Samsung představil 1 GHz ARM procesor pro mobilní zařízení

Diskuze o programech pro Windows Mobile
Post Reply
Jiří Hrma
šéfredaktor
šéfredaktor
Zařízení: ---

Post by Jiří Hrma »

Společnosti Samsung a Intrinsity před několika dny odhalily nový mobilní ARM procesor pro mobilní zařízení, který pracuje na frekvenci 1 GHz. Samotní výrobci věří, že se jim povedlo vytvořit vůbec nejrychlejší mobilní procesor, ale já bych byl v těchto tvrzeních trochu opatrnější. Při představování nových mobilních CPU výrobci nikdy nešetří superlativy, ale skutečnost a reálné používání je pak trochu odlišná, čímž ale nechci novému procesoru s kódovým názvem Hummingbird nijak křivdit.

Bleskovka
Ilustrační obrázek

Hummingbird je ARM procesor typu Cortex-A8 a disponuje 32 kB velkou cache pro data 32 kB cache pro samotné instrukce. K dispozici je také L2 cache. Procesor pracuje na frekvenci 1000 MHz (2000DMIPS) a je vyráběn 45nm technologií. Jádro procesoru rovněž obsahuje vlastní multimediální procesor ARM NEON, který by se měl používat pro vykreslování 3D grafiky a přehrávání videa. Hummingbird je prý schopný pracovat ve vysokých frekvencích při zachování velmi nízké energetické náročnosti. Informace o reálném nasazení v mobilních zařízeních zatím nejsou k dispozici, ale doufám, že s tím Samsung nebude příliš otálet.

Zdroje: WMPowerUser.com, tisková zpráva
Standa
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: BlackBerry Z10, Samsung Galaxy Note 10.1

Post by Standa »

1GHz... nízká energetická náročnost... sympatické, schvaluji :-). Teď už jen aby si v Samsungu nebrali příklad ze způsobu implementace firem Qualcomm a HTC. To bychom čekali jen chviličku na zavedení do výroby v zařízeních a pak další dva tři roky na první optimalizovanou aplikaci.
pfhawk
přispěvatel
přispěvatel
Zařízení: iPAQ 214, N900

Post by pfhawk »

Jen tak dal! Samsung se nejpis nastval na ostatni vyrobce procaku a ted si razi vlastni cestu (kdyz uz zacal do vetsiny svych novych top zarizeni cpat vlastni reseni). Docela Samsungu v tomhle odvetvi zacinam verit. Na teto zprave mne mrzi jen to, ze zrovna ted si budu porizovat novy komunikator, takze si tuhle generaci procesoru neuziju :tlem:
Mamut
přispěvatel
přispěvatel
Zařízení: HP iPAQ 614c, WM6.5

Post by Mamut »

Asi ten obrazek dost dobre nechapu - to tam jsou integrovany 4 procesorovy jednotky? Nebo se jedna jen o nejake logicke cleneni? A to ma 64-bit sbernici? ;oI
carnero
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel
Zařízení: Galaxy Nexus, Incredible S

Post by carnero »

Ten obrázek je schéma procesoru ARM Cortex-A9 MPCore. Jen ilustrační obrázek, který s Hummingbirdem nijak nesouvisí. Hummingbird bude používat o generaci starší jádro Cortex-A8 a hlavně bude používat jen jedno jádro. Samsung Hummingbird by měl být jen lehce modernizovaný čipset s jednojádrovým CPU velmi podobný tomu, co je v iPhone 3G a v Palmu Pre. Na tom celém je převratné asi jen to, že to bude používat Samsung, jinak samotný čipset je spíš jen pozvolnou evolucí mobilních čipsetů.
Jiří Hrma
šéfredaktor
šéfredaktor
Zařízení: ---

Post by Jiří Hrma »

Mamut: Omlouvám se, moje chyba. Ten obrázek je opravdu jen ilustrační, doplním to do textu.
tslany
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: Lumia 830, Lumia 435DS, Asus T100

Post by tslany »

já už si myslel že mi někdo zas obšlehl nápad a udělal skutečný čtyřjádrový ARM procesor :-D

Samsung dělal dobré CPU, 400MHz SC32442 se vyrovnal 512MHz PXA270, záleží teď jak zoptimalizuje ovladače aby nedopadl jako Qualcomm.

