps.cz (zrovna jsem testoval trasování, celkem zajímavá věc), dále velmi pěkná navi Navigon http://navigovat.mobilmania.cz/Bleskovk ... ARI=114489 a použitelná navi nDrive http://smartmania.cz/forum/viewtopic.php?f=108&t=14723,

Instalce Offline je samozřejmě možná (přes wifi zřejmě nemůžeš) takže usb kabel, aplikaci si z netu stáhneš na SD kartu, povolíš v nastavení "cizí zdroje" aplikací a pak (smozřejmě po odpojení SD od PC) z SD karty aplikaci spustíš a ona se nainstaluje.

Jakmile ale jednou poznáš online funkce, nebudeš chtít nikdy vice fungovat jinak.
bkf1
smartmaniak
smartmaniak

Post by bkf1 »

jsmach wrote:Jakmile ale jednou poznáš online funkce, nebudeš chtít nikdy vice fungovat jinak.
Tak to si ted ani poradne nedokazu predstavit, protoze net mi slouzi v podstate jen na to, abych se v kavarne mrkl na nejaky informace popr. maily a to je vse zatim... :) Ale verim, ze sirsi pouziti, v navaznosti s internetem, uzivatele celkove posune dal :wink: PS: tedka ctu info na mobilu.cz, ze Android ma byt v dalsi verzi vytvoren tak, aby se dalo updatovat jakekoliv zarizeni a pritom budou zohledneny potreby nas "vrtalu" a "tuneru"... To by byla bomba! Konecne by odpadlo cekani na updaty od vyrobce konkretniho zarizeni ;o) Jestli se MS bude chtit uchytit, tak bude muset svuj mobilni OS hodne zmenit a HLAVNE HODNE otevrit...
TomasNM
častý přispěvatel
častý přispěvatel
Zařízení: HTC TouchPro,Toshiba G710,Hero a vela SP

Post by TomasNM »

Nonstop online...krasna to vec,minimalne ako nahrada stupidnych SMS. V Amerike sa im machruje,ked maju jednu siet po celom kontinente. Ja prejdem 15km a som na hranici,pricom musim davat sakrapozor,ci mi nahodou nestahuje pocasie za 4 stovky...
bkf1
smartmaniak
smartmaniak

Post by bkf1 »

Bohuzel to je Ceska Republika... zeme, kde vlada primo podporuje rozkradani vseho co se da a vykoristovani svych obcanu... Totalni nadvlada EU by nebyl vubec spatny napad, konecne by tu byl poradek... Napriklad neomezeny internet v mobilu za par penez... Cesky telekomunikacni urad by nezmohl nic... To by mozna EU uplne zrusila a aspon by se usetrila hromada penez za placeni flakacu a povalecu...
All.Os
smartguru
smartguru
Zařízení: Nokia Lumia 920

Post by All.Os »

Primlouval bych se, abychom zde opravdu politiku neresili a pripadne aby moderatori prispevky s ciste politickym obsahem rovnou mazali. Kdyz vidim napsany takovy nesmysl, jako prispevek vyse, tak me to velmi svadi k reakci, ale jelikoz si myslim, ze to sem fakt nepatri, nebudu rozsirovat OT.
Post Reply

Return to “Windows Mobile 6/6.1/6.5/6.5.x”