Windows Mobile 6.5 bude také podporovat multitouch ovládání

Diskuze o programech pro Windows Mobile
Post Reply
Jiří Hrma
šéfredaktor
šéfredaktor
Zařízení: ---

Post by Jiří Hrma »

Podporu multidotekového ovládání měl původně přinést připravovaný operační systém Windows Mobile 7, ale podle informací ze serveru MoDaCo je tato technologie podporována už ve Windows Mobile 6.5. MoDaCo vždy působilo jako velmi věrohodný zdroj, proto tuto informaci můžeme považovat za pravdivou. Je zajímavé, že Microsoft multitouch při představení systému Windows Mobile 6.5 nijak nevyzdvihoval. Buď se obával žaloby ze strany Apple nebo se pro jeho integraci rozhodl až později kvůli nátlaku konkurenčních systému; takový Android s multitouch také do budoucna počítá a například HTC Hero v některých aplikacích ovládání pomocí dvou prstů také nabízí (internetový prohlížeč, obrázky).

Bleskovka

Xda-developers dále doplňuje, že prý bude až na výrobcích zařízení, zda se rozhodnou multitouch u svých zařízení s Windows Mobile 6.5 využívat. Výrobci jako HTC budou určitě na tento styl ovládání chtít přilákat nové zákazníky, snad se tedy brzy dočkáme představení nějakého nového komunikátoru s multitouch.
HTCKlorec
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel
Zařízení: Sony

Post by HTCKlorec »

Hura, Microsoft sa prebudil!!!! Herni vyvojari konecne mozu zakomponovat pokrocile ovladanie! A mnoho mnoho mnoho viac! Len by ma zaujimalo, ci bude fungovat aj na odporovych displejoch...
IkE Blaster
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení:    

Post by IkE Blaster »

Hm, ale hry jsou jediné rozumné využití... Nikde jinde to potřeba opravdu není. Prohlížeče jak známo budou lagovat, obrázky si raději přiblížím napevno, než si to omylem rozhodit (texty), tak k čemu.

Víc mě zarazilo to tlačítko OK vlevo dole. Za chvíli tam bude i start, D-PAD, mail a kontakty, protože dřív byly standardem HW a na dnešních zařízeních nejsou. To bychom poté zase mohli chtít ještě širokoúhlejší displaye. No, cesta to je, ale nebude úplně pohodlná.
Milan Pištělka
smartguru
smartguru
Zařízení: HTC HD2 Leo

Post by Milan Pištělka »

Mě ta tlačítka dole také překvapila. Zkusil jsem Miriho testovací 23022 a byl jsem z toho tak vyděšen, že jsem se ihned vrátil k dosavadní verzi. V jednom okamžiku v té dolní liště byla čtyři tlačítka a navíc je ten pruh o hodně tlustší, takže se zmenší využitelná plocha pro aplikaci.
Anaxagoras
nováček
nováček
Zařízení: T-Mobile MDA Vario IV, HTC Touch HD, HTC Touch 3G

Post by Anaxagoras »

Upřímně řečeno, osobně si multitouch ovládání nedokážu představit a ani ho nechci! Telefon bych chtěl co nejrychleji a nejefektivněji ovládat jednou rukou, abych nemusel vyndavat stylus, nebo druhou ruku. Multitouch si dokážu představit tak u tablet PC ale ne u PDA, kde preferuji malou velikost, snadné, rychlé a efektivní ovládání jednou rukou. Mám Vario IV (Touch Pro) a kdykoliv chci napsat delší text musím vytáhnout HW klávesnici a psát na ní oběma rukama, zkuste si to v autobuse (MHD) na našich silnicích a bez sezení ;-) Je to výborný adrenalinový zážitek! :-) Ať si multitouch nechá iphone, aby se měl čím chlubit, osobně jsem neviděl ještě ani jednoho uživatele iphonu, který by to aktivně používal. Maximálně tak na předvedení, že to umí. Osobně mi to přijde více jako marketingový tah, než nějaká výraznější pomoc uživateli...
radospol
smartstar
smartstar
Zařízení: Huawei U8650 (sonic)

Post by radospol »

Tlacotko ok,alebo X na zatvorenie app dole povazujem za velku vyhodu u zariadeni s vacsim displejom 3.8 a viac ,napr. jak u HDecka. Netreba tak casto prehmatavat pristroj v ruke.
ZiChi
nováček
nováček
Zařízení: HTC Touch HD

Post by ZiChi »