BTW: taky se vám zdá, že období Athlon vs. NetBurst se přeneslo do ARM? Qualcomm nabíra gigahertze, ale výkon neodpovídá ani 800MHz PXA320 (nebo PXA930)
bkf1
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: TouchHD (Cloudy v2.2+CZ), SGS1 (ofic. 2.3.6 JW1)

Post by bkf1 »

pfhawk wrote:Na teto zprave mne mrzi jen to, ze zrovna ted si budu porizovat novy komunikator, takze si tuhle generaci procesoru neuziju :tlem:
Na to kasli uz dneska se dela vsechno spatne a bude to jenom horsi... dnes si muzes vybrat spatne zarizeni nebo pockat az nekdo vymysli jeste horsi...
vitavirgl
už mám dva příspěvky
už mám dva příspěvky
Zařízení: E-Ten Glofiish X600, Nokia 6600 (Symbian)

Post by vitavirgl »

Jojo, dělá, a jak tu čtu tak i bude ;-) Doufám ale že si to uvědomí i tvůrci softu, kolikrát jsem něco chtěl zkusit a zasekl jsem se kvůli nekompatibilitě.. (snad nejsu sám..)
bkf1
smartmaniak
smartmaniak

Post by bkf1 »

Mno kolikrat se uz nedivim nekterym lidem, kteri uz toho vseho maji az po krk a koupi si radsi neco s Applem, coz dost snizi jejich moznosti, ale ti lidi si na to radsi zvyknou, nez aby se dal nervovali nad tim, co zatim my zvladame vice mene v pohode ;-)
vitavirgl
už mám dva příspěvky
už mám dva příspěvky
Zařízení: E-Ten Glofiish X600, Nokia 6600 (Symbian)

Post by vitavirgl »

Tak nevím jestli si to mířil nějak na mě, ale já jsem takovej opak teho co píšeš, mě už jaksi nestačil obyč. founek, no a tak z mobilních OS mě nejvíc vzal právě WM. No a ta nekompatibilita, zas to tak nezveličovat, už je plno toho co nešlo upravenýho, a nebo se dá sehnat něco jinýho, dneska už žádnej problém..
No ale zpět k tomu Samsungáču, lidi, moc jsem zrovna nepátral, ale, kdo momentálně kromě Aceru (Etenu) osazuje svý PDA těmahle procesorama??
bkf1
smartmaniak
smartmaniak

Post by bkf1 »

Mno na tebe to nebylo to bylo tak obecne na lidi co na to prece jen nemaji moc casu/nervu a potrebuji hlavne, aby fungovalo hned co potrebuji...
carnero
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel

Post by carnero »

bkf1: Mám HTC Touch Pro2 (Qualcomm MSM7200A) a nějak nemůžu říct že bych po nákupu něco řešil, zabíjel čas nebo nastavoval. Prostě jsem to zařízení koupil, ještě před obchodem vybalil z krabice, v tramvaji nastavil čas a chvíli počkal až se nastaví data pro mého operátora. V téže tramvaji jsem nainstaloval pár oblíbených aplikací, syncnul to (kalednář, kontakty, e-maily, SMS, obrázky, dokumenty) s firemními a soukromými servery a než jsem dorazil domů (z Palmovky do Radlic, stále Praha) měl jsem zařízení použitelné. Od té doby jsem na něj nesáhl - co se nastavení a "prasení" týče. It just works!

Fakt nevím, co bych měl řešit :) Pokud je někdo tak blbej, že do toho ani SIMku neumí vložit, nepomůže mu ani iPhone.
RedRose
přispěvatel
přispěvatel
Zařízení: MPx220; Nexus S; Xperia Z Ultra

Post by RedRose »

carnero: takhle nejak bych si to predstavoval ze by to melo byt (a z valne casti bych rekl ze to tak i je) jenze co se toho "praseni" tyce tak asi jsem uz ze sve povahy zvykly porad do toho tak nejak vrtat a zkouset co to snese a jak to dopadne a tak podobne ;-)

ale to je celkem muj problem a funkcnost TP2 to nijak nezpochybnuje ;-) mel jsem ho v ruce a je to jeden z mala soucasnych WM se kterym bych se asi dokazal smirit, ale k (me ciste subjektivni) dokonalosti mu jeste porad neco malo chybi ;-)

Co se novych Samsungovych procesoru tyce, cim vic tim lip... A myslim tim vyber CPU a zarizeni a ne jak je to ted kdy je ve vsem uplne to stejny a vsechno je to tak nejak zkoro stejne...
bkf1
smartmaniak
smartmaniak

Post by bkf1 »

RedRose wrote:ale k (me ciste subjektivni) dokonalosti mu jeste porad neco malo chybi ;-)
treba D-Pad? :) me by rozhodne chybel :-( a uz bych se nespokojil je s nejakym D-Padem ale uz bych chtel ten otocny co mam na Touch Cruisu (Polaris) ten je fakt vymakanej :wink: pro me zatim posledni dobre PDA od HTC :cry: byl by i Diamond samozrejme s designem od T-Zlodeje (MDA Compact IV) ale musel by mit slot na pametovky... nebo treba novy Cruise (Lolite) neni tak spatny, ale ten "upgrade" fotaku odebranim AutoFocusu se mi nelibi a kdyz uz bych dal tolik penez, tak nechci, aby mel neco horsiho nez predchudce (nechapu kteryho debila muze napadnout udelat nastupce papirove horsiho nez predchudce... mno jen dukaz toho, jak to vsechno jde do riti :cry: ).

