Podařilo se mi dostat k prototypu zařízení s testovací verzí Windows Mobile 7 (Windows Phone 7 Series). Mé dojmy už nejsou tak rozporuplné jako po včerejší tiskovce, dozvěděl jsem se více detailů a pokud příjmu fakt, že je tohle od základů nový systém a nebudu se ohlížet zpět, začínám v sobě objevovat první drobné nadšení. Systém si můžete krátce prohlédnout v přiloženém videu.
A ještě přidám pár nových postřehů, které se mi podařilo zjistit - systém bude podporovat multitasking! Více informací se dozvíme na MIXu v březnu, ale počítá se s tím, že většina aplikací po spuštění zůstane běžet na pozadí. Ty systémové budou mít samozřejmě vyšší prioritu a pokud dojde paměť RAM, ukončí se programy s nižší prioritou.
- položky na hlavní obrazovce bude možné snadno přesouvat na libovolnou pozici. Panel stačí uchopit a přetáhnout jinam.
- hlavní obrazovka bude tvořena dvěma nabídkami: výchozí je ta s panely a gestem zprava doleva se přepnete do nabídky s programy (obdoba nabídky Start ve WM6.5).
- když stisknete tlačítko Windows na zařízení, dostanete se na hlavní obrazovku. Tato klávesa tedy nespouští nabídku Start, ale přepíná na hlavní obrazovku. Je to tedy spíše náhrada za tlačítko Home a další důkaz zcela přepracované filosofie systému Windows Mobile.
- vzhled hlavní nabídky není finální a Microsoft v něm chystá provést další změny. To, co nyní prezentují, je prý jakýsi koncept.
- kalendář bude možné synchronizovat s různými aplikacemi. Od Outlooku po Google Mail nebo Windows Live Calendar. Každý kalendář bude reprezentován vlastní barvou pro lepší odlišení. Potěšilo mě pokročilé filtrování položek.
- synchronizace dat bude fungovat také přes Wi-Fi. Dokonce prý v systému bude funkce, která po připojení telefonu do nabíječky (například po příchodu domů) aktivuje synchronizaci přes Wi-Fi, a pokud budete mít zapnutý počítač, data se automaticky přes Wi-Fi synchronizují. To se mi hodně zamlouvá.
- synchronizovat bude možné nejen kontakty, kalendář, poznámky, ale také hudbu, fotografie a videa.
- když máte u kontaktu vyplněnou adresu, otevřou se po kliknutí na ni Bing Mapy.
- vyhledávací panel je přístupný přes systémové tlačítko. Vyhledávat můžete na webu, v mapách nebo přímo v zařízení.
- každé zařízení s Windows Mobile 7 musí mít minimálně WVGA displej (kapacitní).
- v internetovém prohlížeči lze zoomovat přes dvojklik nebo multitouch gesto (pinch-zoom).
- internetovou stránku z prohlížeče můžete umístit mezi panely na hlavní obrazovce. Vidět je samozřejmě i její živý náhled.
- v aktuální testovací verzi zatím není integrován Office Mobile. Jeho funkce jsou novinářům prezentovány pouze na videu.
Aj ked sa mi zo zaciatku nepacili nove WM7 (WP7) je vidno ze sa v MS snazia to vychytat ako sa da aby vsetko fungovalo. Len som zvedavy na spatnu kompatibilitu este.
edit:
to ze bude multitasking mi trosku napravilo mienku o novom systeme aj tie synchronizacie cez wifi. Este keby sa dalo menit aj prostredie
madginger: Tu informaci ohledně multitaskingu mi řekl člověk, který mi ukazoval prototyp zařízení (ostatně jako všechny další informace, které jsem nahodil do bleskovky).
Dobrá práce, alespoň bližší informace. Po včerejším zklamaní to nevypadá zas tak špatně, tak snad až se odkryjí cele WP7, tak budem moci hodnotit pozitivně.
Tohle doplnění mě celkem potěšilo. Oproti tomu, co je všude je to velice zajímavé doplnění dost podstatných informací. Děkuji, Jirko.
Osobně se mi Windows Phone 7 líbí, ale mělo to přijít loni (nebo ještě dříve) a ne až koncem letošního roku. Dost se mi zdá, že možnosti na kterých pracovali u WinMo 6.5.3 s Windows Phone 7 zahodili a je to celkem škoda. Třeba personalizaci. Je sice pěkné, že mají konečně po letech cosi-jako-widgety, ale nikde ani zmínka o tématech nebo skinech. Přitom u 6.5.3 si právě s tímto tolik vyhráli - až to začalo být i použitelné a docela mocné.
Ještě jsem zvědavý, co představí na podzim HTC. Jak do Windows Phone 7 implementují Sense nebo něco v tom stylu. Zní to relativně lákavě.
Začíná to chytat lepší světlo, ale pořád mi chybí kus "geekovství" :( Když bych chtěl hračičku, tak bych šel spíš do iPhonu. Je na něho mnohem více aplikací, ale hračka je to stejná. Navíc WP7 spoléhá na neustálé připojení k netu, což každý neocení.
Na serveru Tweakers.net se ještě objevila zpráva, že prý WM7 budou kompatibilní s aplikacemi napsanými pro WM6. To je dost podstatná informace a jsem docela zvědavý, co z toho vyleze. MIX 2010 v tom určitě udělá jasno (březen 2010).
"vy nas ale zasobujete pane Karfik" ;)
Jirko dekuji za pekne aktuality ;)
mi se novy wm7 libi pokud vezmu ze to bude neco od zacatku noveho a myslim ze si to najde svoje uzivatele a komu se to nelibi at zustane u starsich wm, rokje dlouha doba a docela se tesim jaky pristroje s wm7 nabidnou a jak to bude nakonec vypadat, ja se nicemu novemu branit nebudu ;)
takzr s vymenou pristroje pockam az vyjdou nejaky novy primo s wm7
holt chce ms oslovit co nejsirsi masu uzivatelu a jaka kazda firma chce jit po zisku tak jsem zvedavy jak se jim to podari