Taky jsem toto dilema řešil a přešel jsem od WM k Blackberry a můžu sám za sebe říct,že rozhodně nelituji. / Blackberry 8900 /
1.) Stabilita a rychlost systému
2.) Trackball ( 3.5 mm jack,stavová dioda - co víc si přát )
3.) Výdrž baterie
4.) Spousty tlačítek
5.) ...... atd.
Tarif BIS nabízí T-mobile a O2 za cenu 299 Kč mesíčně - za tuto cenu získáš luxus v podobě online synchronizace až 10 email učtů a neomezený datový tarif přes APN BLACKBERRY.Samozřejmě veškeré datové služby jsou funkční i bez aktivace BIS nebo BES - Pouze přijdeš o řešení Blackberry v podobě online synchronizace email učtů - " Pro vyvrácení pověr ohledně nefunkčnosti telefonu bez BIS nebo BES služby. " - vždyt přeci stačí nainstalovat potřebné věci do KNIHY SLUŽEB a veškerý datový provoz funguje.To samé platí i o vestavěném www prohlížeči.
Jediná nevýhoda oproti WM je v podpoře ,která zatím v Čechách pokulhává / žádná fora,.... atd / takže člověku nezbývá nic jiného nežli použít zahraniční fora kde je velice silná komunita.To samé platí ohledně SOFTWARE.
Nikomu svůj názor nevnucuji - takže pouze sám za sebe - jelikož používám telefon pro práci a zábavu tak rozhodně palec nahoru řešení od RIM oproti WM zařízení - vše funguje na 100 % - žadné doladovaní a experimenty s ROM,REGISTRY a stahování opravných patchů ,zamrzání systému,nechtěné soft-resety,dlouhé odezvy.......... atd.Pokud mi tohle vše bude od zařízení s RIM chybět jasně pořídím si nějaký starší kousek s WM - ale už to nebude moje hlavní zařízení pro každodení používání a práci,ale pouze pro neustále doladování a lidově řečeno " VRTÁNÍ SE V SYSTÉMU ".