Prezentace: Historie rozhraní Metro ve Windows Phone 7

Všeobecná diskuze o systému Windows Phone 8.1 (vlastnosti, jádro, buildy...)
Jiří Hrma
šéfredaktor
šéfredaktor
Zařízení: ---

Post by Jiří Hrma »

Microsoft na konferenci MIX 2010 promítal pěknou prezentaci o vzniku, vývoji a vzhledu uživatelského prostředí s kódovým názvem Metro, které je integrováno v operačním systému Windows Phone 7. Tahle PowerPointová prezentace rozhodně stojí za zhlédnutí, protože jsou v ní vidět třeba starší koncepty uživatelského rozhraní, ze kterých ale Microsoft ve finále upustil. Jedná se o oficiální dokument, který potvrzuje včerejší bleskovku o tom, že současný vzhled prostředí Metro dostala svoji podobu zhruba před rokem a několik let předtím vyvíjená verze byla nadobro pohřbena. Prezentace je velmi pěkně udělaná, já se ale stále nemohu ubránit pocitu, že se na hlavní obrazovce WP7S zbytečně plýtvá místem. Proč je například tak zbytečně široký ten tmavý pruh napravo, ve kterém je jediným ovládacím prvkem miniaturní šipka pro přepnutí do seznamu programů?

obrázek

obrázek

Celou prezentaci čítající 49 stran můžete stahovat z tohoto odkazu (formát PPTX).

Zdroj: iStartedSomething (via ce4you.cz)
mcmess
nováček
nováček
Zařízení: mpx200 wm03,hp ipaq 614c wm6.0,htc touch hd wm6.5

Post by mcmess »

''METRO IS OUR DESIGN LANGUAGE. WE CALL IT METRO BECAUSE IT’S MODERN AND CLEAN...'' ano, moderni a ciste. Proto ta mala sipecka v mega cernem kvadru. Novy design, novy styl. Ted vladne WP7...

Jak ubohe... Mit na today pidi sipecku a 4 ikony.
bkf1
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: TouchHD (Cloudy v2.2+CZ), SGS1 (ofic. 2.3.6 JW1)

Post by bkf1 »

Ono je problem ze v dnesni dobe se primitivni-hloupe mylne poklada za jednoduche-chytre :???: Stejne jak se prazdne povazuje za ciste. Nejen koncept, ale i graficke zpracovani je, alespon pro me, ne na bodu mrazu, ale jiz hluboko pod nim :???: Jednoduse receno, vracime se na zacatek...
vap
nováček
nováček

Post by vap »

1) Mobilni okna pouzivam od roku 1998 a WP7S si neporidim.
2) Co to cela ta leta delali? Koukali jak to delaji jini, pak to sbastlili dohromady a snazi se z toho prdu udelat kulicku. Jenze to umi jen jeden clovek a ten nepracuje v Microsoftu. Jmenuje se Steven Paul Jobs.
DubyDu
přispěvatel
přispěvatel
Zařízení: HTC Titan

Post by DubyDu »

možná mimo mísu, ale takhle nějak si představuji design svého ideálního zařízení s klávesnicí (systém je věc druhá)

velký displej + co nejmenší plocha okolo (ještě tam mít D-pad)
wesloo
můj třetí příspěvek
můj třetí příspěvek
Zařízení: HTC Touch Diamond

Post by wesloo »

to bkf1:
Tak to je třeba váš názor, mě se naopak UI nových WP7 líbí opravdu hodně, konečně se někdo odhodlal k originálnímu minimalistickému designu uživatelského prostředí, už jsem se bál, že se tu budeme navěky topit v šedi konzervativních UI ala iPhone.

Naprosto beru, že se vám to třeba nelíbí, každý mám ejiný vkus. Nicméně když říkáte, že grafické zpracování je pod bodem mrazu, tak na sebe současně prozrazujete, že designu nerozumíte, protože tohle je naprosto poctivá a profesionální designérská práce, u které se pouze nejelo v zažitých kolejích, ale skutečně se přemýšlelo.
Tom Vysoudil
častý přispěvatel
častý přispěvatel
Zařízení: Xperia X1 a iPhone 4

Post by Tom Vysoudil »

Na pocketnow se objebilo info, ze uzivatel z xda 12tp ziskal build WM7 z emulatoru pro developery, takze zatim jen x86
IkE Blaster
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení:    

Post by IkE Blaster »

Měl by být tuším volně ke stažení na MS stránkách. Alespoň to takhle bylo na xda-devu
bkf1
smartmaniak
smartmaniak

Post by bkf1 »

Wesloo:
Neco mi rika, ze vy byste nepoznal profesionalni designerskou praci, ani kdyby vas kousla do zadku :lol: Design novych WP7 hodnotim jako nucenou zmenu, na ktere je krasne videt, kdyz neni casu na premysleni a ani neni dostatek graficky nadanych designeru. Pouzili publikacni design jako UI design bez jakekoliv zmeny a jeste jim za tu prasarnu nekdo tleska :smt078 To je jako bych treba design nejake mikrovlnky pouzil jako koncepcni podklad pro design autmobilu :smt078 Urcite by se nasel... nekdo... kdo by mi za takovou cunarnu zatleskal... ostatne jak prihodne k teto dobe...
IkE Blaster
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení:    

Post by IkE Blaster »

bfk1: Přiznej, že se to nemusí líbit všem, ale někomu může. Mě se to poměrně (no, dost) líbí, ale na PDA je to nevhodné. Je to jednoduché, přímočaré, neurážející. Nevidím v tom velký problém.