Mě příjde multitouch jako šikovná věc a rád ji na platformě WM uvítám. Nemyslím si ale, že by se měl používat všude, ale spíš v jednotlivých aplikacích. Takové hry s virtuálním gamepadem na displeji si o to přímo říkají, nebo moje oblíbená aplikace Omniano (virtůální klavír) :) V samotném systému si pak multidotekové ovládání dokážu představit (jako volbu) v browseru nebo prohlížení obrázků.
IkE Blaster
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení:    

Post by IkE Blaster »

Tlačítko dole je náhrada za HW tlačítko, proboha proč ho vychvalujete, když podobné - vlastně lepší - řešení tu bylo už u prvních PDA? Pro mě jedno z nejdůležitějších tlačítek (no vlastně tak moc ho nepoužívám, protože ho nemám namapované, ale jen klasické, takže aplikace minimalizuje - nevíte, dá se namapovat na zavření aplikace? Resp. namapovat na WkTask?)

// Díky :)
ziminix
VIP
VIP
Zařízení: ...

Post by ziminix »

Ve složce s WKTaskem je soubor WkTaskCMD (nebo tak nějak) a parametr nastavíš /c. Sám to používám, protože zavření z AEB nebylo moc funkční, někdy to fungovalo podle představ, jindy ne, WkTask funguje vždycky dle představ :)
Ty parametry dalších funkcí se dají zjistit když si v nastavení launcheru budeš chtít přidat akci z přímo z WkTasku, tak ti to tam vyhodí patřičnej atribut.
radospol
smartstar
smartstar
Zařízení: Huawei U8650 (sonic)

Post by radospol »

IkE Blaster wrote:Tlačítko dole je náhrada za HW tlačítko
jak nahrada? sory,trosku nechapem:-) ved je to len presunute z vrchneho rohu do rohu dole. alebo som to zle pochopil?
IkE Blaster
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení:    

Post by IkE Blaster »

Dříve měli PDA HW tlačítko OK :) Viz G900 http://www.tracyandmatt.co.uk/blogs/med ... keypad.jpg vpravo nahoře

// http://pdadb.net/index.php?m=specs&id=2017&c=htc_mega Že by zmiňovaný lowend ... s tlačítky :)

Radek Hulán: Nic proti, ale jsem zvědal, zda-li otočíš s argumentem, že + na displayi překáží
Radek Hulán
smartstar
smartstar
Zařízení: Samsung S7 edge / Lumia 930/1020/920/900/800

Post by Radek Hulán »

Multitouch je pouze marketing. Pokud mám zvětšit obrázek tím, že musím použít dva prsty a roztáhnout je od sebe, anebo tím že kliknu na průhlednou ikonu "+", docílím podobně složitě to samé.

Je to prostě klasická marketingová kravina, která slouží k odlišení se tam, kde to není vůbec potřeba, ale hlavně že je to marketingová propagace schopna narvat lidem do hlavy jako unikátní, boží a jediný žádoucí jev.

Moderní společnost je nemocná... :roll:
Sir Andrew
smartstar
smartstar
Zařízení: Lumia 925

Post by Sir Andrew »

Souhlas s nepotřebností multitouch. Když už budu používat obě ruce, tak si radši do druhé vezmu přesný stylus, než si jí patlat na display.
Jediný efekt je styl.
Multitouch je, tuším, jen u kapacitních displayů, že? To by však vyřadilo stylus! Možnost volby by byla pryč :( Prosím, napiště někdo, že se pletu :(
IkE Blaster
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení:    

Post by IkE Blaster »

Pleteš - a) kapacitní displaye se dají udělat i dobře uzpůsobené pro stylus, ale je to výrazně složitější b) nedávno jsem to hledal a údajně i rezistivní displaye mohou umět multi-touch
Standa
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: BlackBerry Z10, Samsung Galaxy Note 10.1

Post by Standa »

Multitouch mi nevadí, pokud mě nebude omezovat v pohodlí stejně jako odstranění dpadu nebo nebo nemožnost použití obyčejného tenkého stylusu k ovládání.
Radek Hulán wrote:Moderní společnost je nemocná... :roll:
Ježišmarjá, výroky o špatném stavu "dnešní" nebo "moderní" společnosti jsou snad stejně staré jako lidstvo samo. Jeden z nejtypičtějších výroků plytkých pseudofilozofů a životem znechucených důchodců :-)...
Post Reply

Return to “Aplikace”