TO carnero:
Mno ja mam celkem jasnou predstavu o programech/funkcich a zaklad mi nevyhovuje, takze ze zacatku toho musim nainstalovat/nastavit celkem dost, ale pak uz do toho v podstate ani nehrabnu :wink:
carnero
stálý přispěvatel
stálý přispěvatel

Post by carnero »

RedRose: To jsme na tom stejně. Jenže třeba flashování u mě není protože mi na mobilu něco chybí, ale protože mám chronickou touhu pořád něco zkoušet. A jen těžko můžu vyčítat mobilu že se musí ladit když do něj každý týden nahraji jinou ROM. Nemusím, mobil funguje výborně tak, jak jsem ho koupil. To bych pak na nové Volvo za mega a půl mohl nadávat že nejezdí, když jsem si ho koupil a odmontoval mu kola.

TP2 něco málo chybí. Ale na druhou stranu mi nabízí nejvíc ze všech mobilů, které znám (ať už osobně nebo z doslechu). Takže je co vyvíjet, rozhodně. Ale nemám problém s tím, že bych s tímto mobilem ztrácel čas, nastavoval atp. Procesor založený na Cortex-A9 by mu jistě prospěl, ale nejsem si jistý zda to fakt potřebuji. Spíš chci protože chci pořád něco lepšího :D
RedRose
přispěvatel
přispěvatel
Zařízení: MPx220; Nexus S; Xperia Z Ultra

Post by RedRose »

bkf1 wrote:
RedRose wrote:ale k (me ciste subjektivni) dokonalosti mu jeste porad neco malo chybi ;-)
treba D-Pad? :) me by rozhodne chybel :-(
Jo tak D-Pad urcite :-) Uz se to tady pomalu bojim napsat pac to piseme porad a vsude ale D-Pad je proste D-Pad... Jde bez nej zit a zkousel jsem se sblizit s THD a ono to jde ale... proste ale... ;-) Druha vec k mnou definovane dokonalosti je 3.5" jack na sluchatka... Jasny je to sice prkotina ale svuj vztah k 3.5" jacku radeji necham protoze to je na delsi povidani ale proste ho tam chci/potrebuju a bez nej je to pro me silne omezeni...

carnero: jiste ze CHCEME :-D mnozi z nas funkce komunikatoru ani (treba ke sve praci) smysluplne nevyuziji a postacilo by cokoliv slabsiho nebo omezenejsiho, ale proste je chceme :-) Ja sam za sebe se ke sve oficialni praci bez komunikatoru v pohode obejdu, ale jsem proste magor pres pocitace, mobily, komunikatory a digitalni hracky vubec takze CHCI :-D A jasny ze tedy chci/chceme aby to umelo vsechno co momentalne umet muze :-)

Sorry za OT ;-)
bkf1
smartmaniak
smartmaniak

Post by bkf1 »

Ono se porad vymysleji pitchoviny jako ultra rychly CPU, graficky orgie, multidotykove srandy... a co treba akumulatory? Jak dlouho jeste budem pouzivat 18 let starou technologii??? Na co jsou tyhle kravoviny, kdyz ani soucasna zarizeni poradne baterka neuzivi :evil: Mit PDA v 21. stoleti, ktere vydrzi pri vetsi zatezi tak den/dva, je fakt spatna prace... a oni furt budou chrlit pitchoviny...
PS: jo kdyz si treba clovek koupi nejakou vetsi baterku, tak uz je to lepsi, ale nosit v kapse takovou tvarnici je taky "trosku" prasarna :evil:
Standa
smartmaniak
smartmaniak
Zařízení: BlackBerry Z10, Samsung Galaxy Note 10.1

Post by Standa »

Jo jo, já takhle ve Flejmovi používám skoro 4000mAh baterku... ale kdo je zvyklý na Uniho, ani mu to nepřijde :-D...

EDIT: Waiet: hm, tak tos mě trumfnul... :-D
Jiří Hanč
smartguru
smartguru
Zařízení: HTC HD2 NANDroid

Post by Jiří Hanč »

Já nosím v kapse Uniho s rozšířenou 3200 :-D .

Konec OT
Post Reply

Return to “Aplikace”