Jinak hodnotit, co je designersky povedené a co je nepovedené nelze - vezměte si, jak se vyvíjel názor lidí na Karla Hynka Máchu :wink:
bkf1
smartmaniak
smartmaniak

Post by bkf1 »

At si kazdy vybere, co se mu libi, to je kazdeho vec. Ty si ale celkem protirecis a jeste v jedne vete...
IkE Blaster
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení:    

Post by IkE Blaster »

Povídej, kde?
bkf1
smartmaniak
smartmaniak

Post by bkf1 »

prvni cast vety:
IkE Blaster wrote:Mě se to poměrně (no, dost) líbí

druha cast vety:
IkE Blaster wrote:ale na PDA je to nevhodné.
IkE Blaster
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení:    

Post by IkE Blaster »

To si ale neodporuje :lol:

// jinak: Líbí se mi černá barva, ale na fasádu baráku se nehodí :) Vidíš to v tom?

"a jeste jim za tu prasarnu nekdo tleska" Právě že to prasárna není, je to hezké, vkusné, líbivé. Ale ne ideální pro PDA. O to mi šlo.
bkf1
smartmaniak
smartmaniak

Post by bkf1 »

Bavil jsem se o grafickem designu UI :) Jinak kdyz se o necem bavim a rikam, ze se mi to libi, tak to myslim koncepcne (tzn. treba nejake detaily bych zmenil), tak prave proto tu tvou vetu nechapu :) Mimo jine na "designu" emulatoru se mi nema ani co libit... ciste ucelove... ostatne neni to urceno, aby se to libilo (neni to prehravac apod. :) ), ale aby to fungovalo (vyvoj aplikaci). Jinak obdivovani takovych "designu" mi pripomnelo jednu scenku, ze serialu Cerveny Trpaslik, ktera se sem neuveritelne trefne hodi:

LEGIE: (Mírně pobaveně) Netušil jsem, že se zajímáte o umění, pane Rimmere.
RIMMER: V noci si vždycky najdeme trochu času, abychom obdivovali Caravaggia a hovořili o koncepci, obsahu a formě.
RIMMER: Úchvatné. (Přistoupí k malé hranaté krabičce na zdi vedle dveří) Kupříkladu tato trojrozměrná skulptura je vskutku geniální. Ta jednoduchost, ty dokonalé strohé linie... Smím znát její název?
LEGIE: Vypínač.
:DDDDD

PS: Me osobne se design musi libit jak provedenim, tak i vhodnym pouzitim a nikdy bych nemohl rict, ze treba design konkretniho automobilu se mi libi, ale ne kdyz je pouzity jako design automobilu, to je dosti zmatene...
foreveryone
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel
Zařízení: HTC Desire

Post by foreveryone »

Stále nechápu jestli to s tou domácí obrazovkou myslí vážně, já teda nevím co je tak podle nich super moderní a svěží na pár čtvercích s gigantickým fontem. Tak nějak doufám že to nakonec bude vypadat uplně jinak a toto je jenom vyvojova verze. Nedokažu pochopit jak mužou celou dobu koukat na ty nove moderni systemy iphone, android, palm a pak přijit na trh s něčim takovym :?: Bohužel ale do zařizeni s timto systemem nehodlam vložit penize
radospol
smartstar
smartstar
Zařízení: Huawei U8650 (sonic)

Post by radospol »

Ten nazov "Metro" znamena ze ho budu moct pouzivat iba metrosexuali? :tlem:
K nim by sa to celkom hodilo.
bkf1
smartmaniak
smartmaniak

Post by bkf1 »

foreveryone wrote:Stále nechápu jestli to s tou domácí obrazovkou myslí vážně
Po uvedeni WM6.5 uz Microsoftu verim uplne vsechno i kdyby treba zakazali prenos souboru pres BT :) Jak kdosi citoval Balmera "...uvedomi jsme si, ze mobilni telefon neni pocitac..." a tim padem se z komunikatoru stanou takove 3310ky s velkym barevnym displejem... a to je ta spravna cesta "vpred" :lol: Je videt ze krome Google asi nikdo nepozna cestu vpred, ani kdyby mu ukousla nohu :lol:
PS: Jeste k tomu grafickemu designu UI... nizka uroven "designeru" u MS byla vzdycky hodne videt - jen se podivejte na postarsi WM6.1, ktery ve sve relativne nedavne dobe uvedeni (2008) stale pouzival obrovske mnozstvi ovladacich prvku graficky ztvarnenych hure, nez byly ve Windows 3.1 na PC (1992). Jak ja rikam: "lenost & neschopnost".
locki
nováček
nováček
Zařízení: HTC HD2

Post by locki »

no vypadáto že chlapci z XDA nejak hackli předváděcí web verzi a dostali z ní mnohem víc informací:

viz nová sekce na XDA: http://forum.xda-developers.com/forumdisplay.php?f=606
Trigon
nováček
nováček
Zařízení: HTC TyTN II>SE Aspen

Post by Trigon »

Zajímavé, chtějí, aby zařízení mělo velký display, aby tam mohli dát ještě větší písmena a grafiku. Ale babičce se to určitě bude líbit, jednoduché a přečte to i bez brejlí. Možná by vypadalo dobře auto ve tvaru vajíčka, bez oken, dveří, světel a takovejch zbytečností jako zrcátka, ale nedovedu si představit, jak by to jezdilo, jak by se do toho nastupovalo, ale možná by to měl design.
Jinak se mi líbí písmo, ale na ta klávesnice, která je na telefonu, na kterém se prezentují. Je vidět, že mají velký strach, aby nějaká klávesa neměla náhodou o funkci navíc.
Post Reply

Return to “Windows Phone 8.x”